Първоначално изпратено от Jay Gould
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Африканската революция
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Optic Разгледай мнениеИ още нещо за соц морала -- аз го помня този морал през любимата ти 1988 година - всичко живо крадеше що свари и се разменяше на бартер.Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Въз основа на долната си теза ще дам за пример 2 държави от Юга и то населени предимно с чернокожи.
Бившия британски протекторат Бечуаналанд (днешна Ботсвана) и бившата Южна Родезия (днес Зимбабве)
И двете страни получават независимост по почти едно и също време - Ботсвана в 1966 г., а Южна Родезия в 1965 г.
Тогава бившият протекторат Бечуаналанд е много по-изостанал икономически от Южна Родезия, която е една от страните с най-висок жизнен стандарт и ако не блестяща, то с много добра икономика.
Така ли е обаче днес? Благодарение на лошо и некадърно управление Южна Родезия от една Швейцария в Африка е превърната в икономическа пустиня, докато истинската пустиня Бечуаналанд (със само само 4% обработваема земята) днес има стабилен жизнен стандарт и е страната с растеж на БВП от 8.2% през последните 30 години.
Когато обявява независимост през 60-те години в Ботсвана има само 12 километра настлан път, 22 жители, завършили университет и само 100 човека, завършили средно образование, като в страната няма университет и има само две средни училища. През 1971 година смъртността при децата е 100 на 1000....При получаването на независимост в Ботсвана няма електрическа система, телефонна мрежа, водоснабдяване и канализация и правителството създава държавни компании, за да доставя тези услуги. Въпреки това размерът на сектора на държавните предприятия не е голям - той е около 6% от БВП и е най-малкият в Африка. ....
Нещо немислимо в съседната бивша колония Зимбабве където когато англичаните оставят една процъфтяваща икономика, а днес страната е само синоним на разруха и инфлация.
Преди, по време и след колониалния период в Ботсвана има сравнително демократични институции. Законовата и договорната система работят приемливо добре. Съществуват институциите на частната собственост, които защитават правата на собственост на реалните и потенциалните инвеститори и гарантират, че политическият елит е ограничен от политическата система. Това е особено контрастиращо на фона на съседно Зимбабве, където от 1893 година насам правата на собственост се спазват само когато облагодетелстват политическия елит - в края на 19 век белите заграбват земята на племето Ндебеле, а в края на 20 век президентът Мугабе заграбва земята на белите и я раздава на приближените си. В резултат на последния процес по заграбване на земята в Зимбабве в рамките на 5 години доходът на човек от населението спада два пъти и много хора умират от глад при наличие на толкова плодородна земя....
http://www.mediatimesreview.com/april03/Bots_1.phpLast edited by Jay Gould; 04.04.2011, 19:16.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
SoKoLoV
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение$3169 - 1987 г.
$2561 - 1988 г.
Вземаме най - "благополучната" до сега година от тъй наречения преход...
$6798 - 2008 г.
НО ТОВА Е БЕЗ ОТЧИТАНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА ПРЕЗ ТЕЗИ 20 ГОДИНИ!
Not adjusted for inflation and converted to US dollars applying market exchange rates.
http://www.google.com/publicdata?ds=...gdp+per+capita
Нека отчетем каква е инфлацията по най-прекият начин какъвто е цената на хляба /за качеството му дори няма да говорим/. Тогава 1 хляб бе 25 стотинки. Сега 1 хляб е 1 лев. Тогава 1 литър бензин бе 40 стотинки. Сега е 250 стотинки... Това прави осреднена инфлация от над 500% за тези 20 години!!!!
С други думи СЕГА трябва да имаме доходи от $2561 X 5 = $12805 на човек годишно за да имаме покупателната способност на населението от 1988 година! На всичкото отгоре сега домакинствата са потънали в ипотечни и потребителски дългове!
Та, кой викаш е лъжеца?!?!?!?!?
Фори,каква е инфлацията в тоталитарна държава,едва ли колкото в Китай в момента,и каква е реалната цена на валутата ни по това време имаш ли някаква представа.Че си написал горните глупости.
Лелелле
" Онези които върнаха земята в реални граници в началото на 90-те през миналия век."
