If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Получих ЧЕЗтитка - 156 лв. и 96 ст. Като я видях, ми стана люто, вряло и газирано накуп… Сметката, разделена на две главни пера: „Снабдяване с еленергия” и „Разпределение на еленергия”. И надолу разбили на подперца, та да изглеждат дребни сумите. „Добавка за зелена енергия” 3 лв.! „Пренос през електропреносната мрежа” - 9.39 лв. Отделно „Достъп до електропреносната мрежа” - 8.66 лв. То е логично, ако немаш достъп, няма как да имаш пренос, не ли? (И при „Разпределение…” също има такса за достъп и отделно такса за пренос!) Но едно перо направо ме разби: „Високоефективно комбинирано производство” (2.13 лв.) Това надминава интелектуалните ми възможности. Какво е това, бе?! Да не е инжектопляктор? Или може би е „добавка за етно енергия”. Щото нали, некой плаща все пак и на циганите тока…
Звъннах в кол центъра. Некакъв нискоефективен лемур ми мрънкя, мрънкя… То вика е „компонент от цената, одобрен от ДКЕВР”. Добрутро! Ей, тия утре ще въведат „Двойноефективно тройно комбинирано” и ще събират по 6 лв.! С одобрение от ДКЕВР!
Jay Gould, специално те черпя
Получих ЧЕЗтитка - 156 лв. и 96 ст. Като я видях, ми стана люто, вряло и газирано накуп… Сметката, разделена на две главни пера: „Снабдяване с еленергия” и „Разпределение на еленергия”. И надолу разбили на подперца, та да изглеждат дребни сумите. „Добавка за зелена енергия” 3 лв.! „Пренос през електропреносната мрежа” - 9.39 лв. Отделно „Достъп до електропреносната мрежа” - 8.66 лв. То е логично, ако немаш достъп, няма как да имаш пренос, не ли? (И при „Разпределение…” също има такса за достъп и отделно такса за пренос!) Но едно перо направо ме разби: „Високоефективно комбинирано производство” (2.13 лв.) Това надминава интелектуалните ми възможности. Какво е това, бе?! Да не е инжектопляктор? Или може би е „добавка за етно енергия”. Щото нали, некой плаща все пак и на циганите тока…
Звъннах в кол центъра. Некакъв нискоефективен лемур ми мрънкя, мрънкя… То вика е „компонент от цената, одобрен от ДКЕВР”. Добрутро! Ей, тия утре ще въведат „Двойноефективно тройно комбинирано” и ще събират по 6 лв.! С одобрение от ДКЕВР!
Аз съм привърженик на небезивестната теза на знаменит наш адвокат, че "има компютърно престъпление, когато ти откраднат компютъра."
Ако ти откраднат само монитора, тогава престъплението става ли "мониторно"?
Няма и не може да има разлика между обикновената и компютърната кражба.
Използвайки човешкото невежество в областта на компютрите и глупостите за някаква виртуална реалност, се прокараха грабителски закони за терор над потребителите от страна на компютърни търгаши, фетишизиращи своята компютърна интелигентност.
Няма никаква разлика между носителя и начина на пренасяне на данни. Който твърди обратното, значи твърди, че може да изяде ябълка от екрана на телевизор.
Каква е разликата дали един масив от данни (съобщение) се носи в паметта на бързоходец, изсечено е върху камък или изпечена глина, написано на хартия или предадено на ръка по телеграф и записано от друг телеграфист, на хартиена или магнитна лента, на дискета и пр. ?
Не, при компютрите било друго! Какво му е другото? Същото е, само че не се вижда с просто око. Записът всъщност е запис на електрически сигнал на магнитен носител. Нима електрическите сигнали или магнитния хистерезис са нечия собственост? Ако някой твърди нещо подобно - позвънете на лудничарите да му форматират паметта.
Компютърно пиратство
Кой болен мозък и невежо съзнание с престъпна наклонност да печели от човешкото невежество измисли този нескопосан израз?
Какво е пиратство? Нима си скочил през прозореца върху нечий компютър на абордаж със сабя в ръка! - Глупости.
Бил си проникнал незаконно в чужд компютър? Твоят също е в мрежата, ако иска и той да проникне, нито е малолетен, нито е неграмотен! Отворената връзка е отворена врата, където си поканен. Нали можеш да звъниш по телефона на всеки абонат. Който не иска да му звънят, си закрива телефонния пост.
Връзката на компютрите е по същите жички на същия телефон, каква е разликата? Ако не желае виртуални гости, да измъкне кабела или поне да сложи някакъв знак или препятствие, парола. Ако прескочиш паролата, значи тя не върши работа и да си я смени. Не може да се говори за взлом, защото не си му строшил куплунга или каквото и да било.
Кражба на интелектуална собственост
Това пък какво означава? Най-вероятно имат предвид, че си откраднал статуята на Венера Милоска и се фукаш пред съседката, че сам си я издялал и искаш да я продадеш на черно за надгробен паметник.
Или имат предвид, че си обрал орехите на бай Минчо, дето ги присади на див филиз (интелектуална собственост) и си ги скрил тайно в хралупа да си ги изядеш сам.
Никой не е написал името си на програмата на някоя компания, само я ползва. Нима не можеш да си препишеш няколко телефонни номера от телефонния указател , който съседът е купил или дори да копираш няколко листа на копирна машина. Дори да си копирал целия указател на някакъв носител, не си откраднал нищо, защото си му го върнал и неговото си е при него.
