Първоначално изпратено от коки
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето ... (архив до 7.06.2012 г.)
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от grajdanin Разгледай мнениеРазбирам те,че не си искал да политизираш темата,а само да пуснеш стихчето,но,за да го коментираме,че не ни харесва това,което в него е написано,няма как да не споменем вдъхновилите я политици от БСП/БКП.Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Милом, Цанев е написал прекалено емоционално "Български хроники", което ги прави лесни/увлекателни за четенe, но пораждат съмнения относно историческата достоверност.
Частта за Ботев и Левски ми беше буквално мъчителна.Last edited by val/she; 24.02.2012, 13:14.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнениене не ...
Абсолютно никакнъв политически оттенък не влагам и мисля, че всяко политиканстване в тази връзка, просто ще обезсмисли поста ми ...
Пак казвам, СЕ МИ Е ТАЯ, КОЙ, КОГА И ЗАЩО Е НАПИСАЛ СТИХЧЕТО !!!
На мен ми хареса и го постнах ...
нищо повече ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнениеКое ? Това вероятно е поредната манипулация на Карбовски&Сиромахов Ltd подписана от името на някоя си ученичка от ПерникБаба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Първоначално изпратено от grajdanin Разгледай мнениеКолчо да те поправя само,че момичето е с десни идеи и написаното от нея е с адрес бившият вече президент Първанов,новата му стара партия и нейният нейният непрейзбран все още лидер Станишев.
Абсолютно никакнъв политически оттенък не влагам и мисля, че всяко политиканстване в тази връзка, просто ще обезсмисли поста ми ...
Пак казвам, СЕ МИ Е ТАЯ, КОЙ, КОГА И ЗАЩО Е НАПИСАЛ СТИХЧЕТО !!!
На мен ми хареса и го постнах ...
нищо повече ...Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна
Коментар
-
Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнениеВъв връзка с 19 февруари и заминаващите (пътуващи) българи, днес заранта чух стихче по радиото ...
Писмо до Васил Левски, написано от Таня - ученичка 11 клас
Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб!
Добре си ти. От там не виждаш... съдбата на достойния ни род.
Не виждаш майките, които днес не раждат.
Стариците край кофите за смет.
Бащите с джобовете празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет.
Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове.
Строим хотели, паркинги, гаражи. Край просяка минава Беемве.
На пътя към Европа се продават в ръцете с кукли малките моми.
Те детството си в сънища сънуват, стаена скръб в очите им гори.
...Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст.
Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст...
Сълзите на Левски
Не съм много-много от хората, които вярват в подобни истории, но случката е твърде необикновена, за да бъде отмината с мълчание. Преди пет или шест години получих писмо от забутано странджанско село, което го няма на картата - някаква жена с неграмотен почерк ми пишеше: „Ела, Георги Марков те вика - на тебе щял да каже кой го е убил". Не отидох, разбира се, и писмото отдавна бе потънало в мъглата на паметта ми, когато една заран на вратата ми се почука, отворих - на прага стоеше ситна селска женица. - Аз съм оная, дето те викаше Георги Марков - рече. - А, да - спомних си аз. - Пак ли ме вика? - Тоз път Левски те вика. - Кой?! - Дякона, нашият Исус. На теб щял да каже кой му е предателят. Луда е, рекох си. А жената ми пошушна с преправен мъжки глас: - Що, вика, ме оставихте неопят и непогребан, душата ми няма покой, чукам от врата на врата, никой не ми отваря, уморих се. И жената добави със своя глас: - Всяка нощ ми се явява и ме пита. В разказа на жената имаше много известни неща, които би могла да знае от читанката или да ги чуе от някого. Удивителното беше, че цитираше буквално цели изречения от писмата на Левски, които тя, неграмотната селянка в онова забутано селце, естествено, не беше ни виждала, ни чувала; а имаше и думи, които ги няма ни в писмата, ни никъде - тях Левски бил ги казал само на нея. Предлагам ти, читателю, думите на Левски - така както ги записах от онази жена: Кой е предателят ми - това не е важно вече. Страшното е, че този народ продължава да ражда предатели. Народе мой, ти ме изостави в тежкия ми час - такава е била волята ти, не съм ти трябвал вече жив. Защото, ако доживеех свободата - щях ли да бъда пак твоят Дякон Левски? Българският народ има горчива памет: свинарят Ивайло стана цар и забрави народа си, който го качи на трона. Какъв щях да стана аз, ако доживеех свободата? Левски - градоначалник? Генерал Левски? Или пък Левски - министър? - седнал в лъскав файтон, надянал фрак и цилиндър, затлъстял и оглупял; Левски - треперещ от страх за живота си, обкръжен от полиция, която го пази от народа, за чиято свобода се е борил?! Че има ли по-страшно от такава смърт ? Бог е създал хората свободни и равни и еднакво противни на Бога са онези, които поробват, и онези, които търпят от страх; да се страхуваш, е позорно, защото, и цар да си, ако се страхуваш - ти си най-жалък роб, такъв народ, и насила да го освободиш - той пак ще си остане робски народ - като вола: разпрегнеш го, попасе, помучи на свобода и после пак сам си нахлузва шията в хомо¬та... Не, моят народ - и свободен - ще има нужда от своя Апостол на Свободата, от своя Дякон Левски - да броди от град на град, от село на село, да чука от врата на врата - да буди, да тревожи и да пита: Пазите ли свята и чиста демократската република? С вишегласие ли решавате всичко в нея? Всички народности ли там живеят под един общ закон наравно с българите? Братя и равни ли сте помежду си? Обичате ли онзи, който ви покаже грешките - или го считате за неприятел? Ако някой злоупотреби със служебната си власт за своя изгода - чака ли го студената кама?... Тук жената млъкна. Огледа се и прошепна: - Накрая Дякона ме попита: „Има ли още робски души в свободното ми отечество?" - Ти какво му рече? - Ами... не мож ги преброи, му рекох. И се засмях. А той заплака... Боже!http://milom.blog.bg/
Коментар
-
Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнениеВъв връзка с 19 февруари и заминаващите (пътуващи) българи, днес заранта чух стихче по радиото ...
