IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златни монети

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

Не знам кой ги е говорил тези глупости, но следващия път изключи предаването. Това е брутално невежество. Отиваш в Народна библиотека и си поръчваш някой вестник от 1890-те години.
    Предаването беше с експерти по България он Ер. Кое не е верно?

Златните монети с Фердинанд са били с голяма покупателна способност, както и френските франкове, с които са могли да си купят къща в София.
    Сребърните монети с Фердинанд също са имали голяма покупателна способност и хората са ги кътали. Много често работели с бартер - яйца за брашно, кожи за месо и т.н. По селата хората гледали да купуват земя, с която да се прехранват.
    Last edited by Evgo; 11.06.2025, 11:30.

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
      Не са ти верни спомените, Монетата не струваше 20 000лв, а 11 000лв. Дори и първата година бе изгодно да се купува, а следващите 2-3 още по-изгодно. Специално тази монета БНБ я е продавало 4-5 пъти под борсовата цена на златото:-)
      Много хора направиха пари от тази монета:-)))
      Дори да е струвала 11 000 лв, това са три заплати през 1994 г. и не е била много достъпна. Монетата е с голям тираж и все още се продава.

Било е изгодно да я купи човек през 1994, 1995 и 1996 г. предвид хиперинфлацията от 1996-1997 г.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
        Преди 2 дни имаше интересно предаване за българския лев.
        По мои спомени монетата от 10 000 лева от 1994 г. (златни, с Александър Невски) струваше 6 средни заплати по 3 333 лв, т.е. 20 000 лв и беше много скъпа за онова време. Днес мога да си я купя с 1 заплата и да ми останат пари за месеца.
        Не са ти верни спомените, Монетата не струваше 20 000лв, а 11 000лв. Дори и първата година бе изгодно да се купува, а следващите 2-3 още по-изгодно. Специално тази монета БНБ я е продавало 4-5 пъти под борсовата цена на златото:-)
        Много хора направиха пари от тази монета:-)))

Коментар

Преди 2 дни имаше интересно предаване за българския лев.

В края на 19-ти век със 100 златни лева е могло да си купиш къща в София. А с 50 сребърни стотинки да си купиш едно агне, а кожата му да я продадеш за 25 ст.

20 златни лева (или 20 златни франка) са били издръжката на едно семейство за няколко месеца. Хората по селата обаче не са разполагали с такива пари и сами са си произвеждали всичко.

По мои спомени монетата от 10 000 лева от 1994 г. (златни, с Александър Невски) струваше 6 средни заплати по 3 333 лв, т.е. 20 000 лв и беше много скъпа за онова време. Днес мога да си я купя с 1 заплата и да ми останат пари за месеца.
          Не знам кой ги е говорил тези глупости, но следващия път изключи предаването. Това е брутално невежество. Отиваш в Народна библиотека и си поръчваш някой вестник от 1890-те години.

Коментар

В края на 19-ти век със 100 златни лева е могло да си купиш къща в София. А с 50 сребърни стотинки да си купиш едно агне, а кожата му да я продадеш за 25 ст.

20 златни лева (или 20 златни франка) са били издръжката на едно семейство за 1 месец. Хората по селата обаче не са разполагали с такива пари и сами са си произвеждали всичко.
            Извода е, че златото е подценено около 4 пъти спрямо фиатните шиткойни.

Коментар

• Преди 2 дни имаше интересно предаване за българския лев.

20 златни лева (или 20 златни франка) са били издръжката на едно семейство за няколко месеца. Хората по селата обаче не са разполагали с такива пари и сами са си произвеждали всичко.

Last edited by Evgo; 10.06.2025, 14:51.

Коментар

• Една много интересна статия на bloombergtb.bg за причините в скока на златото. Стойността на златото днес е същата, както през 2008?!

https://www.bloombergtv.bg/a/2-novin...itsit-na-sasht
                Повече от красива

Коментар

• Има и много монети: https://www.bta.bg/bg/videos/25588

Коментар

• Първоначално изпратено от cosamo9939 Разгледай мнение
                    Здравейте,
                    дали някой може да ми обясни дали има разлика между оригинален дукат от 1915 г. и такъв, който продават от Тавекс?
                    Четох в тяхната страница, че са представител за България на фирма, която ги произвежда сега с оригиналният външен вид.
                    Оставам с впечатлението, че и на новите се поставя година 1915 и визуално няма разлика и отново са същото съдържание на златото.
                    Благодаря предварително на отзовалите се!
                    От инвестиционна гледна точка няма разлика. Важното е монетата да не е драскана и по възможност да не е пипана. Може да си купиш по-изгодно от igold.bg.

Дукатът няма нумизматична стойност.

Коментар

• Здравейте,
                      дали някой може да ми обясни дали има разлика между оригинален дукат от 1915 г. и такъв, който продават от Тавекс?
                      Четох в тяхната страница, че са представител за България на фирма, която ги произвежда сега с оригиналният външен вид.
                      Оставам с впечатлението, че и на новите се поставя година 1915 и визуално няма разлика и отново са същото съдържание на златото.
                      Благодаря предварително на отзовалите се!

Коментар

• Мисля че я имам - ако ПИБ навремето са я продавали трябва да съм я купил, но утре около 17.00 ще знам със сигурност и ще пиша тук.

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Коя банка я емитира?
                          Новозеландската през 2008ма
                          тираж 16 000
                          в България са продадени много малко
                          Някой случайно да продава?

Коментар

• Първоначално изпратено от riddle* Разгледай мнение
                            Някой предлага ли монетата Св.Валентин от 2008-ма година?
                            Коя банка я емитира?

Коментар

• Някой предлага ли монетата Св.Валентин от 2008-ма година?

Коментар

• https://www.expert.bg/macroview/fina...i-2368339.html
                                БНБ продава златни възпоменателни монети

От днес, 2 януари 2025 г. Българската народна банка (БНБ) пусна в обращение златни възпоменателни монети на тема "Св. Богородица - Златна ябълка" с номинали от 10 лева, 20 лева, 50 лева и 100 лева, които са без определен тираж.

Коментар

Working...
                                X