Не трябваше да го пишеш,личи ти колко знаеш и колко струваш.аххах лелелLast edited by SoKoLoV; 04.04.2011, 19:12.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение$3169 - 1987 г.
$2561 - 1988 г.
$6798 - 2008 г.
Not adjusted for inflation and converted to US dollars applying market exchange rates.
Нека отчетем каква е инфлацията по най-прекият начин какъвто е цената на хляба /за качеството му дори няма да говорим/. Тогава 1 хляб бе 25 стотинки. Сега 1 хляб е 1 лев. Тогава 1 литър бензин бе 40 стотинки. Сега е 250 стотинки... Това прави осреднена инфлация от над 500% за тези 20 години!!!!
С други думи СЕГА трябва да имаме доходи от $2561 X 5 = $12805 на човек годишно за да имаме покупателната способност на населението от 1988 година! На всичкото отгоре сега домакинствата са потънали в ипотечни и потребителски дългове!
Та, кой викаш е лъжеца?!?!?!?!?
И още нещо за соц морала -- аз го помня този морал през любимата ти 1988 година - всичко живо крадеше що свари и се разменяше на бартер.
За статистиката на ООН от 1988 -- нали се сещате, че е писана пак от БКП и показва нейните невероятни успехи на трудовия фронт, а не реалността. Аман от пропаганда..."Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеАко физически се елиминират те и наследниците им, то няма да имаме 90 % от сегашните проблеми в страната.Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение... скандинавци, които имат съвсем друга ценностна система от нас южните цигани....
Рибата винаги се вмирисва от главата.
Север-юг тук няма никакво значение, въпросът са условията в които поставяш хората. Ако те са добри, то и резултатите не закъсняват, ако обаче няма условия то всички се провалят. Българите в Швеция дори не мислят да се държат по български.
Не материала ни е зле, а маята му, или лайната по-скоро, които плуват горе последните 22 години.
Ако физически се елиминират те и наследниците им, то няма да имаме 90 % от сегашните проблеми в страната.Last edited by Jay Gould; 04.04.2011, 18:50.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
В никакъв случай не съм съгласен че строя в Швеция умирал ....напротив много добре си живеят скандинавците.
Нивото държавен дълг/БВП и по-специално РЪСТЪТ НА ТОВА НИВО е пораснало в почти всички развити държави, повечето от който са крайно пазарно ориентирани като САЩ примерно. Така че това не е довод за мен .....
Между другото Шведския къде го видя че е нараснал последните 15 години, защото виж аз какво намирам:
http://www.google.com/publicdata?ds=...DK:BE:NL:NO:FI
Положението и в другите скандинавски страни е също доста розово, виж графиките.
Сравни го със САЩ или Великобритания и ще откриеш разликите....и кажи в чия полза саLast edited by markov; 04.04.2011, 18:44.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнениеВтора основна твоя грешка - "социализмът" дори и в скандинавският му вариант УМИРА
Сега има някаква уродлива форма на социализъм в Зап. Европа и САЩ! Какво е точно не се знае... Едно обаче е сигурно - капитализмът УМРЯ!
Напечатаха се огромни планини от пари! С това се доуби редовия спестител, който спестяваше за пенсия, за образование на децата и за черни дни... Никой повече няма да спестява на спестовен влог в банките на Запад. В момента банковите спестявания на средния американец са под 4 хил. долара а дълговете му са над 40 хиляди!! Ето това се случи.
Без спестявания няма капитал. Без капитал няма капитализъм! Просто е като фасул!Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Пак бъркаш Марков. Първо аз не съм казал, че е достатъчно да си само умен - това, да си предприемчив и НЕмързелив е също много важно, както и голия късмет понякога, но това не променя основните разлики, които съм посочил.
Втора основна твоя грешка - "социализмът" дори и в скандинавският му вариант УМИРА, той е просто обречен. Той бе възможен именно само и единствено при скандинавци, които имат съвсем друга ценностна система от нас южните цигани. Да кажем просто, че са 1 стъпка над еволюционното ни ниво. Това тук е невъзможно, а сега вече и там именно поради огромния брой "социални" емигранти, които ебаха мамата на тези системи, като ги източиха безжалостно, за сметка на работливите датчани, шведи, норвежци и финландци. Само виж нивото държавен дълг/БВП на тези страни и по-специално РЪСТЪТ НА ТОВА НИВО в последните 15 години и ще ти светне.
