IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

А за тези деца какво ще кажете?!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Joan, ще се опитам да ти отговоря защо няма отзвук темата...поне защо аз не мислех да се включвам.

Поставените въпроси са изключително сериозни, но и тежки за разрешаване.Включени са административни, социални, психологически и от друго естество проблеми.
    Първият момент със законовата база е ясен.Като допълнение, дори процедурата за включване на дете в приемно семейство е тромава и слабо работеща.
    За отнемането на родителски права - има и родители, много бедни, оставили някое от детето си в дом на десетки км и посещението им е затруднено.Но преобладават тези, които наистина са забравили, че имат родителска отговорност - как да им се отнемат правата - иска се силна политическа воля и ясна стратегия, която да включва и нормални условия за настаняването им.
    Къде е тук държавата - разпродават се бивши детски градини за строеж на барове, а в същото време някои от домовете са в окаяно състояние(меко казано).
    Домовете в София са...приказка, разходете се до някой в провинцията.
    Това имах предвид - приказките ни тук - в този форум, евентуално могат да събудят нечие чувство да се заинтересува от проблема, но самото решение трябва да е от заинтересовани хора, организирани или във организации или форма на граждански сдружения, които освен грижа и посещения да работят и по конкретни идеи за изменение на закони и наредби - бюрокрацията е страшна.
    Съгласна съм с теб, че нямаме право да съдим социалните работници в домовете(вече са с такъв статут, затова и няма да им повишат заплатите)...но има места, на които отношението им граничи с цинизъм.
    Трудно се дават оценки за хора, работещи на подобни места.Моята психика за няколко часа престой се скапва...

Посоката за мен е упорита работа за промяна на условията и отделяне на време за посещения при тези дечица дори само заради усещането им, че не са сами...

Коментар

• Първоначално изпратено от Cognus
      И тука идва парадокса че броя на хората които чакат за осиновяване продължава да расте а домовете са пълни с малки дечица ....а броя на осиновяванията намалява.

Това е жалката картинка в BG.

А това което беше показано във филма си беше направо престъпление и на мен не ми е ясно как хората отговорни за това могат продължават да си ходят така безотговорно на работа.
      +1

Заради законови неуредици, и простотията на чиновниците ...

Иначе много бързо може да се разчисти голяма част от проблема ...

А чужденците какви работи са ми разказвали ...

Искат да измъкнат децата от мизерията ... а не им ги дават ...

Коментар

• Ами няма кой да се погрижи за тия дечица, това е. В същото време държавата се готви да даде на тези

http://www.zazz.bg/play:701e8a72

1 000 000 000 кинта. Здрави и прави мангасари, чийто единствен проблем е, че са мързеливи полуживотни.

Да си зададем и въпросът защо има толкова изоставени дечица - най-вече защото същите тия от клипът се плодят като зайци, без въобще да мислят (те и не могат) и после захвърлят чаветата си на държавна издръжка... и ние организираме кампании, да им купуваме дрешки, играчки и шоколад, докато хъхряците, пияни с шльокавица "работят" здраво за следващото чаве.

Нека не продължавам, че така ще взема да псувам....
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Не случайно обсъдиха мечката на Бела толкова! Отчасти защото беше и в контраст с филма!

Коментар

• Първоначално изпратено от Cognus
            И тука идва парадокса че броя на хората които чакат за осиновяване продължава да расте а домовете са пълни с малки дечица ....а броя на осиновяванията намалява.

А това което беше показано във филма си беше направо престъпление и на мен не ми е ясно как хората отговорни за това могат продължават да си ходят така безотговорно на работа.
            Ами за това причината е, че родителите официално не се отказват от правата си, за да получават детските - основно роми, ама има и българи. Но не с егрижат за децата и съответно социалните служби ги прибират в домовете. Там има някакъв срок, през който то стои в дома и ако родителят не го потърси, му отнемат правата. Ама те ги търсят, защото знаят това законово положение. Приберат ги за седмица и пак отначало. Имаше преди време интервю със социална работничка и тя вика "ами като дойде родната майка и се разплаче колко й липсва, и все пак майка е по-добре от дом, и го връщаме" - а че тя, майката, играе сценки за пред социалната, а го натирва още на втората седмица, или го заключва без храна с дни, това няма значение.