Ако аз направя снимка на случайна кола или къща, това не е кражба, а копиране на изображение. Как така имам право да копирам лист от списание на копирна машина, а компютърна програма не?
Наистина, ако за някой нещо е много ценно, нека си го държи заключено в сейф и да не го показва на никого. Иначе, ако гледаш римски фонтан и ти дойде идея как да си напоиш патладжана, може да се смята за кражба на интелектуална собственост на римския император.
Ако притежавате нелицензиран софтуер, ще ви конфискуват компютъра. А ако ползвате числото "пи", за което не сте платили лиценз на Питагор при изчисление с молив, ще ви кофискуват ли молива? Те това е дивотия...
Незаконно копие на софтуер - това вече е идиотщина
Например Вие имате кило картофи и аз им направя снимка, тя незаконно копие ли е? Че нали вашите картофи (сорс кода на програмата) са си у вас, а моята снимка (изпълнимия файл на законно купена дискета) е у мен - и всичко си е наред.
Като говорим за софтуер обикновено се има предвид файл. Нека напомним, че това е подредена съвкупност от данни.
Стихотворение на Ботев също е подредена съвкупност от данни. Ако го препиша с паче перо, един вид го копирам, това незаконно копие на файл ли е? Тогава в училище ни учат да ставаме виртуални престъпници, като мъчително и ръчно "копираме" писаното от Вазов и Славейков поне десет години.
Явно някакъв клан е решил да ни изнудва с претенции за виртуална собственост, ама не иска да му плащаме с виртуални пари, а с реални.
Като си говорим за лицензи, да задам няколко въпроса
Нека подробно се замислим върху поставените въпроси. Сега е модерно да се кирилизира софтуера и преди всичко - да се лицензира. Тези, които искат това, платили ли са лиценз на Константин Кирил Философ и на брат му Методий за писмената?
Защото това е бил грандиозен софтуерен проект, в който василевсът на Византия Михаил III е бил инвеститор, Великоморавският княз Ростислав - клиент, а България е кракнала бета версията, наречена „глаголица" по време на прехвърляне на данните през нашия маршрутен сървър (територия) от супервайзера княз Борис I.
Не са платили лицензна такса и на ученика им Климент, който в Охрид компилирал работната версия 2.0, наречена „кирилица" и обучил с Наум Преславски първите хакери, копиращи този софтуер за вътрешния пазар и износ зад граница в Киевска Рус.
Нима светите букви не са подредена съвкупност от данни, един вид файл? Нима те, зографисани на стена (твърд носител), не са файл, а записани на дискета - са файл? Става дума за една и съща информация, каква е разликата?
Ако само копирането на дискета е престъпление, същата информация може да се пренесе и на хартиена перфолента или да се издялка на камък. Впрочем кристалът на паметите е от същия материал - изключително чист силиций и силициев двуокис. Каква е разликата, все на камък е написано (само да не го огреят ултравиолетови лъчи, че ще забрави; не е като по-надеждната стара технология - с чук и длето)?
Утре някой може да си извади концесия върху вятъра и ако си проветриш тоалетната, значи ползваш нелицензиран продукт (неговия вятър) и крадеш неговите идеи?...
Ако всичко това ви звучи глупаво, не съм виновен аз. Това е светът, в който живеем.
Един стар:
Пътували в едно купе англичанин, французин, българин и една дама. Изненадващо, дамата пръцнала. Англичанина, като един кавалер, веднага поел вината и се извинил на господата, като се оправдал с храната която ял. След час дамата пак пръцнала. Тогава французина по примера на англичанина също поел вината, като се оправдал с това че е настинал. След малко българина му се препушило. На излизане от купето казал:
- Господа, ако дамата се насере да знаете, че съм аз.
Журналист интервюира директор на лудница и го пита как преценяват кого да изпишат.
- Пълним вана с вода, слагаме до нея чаена лъжичка и голямо канче и предлагаме да се изпразни ваната от водата.
Журналистът се усмихва разбиращо:
- Естествено, нормалният човек ще вземе канчето...
- Не - казва директорът, - нормалният човек ще извади запушалката.
Късно вечерта. Момиче върви по тъмна улица. След нея стъпки. Тя тръгва да бяга. Стъпките я настигат и един мъж я сграбчва:
- Ще те изнасиля!
- Не, не, моля ви не...
- Няма не!
- Моля ви, не ме изнасилвайте, ще ви направя свирка...
Оня мислил, мислил и се съгласил. Момичето му направило свирката изправило се и лапнало цигара.
- Дай огънче.
Мъжът извадил запалка, запалил и пламъкът осветил лицата им.
-Радке!
-Татко!
-Защо пушиш цигари ти ма!
По време на класна работа в училище учителката казва :
- Струва ми се, че чувам някакви гласове ...
Иванчо тихо се обажда:
- И аз съм така, но се лекувам ...
- Докторе, преместете ме в друга стая, моля Ви! Съседът ми по легло всяка вечер си пъха двата пръста в контакта и крещи "Аз съм лампион". Не, че ме интересува какъв е, но аз на светло не мога да спя!
Нърпичка за освежаване на пичето, ръчете и галото.
.... И това клише е за печат е минало поне през няколко ръце преди да отпечатат на фолиото това чудо Самото клише струва няколкостотин лева, отделно са парите за фолио и за печат и пак никой не е чел ..
Коментар