Писмо до Васил Левски, написано от Таня - ученичка 11 клас
Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб!
Добре си ти. От там не виждаш... съдбата на достойния ни род.
Не виждаш майките, които днес не раждат.
Стариците край кофите за смет.
Бащите с джобовете празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет.
Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове.
Строим хотели, паркинги, гаражи. Край просяка минава Беемве.
На пътя към Европа се продават в ръцете с кукли малките моми.
Те детството си в сънища сънуват, стаена скръб в очите им гори.
...Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст.
Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст...
grajdanin
Днес, 12:33
Много точно е всичко написано в това писмо!А момичето,което е сътворило стихотворението ми е позната!всяка нейна дума в него е несъгласие за статуквото и за опити от някои партии за запазване на същото!Мога при ваше желание да ви запозная с това младо момиче,което изправено до стената от безизходица,от случилото й се в годините до тук на нея и на нейното семейство е написала това емоционално стихотворение!Last edited by коки; 24.02.2012, 12:53.Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнениеАбселютно нищо не подклаждам ...
това са фактите от живота ...
За жалос ...
Ако се огледаш наоколо, ще съзреш толкова гадости и неправда, че направо ми се повръща...
И на НИКОГО НЕ МУ ПУКА !!!
В тази мизерия живуркаме, като насекоми ... Ден след ден ...
Едни и същи управници... Народа тъп - преизбира ли преизбира ...
От време на време се Яви поредният спасител ... (сините, "царчето", сега Свети Б.Б.)
Нищо не се променя ...
Време то си минава ...
Не ми се изброява... (правил съм и тема по въпроса... изчезна някъде назад..)
...
Не искам да изпадам в политически дискусиЙ(който желае - има си тема за това)
...
Просто ме целна стихчето на това момиче.. и го споделих с Вас ..
...
Коментар
-
Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнениеКое ? Това вероятно е поредната манипулация на Карбовски&Сиромахов Ltd подписана от името на някоя си ученичка от Перник, поднесена по начина по който било прочетено "за пръв път""предсмъртното писмо на Левски " в шоуто на слави преди няколко години . Споменатото Ltd е с основен предмет на дейност - фалшифициране и подмяна на историята с цел опъване тънките струни на изтерзаните и невежи българи с всички методи и средства незабранени със закон
.
Показателно е как всички хлипате вкупом без изобщо да се замислите....
ПС: "Предсмъртното писмо на Левски" всъщност е компилация от негова кореспонденция с Каравелов, Хитов и БРЦК по най-различни поводи,от която са извадени отделни фрази,други са преиначени , а трети са просто произволно добавени за по-голяма автентичност на фалшификата.
Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнениеКолчо, точно тази нагласа пречи на случването на нещата. Фатализмът, че сме обречени като общество не бива да се подклажда,
това са фактите от живота ...
За жалос ...
Ако се огледаш наоколо, ще съзреш толкова гадости и неправда, че направо ми се повръща...
И на НИКОГО НЕ МУ ПУКА !!!
В тази мизерия живуркаме, като насекоми ... Ден след ден ...
Едни и същи управници... Народа тъп - преизбира ли преизбира ...
От време на време се Яви поредният спасител ... (сините, "царчето", сега Свети Б.Б.)
Нищо не се променя ...
Време то си минава ...
Не ми се изброява... (правил съм и тема по въпроса... изчезна някъде назад..)
...
Не искам да изпадам в политически дискусиЙ(който желае - има си тема за това)
...
Просто ме целна стихчето на това момиче.. и го споделих с Вас ..
...Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна
Коментар
-
Много точно е всичко написано в това писмо!А момичето,което е сътворило стихотворението ми е позната!всяка нейна дума в него е несъгласие за статуквото и за опити от някои партии за запазване на същото!Мога при ваше желание да ви запозная с това младо момиче,което изправено до стената от безизходица,от случилото й се в годините до тук на нея и на нейното семейство е написала това емоционално стихотворение!
Коментар
Коментар