IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Има и нещо друго, човекът е социален индивид със свое съзнание възгледи и идеи, и колкото и съвременните технологии - телевизия, интернет и т.н. да ангажират времето му, той има нужда и от пряка и жива комуникация с подобни нему по цели и убеждения хора. В селата, без да имам нищо против живеещите там, това в момента е трудно да се получи. Просто структурата на населелнието е такава. Имам предвид по-отдалечените села, иначе за другите - на 20-на км от градовете сте прави, че имат потенциал, край Русе например има няколко такива, които са доста населени и доста хора които имат възможност и желание се изнасят да живеят там и си пътуват до града за работа, или пък се занимават със земеделие там. Но социалния живот в градовете все още няма алтернатива. И не говоря само за дискотеки, барчета и кръчми. Вчера например с приятели решихме да идем на театър, наши познати живеещи в близко село с радост приеха да дойдат, взехме им билети, те си запалиха джипа и за 20 мин бяха в града, изгледахме си постановката после си поприказвахме в едно заведение, и всеки си се прибра по домовете. Ами концерти, кина, спортни събития - всичко това го има само и единствено там където има повече хора и условия, т.е. в градовете. Та процеса за който говорите, дори и започнал ще е донякъде ограничен и бавен и ще зависи доста от съзнанието и потребностите на хората.
    Малко дълго стана, сори и лек ден!
    Last edited by kev; 14.04.2011, 12:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнение
      Груев,

в голяма грешка си, братче.
      Броят на заетите в земеделието пада, а продукцията се увеличава постоянно. Модерно земеделие не се прави с мотики, а с техника и много пари. Хората мигрират от малки към големи населени места в последните 100 години. Тенденцията е глобална, процесът тече безмилостно по целия свят, не е само за България. Течеше и по даже и по времето на комунизма, та се налагаха подобни мерки като "Републиката на младостта". Ако това беше устойчиво решение, сега нямаше да се откриват "университети" в Перник, а в Сакар.

Вашата работа ще се случи, ако днешното земеделие престане да съществува в сегашния си вид. Останалото е утопия.
      Инди, принципно си прав, но има едно Но - България има униклаен шанс да се намести в пазара на Био, еко и прочие булшит храни. Знаеш за какви пари иде реч там. А запуснати села и екологично чисти земи у нас бол, стига да има държава,з а да ни промотира по този начин пред света. Това няма как да стане, ако всички бачкиерчета са у градо, няма кой да бачка на къра - затова и трябва държавна рестрикции и субсидии (на принципа на моркова и тоягата).

Апропо, знаеш много добре, че всичкото това производство на храни е генномодифицирано. Аз такова не ща - не съм луд фен на био, еко и прочие, но не желая да е ми генно модифицирана храната, ако изобщо имам възможност да избирам, И ако наистина си прав за свръхпроизводтво и т.н., защо има такъв скок на храните в последните 2 години? Това е ниша, която трябва да се използва, но ние не го правим. Знам, че това, което мисля няма да стане - просто липсва държава и още повече визия в Бг. А и къде по-лесно е да правнеш едно молче със светкавична печалба, пред това да садиш чушки, пък да си създаваш име, че да ги реализираш и т.н. Този подход е пагубен, но не е необратим - надявам се на някой горе да му светне
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Грую Груев чадо ,
        не казвам , че не си прав.
        ПРАВ СИ !!!!
        Аз казвам, че няма да стане,
        защото младото поколение българи
        в поне 95% от тях са родени и израснали
        в големите градове, мотика не са виждали
        както и груб кирташки труд не знаят какво е !!!!
        Втората причина е чисто демографска.
        Просто няма ХОРА !!!!!!
        Третата причина е , че това дето го казваш
        може да стане, но е много трудно
        да се провежда подобна политика и никой
        у нас не знае как да я прави !!!!
        Четвъртата причина е , че никои не иска да я
        прави подобна политика!!!
        Петата причина е , че са се загубили до
        голяма степен традициите в земеделието.
        Земеделие като зеленчукопроизводсто и
        плодове също не е проста работа!!!!!!
        Шеста причина е, конкуренцията на работния
        пазар на Западна Европа !!!!
        Не са 500 Еврака парите дето се изкарват
        там, а са поне 1000 и нагоре .
        А да се работи и живее в уредена държава е фактор дето го подценяваш много!!!!!!
        ,,,,,,,,има и други, но стана дълго

Последно има и една приказка:
        НЕ МОЖЕШ МЕ ВЪРНА НА СЕЛО НИКОГАШ !!!!!!!!
        --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
        http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

Коментар

• Груев,

в голяма грешка си, братче.
          Броят на заетите в земеделието пада, а продукцията се увеличава постоянно. Модерно земеделие не се прави с мотики, а с техника и много пари. Хората мигрират от малки към големи населени места в последните 100 години. Тенденцията е глобална, процесът тече безмилостно по целия свят, не е само за България. Течеше и по даже и по времето на комунизма, та се налагаха подобни мерки като "Републиката на младостта". Ако това беше устойчиво решение, сега нямаше да се откриват "университети" в Перник, а в Сакар.

