IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧАРЪТ на НЕЩАТА от ЖИВОТА..., или: "Защо царят трябва да бъде гол...винаги!" :)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
    Мечо, респект! А що се отнася до критичното отношение на някои към теб и дейността ти във форума... е, те също са свободни хора, имащи своята философия и гледна точка

Два цитата от Чарлз Буковски:

“А в крайна сметка връзките се проваляха от дребни препирни. От роптаене за глупости. От това, че на някого му е писнало от нещо и в крайна сметка от всичко. Досадни ден след ден, година след година. Вместо да си помагаме един на друг ние се делим, предизвиквани от това или онова. Предизвикване. Безкрайно предизвикване. То се превръща в евтина надпревара. И щом веднъж влезеш в нея, ти вече се вживяваш. Нямаш изгледи да се измъкнеш. Ти почти не искаш да се измъкнеш. И в един момент наистина се измъкваш. Ама завинаги.”

“Често най-добрите моменти от живота са, когато човек не прави абсолютно нищо, просто размишлява над нещата, обмисля ги. Например, ако кажеш, че смяташ всичко за безсмислено, тогава то вече не е съвсем без смисъл, защото ти знаеш, че то е без смисъл и твоето знание за безсмислеността вече й придава известен смисъл. Нали разбирате? Оптимистичен песимизъм.”
    И двата цитата ми харесват. Първия също. Макар и на пръв поглед да изглежда, че не го спазвам този ЗАВЕТ !!! В живота не отправям и не приемам предизвикателства. Когато обаче престанеш да се сравняваш с разни други, другите почват да се сравняват с теб. Надушват мириса на свобода и си мислят, че като те пунтират ще станат свободни. Като видят, че подражанието не ги прави свободни те намразват и се опитват да те изпреварят. Независимо от резултата от надпреварата, те намразват още повече защото виждат, че ти пак си свободен а пък те не са. Свободата не е победа или загуба. Свободата е осъзнаване на собственото величие.

Втория също. Самотата. Само в самота може да се осъзнае смисъла на безсмислието.

От светилата на световната мисъл, най голям фен съм на Гаутама Буда, Хермес Трисмегист и Нилс Бор. Тези хора са били пратени от дядо господ на земята за да видят останалите човеци в тяхно лице самата СВОБОДА !!!

Чете ли как Нилс Бор на изпит по физика отговорил на въпроса как с помощта на барометър може да се измери височината на сграда. Само завършен философ и напълно осъзнат човек може да отговори така. Геният на свободата е отговарял в негово лице на изпита.
    Баба ме научи на много неща.
    tnm

Коментар

• Мечо, респект! А що се отнася до критичното отношение на някои към теб и дейността ти във форума... е, те също са свободни хора, имащи своята философия и гледна точка

Два цитата от Чарлз Буковски:

“А в крайна сметка връзките се проваляха от дребни препирни. От роптаене за глупости. От това, че на някого му е писнало от нещо и в крайна сметка от всичко. Досадни ден след ден, година след година. Вместо да си помагаме един на друг ние се делим, предизвиквани от това или онова. Предизвикване. Безкрайно предизвикване. То се превръща в евтина надпревара. И щом веднъж влезеш в нея, ти вече се вживяваш. Нямаш изгледи да се измъкнеш. Ти почти не искаш да се измъкнеш. И в един момент наистина се измъкваш. Ама завинаги.”

“Често най-добрите моменти от живота са, когато човек не прави абсолютно нищо, просто размишлява над нещата, обмисля ги. Например, ако кажеш, че смяташ всичко за безсмислено, тогава то вече не е съвсем без смисъл, защото ти знаеш, че то е без смисъл и твоето знание за безсмислеността вече й придава известен смисъл. Нали разбирате? Оптимистичен песимизъм.”