И така децата пребивават в дома без да са официално "изоставени" и не могат да бъдат осиновени. Друга категория са децата с увреждания, за които става въпрос във филма. Тях така или иначе не ги искат за осиновяване. Поне повечето осиновители, де. За всеки е ясно, че трудно може човек да стане съдник на такива осиновители.

Колкото до филма и показаното - ами тези деца нямат алтернатива. Все си мисля, че след като се обсъжда така нашироко този въпрос, пари ще се намерят за подобряване на условията. Ще има и дарители, големи фирми, вероятно. Проблемът е как и откъде да се намерят любов и грижа за тях - това не са неща, които могат да се купят с пари, според мен. Може би ако заплатите на заетите в дома са по-високи, все пак да има някакъв ефект.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kosto
              Първоначално изпратено от Joan
              Много ми се щеше да има повече отзвук в тази тема - все пак деца са. И аз съм провив избиването на животните, ама тук говорим за нашите деца.

А темата за мечките се радва на такъв интерес....

И, колеги, парите не са всичко - без тях не може, ама и само с тях не става.
              Joan, не че хората не са съпричастни, но на тази тема мястото и не е във форум свързан с финанси. Затова и малкия отзвук тук.
              Ми тя затова темата е в "други" а и избиването на мечките не ми изглежда по-свързано с финанси, ама отзвук си има (и е нещо хубаво, не че се оплаквам )

Освен това си мислех, че всеки има или ще има деца, незвисимо дали е финансист или друг.

Но пък "насила хубост не става", както се казва. Като няма, няма.......

Коментар

• И тука идва парадокса че броя на хората които чакат за осиновяване продължава да расте а домовете са пълни с малки дечица ....а броя на осиновяванията намалява.

Коментар

• Първоначално изпратено от Joan
                  Много ми се щеше да има повече отзвук в тази тема - все пак деца са. И аз съм провив избиването на животните, ама тук говорим за нашите деца.

Joan, не че хората не са съпричастни, но на тази тема мястото и не е във форум свързан с финанси. Затова и малкия отзвук тук.

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
                    Joan,

Да разгледаме проблема по-прагматично ...

Има деца чакащи за осиновяване ...

Има хора, които чакат да осиновят ...

За съжаление това се движи от държавна структура, която е превърнала този проблем в мегакорупционна практика и хранилка за определен брой хора ...

А резултатът е ... че никой не е доволен ... и работата не е свършена като хората ...

Знаеш ли колко деца изобщо не могат да бъдат осиновени, защото родителите им хем не ги гледат, хем не са се отказали от тях?

И никой не ги закача, нито безскрупулните родители, нито безскрупулните чиновници ....
                    Абсолютно съм съгласна - най-вече с това за родителите. Правят го заради нищожните детски.

И за мен проблемът се корени първо в родителите. После в държавата и в корупцията. Мисля, че трябва да има някаква бърза продецура за отнемане на родителски права. Не може децата да ти бъдат източник на доходи и затова да ги правиш повечко.

Иначе аз не одобрявам позицията на авторката на статията. Не защото не е права - права е. Ама това всеки го знае - че децата имат ПРАВА, и то повече от възрастните, защото са зависими от тях.

Но тя обвинява администрацията на дома, а на мен ми се струва, че реакцията й е малко пресилена. Ами когато иде тя да се грижи всеки ден за тези деца, тогава би могла да каже какво значи това. Не казвам, че лелките там са ангели, просто един преподавател в университет няма и капка идея, според мен, какво значи да се ровиш всеки ден в черната страна на живота.

