Първоначално изпратено от съни(тя)
Разгледай мнение

Добро утро чета

Съни, съюза И, написала си го даже с главна буква. Според мен само Серго е ДИВАК. Равновесие просто е на страната на лошите, той не се и крие. Всъщност с Равновесие казваме едно и също нещо, но той го казва по такъв начин, че на ДИВАЦИТЕ да им изглежда като че ли не е необходимо вече да мислят самостоятелно и откривателски, докато ние подчертаваме, че самостоятелното мислене е необходимост от която никой никого не може да избави. Ние подчертаваме, че самостоятелното мислене е жизнена необходимост, както и самостоятелното хранене. Безсмислено е да се измисля машина, която евентуално да ни отмени в самостоятелното мислене, тъй като това е все едно да се измисли машина, която да ни отмени в самостоятелното хранене.
Ето един дзенбудистки коан по въпроса.
ДОКАТО ВЪРВЯТ
Заръчали на един ученик да отиде до един далечен манастир. Той решил, че това ще забави обучението му с няколко месеца и много се разстроил. По тази причина той помолил своя приятел и по-напреднал ученик:
— Моля те, ела с мен. Има толкова много неща, които още не знам и трябва да уча. Ако сме заедно ще можем да говорим за тях и да се уча докато вървим.
— Добре, — отвърнал по-напредналият ученик. — Нямам нищо против, но нека те попитам нещо: ако ти си гладен, а аз ям ориз, ще те засити ли това? Ако си сакат в краката, ще бъде ли утеха за теб това, че аз крача с бърза крачка? Ако мехурът ти е пълен, ще ти олекне ли, когато аз се облекча?
Коментар