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
        Kакво значи това "там обикновено...". - като обобщаваме, да го караме без изключения Освен това защо реши, че всичко (всички) е обикновено. Аз например съм недотам обикновено и да кажем, че търся цялостното познание, а не половинчатото
        Вероятно щем не щем пак ще се изтъркаляме до извода, че понеже мисълта се случва индивидуално в главата или някъде из други места по тялото на едно същество, (съобразно условия, даденост, капацитет, гениалност прочие бла бла) то и цялата философия зависи от съответния орган пораждащ конкретната "мисъл" По тази причина изглежда няма да е целесъобразно, да се обобщава нечия философия като вездесъща, била тя извадена от устата на тоя или оня философ, не че не е прятно да ги чете човек понякога, но това е съвсем отделен въпрос.
        Обикновено означава, точно че има и изключения. Не съм решил, че "всички" е обикновено, а точно че има и изключения.

Мисълта се ражда в целия човек, а не само в главата. Точно така.

Всеки човек си има своя лична философия. За мен моята лична философия е ВЕЗДЕСЪЩА. Аз отдавна не поемам нищо от никакви философи защото главата ми е от БЕТОН. Живота ме учи. Обаче въпреки комплекса ми за многоценност съм един бай Х**********уй, дето никой не го познава. Та за да се опитам да помогна на хората ми се налага да цитирам известни философи, и то точно тези техни виждания, които съвпадат с моите. Ся ти май май я разбираш философията и ме разбра. Но аз ще дам и пример за тези дето не я разбират много много философията. Примерът е един стар комунистически ВИЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦ.

Едно време през комунистическо, имаше един период, дето беше модерно кафето да се пие без захар или максимум с една лъжичка захар, което само по себе си се явява безобразно ограничение на човешките СВОБОДИ. В един малък град живеел бай Иван, инкомпатибилист и индетерминист, считащ че свободата е над всичко, чобанин по професия. Обичал да си пие кафето всяка събота рано сабален, у градската сладкарница, с по 6 (шест) лъжички захар. Това не останало незабелязано от градската снобария, която люто завидяла на бай Иван, задето той си подслаждал юнашки, докато снобарите се мръщели над горчивата си модерна отврат. Решили снобите един прекрасен съботен ден да направят тъй щото да го изложат бай Иван като кифладжия пред градското снобско обществено мнение. Речено, сторено. Отишли снобите рано сутринта в сладкарницата и си поръчали по едно модерно снобско кафе без захар (горчива ОТРОВА). Уговорката била, когато дойде бай Иван и си поръча просташкия шербет, да му се изсмеят дружно в лицето, като по този начин го УНИЖАТ до смърт. Влязъл по едно време в сладкарницата бай Иван, ухилен до уши, с абсолютно свободно и необременено съзнание. Тъй като го разбирал правилното СВОБОДНО мислене, на секундата угадил какво му крои снобарията. Провикнал се:

– Мичей, а ся дай на бае си Иван едно кафе с 8 (осем) лъжички захар, както го пие другаря Тодор Живков !!!
        Last edited by mechobikov; 28.03.2013, 12:06.
        tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
          Секса си е секс. Там обикновено хората не обичаме да се чувстваме цялостни, а половинки. Не търсим цялото познание, а само половината от познанието. ....
          Kакво значи това "там обикновено...". - като обобщаваме, да го караме без изключения Освен това защо реши, че всичко (всички) е обикновено. Аз например съм недотам обикновено и да кажем, че търся цялостното познание, а не половинчатото
          Вероятно щем не щем пак ще се изтъркаляме до извода, че понеже мисълта се случва индивидуално в главата или някъде из други места по тялото на едно същество, (съобразно условия, даденост, капацитет, гениалност прочие бла бла) то и цялата философия зависи от съответния орган пораждащ конкретната "мисъл" По тази причина изглежда няма да е целесъобразно, да се обобщава нечия философия като вездесъща, била тя извадена от устата на тоя или оня философ, не че не е прятно да ги чете човек понякога, но това е съвсем отделен въпрос.
          Не е препоръка... !!!
          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
            Еми по тази логика, значи половината секс е като чукаш, а другата половина печелиш, когато на теб го начукат
            Секса си е секс. Там обикновено хората не обичаме да се чувстваме цялостни, а половинки. Не търсим цялото познание, а само половината от познанието. То за това му се вика ПОЛ. Мъжки ПОЛ. Женски ПОЛ. Така ни е сътворил господ с цел да се умешват гените. Или с някаква друга цел, която само господ си знае каква е. Или дори и господ не знае каква е целта. А може и да няма цел.

