IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Eто го лицето на лакейската и обслужваща олигархията българска преса описано в статията озаглавена
    Големи медии бойкотират гражданския протест срещу ТИМ
    Варненските кореспонденти на БНР, БТА, в. "24 часа", “Днес+”, "Медийна компания", БГНЕС, главният редактор на в. "Черно море" и на едноименната регионална телевизия заявиха официално с декларация, в която изразяват своето "неодобрение по повод акциите, организирани от група хора във Варна, които се изживяват като лидери на общественото мнение".

"Групата хора" са представители на граждански организации. Те водят дела срещу община Варна и областния управител, за да направят публични Общия устройствен план на града и сделката с оспорваните 118 дка от Морската градина, които бяха придобити от групировката ТИМ. Някои от тези хора по-рано т.г. подадоха сигнали, че върху тях се оказва натиск, включително и заплахи, за да прекратят протестните си акции.

В тяхна защита се намеси германският разследващ журналист Юрген Рот, който дори написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов
    http://www.mediapool.bg/show/?storyid=156400

Тази намеса на Юрген Рот вече изглежда не толкова странна, като се има предвид, че журналисти от основните варненски, а и от ключови национални медии, открито обявяват, че ще бойкотират "групата граждани".

"Те си позволяват непрекъснато да ни засипват с декларации, обръщения, позиции, изпращат на мобилните ни телефони съобщения по всяко време на денонощието, без да се съобразяват с нищо и с никого", пишат журналистите по адрес на "групата хора".

В декларацията, публикувана в сайта на "Черно море", се казва още:
    http://www.chernomore.bg/news.php?nid=52162
    “Категорично заявяваме,че ще бойкотираме изявите на тези хора, въпреки че по принцип подкрепяме всички смислени прояви на гражданското общество. Такива организатори на неадекватни “активности” обаче маргинализират и обезсмислят истински стойностните и естествени протести, които са израз на смелост и непримиримост към всяка несправедливост. Не можем и да не си зададем въпроса кой издържа тези “защитници” на истината, които по цял ден обикалят институции и пресконференции, кой финансира провеждането на брифинги, митинги и граждански неподчинения?! Ние, журналистите във Варна държим на професионалното си име и няма да занимаваме обществото с дребнотемие и с проблеми, които нямат нищо общо с гражданското общество и с безкористните каузи!”

Както отбелязва в блога си журналистът от Re: tv Иван Бедров,
    http://ivanbedrov.com/
    това е познат стил - подобни въпроси задаваха ченгетата по време на протестите преди 20 години.

Той се надява колегите да са били принудени от шефовете си да подпишат такава декларация, защото в противен случай картината изглежда много гнусна – журналисти публично се отказват от професията си.

Журналисти от Варна, подписали декларацията, се обадиха в редакцията на Mediapool силно възмутени от интерпретацията на тяхната проява. Те казаха, че бойкотът им няма нищо общо с ТИМ, а хората, чиито изяви ще бойкотират, действително били "маргинали", които тероризират кореспондентите със съобщения, SMS-и, искания да бъдат отразявани и заплашвали, че в противен случай ще се обадят на началниците им.
    http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158573
    Тия журналя на които част от работодателите-собственици са им агенти на ДС вместо да се възмущават от хората които мислят за града си ,защо не искаха от кметът на Варна да даде обяснение без овъртания как тази групировка ТИМ от трима души е придобила 118 декара в Морската градина.???
    [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Първоначално изпратено от badboy333
      Първоначално изпратено от forex_guru
      Първоначално изпратено от badboy333
      Ебаси и кефа:

Първоначално изпратено от investor.bg
      Избирателите в София остават пасивни
      15.11.2009 12:23

Кметските избори в София протичат при изключително ниска избирателна активност. От имащите право на глас 1 110 258 столичани едва под 3 на сто са гласували в първите часове на изборния ден.

