Четенето на интерпретации обогатява общата култура, но интерпретациите лесно се намират, а верните факти трудно. Само това исках да кажа.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лъжат ли медиите?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Krasimira22, източниците на информация са неограничени. А на мен не ми трябва някой да ми интерпретира фактите. Искам да разбера фактите, а те често се намират най-трудно. Затова и фактологията е най-ценното нещо, а не интерпретацията. За теми които те интересуват можеш сам да си я направиш. За теми, в които нямаш дълбоки познания - четеш интерпретациите и преценяваш. Скоро за всяка тема си намираш източник, който да ползваш и смяташ за най-близък до твоя светоглед.
Четенето на чуждите интерпретации за мен е от ключово значение. Без непременно да ги приемам, разбира се. А за съставяне на собствената "правилна" крайна преценка (или прогноза, ако се касае за бъдещи развития).
Можеш да замениш думата "интерпретация" с "анализ". Например, за да оценя оттеглянето на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили тези дни, искам първо да прочета какво мислят различните страни по казуса.... Също, ясни са фактите около бъдещото айпио на "Девин" - но дали си заслужава участие, и как точно, вземам решение на база и на прочетените чужди мнения. Моята оценка е крайната, разбира се.
Би било прекрасно да не е така, но светът не е съвършенЗатова медиите ще просперират - те са именно средата, посредникът (т.е. "медията") както за фактите, така и за интерпретациите по фактите.
Коментар
-
22, източниците на информация са неограничени. А на мен не ми трябва някой да ми интерпретира фактите. Искам да разбера фактите, а те често се намират най-трудно. Затова и фактологията е най-ценното нещо, а не интерпретацията. За теми които те интересуват можеш сам да си я направиш. За теми, в които нямаш дълбоки познания - четеш интерпретациите и преценяваш. Скоро за всяка тема си намираш източник, който да ползваш и смяташ за най-близък до твоя светоглед.
Коментар
-
Красиира е написала нещо много умно.
Мога само да я попитам откъде се информира допълнително тогава?
Защото имам следните опасения - т.нар. лъжи или манипулации са не само във фактите, но в интерпретациите. А фактите (ако допуснем, че можем достоверно да ги научим и без медиите, което обаче невинаги е така) сами по себе си не са достатъчни, за да си изградим "правилната" преценка. Т.е. пак често разчитаме на външни интерпретации. Примерно за преценка на събития. Или за прогнози.
А тези външни интерпретации пак не идват с пощенските гълъби, нито само от устата на нашите познати.
Коментар
-
Аз пък си имам друга теория. Никога не ползвам само една медия като източник. И знам в 90% от случаите какво да очаквам от всяка от тях. Защото във всяка медия си има обичайна редакционна политика, която ако искаш да хванеш ти трябва редовен прочит за не повече от 2 месеца. Както и всяка медия си има журналисти с имена. Пак за около 2 месеца хващаш кое име си струва да четеш (слушаш, гледаш) и кое не. В крайна сметка поръчковите материали лесно се хващат. А колкото до грешките - има ги навсякъде, не само в медиите. Понякога са случайни, понякога са от незнание. За мен медиите са отправна точка, от която решавам дали да продължа да чета и да се интерусам по дадена тема. А не основен и окончателен източник на информация.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ГариТова е от в."Бряг" - Русе
http://www.brjag.eu/index.php?option...15767&Itemid=4
Акциите на «Оргахим» АД вече се търгуват и с SMS-и на борсата
09 юли 2007
Ценните книжа се продават на рекордните 250 лв. за брой
Христо КОЛЕВ
Русенският производител на бои и лакове “Оргахим” е включен сред 50-те български фирми, чиито акции по нова технология вече ще се търгуват на Българската фондова борса и с SMS, съобщиха от борсата. Другите две русенски предприятия, на които е разрешено брокерите да продават ценните им книжа с SMS, са БРП и “Каолин”.
Цената на акциите на предприятието стигнаха рекордните нива от над 250 лв. броя. Търговията с тях обаче бе спряна за известен период. Появиха се проблеми в новия счетоводен софтуер, поради което предприятието не успя да предаде навреме отчета си за първото тримесечие на 2007 г., съобщиха от дружеството. Ценовият скок на ценните книжа на предприятието започна преди началото на тази година, когато те се търгуваха по под 90 лв. за акция. Капиталът на дружеството е разпределен в 502 815 без налични акции с номинална стойност по един лев всяка. Според брокерите, вероятно повишението на цените на акциите му ще продължи, макар и не толкова чувствително.
Железен е тоз "журналист"
Аз се чудех защо не мога подкарам Кобоса през GSM-а а то щото ставало чрез SMS.
;-)
Коментар
-
Това е от в."Бряг" - Русе
http://www.brjag.eu/index.php?option...15767&Itemid=4
Акциите на «Оргахим» АД вече се търгуват и с SMS-и на борсата
09 юли 2007
Ценните книжа се продават на рекордните 250 лв. за брой
Христо КОЛЕВ
Русенският производител на бои и лакове “Оргахим” е включен сред 50-те български фирми, чиито акции по нова технология вече ще се търгуват на Българската фондова борса и с SMS, съобщиха от борсата. Другите две русенски предприятия, на които е разрешено брокерите да продават ценните им книжа с SMS, са БРП и “Каолин”.
Цената на акциите на предприятието стигнаха рекордните нива от над 250 лв. броя. Търговията с тях обаче бе спряна за известен период. Появиха се проблеми в новия счетоводен софтуер, поради което предприятието не успя да предаде навреме отчета си за първото тримесечие на 2007 г., съобщиха от дружеството. Ценовият скок на ценните книжа на предприятието започна преди началото на тази година, когато те се търгуваха по под 90 лв. за акция. Капиталът на дружеството е разпределен в 502 815 без налични акции с номинална стойност по един лев всяка. Според брокерите, вероятно повишението на цените на акциите му ще продължи, макар и не толкова чувствително.
Коментар
-
:-)
2бр. глупости!
вижте в началото и в края на статията какви чисти глупости е написал гл.редактор на Money.bg. относно ПИБ и защо компенсаторките са скочили с 11% !
Драги гл.редакторе,
освен,че ПИБ не е индекс определящо дружество , ЖКЗ купени от борсата не влизат в разпоредбите на Наредба за прилагане на чл. 7, ал. 3 от Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти (обн. ДВ бр. 37/2007 г.).
;-)Няма значение къде си, с кой си и с какво се занимаваш - радвай се на всеки момент, на всеки ден!
Коментар
Коментар