Виж охлювите са друга бира.

В останалите области на познанието обаче ни гризе цялостно ЛЮБОПИТСТВО. Абсолютно всички хора ги гризе цялостно любопитство, обаче не всички хора знаят как да получат цялостно познание. Та затова съм го цитирал ЦИТАТА.
            tnm

Коментар

"Да бъдеш наблюдаващия субект е само половината от процесa на познание,
              другата половина е да бъдеш наблюдавания обект."

E. Edinger
              Еми по тази логика, значи половината секс е като чукаш, а другата половина печелиш, когато на теб го начукат
              Не е препоръка... !!!
              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                Четейки по дадени теми, постепенно започваш от лаик да ставаш поназнайващ, след това- познавач и..така- до професионалист- без легитимация/диплом и прочие институционални формалности. Много хора, поради болежки и недоверие в системата, започват сами да търсят лек/лечение за проблема си. Поради силният интерес от разрешаване на частния им казус, влагат повече усилия и искрен интерес, отколкото едно джи пи примерно или лекар- специалист. Сега, естествено не говорим за хирургични интервенции, а обикновена диагностика и консервативно лечение.
                Още по-лесно стоят нещата в областта на правото- информация има навсякъде, монографии по конкретния въпрос, а и съдебна практика, са достъпни и тази област не е така сакрална, и не е вече табула раза.

п.п.Мечо, да знаеш, че не си противореча. Не отричам истинската компетентност. Има въпрси, които само формално изглеждат строго професионални- средно интелигентен човек, въоръжен с необходимото инфо, се справя прилично.
                Неотричайки истинската кометентност, отричаш истинската свобода.

Чорбаджията е този, който ги има кинтите и е свободен. Майсторите са си майстори. Чорбаджията хал хабер си няма от майсторлъка, но той е единствения, който е компетентен да прецени, кой от майсторите е най компетентен в майсторлъка. Как чорбаджията преценява кой от майсторите е най компетентен. Ето как.

– А бе момиче, ти като толкова много го знаеш английския, а ми кажи как е мащерка на английски ???

Сега следват 2 варианта

1. Алфалфа - момичето не го знае английския - не е КОМПЕТЕНТНО
                2. Дайм - момичето го знае английския - КОМПЕТЕНТНО е
                3. На момичето се дава да направи само превода от английски и нищо друго, а на чистачката се дава задание да слухти, да не би момичето да ОТКРАДНЕ нещо от офиса.
                tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от зарата Разгледай мнение
                  Предполагам един от малкото случаи, в които дипломата на инженера може да влезе в работа е, ако бъде поискана от инженерофилка, падаща си по обобщения от въпросните “светила” на съвременното познание…
                  Ти виждал ли си дипломиран инженер на живо? Разговарял ли си с подобно "животно"?

Или само по разказите на баща си имаш представа за това - що е то инженер?

Коментар

Заре, кака, що не си гледаш работата!?

По-добре се предствят тези, които не са финансисти- предполагам, че не са задръстени с псевдо науки.
                    Впрочем, най- разумните мисли и прогнози по отношение на икономиката съм чула от инженери, а НЕ ОТ ИКОНОМИСТИ.

Предполагам един от малкото случаи, в които дипломата на инженера може да влезе в работа е, ако бъде поискана от инженерофилка, падаща си по обобщения от въпросните “светила” на съвременното познание…

Баща ми има подобни странни мисли: още говори с уважение за някакъв инженер – дори снимка си пази с него!!! Върхът – да се снимаш с инженера в предприятието!

