Първоначално изпратено от val/she
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Мерките срещу тютюнопушенето реално вредят ли на икономиката,както казва "бизнеса"?
Collapse
X
-
Някой от вас май ми дължи една бутилка Джим Бим Правителството ще въвежда още данъци върху храните http://newsline.bg/read_more.php?post=10872http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
-
Според мен реално не вредят.
Първо защото хората пак ходят на заведения.
И второ, защото пушачите след определен нощен час палят и пушат въпреки забраната, понеже няма кой да ги контролира.
Проблемът на пепелниците е, че искат да се фукат с това, че пушат. А сега с тая забрана не могат, щото ще е прекалено явно. Затова клатят стола.
Коментар
-
Milom, логиката ти е сгрешена. Да, у дома пушиш на балкона, но това е следствие от регулация, в която Ти си участвал. Това - със заведенията, е чиновнически произвол. Пушенето не е инкриминирано. Кое налага това дискриминационно отношение към част от хората?
п.п. Върл непушач съм, но смятам, че трябва да има възможност за избор.
п.п.п.Има гей барове и не ми е мъка, че не мога да съм част от посещаващите ги. По същия начин стои и въпросът с кръчмите за пушачи.Last edited by val/she; 12.03.2014, 15:27.
Коментар
-
Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнениепредставям си стриптийз бара как пеперудките префърчат
между залите с пушачи и непушачи
Но като казах "разделени заведения", имах предвид това, което писах по-долу: да има заведения само за пушачи и, съответно, само за непушачи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнениеКакто виждаш, не се оплаквам от закона per se.
И недей да подменяш тезата ми, а тя е за свободата, не за конкретен малоумен закон.
А колко трудно е да бяха казали "разделени заведения"?
Къде е проблемът с разделени заведения, Milom?
Очаквам от теб отговор на този конкретен въпрос.
между залите с пушачи и непушачи
пак да питам
какъв е проблема като ти се допуши
да излезеш да си дръпнеш
дозата и да се върнеш
http://milom.blog.bg/
Коментар
-
Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнениещо за овчи мозък трябва да имаш
че като ти се допуши да излезеш
навън /няколко крачки/
и да си дръпнеш дозата
какво толкова извънредно необичайно и трудно
е това действие
И недей да подменяш тезата ми, а тя е за свободата, не за конкретен малоумен закон.
А колко трудно е да бяха казали "разделени заведения"?
Къде е проблемът с разделени заведения, Milom?
Очаквам от теб отговор на този конкретен въпрос.
Коментар
-
що за овчи мозък трябва да имаш
че като ти се допуши да излезеш
навън /няколко крачки/
и да си дръпнеш дозата
какво толкова извънредно необичайно и трудно
е това действие
Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнениеВкарали са ви като овце в избор, направен от тях* - да се пуши или да не се пуши в заведенията?
Ако излезете извън овчата си мисъл, ще видите, че има поне още един отговор: да се пуши и да не се пуши.
Как?
Просто! Като има отделни заведения за пушачи и непушачи.
Невъзможно ли е това?
Невъзможно ли е да има избор между заведенията?
Риторичен въпрос, който не се харесва на овцете, щото требва да вкарат още една променлива в главата си и да натоварят и втората си гънка на овчия мозък.
А тази втора променлива е много по-важна от първата, и тя е принципна: свободата на избор.
В дадения случай те съвсем ненужно и произволно ни лишават от избор и то - със закон.
Ма ше кажете: те искат да ви откажат от вредния навик на пушенето.
Две неща:
- изборът ми да пуша, а и този на останалите пушачи, е съзнателен; мога да пуша, мога и да не;
- само с тояга ли (закон) могат да действат? други начини да пробват да ме променят нямат ли?
(Прочее, за храните: кое е по-вредно - пушенето или фалшивите храни, от които не можем избяга? Прочее също: кое е по-вредно - пушенето или дишането на автомобилните газове?)
Въпросът е принципен, въпросът е за ненужно отнемане на свобода.
Какво им пречи в близко бъдеше със следващите стъпки да забранят шкембе-чорбата? Ей така, за техен кеф. Или, например, носенето на дълги коси - това е опасно в някои ситуации. Или ... кавото им скимне?
Но овцете не обичате свобода, тя ви затруднява. "Е-е-е, бе-е-е, сега пък избор да правя! И да си нося отговорността за него, бе-е-е! Не-е-е!"