До 10 часа избирателната активност в София е 2,45%, съобщиха от общинската комисия в София. От районите в София най-висока е избирателната активност в Панчарево - 3,90%, където се гласува и за районен кмет.
      За кой да гласуваме Бедбой, за един червен кандидат или за безлична учителка от Самоков.Няма ли софиянци че вече от провинцията си търсим кметове.
      Ако трябва да съм откровен не виждам никой за когото да се гласува!
      Гласувах за Бойко Борисов не защото ми беше симпатичен а защото исках Тройната коалиция да си отиде - иначе и за него не бих гласувал:

Цветанов син на шофьор карал генерал-полковник управляващ ДС
      Пожарникар направил първите си пачки като го взели под крило Златеви(бащата на Валентин Златев е публично известен какъв е бил и как е уредил нещата за синчето) и му поверили "охраната" на трасетата на Лукойл

20г. управление от/на ДС!
      Като им знам на тия от Герб миналото, си вадя заключение,че статуткото не е променено ,а само героите.
      20г. управление от/на ДС
      badboy333" и кое те кара да мислиш ,че е свършило тяхното управление?
      [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Първоначално изпратено от forex_guru
        Първоначално изпратено от badboy333
        Ебаси и кефа:

Кметските избори в София протичат при изключително ниска избирателна активност. От имащите право на глас 1 110 258 столичани едва под 3 на сто са гласували в първите часове на изборния ден.

До 10 часа избирателната активност в София е 2,45%, съобщиха от общинската комисия в София. От районите в София най-висока е избирателната активност в Панчарево - 3,90%, където се гласува и за районен кмет.
        За кой да гласуваме Бедбой, за един червен кандидат или за безлична учителка от Самоков.Няма ли софиянци че вече от провинцията си търсим кметове.
        Ако трябва да съм откровен не виждам никой за когото да се гласува!
        Гласувах за Бойко Борисов не защото ми беше симпатичен а защото исках Тройната коалиция да си отиде - иначе и за него не бих гласувал:

Цветанов син на шофьор карал генерал-полковник управляващ ДС
        Пожарникар направил първите си пачки като го взели под крило Златеви(бащата на Валентин Златев е публично известен какъв е бил и как е уредил нещата за синчето) и му поверили "охраната" на трасетата на Лукойл

20г. управление от/на ДС!
        Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Първоначално изпратено от forex_guru
          Това е повече от абсурдно, давността на това вземане одавна е изтекла.Дори и публично държавно вземане да беше, давността е 10 години.Нямам думи, аз ако съм на тази жена ще хвърля една молба да ме освободят от българското гражданство и това е.
          +1

Да и се чуди човек за какво и е това гражданство в една пропаднала държава, управлявана от банда търтей и негодници!
          Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Първоначално изпратено от badboy333
            Ебаси и кефа:

Коментар

• Това е повече от абсурдно, давността на това вземане одавна е изтекла.Дори и публично държавно вземане да беше, давността е 10 години.Нямам думи, аз ако съм на тази жена ще хвърля една молба да ме освободят от българското гражданство и това е.

Коментар

• Ебаси и кефа:

Коментар

• Ето една новина в която се доказва ,че страната ни ,може спокойно да носи името Абсурдистан!
                  2,20 лева свалиха жена от самолет
                  14-ти Ноември 2009,

За чужда неплатена сметка от 2,20 лв. за парно софиянка с двойно граждансто е свалена от самолета при опит да излети за Норвегия.

На 20 юни 2006 г. без да дадат обяснение на Стела Сьорлих граничните власти на летище София анулират току-що сложения й печат, че е напуснала страната.

След дни с помоща на адвокат жената открива, че забраната е наложена 11 г. по-рано от съдебен изпълнител по искане на "Топлофикация", а неплатената сметка за парно е натрупана 9 години, след като тя престава да е собственик на имота в Младост.

"Никой не ме уведоми за делото и наложената мярка въпреки, че имам официално регистиран адрес в София, където пребивавам два пъти в годината повреме на отпуски", разказа Сьорлих.

Стела заминава за Норвегия през 1987 г. Две години преди това тя дарява двустайния си апартамент в Младост на сина си. А той го продава през 1992 г. На 15 март 1995 г. "Топлофикация" образува изпълнително дело за изразходвана и неплатена енергия в жилището през 1993 г. на стойност 2203 недоминирани лева.