Защо все пак не се е снимал със счетоводителката – ето това не можех да си обясня, а то било, защото /вероятно/ е била задръстена с разни псевдо-науки...
                    If something inspires you, follow it! Henry Ford

Коментар

• Четейки по дадени теми, постепенно започваш от лаик да ставаш поназнайващ, след това- познавач и..така- до професионалист- без легитимация/диплом и прочие институционални формалности. Много хора, поради болежки и недоверие в системата, започват сами да търсят лек/лечение за проблема си. Поради силният интерес от разрешаване на частния им казус, влагат повече усилия и искрен интерес, отколкото едно джи пи примерно или лекар- специалист. Сега, естествено не говорим за хирургични интервенции, а обикновена диагностика и консервативно лечение.
                      Още по-лесно стоят нещата в областта на правото- информация има навсякъде, монографии по конкретния въпрос, а и съдебна практика, са достъпни и тази област не е така сакрална, и не е вече табула раза.

п.п.Мечо, да знаеш, че не си противореча. Не отричам истинската компетентност. Има въпрси, които само формално изглеждат строго професионални- средно интелигентен човек, въоръжен с необходимото инфо, се справя прилично.
                      Last edited by val/she; 27.03.2013, 21:35.

Коментар

• "Да бъдеш наблюдаващия субект е само половината от процесa на познание,
                        другата половина е да бъдеш наблюдавания обект."

E. Edinger
                        tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от зарата Разгледай мнение
                          Таа /тая/ па - от Космоса ще усетят с какво уважение и страхопочитание говори за "финансови пазари", само дето с главно "Ф" не е започнала......., та си личи, че все още пари там не е губила... Таааа /та/, чини ми се, скоро ще нахълта в тая сръх-материя, за да добие и тя своята "изключителна "компетентност""..., в тая специфична област на познанието......, а и да покори де-що има пазари... Усеща се, че е надъхана до козирката, малка искра й трябва - и ще скочи в бездната...

... за да въздъхне накрая примирена /и укротена/..., философски: "хммм, имала съм да губя едни пари"...
                          Заре, кака, що не си гледаш работата!?

По-добре се предствят тези, които не са финансисти- предполагам, че не са задръстени с псевдо науки.
                          Впрочем, най- разумните мисли и прогнози по отношение на икономиката съм чула от инженери, а НЕ ОТ ИКОНОМИСТИ.

Коментар

Не оспорвам, че любители могат да достигнат до изключителна "компетентност" концентрирайки се в/у определен проблем/област на познанието и т.н. Търгуването на финансовите пазари е пример подкрепящ тази теза.

Таа /тая/ па - от Космоса ще усетят с какво уважение и страхопочитание говори за "финансови пазари", само дето с главно "Ф" не е започнала......., та си личи, че все още пари там не е губила... Таааа /та/, чини ми се, скоро ще нахълта в тая сръх-материя, за да добие и тя своята "изключителна "компетентност""..., в тая специфична област на познанието......, а и да покори де-що има пазари... Усеща се, че е надъхана до козирката, малка искра й трябва - и ще скочи в бездната...

... за да въздъхне накрая примирена /и укротена/..., философски: "хммм, имала съм да губя едни пари"...
                            If something inspires you, follow it! Henry Ford

Коментар

Вал, подписът на Джей. Всъщност ако бях сигурен, че бате Маранди не я чете тази тема бих добавил, че също и любители са го карали Ноевия Ковчег, пък професионалисти са го карали Титаник.
                              Не оспорвам, че любители могат да достигнат до изключителна "компетентност" концентрирайки се в/у определен проблем/област на познанието и т.н. Търгуването на финансовите пазари е пример подкрепящ тази теза.

Коментар

Така е по БОЖИЯТА воля !!!
                                Хммм, викам да не навлизаме в дебрите на еволюцията!?
                                Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                                Мечо

Коментар

Working...
                                X