If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Стига си се правил на разсеян момко, питах те колко ще доплатиш малко по-долу, оферирал съм те подробно.
Ако няма да отговаряш на въпросите на потребителите, ще считам темата за спам, и без да я трия, ще я пратя при кака ти Людмила.
Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.
Мнението ми донякъде синтезира мненията на двама мои познати. Единият от тях е много силен в историята и в областта на античните монети, а другият – в емисиите монети, пускани от БНБ в последните десетилетия по повод – различни годишнини, за които го уведомяват предварително, за да закупи заявените от него бройки при пускането на емисията сред колекционерите /говорим за ограничени серии - монети от благородни метали с точно определена проба на инвестиционното злато/.
Тъй като се говори за монети с колекционерна стойност, с малък брой, които са сечени в Монетния двор в най-новата ни история – много от колекционерите притежават и сертификат за автентичност на монетата, която са закупили. Разбира се, последният /сертификат/ - е уникален /вид ценна книга/ и е издаден именно от Монетния двор – с необходимите защити от фалшифициране – предвид стойността на монетата, която идентифицира.
Въпросът, на който трябва да си отговори притежателят - се налага от само себе си: разполага ли с такъв сертификат - притежателят на предлаганата тук монета?
Грейдването не коментирам, защото, ако има сертификат от Монетния двор, необходимостта от грейдване отпада..., още повече, че могат да се грейдват различни /нефалшиви/ монети, единствено - ако имаме желанието, амбициите /и средствата/ да направим това..., но Сертификат за уникалността на монета – няма как да получим, ако тя не отговаря на точно определени изисквания, дори и ако тя е вече грейдвана!
От другия си познат съм чувал, че нумизматите си правят често сбирки и симпозиуми, на които обсъждат свои въпроси, включително правят различни операции с техни монети: разменят, продават, купуват... /в помощ на продаващият/
Дали биха проявили интерес към монета, посветена на дъщерята на тоталитарният ни „вожд” от близкото минало – нямам идея..., някак се колебая, че именно такъв сюжет би привлякъл вниманието на колекционерите, още повече, че монетите ни - не се търсят, нито пък се търгуват на световния пазар /а това има голямо значение за цената/...
Другият проблем, който ме кара да съм скептичен - е тоя, че нумизматите не пропускат такива дискусии. Ако имаше такъв интерес, за който пише продавача - пазарът отдавна щеше да почне /и да е вече РЕАЛНО приключил/ с наддаването...
Оттук вече мога да кажа и неангажиращото си мнение: АКО има, макар и малък интерес - то същият би бил стимулиран, ако се замълчи по темата - 2-3 месеца..., т.е. - това може привидно да се тълкува от потенциални купувачи /които се "спотайват" в очакване цената да падне/ - като доказателство, че монетата е сменила собствеността си..., тогава все пак те могат да излязат /или на лични/ да се заинтересуват от съдбата на "толкова ценната монета с лика на Людмила" - лека й пръст.../
tod74 Братко, относно твоето предложение за бартер, имам много подържан автомобил опел корса, модел 1994г. в изрядно състояние , плюс платени данъци и зимни гуми и сиди - Хитачи. Готов съм да го вкарам бартер за Людмила, въпроса е каква сума си склонен да доплатиш?
Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.
Виж за каква монета става въпрос и не се изказвай неподготвен.
Първоначално изпратено от LEVERAGE
Може искаш ли?Може и Тодор Живков без празните джобове да ти намеря.
Поредната куриозна монета е свързана с една много противоречива личност в българската история – Людмила Живкова, дъщерята на управлявалия 33 години България комунистически лидер Тодор Живков. Живкова е председател на Комитета за изкуство и култура с ранг на министър от 1975 г., член на ЦК от 1976, член на Политбюро от 1979, народен представител е в VII (1976-1981) и VIII (1981) Народно събрание. В качеството си на министър на културата Людмила Живкова организира честването на 1300 години България, домакинството на България на Международната детска асамблея „Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО и УНИЦЕФ и построяването на Национален дворец на културата в София.
Людмила Живкова умира при мистериозни обстоятелства на 16 юли 1981 г. На следващата година БНБ издава две монети, от 5 и 20 лева, носещи лика й, с които отбелязва 40 години от нейното рождение, а и домакинството на България на детската асамблея.
Монетата от 20 лева е сребърна, с диаметър 30 мм, тираж 10 000 броя. Както споменахме, на реверса на монетата е портретът на Живкова, текст с нейното име, годините 1942 – 1982 и текст •АСАМБЛЕЯ•ЗНАМЕ НА МИРА•. На лицевата страна са текстът НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, номиналът от 20 лева и гербът на страната.
Освен този вариант обаче се оказва, че съществува и още една разновидност на монетата с неизвестен тираж. Разликите са минимални, но за сметка на това съществени. От лицевата страна, от ляво и дясно на числото 20 се появяват две емблеми. Лявата емблема е на детската асамблея, а дясната е емблемата на УНИЦЕФ (Детския фонд на Организацията на обединените нации).
Именно своеволното решение да се постави емблемата на световната организация без нейното разрешение, и то в монета, която носи лика на дъщерята на тоталитарен вожд, води до скандал. „Людмилата с емблемите“ бързо потъва в трезорите на БНБ, малцина са щастливците, сдобили се с този вариант на двайсетолевката.
Днес тази монета е един от диамантите за колекционерите, мнозина са готови да се разделят с 3-4, та дори и 5000 лева, за да притежават този рядък екземпляр. А от обикновената „Людмила“ днес никой не се интересува. Срещу 5,50 лева можете да се сдобиете с къс от историята на социализма.
Значи нищо не си продал?Защото не си го имал .Людмилата не е за всеки.Моля само сериозни продавачи да обявяват че продават.Все пак тази монета е уникална за Българските монети от ново време.Ако някой наистина има за продаване на добра цена да ми пише.Моля без лаладжии които дори не са я виждали на живо да обявяват че я продават.
Коментар