IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще се освободи ли България от съветско - руската окупация?

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Историкът Тимъти Снайдър: Русия иска да купи парламента на България

В интервю за “Ди Цайт” Тимъти Снайдър прави дисекция на стратегията на Москва за разрушаването на ЕС

Не САЩ, а ЕС е главният враг на Москва. И затова Кремъл се опитва да разедини европейците. Прави го с най-различни средства, включително купувайки цели парламенти - например в България, твърди историкът Тимъти Снайдър, цитиран от “Дойче веле”.

Снайдър, който преподава в Йейлския университет, през последните месеци публикува поредица от статии и интервюта в редица големи международни медии. Той защитава правото на украинците сами да решават съдбата си и критикува политиката на Путин, който според него просто отказва да признае, че Украйна съществува.

В интервю за “Ди Цайт” Тимъти Снайдър прави дисекция на стратегията на Москва за разрушаването на ЕС - дисекция, в която по адрес на България се изказва едно доста стряскащо предположение: “Първо - Кремъл разчита на подкрепата на крайнодесните в Европа, чиято цел е да разрушат институциите на ЕС. Второ - Путин се опитва да си сътрудничи в енергийната сфера с няколко правителства на европейски държави, с които има и идеологическа близост. Унгария е добър пример за това. Трето - руският режим полага усилия да купи парламентите на някои по-слаби страни - членки на ЕС, като България и Хърватия. И накрая - Русия води информационна война. Тази война цели не само да попречи на европейците да защитават собствените си интереси, но и да им наложи идиотско-конспиративния поглед на Москва към случващото се по света. Всичко това се върши с една цел: да се разрушат връзките между държавите в ЕС, защото поотделно те са много по-слаби и уязвими”, посочва Снайдър.

Историкът изтъква и много грешки на т.нар. Западен свят. Според него Европа не умее да защитава собствените си интереси и остава пасивна, докато официалната руска пропаганда приписва какви ли не грехове, включително и съучастие в свалянето на бившия украински президент Янукович. Европа не бива да отстъпва пред претенциите на Кремъл, че Украйна е руска сфера на влияние, твърди историкът.

“В продължение на 40 години Евросъюзът получаваше удовлетворението, че много страни искат да се присъединят към него. И тъкмо разширяването се превърна в негов единствен голям политически проект. Сега обаче ЕС е изненадан от цели три съвсем нови тенденции: Първо - САЩ станаха доста по-непредвидими. Второ - една голяма страна, каквато е Украйна, в труден за нея момент иска да се приобщи към ЕС. И трето, всъщност най-важното: Русия иска да разруши ЕС.” Снайдър прави тази остра констатация пред “Ди Цайт”, цитиран от "24 часа". Разбира се, руското ръководство никога няма да признае, че иска да разруши ЕС, допълва той. Вместо това признание то изтъква аргумента, че ЕС е декадентен, прогнил и хедонистичен. В действителност обаче Кремъл смята ЕС за заплаха, включително и икономическа. В Москва се опасяват например, че ЕС може да разработи своя собствена координирана енергийна политика.

30/09/2014

Коментар

• http://dtv-bg.com/showthread.php?t=28211

Коментар

• "В някои западни столици се увеличава загрижеността, че България, която десетилетия наред бе един от най-лоялните членове на Съветския блок, може отново да попадне под влиянието на Москва, независимо, че преди години бе приета в западните съюзи.

И най-малкото залитане на София на изток може да подкопае усилията на ЕС и САЩ да създадат обединен фронт срещу руския президент Владимир Путин, докато Русия опитва да наложи влиянието си в Украйна и други бивши съветски републики."

Това пише Джо Паркинсън за "Уолстрийт джърнъл" под заглавие "Западните съюзници на България са разтревожени от залитането на изток".

Авторът описва културната и политическа свързаност на България с Русия и цитира Явор Симеонов от Младежкото обединение в БСП да казва, че понеже "Русия винаги ще бъде близка до сърцата на българите", а "България винаги е била между Русия и Европа, тя не бива да бъде поставяна ситуация да избира и може да следва среден път".

Но през последните три месеца действия на коалиционното правителство са разтревожили европейски дипломати в София и представители на ЕС в Брюксел, пише авторът.

Той посочва, че министерствата на външните работи и икономиката, както и руското посолство в София не са отговорили на исканията за интервю или разговор по темата, а от БСП, представена като "пряк наследник на комунистите, управлявали до падането на Берлинската стена", непрекъснато обяснявали ,че са за европейско бъдеще и че Сергей Станишев е и лидер на ПЕС.

