IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Знаете ли, че...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Знаете ли кои са най-търсентие теми в Google през 2021 ...

    https://btvnovinite.bg/lifestyle/liu...LLw-tXY9w6DOwc

    Коментар


    • Дисбалансите между университетите са и по отношение на реализацията на студентите.






      segabg.com
      Икономика в АУБ носи 3000 лв. заплата, в ТУ-Габрово - 1000 лв.

      Коментар


      • Най–напред – в България преди 9 септември, като комунист. Втори път, след като бяга от България в Гърция, където първо го осъждат на затвор и после го заточват на о. Крит за близо 2 години. Лежал е по за няколко месеца и в македонски и сръбски арести. След това отново лежи в български затвор, откъдето бяга и става партизанин. Накрая влиза за 4 години в затвора по време на комунизма през 1965 г., заради организиране на военен преврат срещу Тодор Живков – като едно от главните действащи лица в т. нар. заговор на Горуня (Иван Тодоров – Горуня е партизанин, генерал, министър, член на ЦК на БКП, самоубил се след разкриване на заговора му).

        Години наред тайно се разказваха пикантни подробности за разкриването на заговора – как сложили подслушвателно устройство в генералската кокарда на фуражката на ген. Анев и следели всяка негова стъпка. Сред номенклатурата на Живков и многобройните служби за охрана и силови структури този случай се е разказвал като нещо забавно, с насмешка към заговорниците.
        Името на генерала, историческа личност, беше тема табу до 10 ноември 1989 г. За него на ухо се разпространяваха легенди. През 1990–1991 г. всичко, за което се е мълчало по–рано, се изсипа в медиите като лавина. Осъдени по процеса срещу Горуня и групата му се появиха тук–там по вестниците. Но после всичко затихна. През 1996 г., когато го намерих, генерал Анев беше забравен.



        e-vestnik.bg

        Генерал Анев, превратаджията срещу Живков, лежал 5 пъти в затвора у нас и в чужбина - e-vestnik.bg

        Генерал Цвятко Анев, прочул се като превратаджия-заговорник срещу Тодор Живков през 1965 г., се оказа също и единственият българин, лежал като политически

        Коментар


        • BioNTech, oснована от съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюреджи. От средите на "нашествениците - ислямизатори на Европа", както би изтъкнал не един роден капацитет, четейки имената им.




          dw.com
          Революционерите от BioNTech: скоро лек срещу рак? | DW | 02.12.2021

          Коментар


          • АРТЕФАКТИ и СТАРИ СНИМКИ ·
            Присъединяване
            Monika Vlahova · 1 дни ·
            „Най-старото злато познато на човечеството” е открито във Варненския некропол на българското Черноморие.
            Варненският некропол е голямо гробище в западната индустриална зона на Варна. Счита се за един от ключовите археологически обекти за световната праистория.
            Именно на това място е открито най-старото обработено златно съкровище в света, датиращо от 4 600 г. пр. н. е. до 4 200 г. пр. н. е.
            Досега във Варненския некропол са открити общо 294 гроба, датиращи между 4569-4340 г. пр. н. е., включително три хиляди златни артефакта.
            Въпреки че са открити много елитни погребения, едно особено се откроявало сред останалите – гроб 43. Тук археолозите открили останките на мъж с висок статус, който изглежда е бил някакъв владетел. За неговото погребение е използвано повече злато, отколкото е използвано в целия останал свят за този период.

            Коментар





            • bnr.bg
              Проф. Стойчо Язаджиев: Всеки истински учен знае, че Бог съществува

              Коментар


              • https://www.marginalia.bg/…/balgariya-po-vreme-na-vtorata…/
                Препубликуваме трета част от непреведените исторически трудове по историята на България през Вт.св.в от американския историк Маршал Лий Милър(1975):
                Българската цензура не издава никакви инструкции до вестниците относно съветските протести и не прави опити да предотврати публикуването им. Някои наблюдатели са изненадани от сравнително слабите протести, тъй като се очаква съветски ултиматум и се смята, че е възможна пряка военна намеса. Според германския посланик Улрих фон Хасел спекулациите от Белград са съсредоточени върху „тежкия удар“, нанесен на панславянското движение от руското бездействие.