Без да провери кой е собственик на имота към датата на задължението съдебният изпълнител праща няколко призовки за доброволно изпълнение до Стела Сьорлих на адреса в Младост и след това налага забрана да напуска страната.

Въпреки, че давността по иска на "Топлофикация" била изтекла, за да се прекрати делото и да се анулира забраната за напускане на страната, се налага жената да удостовери с документи, че неплатената сметка е формирана 9 г. след като тя не е собственик на имота.

Заради чуждия дълг от 2,20 лв. и немарливостта на съдебното изпълниние Стела си купува втори самолетен билет и се връща със седмица закъснение на работното си място в Осло.

Преди да отпътува тя завежда дело срещу Национална служба "Полиция" и министерството на правосъдието.

Софийският административен съд осъжда държавата да й плати обезщетение от 12 хил. лева за анулирания самолетен билет и принудителното ползване на неплатен отпуск, както и 5 хил. лева за неимуществени вреди.

Софиянката с двойно гражданство обаче няма да получи обезщетението, тъй като втората инстанция - Върховния административен съд решава да остави исковата й молба без уважение.

Според съда към 1995 г. наложената забрана за напускане на страната била законосъобразна, а това, че институциите бездействали 11 г. нямало връзка със случая.
                  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=280594

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow
                    Първоначално изпратено от мейси
                    Явно няма и по тоя повод бях попитала Стамболов с какво замениха маркерите червения и зеления в новия парламент ама той не ми отговори.Та ако реши все пак да ми отговори да вземе и да ми отговори на един върпрос касаещ изборният туризъм.На всички парламентарни избори досега се появяват оплаквания от нередности в проведените на територията на Турция избори за народни представители та питам аз ,кога ще се промени законът за изборите ?Така да се направи ,че лица неживеещи на територията на България които съответно и не плащат данъци тук да не могат да гласуват.
                    Маркера го замениха с Искра Фидосова. Никой депутат от ГЕРБ НЯМА ПРАВО да се изказва без нейно разрешение, или да дава изявление в пресата. По този въпрос днес има статия в "Капитал". Чудно дали я питат когато им се ходи до тоалетна. "Моля ви госпожо, пишка ми се!".

Искрето бе в Монтана оно време сред учредителите на НДСВ и една от първите активисти през 2001 г.Това е за инфо Същата сега се е разположила в приемната на Тодор Живков в бившия Партиен дом като шефка на правната комисия в парламента според в-к “Труд”.Нотариуската си харесала легендарния кабинет, където бившият първи посрещал гости от близки братски държави. От 1991 г. помещението се ползва от шефовете на външната комисия в парламента. По времето на ексшефа й Соломон Паси например на вратата се мъдреше надпис “Охранява се от НАТО”. В същата стая през 2005 г. преговаряха за съставянето на тройната коалиция лидерите на БСП, НДСВ и ДПС Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.
                    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=225726

Абе я да я постна тая статийка за която Гигов е писал ,та да се прочете за новата класна
                    .
                    В парламента една жена владее всичко. През Искра Фидосова задължително минават всички законопроекти и решения, които постъпват от Министерския съвет. Преди окончателното гласуване в пленарната зала всички проекти се преглеждат отново от нея като председател на правната комисия. От позицията си на съпредседател на групата на ГЕРБ тя посочва кой от депутатите да се изказва в зала и кой да дава интервюта. Ако трябва да се реагира на декларация или изявление на опозицията, тя обикновено има най-бързата реакция от парламентарната трибуна. Без подписа й нито един народен представител от мнозинството не отива в командировка в страната или в чужбина. Когато в новия парламент се разпределяше кой депутат от ГЕРБ в коя комисия да участва и в коя група за приятелство да бъде, тя правеше списъците. И пак тя наложи в правилника за работа на парламента текста, с която се наказват народните представители за отсъствия от заседанията. За колегите й от мнозинството санкцията е още по-сериозна - за неявявания без уважителни причини в пленарната зала напускат парламента. Пак по нейна инициатива имената на тези, които без извинение не идват на работа, се публикуват на интернет страницата на парламента - за назидание. За свой кабинет в бившия партиен дом си е избрала приемната на бившия първи на ЦК на БКП Тодор Живков, а когато е в сградата на Народното събрание обитава този на председателя - Цецка Цачева.

