Днес се смърсих, та купих едно охладено пиле да го готвя. Май през велики пост на Цветница риба е позволена.
Та го надянах на една бутилка от токайско (макар и бутилката от бира да е по-удобна, но немах), поставих я във фурната в големата тава, а пък в тавата налях вино, олио и вода 1:1:1, за да дава влажна и ароматна атмосфера унутрйе.
Пекох го на режим грил с вентилатор, 150 градуса.
Дакато се печеше, запържих в олио (с добавка, за аромат, шарлан и дървено масло) 2 големи чаши ориз и малко нарязани целина и пащърнак - корени. Пържих, докато не закафеняха корените.
След около час, май, извадих тавата с пилето ( стана с хрустяща чуплива кожичка), изхлузих пилето в тавата и го начупих на основните му части; извадих ги, изсипах запържения ориз в тавата, сложих озгор парчетата пиле и ги понатиснах да се заврат по-надолу. Добавих още вряла вода, за да стане отношението ориз:вода 1:2, и върнах тавата във фурната.
Сега ще я държа там пак на 150 градуса, докато не стане ориза (10-15 минути), ще извадя тавата и ще насипя в ориза бая ми ти смес от чесън и оцет. Ще я увия тавата с вестници, да поеме аромата, ще я изнеса на балкона да се поразходи до половин час - пък после ела, бабанко, та яж!
Та го надянах на една бутилка от токайско (макар и бутилката от бира да е по-удобна, но немах), поставих я във фурната в големата тава, а пък в тавата налях вино, олио и вода 1:1:1, за да дава влажна и ароматна атмосфера унутрйе.
Пекох го на режим грил с вентилатор, 150 градуса.
Дакато се печеше, запържих в олио (с добавка, за аромат, шарлан и дървено масло) 2 големи чаши ориз и малко нарязани целина и пащърнак - корени. Пържих, докато не закафеняха корените.
След около час, май, извадих тавата с пилето ( стана с хрустяща чуплива кожичка), изхлузих пилето в тавата и го начупих на основните му части; извадих ги, изсипах запържения ориз в тавата, сложих озгор парчетата пиле и ги понатиснах да се заврат по-надолу. Добавих още вряла вода, за да стане отношението ориз:вода 1:2, и върнах тавата във фурната.
Сега ще я държа там пак на 150 градуса, докато не стане ориза (10-15 минути), ще извадя тавата и ще насипя в ориза бая ми ти смес от чесън и оцет. Ще я увия тавата с вестници, да поеме аромата, ще я изнеса на балкона да се поразходи до половин час - пък после ела, бабанко, та яж!

Коментар