Джо Паркинсън обаче изрежда как правителството опитва да заобиколи регулациите на ЕС с проектозакон за "Южен поток", как от българския парламент поздравяват Москва в момент, когато останалите бивши страни от Варшавския договор осъждат анексирането на Крим и как депутати от БСП са предложили през май решение България да не подкрепя нови санкции.

"Притеснени сме, защото тук виждаме разширяващо се руско влияние в много сектори. Опре ли до санкции, българите са потенциално слабо звено за Европа, което може да е проблем", казва високопоставен европейски дипломат от София, пожелал анонимност.

Джо Паркинсън обяснява на читателите на "Уолстрийт джърнъл" още за голямата енергийна зависимост на България от Русия и за това, че докато в балтийските републики гледат на Москва като на окупатор, в България тя е възприемана като приятел. София участва във военни маневри с партньори от НАТО и в същото време не забравя, че едва преди няколко зими остана напълно отрязана от руски газ, припомня още Паркинсън.

"Всички са се вторачили в Украйна, но кризата притежава потенциал за т.нар. меко разпадане на ЕС. Много разнопосочни са интересите на поляците и балтийските републики от тези на България, която не иска промяна и смята европейската позиция спрямо Русия за ненужно враждебна", казва Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии.

В статията се посочва, че не е изключено тази двойнствена позиция на властите в България да е била свързана с кампанията за евроизборите, но резултатът от този вот показва, че опитите да се демонстрира една по-меко отношение към Москва не е донесло нищо на социалистите.

"Въпреки това социолозите отбелязват, че руската пропаганда, разпространявана от руски телевизионни канали и промосковски вестници, е все по-ефективна сред българите", пише още Паркинсън. "Докато ЕС се занимаваше с дълговата си криза, руското икономическо присъствие - особено в енергетиката и медиите, се разширява. Русия е вторият след Германия външнотърговски партньор, а българското външно министерство твърди, че едни по-тежки икономически санкции срещу Москва биха ударили около 2000 компании с близо 80 000 служители."

Авторът цитира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", според която "В момента България е разкъсвана между две реалности. ЕС не донесе благосъстоянието, на което мнозина се надяваха, а мнозина изпитват носталгия по съветското минало. Наричаха ни Троянският кон на Русия в ЕС заради миналото ни, но днес това може да се окаже вярно."

Статията завършва с цитат от 38-годишната Магдалена Генова, ръководител във фирма за информационни технологии: "В България мнозина от нас искат да бъдат европейци, но всичко се обърка. Руското влияние винаги е било много голямо, но е било сенчесто. Сега вече е на повърхността."

Коментар

• Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение
          Разликата между теб и мен е, че аз пиша тук инцидентно, а ти постоянно, че ти изопачаваш реалностите, а аз гледам на нещата в тяхната цялост. Не знам от писане кога ти остава време за четене и работене, но това си е твой проблем. А намеци за гугъл ще помоля да не ми правиш, щото съм добре запознат с обстоятелствата преди започване на Руско-турската война. И ако ми позволиш един съвет, престани да обиждаш хората във форума и други обекти на дискусиите, щото е просташко и със сигурност не помага при излагане на аргументи.
          И продължаваш да упорстваш, и да си изсмукваш несъстоятелни доказателства, защото знаеш, че не си прав. Примерът с БНБ е показателен. Какво значение има каква е бланката, за която и хабер си нямам кой я е написал, като институцията е основана от временното управление. Аз ти казвам как чрез основаването на тази институция е очевадно, че е несъстоятелно твърдението за окупация, ти ми говориш за бланки. Ами чети си ги тез бланки,токувиж си разбрал, че бланка без институция си е хвърчащ лист. Още малко ще ми кажеш, че всички дипломати през 19 век са французи, защото са говорили френски. Абе, нещо като равния старт на България с Белгия. Хайде лека нощ, че ми омръзна да обяснявам елементарни работи.
          Остани си със здраве!
          Ако някой изсмуква нещо, то това е този, койт поставя под въпрос окупацията на България от Русия 1877–1879.
          Last edited by Mario Teran; 30.04.2015, 13:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от kandid Разгледай мнение
            Разликата между мен и теб е, че аз не чета инцидентно, така с гугъл с цел да докажа теза, аз чета по интерес и постоянно, нямам нужда да търся нарочно... В твоя случай контекста бяга...
            Само да кажа, а един професионален дипломат трябва да знае, съществува "Европейския концерт", който се подчинява на Парижките правила от 1856 и измененията в резултат на Франко-пруската война и руския циркуляр от 1871, в тези рамки всички сили са съгласни, че Балканите са зона в сферата на руско-австрийска подялба на влияние, оттам и формалното потвърждение на Райхщад в Берлин.
            По въпроса за БНБ и финансите, повтарям - Франция, цялата нормативна база, барабар с бланките и образците на писма, а и имената са Шефер и Хокгде... А за конституцията да се не излагаме, тя е плод на наше българско усилие и отразява безкрайно, бих казал плашещо, българските ни нрави
            Разликата между теб и мен е, че аз пиша тук инцидентно, а ти постоянно, че ти изопачаваш реалностите, а аз гледам на нещата в тяхната цялост. Не знам от писане кога ти остава време за четене и работене, но това си е твой проблем. А намеци за гугъл ще помоля да не ми правиш, щото съм добре запознат с обстоятелствата преди започване на Руско-турската война. И ако ми позволиш един съвет, престани да обиждаш хората във форума и други обекти на дискусиите, щото е просташко и със сигурност не помага при излагане на аргументи.
            И продължаваш да упорстваш, и да си изсмукваш несъстоятелни доказателства, защото знаеш, че не си прав. Примерът с БНБ е показателен. Какво значение има каква е бланката, за която и хабер си нямам кой я е написал, като институцията е основана от временното управление. Аз ти казвам как чрез основаването на тази институция е очевадно, че е несъстоятелно твърдението за окупация, ти ми говориш за бланки. Ами чети си ги тез бланки,токувиж си разбрал, че бланка без институция си е хвърчащ лист. Още малко ще ми кажеш, че всички дипломати през 19 век са французи, защото са говорили френски. Абе, нещо като равния старт на България с Белгия. Хайде лека нощ, че ми омръзна да обяснявам елементарни работи.
            Остани си със здраве!