Вашата работа ще се случи, ако днешното земеделие престане да съществува в сегашния си вид. Останалото е утопия.

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
            Моята компания смята да направи всичко възможно да върне българският селянин и гражданин на село, чрез дългосрочна заетост на полето и духовно извисяване на ума над личността, така както са го правили йогите и великите махасидхи навремето в Индия.
            Д-р Черкезов, поздравления за позицията. Отново, приносът ви ме радва. Продължавайте в същия дух!
            Custodite sortem vestram

Коментар

• Първоначално изпратено от bgg_red Разгледай мнение
              Попрочетох надоле,
              но страшни глупости са написани!!!!!
              Такова връщане на село е невъзможно !!!!
              Не можеш да върнеш някого,
              които е свикнал на горе-доле
              на нормални битови условия
              към външните кенефи, липсата на
              целогодишно водоснабдяване и
              сутрин рано като стане да рине
              лайната на жиуотните !!!!!
              Ще бягат да работят по Западна Европа
              и пак няма да идат по пущиняците!!!!
              То и сега по селата има не малко
              човеци, повечето са мангусти,
              алкохолици дегенерати и
              89 годишен бабишкер, т.е.
              ЛОШ МАТРИЯЛ !!!!
              УСПЕШЕН ДЕН !!!

П.П.Няма и пари освен онези от
              Европейските фондове , но предполагам
              знаете, че много трудно ги дават..........
              реде, и ти мислиш като еснаф, братчето ми. Ти кое поколение софиянец си, ако не етайна? Защо мислиш са дошли баба ти и дядо ти тук (примерно)? Ми щото са ги изгонили икономически от село. Според теб колко струва един колектор за мръсна вода на село, щото аз съм разглеждал подобни проекти и вервай ми са съвсем по джоба на държавата. даже комунягите ги бяха настартирали, ама Джанката ги оряза всичките, щото не било логично на село да имат канализация, като нямало канализация и в части на градо? Ебахти тъпата дискриминация? Що си мислиш, че няма села с канализация? Щото си ходил само из горите на Габровско-Търновската част на Балкана ли? А село без водопровод мислиш ли че има? Това че битивиту се надпреварват да пускат решпортажи за некви забити села с по 3 човека на кръст, дето нямали вода лятото, не значи,че навсякъде е така.

Ти, както и останалата част от дрскащите тук, не схващате, че селото е основата на Бг. Хайде да не е селото - земеделието. Ама не земеделие, което в Бг се разбира катио адсиц-и които сеят пшеница, че е най-елементарна за поддръжка, а плодове, зеленчуци и т. н. Попрочетио малко история - Бг винаги се е вадила от кризите чрез земеделие. Знаеш ли кой е един от основните проблеми в Бг - няма работа за обикновения сельо. Той с охота бере маслини в Гърция и портокали в Испания на 500 евро заплата и живее в бидонвили, защото в Бг няма земеделие, което да му даде 500 кинта заплата и да си седи дома. Сельо не иска да е велик, но сиак да има какво да бачка и да не съвсем смачкан. Е, да, ама тук всеки му вика - ми нправи проект и кандидатствай. Ама сельо няма акъл за това ( а и не трябва да има), а от друга страна държават го ебава отвсякъде и не му помога (в Била, Кауфланд и т.н. само краставиците и евентуално картофите/понекога/ са български. Последният пърт си купих рукола произведена в ..... Израел . В пустинята), а и мутрите, дето уж ги нямало, и мангалите, дето родната милиция ни пази, го крадат.

Ей за това говоря - не куцо, кьораво и сакато да се набива в София, а да си стои на село. В смисъл вместо да ми бачка в министретсво на народното ебане за 300 кинта, да се върне на село и да си направи фермичка - вярно, ще бачка повече, може и да понамирисва на лайна, ама ще изкарва поне 10 пъти повече и ще е доволен, че прави нещо, което зависи от него. Още по-важно - ще има алтернатива: или ще бачка у градо за 300 кинта и ще плюе дивите селяни или ще иде на село, ще си докарва по 3К месечно и ще е горд с постигнатото от него и ще може да завещае развит бизнес на децата си. Това е. Знам, че е утопично за Бг - хеле пък да кажеш на дошляк в София, че е селянин. Знам и че най-яростно ще реагират на подобно нещо новопокръстените "софиянци" - така е било винаги, но подобно развитие за Бг значи само едно - бавна смърт за Бг, изкупуване на замята и от чужденци и създаване на резервати София, Пловдив, Варна и т.н. от които ще се влиза и излиза само с паспорт
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
                Моята компания смята да направи всичко възможно да върне българският селянин и гражданин на село, чрез дългосрочна заетост на полето и духовно извисяване на ума над личността, така както са го правили йогите и великите махасидхи навремето в Индия.
                ,,,,,,,,йогите ще ги научат да им
                стига на ден една лъжица ориз !!!