Иначе казано, управлява мнозинството с желязна ръка, а според депутати и парламента.

Свръхактивността на Искра Фидосова

обаче е на път да създаде проблем в иначе монолитните редици на ГЕРБ. Вече дори се е оформила сериозна група от недоволни от строгата дисциплина и прекомерната концентрация на власт в ръцете на един човек, а някои дори поискаха среща с премиера Бойко Борисов. Сред тях са основно депутати от София, но има и председател на една от ключовите комисии в парламента. Засега е само тих ропот срещу навика на Фидосова да ги привиква в кабинета си, да ги праща на заседания на други комисии, за да й докладват след това. Заради това, че прибра и подкомисията за специалните разузнавателни средства като част от подопечната й правна комисия, вместо към вътрешната. И особено заради обичая й да посочва кой да се изказва в пленарна зала, което колегите й възприемат зле. Никой от тях обаче не желае да афишира публично недоволството си, включително и тези, които са искали да се оплакват лично на премиера. Засега.

формалният лидер на ГЕРБ и вицепремиер Цветан Цветанов и другият фактор в групата на мнозинството Красимир Велчев категорично отричат да има проблем със стила на управление на Фидосова. "Ако някой трябва да се сърди за стриктното спазване на дисциплината и задължителното присъствие на заседанията, то трябва да се сърди на мен, защото аз следя дали депутатите ни идват на работа, а не Искра Фидосова", казва Велчев. И добавя, че на него не му е известно да съществува напрежение. "Ако имаше недоволство, със сигурност щях да знам", категоричен е той. Самата Фидосова също беше изненадана от въпроса дали има напрежение в групата заради строгите правила. "Всеки ден си говоря с колегите и с Бойко Борисов, но никой не ми е казвал за подобен проблем. За мен контакта с депутатите е дотолкова, че да разпределим изказванията в пленарна зала, защото това е важно", казва Фидосова. И добавя, че това се прави с участието на тримата съпредседатели, защото по време на дебат времето е ограничено. "Не може изведнъж 20 души да решат и да станат да се изказват. Тук става въпрос за политика. Аз правя предложение каква ще бъде нашата позиция по определена точка от дневния ред на парламента и това е политическо решение, с което колегите трябва да се съобразяват и те се съобразяват", категорична е тя. А по повод командировките, отношенията в групата, битовите проблеми на депутатите от мнозинството казва, че с тях се занимава другият съпредседател Красимир Велчев. "С тези неща аз се занимавам в изключителни случаи, ако него го няма", твърди Фидосова. На обвиненията, че праща депутати от ГЕРБ да присъстват на заседания на други комисии, отвръща: "В групата имаме 15 юристи и 13 от тях са членове освен на правната комисия и на още една. Още когато правихме разпределение на местата, възприехме принципа във всяка една комисия да има поне по един юрист."
                    "ГЕРБ има 116 народни представители и в такава голяма група винаги може да възникнат вътрешни противоречия, но в мнозинството няма условия за създаване на лагери", смята и Цветан Цветанов. "Ако има някакво недоволство в отделни депутати, го отдавам на процеса на работа, Искра е един работоспособен и доста продуктивен човек", добавя още председателят на ГЕРБ.

Неофициално обаче от ГЕРБ твърдят, че изненадващото посещение на премиера Бойко Борисов (първото, след като в началото на работата на парламента той ги събра на опознавателна среща в столичен хотел) на заседанието на групата миналия вторник не е било случайно. Или както в ГЕРБ го нарекоха, "за затягане на дисциплината" след върволицата от недоволни депутати, желаещи да посетят премиерския кабинет.
                    Иначе за въведения
                    http://www.capital.bg/show.php?storyid=815663
                    .
                    То това си е жив тоталитаризъм -ред и дисциплина ама какво да се учудвам като това е приом на пожарникаря Бойко.