Коментар

• М.... . ш..... ..й.о!

Коментар

Ама, хъката-мъката Берлинския договор не бил Берлински договор, даже сигурно не е бил договор, щото сме окупирани, за какво и е на Русия да сключва договори кат направо си ни е окупирала. Хайде по-сериозно моля, кой говори за ограбване. Няма време да обяснявам за разлика между дипломатически и военни реалности. Хем ни окупирали, хем всички велики сили го решили заедно. Хем сме васал на османската империя, хем сме под руска окупация. Несериозно твърдение за юрист.
                За БНБ, явно не четеш внимателно. Ето едно линкче: http://www.bnb.bg/AboutUs/AUAboutBNB...ates/index.htm
                Кой утвърдил указа, какъв е Константин Бух? Френци не видях. Та да се повторя, руските окупатори имат ли участие в изграждане на български институции или нямат? Да не би да са наложили руски закони и "руската конституция"?
                Разликата между мен и теб е, че аз не чета инцидентно, така с гугъл с цел да докажа теза, аз чета по интерес и постоянно, нямам нужда да търся нарочно... В твоя случай контекста бяга...
                Само да кажа, а един професионален дипломат трябва да знае, съществува "Европейския концерт", който се подчинява на Парижките правила от 1856 и измененията в резултат на Франко-пруската война и руския циркуляр от 1871, в тези рамки всички сили са съгласни, че Балканите са зона в сферата на руско-австрийска подялба на влияние, оттам и формалното потвърждение на Райхщад в Берлин.
                По въпроса за БНБ и финансите, повтарям - Франция, цялата нормативна база, барабар с бланките и образците на писма, а и имената са Шефер и Хокгде... А за конституцията да се не излагаме, тя е плод на наше българско усилие и отразява безкрайно, бих казал плашещо, българските ни нрави
                Last edited by kandid; 29.04.2015, 23:44.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                  Ко се правиш на недоразбрал бе!
                  определил съм бил ....
                  Ясно е какво съм казал! САЩ бомбиха православна Сърбия в защита на ислямските Косово и преди това на ислямска Босна!
                  Само някой тъпанар не може да разбере за какво става дума. Ти тъпанар ли си?

А Русия си воюва с исляма откак е държава. И продължава. Да ти припомням ли?
                  Войни с татарите...колко пъти, войни с турците...колко пъти, войни с талибанита в Афганистан, войни с чеченците.....колко пъти!
                  За разлика от САЩЩЩЩЩ, които събориха светските режими в Ирак, Либия, Сирия.... в подкрепа на радикалния ислям!

