IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
    Ми да, аз през зимата просто вадя буркан от домати, нарязвам малко лук и олио и готово, пластмасите от магазина не мога да ги ям, дори и когато нямам пресни домати.
    А тоя трик със запечатката от олио не го бях чувал, да не вземе да граняса олиото?

За една зима става - селската маза е МАЗА...( като хладилник - 4 на 6м)

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
      Така е !
      Наивника си спомни за този вкус на пресен селски домат, който не се загубил от варене и кипене...- доматен сок със запечатка от олио в хладна селска маза .... свински ребра в каца със сол ( ред мръвка, ред сол), бумтяща печка на дърва.....бабичка като цялата вселена....
      За мен спомените на Наивник са реалност.

Коментар

Така е !
        Наивника си спомни за този вкус на пресен селски домат, който не се загубил от варене и кипене...- доматен сок със запечатка от олио в хладна селска маза .... свински ребра в каца със сол ( ред мръвка, ред сол), бумтяща печка на дърва.....бабичка като цялата вселена....
        Ми да, аз през зимата просто вадя буркан от домати, нарязвам малко лук и олио и готово, пластмасите от магазина не мога да ги ям, дори и когато нямам пресни домати.
        А тоя трик със запечатката от олио не го бях чувал, да не вземе да граняса олиото?

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
          Ако ще се стерилизират, нямат необходимост от олио, което е по- леко, нито от аспирин.
          Така е !

Коментар

• Ако ще се стерилизират, нямат необходимост от олио, което е по- леко, нито от аспирин.

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
              Мисля, че със зехтин се "затваряше" бутилката. И вместо аспирин май слагаха салицил
              От детските спомени за зехтин не помня......
              И аз като ББ си спомням за "цигански баници"......

Коментар

Не бе , "старче".....
                В бутилката последния сантиметър се пълни с олио ( шарлан)....Запечатва за една зима....
                Мисля, че със зехтин се "затваряше" бутилката. И вместо аспирин май слагаха салицил
                Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                  Чичееее ми то олиото не отива ли после на дъното щото е по тежко или ги държат с капачката надолу
                  Кооо, рече, масторе.....?

Коментар

Не бе , "старче".....
                    В бутилката последния сантиметър се пълни с олио ( шарлан)....Запечатва за една зима....
                    Чичееее ми то олиото не отива ли после на дъното щото е по тежко или ги държат с капачката надолу

Коментар

В началото на май ги засяха господа земеделците. Но после настана една суша и растенията забавиха растежа си.
                      Всъщност като се замисля и през другите години, винаги септември сме брали пипера. Сигурно сортовете, които сеят са късни.
                      Е аз моя пипер го сея след 22 март в зависимост от времето.По Гергьовден го разсаждам в лехите.След 5-6 юли имаме първите едри зелени чушки.След 10 август го обираме щото после чушките се съсипват.Требе да идем да смелим червен пипер имам материал от миналата година един чувал сухи чушки.Иде и новия.Ще му търся пазар

Коментар

Не съм правил домати с олио.Правим лютика с чушки патлиджан и домати става чудо
                        Не бе , "старче".....

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                          Не знам Бат Пешо. Спомням си навремето когато правехме компоти от Идеал ставаха малко воднисти, за разлика от другите, вече не им помня името.
                          Малииий, като си спомня колко консерви домати съм ял, и колко доматен сок съм изпил..... Сега си купувам разни глупости, ама нищо подобно. Правеха се и стерилизирани и с аспирин и затапени с олио. Тези последните ги обожавах
                          Не съм правил домати с олио.Правим лютика с чушки патлиджан и домати става чудо

Коментар

Бравос подкрепата е важна и да ходиш с него на село само да красиш къщата.Ще насадиш някоя китка ще направиш лютеница лютика ще опечеш чушки....Кога ги сеете тия чушки в Добруджа та още не са узрели.Аз моите дето са за пипер ги обрах всичките.Нанизали сме сума ти върви и сега кротичко си съхнат под коша
                            В началото на май ги засяха господа земеделците. Но после настана една суша и растенията забавиха растежа си.
                            Всъщност като се замисля и през другите години, винаги септември сме брали пипера. Сигурно сортовете, които сеят са късни.
                            Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                            Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                              Като чуя домат "биволско сърце" и ми идва веднага - краставица "бичи к*р".
                              Това си е сорт "розов домат", който е привнесен сорт. Не става за нищо друго, освен за прясна консумация.
                              А къде изчезнаха късните ни сортове, които бяха за консервиране.... и лютеница?!?!
                              Анончи късните домати просто се сеят по късно

Коментар

Има ги и сега, Анон. Ние отглеждаме два сорта детерминантни / ниски, безколови/ домати. Мисля, че единият сорт е Миляна, другият е Елена Прима.
                                Аз пробвах миналата година с Миляна и Трапезица и не ми харесаха.Пробвай Сан Марциано безколови са.

Коментар

Working...
                                X