По-добре ви е да си имате овчар, който да ви насочва с гегата, а вие кротко да се облизвате и блеете "одобрявам бе-е-е, намалете свободата на тези, които могат да я ползват - ние и без това не можем бе-е-е!".
-----------------------
* - кои?http://milom.blog.bg/
Коментар
-
Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнениеМного елементарно разсъждение. Ако хората не си дават парите по барчета и дискотеки - ще имат повече пари в джоба, които да дават за нещо друго - ще си купят повече сирене, още един костюм или ще идат на едно кино. Заведенията страдат, целият останал бизнес печели, защото паричният поток се пренасочва към него.
Въпреки това не съм съгласен с подобни забранителни закони (в предишното мнение обясних защо).
Коментар
-
В същност не би следвало вредите за бизнеса да бъдат определящи за взимането на решение дали да се забрани или не пушенето в заведенията.
Давам пример с продавачите на сладолед по парковете. Каква полза за икономиката има от тях? Продават продукт, който не е подходящ за консумация от хора (не е най-добрата храна) на абсурдно завишена цена (защото трябва да си избият разходите за труд, транспорт, енергия и т.н.) вместо да вършат нещо по-ползотворно. Хората преяждащи със сладолед дебелеят, разболяват се, производителността на труда им пада.
Това обаче не значи, че трябва да забраним сладоледа и да вкарваме търговците на сладолед в затвора. Не може човешкото невежество и глупост да се забранят със закон. Човешкото невежество е безкрайно, не може да се напишат безкрайно количество закони.
Колкото и забранителни закони да се напишат - хората ще продължават да намират начини да си увреждат здравето.
Коментар
-
Вкарали са ви като овце в избор, направен от тях* - да се пуши или да не се пуши в заведенията?
Ако излезете извън овчата си мисъл, ще видите, че има поне още един отговор: да се пуши и да не се пуши.
Как?
Просто! Като има отделни заведения за пушачи и непушачи.
Невъзможно ли е това?
Невъзможно ли е да има избор между заведенията?
Риторичен въпрос, който не се харесва на овцете, щото требва да вкарат още една променлива в главата си и да натоварят и втората си гънка на овчия мозък.
А тази втора променлива е много по-важна от първата, и тя е принципна: свободата на избор.
В дадения случай те съвсем ненужно и произволно ни лишават от избор и то - със закон.
Ма ше кажете: те искат да ви откажат от вредния навик на пушенето.
Две неща:
- изборът ми да пуша, а и този на останалите пушачи, е съзнателен; мога да пуша, мога и да не;
- само с тояга ли (закон) могат да действат? други начини да пробват да ме променят нямат ли?
(Прочее, за храните: кое е по-вредно - пушенето или фалшивите храни, от които не можем избяга? Прочее също: кое е по-вредно - пушенето или дишането на автомобилните газове?)
Въпросът е принципен, въпросът е за ненужно отнемане на свобода.
Какво им пречи в близко бъдеше със следващите стъпки да забранят шкембе-чорбата? Ей така, за техен кеф. Или, например, носенето на дълги коси - това е опасно в някои ситуации. Или ... кавото им скимне?
Но овцете не обичате свобода, тя ви затруднява. "Е-е-е, бе-е-е, сега пък избор да правя! И да си нося отговорността за него, бе-е-е! Не-е-е!"
По-добре ви е да си имате овчар, който да ви насочва с гегата, а вие кротко да се облизвате и блеете "одобрявам бе-е-е, намалете свободата на тези, които могат да я ползват - ние и без това не можем бе-е-е!".
-----------------------
* - кои?Last edited by vmankov; 12.03.2014, 14:14.
Коментар
-
galkata Българите сме най-нещастните човеци на земята, все нещо ни пречи да бъдем щастливи, дори когато ще ни помогне да живеем повече без да хващаме рак и др. болести преждевременно. Тези които искат да се махне забраната в заведенията са тъпи комплексари. Да си направят по една лафка във всеки град където да могат да се осмъртяват както искат и това е.Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.
Коментар
-
Аз пуша и въпреки това не намирам смисъл в изказванията за нарушените човешки права, кой ни спира да пушим пред заведението, хората дори и печки слагат ? А на хората, които не пушат, не се ли нарушават правата им, когато са компания пушачи и непушачи, къде мислите,че ще седнат ? В зоната за пушачи. Пък и така пушите по-малко, следователно имате повече пари за нещо друго . На едно заведение ще му се отрази зле, единствено, ако няма какво друго да предложи. Ето преди няколко дена бях в такова за непушачи и беше пълно .
Коментар
Коментар