Та с тоя линк
                    http://www.dnes.bg/crime/2009/08/27/...amnici.76715,2
                    опреснявам паметта на тези които забравят.В същият пише така.
                    Кантора на депутат от ГЕРБ заверила пълномощно на имотни измамници27.08.2009 20:16
                    Анкетна комисия, сваляне на имунитета, оставка от председателското място в правната комисия, проверки от МВР, ДАНС, Прокуратура на дейността на кантората и от създаването. Това изисква новият морал който ни проровядват герберите. Но това никога няма да се случи с някой от тях.От Капитал цитирам питане за нот.кантори
                    .
                    .От: SANTANDER [Анонимен | любопитно]
                    13 ноември, 19:01
                    имам аз няколко въпроса:
                    -на колко хиляди население са пада един нотариус? (въпроса е риторичен, на 10 000 се пада 1. В община Монтана, откъдето е госпожата по официални данни са около 65 000.)
                    -как така в продължение на години само Искра Фидосова и още един са били нотариуси в Монтана, и то при голямата доходност на професията и интереса към свободни места за нотариуси? (възможен отговор от статия на Капитал:"При наличие на незаети места в един район действащите нотариуси плащат на изпитната комисия, за да бъдат късани кандидатите...":
                    http://www.capital.bg/show.php?storyid=789750
                    -в какви отношния са настоящите други нотариуси с въпросните 2ма и е ли са независми? (на този въпрос всеки адвокат в Монтана може да даде отговор

и в крайна сметка:
                    –това ли е новият морал на ГЕРБ?
                    .
                    А пък закона за избиране на народни представители ще се промени както винаги 1-2 месеца преди следващите избори. Да е чул нкой да се работи върху "избирателен кодекс"? (Както обеща Великия). И ако се направи този кодекс, но не се закрепи в КОНСТИТУЦИЯТА, а може да се изменя за всеки следващи избори, то той не струва и колкото руло тоалетна хартия. С нея поне може да се избършеш.
                    То това си е ясно и съм сигурна ,че и новите няма да забранят ексурзионното гласуване .
                    и в заключение една новина която сега прочетох,а герберите мълчат за същата.СКАНДАЛНО: Кандидат на ГЕРБ провежда политическа агитация в столично училище
                    http://news.pressclub.bg/featured/20...hno-uchilische

Коментар

• Първоначално изпратено от мейси
                      Явно няма и по тоя повод бях попитала Стамболов с какво замениха маркерите червения и зеления в новия парламент ама той не ми отговори.Та ако реши все пак да ми отговори да вземе и да ми отговори на един върпрос касаещ изборният туризъм.На всички парламентарни избори досега се появяват оплаквания от нередности в проведените на територията на Турция избори за народни представители та питам аз ,кога ще се промени законът за изборите ?Така да се направи ,че лица неживеещи на територията на България които съответно и не плащат данъци тук да не могат да гласуват.
                      Маркера го замениха с Искра Фидосова. Никой депутат от ГЕРБ НЯМА ПРАВО да се изказва без нейно разрешение, или да дава изявление в пресата. По този въпрос днес има статия в "Капитал". Чудно дали я питат когато им се ходи до тоалетна. "Моля ви госпожо, пишка ми се!"