В този смисъл, както съм казвал и другаде, комунизмът (социализма според другарете) на този етап на еволюционно развитие на човека е възможен единствено и само в семейството.
Когато станем мравки, може спокойно да кажем, че еволюирали и сме стигнали "виШия, развит социализъм-комунизъм" )). За сега това е само утопия, към която аз като по-просто устроен човек дори не се и стремя .
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнениеТочно така е Марков - има си хора, които искат да живеят във всяка една от двете системи.
Само, че големият въпрос е за качеството на тези хора.
Хайде сега сам си отговори, кой иска да живее в една система, където "всичко е общо", има уравниловка, за всекиго има по малко и горе долу достатъчно да не умреш, но не и да искаш повече, спокойствието и битовизма е гарантирано от една силна репресивна система и ДС, не се иска да мислиш (даже е препоръчително да не мислиш).
И от друга страна една система, която дава на човек да покаже на какво е способен и сам да отговаря с действията и постъпките си за своето и това на децата си бъдеще!
За съжаление МАТРЯЛА тук си иска ракийката, салатката и чалгата и страшно мрази по-умните и способни от него, затова и клони постоянно към 1-вия "строй", където да не се чувства виновен за собствената си мизерия и бедност, а да се радва от това, че видиш ли и на бат Иван от 5 етаж също не му е по-хубаво, нищо че е по-умен и можещ. Примати.
Познавам много умни които не успяха да се реализират , просто да си умен не е достатъчно ...също толкова важно е да си предприемчив и да умееш да носиш риск.
Според мен топлата вода са я измислили северните народи отдавна, не е нужно да я откриваме отново. Работя доста със Шведи и имам доста наблюдение за тяхната система. Те са по средата между пазарната икономика и социализма. Мисля че са извлекли най доброто и от двата строя.
За съжаление тук не може да се получи защото сме попили доста ориенталско в нас си и сме на крайности....Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jimmy Разгледай мнениеТо бива наглост и лъжи, ама все пак трябва да има някаква мяра ...
$2561 - 1988 г.
$6798 - 2008 г.
Та, кой викаш е лъжеца?!?!?!?!?Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Точно така е Марков - има си хора, които искат да живеят във всяка една от двете системи.
Само, че големият въпрос е за качеството на тези хора.
Хайде сега сам си отговори, кой иска да живее в една система, където "всичко е общо", има уравниловка, за всекиго има по малко и горе долу достатъчно да не умреш, но не и да искаш повече, спокойствието и битовизма е гарантирано от една силна репресивна система и ДС, не се иска да мислиш (даже е препоръчително да не мислиш).
И от друга страна една система, която дава на човек да покаже на какво е способен и сам да отговаря с действията и постъпките си за своето и това на децата си бъдеще!
За съжаление МАТРЯЛА тук си иска ракийката, салатката и чалгата и страшно мрази по-умните и способни от него, затова и клони постоянно към 1-вия "строй", където да не се чувства виновен за собствената си мизерия и бедност, а да се радва от това, че видиш ли и на бат Иван от 5 етаж също не му е по-хубаво, нищо че е по-умен и можещ. Примати.
Коментар
-
Мисля че много се отклонихте от темата.
Според мен нито черното е толкова черно нито бялото толкова бяло.
Всяка от системите си има и добри и лоши страни. Въпрос на лична преценка е на кой кога му е харесвало повече.
Лично аз предпочитам да живея в сегашния строй но не мога да отрека че познавам много хора които биха предпочели в социализма ......Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Ейй изпревари ме Оптик. А ти фори не се опитвай да шмекеруваш - паницата с ориз ти е, като отидеш в КНР или КНДР, където ще си на сигурно място, защитен от бандитите по улиците.
Иначе на мен и сега ми е пълен хладилникът и то не с кремвирши или салам "Закуска", а с пражка шунка и шоколад Линдт, ама това, че бат Пешо от 3-тия етаж дето е учил до 7-ми клас или манго дето не може да се подпише, не може да си позволи да иде до градо НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА - да ходи да чука камъни.Last edited by 4ervenasgan; 04.04.2011, 17:09.
Коментар
Коментар