Коментар

• Моята компания смята да направи всичко възможно да върне българският селянин и гражданин на село, чрез дългосрочна заетост на полето и духовно извисяване на ума над личността, така както са го правили йогите и великите махасидхи навремето в Индия.
                  Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• Попрочетох надоле,
                    но страшни глупости са написани!!!!!
                    Такова връщане на село е невъзможно !!!!
                    Не можеш да върнеш някого,
                    които е свикнал на горе-доле
                    на нормални битови условия
                    към външните кенефи, липсата на
                    целогодишно водоснабдяване и
                    сутрин рано като стане да рине
                    лайната на жиуотните !!!!!
                    Ще бягат да работят по Западна Европа
                    и пак няма да идат по пущиняците!!!!
                    То и сега по селата има не малко
                    човеци, повечето са мангусти,
                    алкохолици дегенерати и
                    89 годишен бабишкер, т.е.
                    ЛОШ МАТРИЯЛ !!!!
                    УСПЕШЕН ДЕН !!!

П.П.Няма и пари освен онези от
                    Европейските фондове , но предполагам
                    знаете, че много трудно ги дават..........

Коментар

• Когато се употребят думи като "тоталитаризъм","фашизъм" + "държавата взема решение вместо хората", контекста става друг. Няма нищо общо със стимули за преместване, а по-скоро с времената преди 20 години.
                      Иначе по темата ... вече не става дума за селата, а за областните градове. На село вече само ако е на 10 км от голям град .. каквито и стимули да предложиш.

Коментар

• Прочетох ама не ми се връзва логиката ти .............. и каква сума данъци ще плащат 50-те % граждани че да има пари за субсидия на 50-те % от населението земеделски стопани.

Това със събсидиите работи САМО АКО БЕНЕФИЦИЕНТ Е ПРЕНЕБРЕЖИМО МАЛКА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.
                        Примерно както сега под 5% от населението.
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                          Стига с тези смехории ...... само не разбрах кат се върнат всички на село от де пари за субсидии на всичките. Номера със субсидиите минава защото земеделски стопани са 5% от населението но като станат 50 % от де пари за всичките бе джанъм ..
                          Ти не прочете ли какво съм писал - от данъците на гражданята, така, както едно време селото хранеше София. Плюс това ще има засилен износ и т.н., а от него ще идват още кинти. Плюс, не всички ще се върнат за 2 месеца - това си е дългогодишен процес. Плюс, ще има засилено стртелство по селата - на нови магазини, къщи и т.н., а това значи още приходи в хазната. Една от добрите антикризисни мерки винаги е била смяна на столицата, примерно - е, ще го издухат няколко хиляди ипотекари, ама пък какъв бизнес ще се отвори.

та така - на бъзик, на реалност, нещата могат да станат. Твоето дряново е типичният пример за убит цветущ град в следствие на урбанизацията, индустриализацията (за която са непригодени) и избягването на хората от селата около Дряново у градо, нали?

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                            Стига с тези смехории ...... само не разбрах кат се върнат всички на село от де пари за субсидии на всичките. Номера със субсидиите минава защото земеделски стопани са 5% от населението но като станат 50 % от де пари за всичките бе джанъм ..
                            Те пък и едни субсидии, колега Като гледам богаташи станаха производителите.
                            Много добре изглеждащо средностатистическо българско прасе, мутирало по време на чернобилската радиа

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                              - 1 от мен, но не защото не си прав, напротив - прав си.Просто гледаш като дребен еснаф, така, както гледат всички българи между другото. Държавата няма да те изгони от имота и да те прати в Лудогорието, а ще те принуди сам да нпарвиш този избор, така както е принудила селяните преди 70 години да дойдат в градовете. Просто щенаправи икономически неизгодно за средния цървул да живее в града, чрез високи имуществени даници, липса на данъчни облекчения и т.н., съчетани с данъчни облекчения на село, субсидии, гарантирано изкупуване на продукция и т.н.. Така ще се принудят поне 30% от "гражданите" да се върнат на село. Ти, ако можеш да си го позволиш, ще останеш в София, ако ли не - трябват хора и на село. Това е и според мен това би било много правилна политика, стига да не се изпълни в тип Странджа-Сакар....
                              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                                - 1 от мен, но не защото не си прав, напротив - прав си.Просто гледаш като дребен еснаф, така, както гледат всички българи между другото. Държавата няма да те изгони от имота и да те прати в Лудогорието, а ще те принуди сам да нпарвиш този избор, така както е принудила селяните преди 70 години да дойдат в градовете. Просто щенаправи икономически неизгодно за средния цървул да живее в града, чрез високи имуществени даници, липса на данъчни облекчения и т.н., съчетани с данъчни облекчения на село, субсидии, гарантирано изкупуване на продукция и т.н.. Така ще се принудят поне 30% от "гражданите" да се върнат на село. Ти, ако можеш да си го позволиш, ще останеш в София, ако ли не - трябват хора и на село. Това е и според мен това би било много правилна политика, стига да не се изпълни в тип Странджа-Сакар....
                                Именно... и аз се опитах да го обясня, но не става
                                Custodite sortem vestram

Коментар

Working...
                                X