                MARGINALIA.BG
                България по време на Втората световна война. Присъединяване към Оста | Акцент, Анализ, Анализи | Marginalia

                Коментар


                • ·
                  "Кариоти с кариотска носия. Гръкоезични българи. Според Константин Иречек, който е минал през селата им през 80-те години на ХІХ век, те еднакво зле говорили български, гръцки и турски. До средата на 20-те години на ХХ век са живяли в гр. Тополовград и селата Орешник, Синапово, Голям Манастир, Малък Манастир, Мамарчево, Голямо Шарково, Малко Шарково, Елховска околия и в с. Ген. Инзово, Ямболска околия. Докторската дисертация на предния директор на музея Невена Даскалова – Желязкова, съпруга на основателя на музея Иван Желязкова бе на темата „Кариоти….“. Категорично, за пореден път, с научни аргументи бе доказано, че са българи по произход… Носията им е тип „елховска сукманена“, но със синкосани ръкави и преобладаващ син нюанс на газите. Между другото техните наследници в Северна Гърция /на които доскоро даже бе забранено да използват гайдата като музикален инструмент, тъй като е етноопределящ такъв/ носят късния вариант на „елховската сукманена носия с жълтите гази и бели ръкави"

                  Коментар


                  • SpaceX публикува подробен план за изграждането на колония на Марс

                    Коментар


                    • Титлите с които чуждите източници отбелязват ранните български владетели са ясни – архонт (племенен вожд, предводител, велможа), архигос, хегемон (васал), рrinceps, dux, сaganus. Срещат се и няколко титли, давани за лични заслуги към Византия - патриций и кюриос (господин, господар) на Кубрат; кюрис, кесар и доминос на Тервел. Домашните титли на ранните български владетели обаче остават неясни и хипотетични. В България най-често Кубрат се титулова с нисшата средновековна тюркска титла khan (хан/кан), която означава „племенен вожд” (il khan) и е по-нисша от известната тюркска титла за държавен владетел - „хакан” (хан на хановете). От къде се е появила тази практика да „ханосваме” ранните български владетели? Ние нямаме никакви свидетелства за това, каква е била домашната титла на българските владетели преди Крум (803-814). В един единствен каменен надпис Крум е титулован АРХОНТ УВИГИ. Подобна титла, КАНАСУВИГИ са имали неговите наследници, Омуртаг (814 – 831) и Маламер (831 - 836). Аналогични владетелски титли, chaganus vigerius и canizauci са записани многократно в латиноезичните източници за аварите, народ родствен по произход и език на прабългарите. От тук авторът на тези редове направи заключението (публикувано в сборник на научна конференция по история и археология, Шумен - 2011), че фразата КАНАЗ е самостоятелна владетелска титла, равностойна на архонт и хаган. Всъщност, Омуртаговата титла КАНАЗ и аналогичната ѝ аварска титла caniz са заимствани от по-късните славянски владетели на Панония и Великоморавия като княз. Не случайно в т.н. Именник на българските владетели, всички владетели от Аспарух насетне са дадени с титлата княз. Идеята, че титлата княз има българо-аварски произход е изказвана, но без аргументация от много автори досега.

                      Коментар


                      • Ако отидете на

                        https://forum.investor.bg/forum/%D0%...80%D0%B8%D1%8F

                        може да видите всички теми, пускани в раздел "Политика".

                        Е, в заключените няма да можете да пишете, а в изтритите – да влезете.

                        Ето частичен списък от там:


                        Кое причини Brexit
                        Pyramid
                        Последно мнение 07.02.2020, 18:39

                        Ще има ли Трета световна война? И ако да, кога?
                        Money
                        Последно мнение 24.01.2020, 11:16

                        Иван Илин национал-социалист ли е? Money
                        Последно мнение 10.01.2020, 16:43

                        Гласуване само от мястото с постоянен адрес
                        Shadow1
                        Последно мнение 13.11.2019, 14:47

                        Референдум
                        съни(тя)
                        Последно мнение 16.07.2019, 09:18

                        Заключена: Джулиан Асанж за шеф на КПКОНПИ
                        Dreamer
                        Последно мнение 11.04.2019, 19:44

                        Македония (+18)
                        Pyramid
                        Последно мнение 23.10.2018, 19:17

                        Чужди с/у български инвестиции Pyramid
                        Последно мнение 17.10.2018, 05:53

                        Заключена: Възможно ли е скоро Македония да ни вкара във Война? Черкезов
                        Последно мнение 07.05.2018, 13:46

                        Заключена: Разпада ли се ЕС?
                        Pyramid
                        Последно мнение 30.04.2018, 09:12

                        Изтрита: Школа по шпионаж
                        Pyramid

                        Заключена: За българина в чужбина и българина в България.
                        majnata
                        Последно мнение 07.05.2017, 15:10

                        Изтрита: „Зелените“ предлагат България да „подслони“ забранения в Унгария университет на Сорос
                        marinchev-team

                        Заключена: Турция след референдума Pyramid
                        Последно мнение 16.04.2017, 17:54

                        Заключена: Политика (без бъг) (Архив до 20.02.2017 г.)
                        barbaron
                        Последно мнение 20.02.2017, 08:12

