Та, накратко, че сега го измислям да'е ...
1. Сварявате една почистена тиква кило/кило и половина ( почистена кора ) на кубчета 5-6 см. нарязана и без семките.
2. 4-5 бучки почистена целина от корена + чер пипер и малко сол + 1 лъжица мед или 3-4 зърна карамфил.
3. Докато котлоня е още горещ - само се оцежда тиквоча и вече накиснатия ориз от преди 30-40 мин. се слага в същия бульон да се свари за 15 мин. ( като в послените 5 мин. се добавят киселите тиквички от консерва да се смесят ).
4. През т'ва време тиквата се пасира през роботя/пасатора.
5. Като се свали ориза пак на котлоня се заевжда тънко нарязана сланинка за пръжки.
--------------------------
Като се сервира - се взема дълбока чиния - сипва се с черпак основата ( тиквата ).
В отделен съд е ориз и тиквичка ) и се сипва с лъжица на топки
В отделен съд са пръжките сланинка и се добавят по желание.
------------------------------------
Т'ва ся правя на Ламята - бързо, лесно, русо .....
П.П. Смесвам му сладка основа, с неутрализатор ( ориз ) с кисел елемент тиквичка ( консерва ) + леко подчетана сладка основа и киселока от консервата ( домашна ).
Плюс мазнинка за сезона да не умре от глад да'е ...
---------------------------------------------
Ха, наздраве! ( но се меси после поотделно ) - ако иска и да си мери дозите сам - става и с майнеза вместо сланина - бодва се една бяла лъжица насред супатата и толкоз.
1. Сварявате една почистена тиква кило/кило и половина ( почистена кора ) на кубчета 5-6 см. нарязана и без семките.
2. 4-5 бучки почистена целина от корена + чер пипер и малко сол + 1 лъжица мед или 3-4 зърна карамфил.
3. Докато котлоня е още горещ - само се оцежда тиквоча и вече накиснатия ориз от преди 30-40 мин. се слага в същия бульон да се свари за 15 мин. ( като в послените 5 мин. се добавят киселите тиквички от консерва да се смесят ).
4. През т'ва време тиквата се пасира през роботя/пасатора.
5. Като се свали ориза пак на котлоня се заевжда тънко нарязана сланинка за пръжки.
--------------------------
Като се сервира - се взема дълбока чиния - сипва се с черпак основата ( тиквата ).
В отделен съд е ориз и тиквичка ) и се сипва с лъжица на топки
В отделен съд са пръжките сланинка и се добавят по желание.
------------------------------------
Т'ва ся правя на Ламята - бързо, лесно, русо .....
П.П. Смесвам му сладка основа, с неутрализатор ( ориз ) с кисел елемент тиквичка ( консерва ) + леко подчетана сладка основа и киселока от консервата ( домашна ).
Плюс мазнинка за сезона да не умре от глад да'е ...
---------------------------------------------
Ха, наздраве! ( но се меси после поотделно ) - ако иска и да си мери дозите сам - става и с майнеза вместо сланина - бодва се една бяла лъжица насред супатата и толкоз.
Коментар