Искам да кажа - лесно е да гледаш един филм, да се разтъжиш за едни нещастни деца и да си излееш душата в статия, като обвиниш ВСИЧКИ за това. После да си караш весела коледа със своите щастливи деца и със спокойна съвест колко си човечен. А други да просължат всеки ден да се грижат за тях - добре, недостатъчно, ама тя пък хич! Нейното много ми звучи като призива "дайте да дадем".

П.П. За тези деца, Афтър, никой не чака да ги осинови. Те са с увреждания. И аз разбирам и осиновителите - тежък кръст е всеки ден да се грижиш за такова дете.

Коментар

• Joan,

Да разгледаме проблема по-прагматично ...

Има деца чакащи за осиновяване ...

Има хора, които чакат да осиновят ...

За съжаление това се движи от държавна структура, която е превърнала този проблем в мегакорупционна практика и хранилка за определен брой хора ...

А резултатът е ... че никой не е доволен ... и работата не е свършена като хората ...

Знаеш ли колко деца изобщо не могат да бъдат осиновени, защото родителите им хем не ги гледат, хем не са се отказали от тях?

И никой не ги закача, нито безскрупулните родители, нито безскрупулните чиновници ....

Коментар

• Много ми се щеше да има повече отзвук в тази тема - все пак деца са. И аз съм провив избиването на животните, ама тук говорим за нашите деца.

Коментар

• Това е похвално и сигурно и други го правят или ще го направят. Предполагам дори след този филм и по-големи дарители ще се намерят, с по-големи суми пари.

Но храната и дрехите съвсем не са всичко за едно дете. Децата най-вече имат нужда от внимание и любов. А нея кой ще им даде - на тези деца? Виновни ли са политиците, че има безотговорни родители, който си захвърлят децата като ненужни вещи - друг да им бере грижата? Защо са ги създали тогава? Виновни ли са тези жени (които работят там), които всеки ден се сблъскват с тяхното страдание и вече са обръгнали и вероятно даже и не го забеляват? Защото иначе ще откачат.

И накрая - какво морално право има авторката да се възмущава от всикчо и от всички - вкл. и от жените, които се грижат за тези деца, като тя самата не дава вид с нещо да се е опитала да промени нещата към по-добро за децата? Ами да осинови някое от тези дечица, да поеме кръста всеки ден да гледа безпомощна страданията му от вродените уверждания, да ги облекчава, както може, и тогава да говори кой е с увреждания. Или пък да отиде доброволно да работи в този дом за деца.

Единственото, което може да помогне на тези деца, е да имат дом и родители, които да ги обичат. Оставки няма да им помогнат. Нито пък призиви от сорта "дайте да дадем", ккато на авторката на статията.

Защо винаги приказваме? Защо все търсим друг виновен - обществото, политиците, лелките от дома? Виновни сме всички, които сме видели проблема, а не сме направили нищо, за да го решим. И аз също съм виновна за това. Но нямам очите да изляза и да пиша срещу този или онзи, без аз самата да съм направила нещо, за да дам любов и грижа на тези деца. Както авторката на статията. Поне това мога да си призная.

Аман от фарисеи!

Коментар

• Вчера пратих един запис на бг-коледата.
                            До коледа има време, пак ми се праща

Коментар

• А за тези деца какво ще кажете?!

http://dnevnik.bg/show/?storyid=407200

"Нормалният ужас

Просто за тези деца така се "грижат". За тях, родени в страната на киселото мляко, оказва се, дори то е деликатес - една кофичка се разделя между няколко, както става ясно от думите на педиатърка, посетила дома след заснемането на този ужасяващ документ. Много от децата, дори в по-добро физическо състояние, седят и се клатят напред-назад. Това е симптом, последно средство на детето, оставено без грижа и любов, инстинктивно само себе си да утеши, само себе си да прегърне, само на себе си да изпее песничка наум."

И затова кой е виновен, и какво трябва да се направи?
                            Working...
                            X