Деева и зомбираните мозъци!
                  да ти припомням ли изказването на Рамзан Кадиров докато е в прегръдката на Путин спри да се излагаш..............следва ислямизиране на балканите под ръководството на Русия.....................той Рамзан си го каза--------------ще бъде пехота. на Русия а доколкото ми е известно Чеченците са мюсюлмани........с Ердоган строят какво ли не,и т.н.иииииии т.н. не си мисли че ядем доматите с колците......въобще да ви пита човек русофилите за какво се борите и въобще разбирате ли за какво става въпрос..............гледам Алфа тв-------говори се за едно освобождение от Турция от робство и туй то а че ден през ден се прегръщат и целуват това не го дават............................дават как трябва да се освобождаваме от американските окупатори а аз цял живот ни един американски войник не съм видял---------------------въобще един паралелен свят в услуга на другия противник на цивилизования свят наречен-------ислямска държава........всъщност идеологиите и на Русия и на Ислямските държави е една.............дето се казва -----врага на моя враг са мои приятели че и вие така Руснаците и ислямистите...............мисли малко преди да пишеш глупости и ако си поне малко в час ще си зададеш въпроса аджеба кого защитаваш----------западната цивилизация или главорезите...........защото реално на Русия и е през онази работа за нас та така да скачаш като трицона пред кифал

Коментар

определил съм бил ....
                    Ясно е какво съм казал! САЩ бомбиха православна Сърбия в защита на ислямските Косово и преди това на ислямска Босна!

Войни с татарите...колко пъти, войни с турците...колко пъти, войни с талибанита в Афганистан, войни с чеченците.....колко пъти!
                    За разлика от САЩЩЩЩЩ, които събориха светските режими в Ирак, Либия, Сирия.... в подкрепа на радикалния ислям!

е разбирам напира ти за Русия----------все пак си центъра на делиормана......ок мюсли си няма срамно но спрете с тези надежди Русия да ви прави ислямски халифат на балканите------------------гнусно е да си го помисляш

Коментар

• Първоначално изпратено от panterata na pop folka Разгледай мнение
                      страхотен си-------добре че ги определи Косово и Босна и Херцеговина като православни държави.и да те поправя думи като православие ,великорусия,и други са агитацията на руската федерация--------------------православието е християнство.моля те използвай тази дума не православие.......мен религията на руските ти господари не ме интересува...............и да бомбандираха------Ирак,Либия,Афганистан,Персииския залив------ВСЕ ХРИСТИЯНСКИ ЦЕНТРОВЕ според теб
                      определил съм бил ....

Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от kandid Разгледай мнение
                        Кой окупатор ли - умният окупатор (не може да му се отрече), какво по-хубаво от неосъзната окупация, а неосъзната окупация означава доброволна, такава без съпротива...

Впрочем в плановете на окупатора влизаше да използва българите като жива сила в отложеното тогава (в 1878) продължаване на настъплението на юг, затова и много държеше военните министри да са руси (що за парадокс - ръководителят на военното министерство, а тогава това беше и ръководител на армията да е поданик на царя, а като такъв той дори не дължеше и не даваше отчет нито на министърпредседател, нито на княз),и не само министрите а всички офицери от поручик нагоре... Идва въпросът - до оттеглянето в 1885, това българска армияли беше?

За БНБ - формалнотоосноваване в 1879 не означава създаване и изграждане, да повторя (явно си пропуснал в предния пост) - финанси - французин...

Берлинският договор хубаво, обаче той само облече в общоевропейска форма Райхщадското споразумение между Русия и Австро-Унгария, всъщност всичко, което се "реши" в Берлин беше вече взето като решение в 1876 в Райщад, Чехия... (в червенко понеже е важно и трябва да се знае, стига вече с тая глупост, как западът ни ограбил в Берлин)...
                        Ама, хъката-мъката Берлинския договор не бил Берлински договор, даже сигурно не е бил договор, щото сме окупирани, за какво и е на Русия да сключва договори кат направо си ни е окупирала. Хайде по-сериозно моля, кой говори за ограбване. Няма време да обяснявам за разлика между дипломатически и военни реалности. Хем ни окупирали, хем всички велики сили го решили заедно. Хем сме васал на османската империя, хем сме под руска окупация. Несериозно твърдение за юрист.
                        За БНБ, явно не четеш внимателно. Ето едно линкче: http://www.bnb.bg/AboutUs/AUAboutBNB...ates/index.htm
                        Кой утвърдил указа, какъв е Константин Бух? Френци не видях. Та да се повторя, руските окупатори имат ли участие в изграждане на български институции или нямат? Да не би да са наложили руски закони и "руската конституция"?

Коментар

Дрън дрън чи ПЛЯС!