                        Заключена: Съюз Русия - ЕС. Бъдеще или химера?
                        съни(тя)
                        Последно мнение 30.11.2016, 13:52

                        Заключена: Политика (архив до 23.11.2016 г.)
                        Manyface God"
                        Последно мнение 23.11.2016, 12:25

                        Президентски Избори
                        съни(тя)
                        Последно мнение 14.11.2016, 23:25

                        Гърция: фалит без нова драхма?
                        Longin
                        Последно мнение 04.11.2016, 21:50

                        Швейцария
                        Forex Master
                        Последно мнение 14.10.2016, 19:45

                        Заключена: Политика (архив до 24.08.2016 г.)
                        barbaron
                        Последно мнение 24.08.2016, 08:28

                        Енергетика, енергийни източници, мрежи, цени на енергоносители
                        Бате Пешо
                        Последно мнение 03.06.2016, 16:08

                        Проектите 7-ми блок АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене
                        didchetoo
                        Последно мнение 23.05.2016, 20:32

                        Заключена: Референдум на Слави Трифонов
                        vanimar
                        Последно мнение 12.05.2016, 16:45

                        Изтрита: Има ли балон при цените на имотите в България през 2016-та, причини и последствия.
                        darkside

                        Заключена: Честит рожден ден другарю Путин
                        Dreamer
                        Последно мнение 24.04.2016, 09:44

                        Франция
                        Forex Master
                        Последно мнение 08.04.2016, 10:51

                        Заключена: Русия - взаимовръзки с останалия свят
                        съни(тя)
                        Последно мнение 08.04.2016, 10:31

                        Провали ли се мутикултурализмът в Европа? Факти и предрасъдъци
                        MZ/X
                        Последно мнение 07.04.2016, 22:58

                        Ще се чупят ли британците от ЕС и какво ще стане, ако?
                        Императорът
                        Последно мнение 17.02.2016, 08:18

                        Историята на СССР и Русия през цената на нефта
                        MZ/X
                        Последно мнение 29.01.2016, 17:18

                        Заключена: Политика (архив до 27.01.2016 г.)
                        Макс
                        Последно мнение 27.01.2016, 10:02

                        Колко пари от джоба на потребителите открадна ОПЕК?
                        MZ/X
                        Последно мнение 14.01.2016, 15:11

                        Изтрита: За или Против Инвестор БГ Konsultants

                        Заключена: Троловете на другаря-тавариш П и други тролове, превземат форума
                        mpy_yordanov
                        Последно мнение 10.12.2015, 19:02

                        Re: Forma
                        Pyramid
                        Последно мнение 03.12.2015, 11:11

                        Изтрита: Дебати, спорове и мнения по разни въпроси
                        ivancholak

                        Заключена: Политика (Архив до 21.11.2015)
                        stabwound
                        Последно мнение 21.11.2015, 10:59

                        Заключена: Ich bin ein Berliner 1963 : Je suis Parisien 2015
                        Dreamer
                        Последно мнение 15.11.2015, 11:18

                        Коментар


                        • Думята "планета" идва от древногръцкия език и означава
                          Планета (на гръцки: πλανήτης – странник, пътешественик)
                          ============


                          Мислех, че има друг корен и потърсих в чичко ви Гугъл.

                          И знаете ли, че първите резултати при мен от търсенето са Телевизия Планета (чалга), Пайнер клуб (нощен, чалга), магазин Планета Пайнер – с адресите и разположението на карта, със снимки на полуголи какички.
                          И хотел "Планета"-Слънчев бряг.
                          Астрономическото понятие, коренното значение, е след тях и е извън екрана.

                          Á сега, представете си как един ученик/чка решава да се самообразова по астрономия в чичко ви Гугъл и по какво ще се прехласне? И колко ще запомни от какво търсене е тръгнал/а?

                          Ей така ч. ви Гугъл сее знанието, културата и доброто сред хората...
                          Last edited by Хараламп; 13.11.2021, 07:06.

                          Коментар




                          • 168CHASA.BG
                            Как Общи обра турския дилижанс

                            Коментар



                            • Той ме разби, каза Сталоун в документален филм

                              EPICENTER.BG
                              Долф Лундгрен пратил Силвестър Сталоун в болница по време на снимките на „Роки IV”
                              Сталоун сравни нараняванията си тогава с това гърдите на човек да се ударят във волана на колата при автомобилна катастрофа
                              Харесване
                              Коментар
                              Споделяне

                              Коментар


                              • Кристофър УОКЪН заличава с боя един от плъховете на Банкси

                                PLOSHTADSLAVEIKOV.COM
                                Банкси нарисува графит за сериал
                                Графити артистът Банкси получи първата си изява за тв сериал – артистът е бил пока

                                Коментар

                                Working...
                                X