Държавата която бомбардира православни държави в защита на исляма се казва САЩ!
                          Справка Косово, справка Босна и Херцеговина.
                          САШШШШШШШШШШ разбуниха целия Близък Изток и Магреба с цел да еват мамата на Европа! И го постигнаха заради идиотите европейски политици гъзолизачи на САЩ!
                          страхотен си-------добре че ги определи Косово и Босна и Херцеговина като православни държави.и да те поправя думи като православие ,великорусия,и други са агитацията на руската федерация--------------------православието е християнство.моля те използвай тази дума не православие.......мен религията на руските ти господари не ме интересува...............и да бомбандираха------Ирак,Либия,Афганистан,Персииския залив------ВСЕ ХРИСТИЯНСКИ ЦЕНТРОВЕ според теб

Коментар

• Първоначално изпратено от panterata na pop folka Разгледай мнение
                            лошото за Украйна и Крим настъпи.под предлог че иска да освободи земите им от американско присъствие всъщност Русия се обединява с ислямските държави и натрася на окупираните страни войски от главорези от Чечения Кавказките и др.мюсюлмани................в този ред на мисли съм разговарял с мюсюлмани от Айтос и Разград имайте в предвид че те очакват помощ от Русия в едно бъдещо уж прочистване на балканите от американското робство и отново да се възцари ислямското царство------------------------------------------историята го е показала-------по същия начин сме попаднали под османска власт и сега така ще е...............световна политика с цел никога по тези земи да не сме добре--------------ще минат години години и същите тези дето са помогнали на османците да ни почернят ще се явят като спасители--освободители и знаем Руската федерация ни чака...............дано не се развият така нещата но определено най големия враг на България и на целия източен блок се казва -------РУСИЯ
                            Дрън дрън чи ПЛЯС!

Държавата която бомбардира православни държави в защита на исляма се казва САЩ!
                            Справка Косово, справка Босна и Херцеговина.
                            САШШШШШШШШШШ разбуниха целия Близък Изток и Магреба с цел да еват мамата на Европа! И го постигнаха заради идиотите европейски политици гъзолизачи на САЩ!

Коментар

пак казвам, изопачавате нещата. Опитах с елементарен въпрос кой окупатор въоръжава и изгражда армия на окупирана от него територия. И понеже сме в инвестиционен форум не е сериозно да не знаем кога се създава БНБ, да по време на т.н. "руска окупация". Справка bnb.bg, сега нека не говорим за французи, щото пак се отнасяме.
                              А я да видим въпросната окупация едностранно ли е наложена. Берлинския договор руски диктат над Бълария ли е или е нещо друго? Русия сама ли пише чл. 6,9,22?
                              Моля не бъркайте терминология каквато е окупация от края на 21 век с разбирането на същата през 21. Знам, че е много удобно.
                              Засега толкова.
                              Кой окупатор ли - умният окупатор (не може да му се отрече), какво по-хубаво от неосъзната окупация, а неосъзната окупация означава доброволна, такава без съпротива...

Впрочем в плановете на окупатора влизаше да използва българите като жива сила в отложеното тогава (в 1878) продължаване на настъплението на юг, затова и много държеше военните министри да са руси (що за парадокс - ръководителят на военното министерство, а тогава това беше и ръководител на армията да е поданик на царя, а като такъв той дори не дължеше и не даваше отчет нито на министърпредседател, нито на княз),и не само министрите а всички офицери от поручик нагоре... Идва въпросът - до оттеглянето в 1885, това българска армияли беше?

За БНБ - формалнотоосноваване в 1879 не означава създаване и изграждане, да повторя (явно си пропуснал в предния пост) - финанси - французин...

Берлинският договор хубаво, обаче той само облече в общоевропейска форма Райхщадското споразумение между Русия и Австро-Унгария, всъщност всичко, което се "реши" в Берлин беше вече взето като решение в 1876 в Райщад, Чехия... (в червенко понеже е важно и трябва да се знае, стига вече с тая глупост, как западът ни ограбил в Берлин)...

Коментар

• И още веднъж съм рапортувал на сАвеЦки генерал, ама не помня дали се ръкува с мен. То тогаз бях капитан и дерьмокрацията не беше още на мода, само гласносттта и перестройката.

Пък веднъж в МАсква как ме напиха едни руснаци..... мале мила.
                                Бех курсант тогаз и пихме за българо-съвеЦката дружба, за братската българска армия, за братската савецка армия... май за КПСС и БКП не пихме. Че как съм са отрязал тогаз? Младежка работа. От 5 водки и се напивах. Сега не е тъй.

Коментар

Working...
                                X