А пък закона за избиране на народни представители ще се промени както винаги 1-2 месеца преди следващите избори. Да е чул нкой да се работи върху "избирателен кодекс"? (Както обеща Великия). И ако се направи този кодекс, но не се закрепи в КОНСТИТУЦИЯТА, а може да се изменя за всеки следващи избори, то той не струва и колкото руло тоалетна хартия. С нея поне може да се избършеш.
                      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil
                        Първоначално изпратено от gigow
                        Мисля ,че с тази новина ясно се показва ,че в САЩ 1 имат закони и 2 ако те гепят в нарушаването им ,без значение какъв си ,те съдят и влизаш в затвора .Май трябва да ви припомня лятото най големия фин.измамник на колко го осъдиха след обжалване пак в САЩ? На 150 г. затвор+да плати и обезщетение от 170 милиарда долара.
                        Мейси, ама техните магистрати лъжат повече от циганите. Как ще лежи 150 години човека. Сигурно съдията му е казал: "Абе колкото можеш, толкова отлежи". И от де ще им вземе 170 милиарда? Трябва да го оставят на свобода, че да излъже 20-30 арабски шейха, барабар с Бил Гейтс и Роман Абрамович, че да изкара толкоз пари. Мошеници са и те. Само замазват очите на хората.
                        Сигурно са измислили хапче за удължаване на живота - прилагат го само в случай на присъда над 100 години
                        Вземи им пиши на фармацевтичните компании да спрат да произвеждат Тамифлу ами да почнат да произвеждат хапче чудо с което се живее 500години. .Сега сериозно.Хубаво е да се замислят управляващите не е ли крайно време да се промени НК члена касаещ наказанието на лица посегнали върху органите на реда ни,които според закона на МВР са неприкосновенни ,но само на хартия.Да вземат да се поучат от американците какви присъди издават за това.Като не им стига пипето на нашите капацитети законотворци, ами господа копнете 1:1 законите им бре на ония лошите де оно време ни вардиха кат овце от тях .
                        Българин получи две доживотни присъди в САЩ след стрелба по полицай
                        13 окт 2009,Български имигрант е получил две доживотни присъда заради въоръжен грабеж и опит за убийство на полицай в град Сейнт Питърсбърг във Флорида.
                        http://sofiaecho.com/2009/10/13/7989...police-officer
                        Интересно защо тия с такива присъди не оспорват присъдите си за нарушаване на човешките права като тука ?Там що никой не мрънка? Мадоф като не е убил никой що си гушна присъдата от 150 години затвор, ? Това са закони, които са направени с цел да се спазват. Тука като ги няма естествено е и никой да не ги спазва. Да е чувал някой за осъден измамник? Едва ли.
                        Гигов-Абе сред герберите няма ли хора, които могат да мислят самостоятелно, а не само да зяпат ВОЖДА в устата? И ако има кои са те? Кога ще ги видим?

Коментар

• Ще си позволя да постна една статия на човек, който лично аз не харесвам (меко казано), но не защото е евреин.
                          Моля за извинение.
                          Отзоваването на посланик е атомна бомба в дипломацията
                          12.11.2009 09:46
                          Въпреки че съм бил външен министър и чета редовно пресата, не разбрах какво е провинението на Петков и Младенов, пише в "Труд" Соломон Паси

* СТАТИЯ

През изтеклата седмица получих десетки покани да коментирам 100-те дни в дипломацията на новото правителство. Отклоних поканите, за да дам шанс на дипломацията да се окопити, а на министерството - да си получи министър с по-дълъг хоризонт. Но работата с отзоваването на двамата ни посланици в САЩ и Турция стана спешна и предизвика у мен множество размисли, които съм длъжен да споделя.

Кадровата политика в областта на външните работи на предишния кабинет беше слаба, а понякога под всякаква критика. Партизирането на редица важни държавни позиции беше по-скоро практика, отколкото изключение.

И това с пълна сила се отнасяше и за дипломатическата служба.

Именно там бяха лансирани партийни кандидатури на БСП, както и други образи, отдавна излезли от оборота на ежедневието. Това правило все пак имаше и изключения. Измежду тях бяха и посланиците Лъчезар Петков и Бранимир Младенов. Въпреки че съм бил външен министър и чета редовно пресата, не разбрах какво е провинението на Петков и Младенов. Как тогава ще разбере широката публика защо ги отзовават?

Петков беше поканен да се върне във външно министерство лично от мен. Познавах работата му като генерален консул в Ню Йорк и му предложих да поеме посолството в Полша. А Младенов е кадрови дипломат, който е минал през всички стъпала на професионалната йерархия, докато израсне заслужено до посланик.

САЩ и Турция са сред нашите първостепенни приоритети, а от 2004 г. вече и съюзнически, и там традиционно изпращаме най-добрите си посланици. Така е било и в третото българско царство, и при комунизма (с всичките ни резерви към него), и през последните 20 години демокрация. Предишните посланици във Вашингтон бяха премиерът Филип Димитров и Елена Поптодорова - говорителят на МВнР. В Турция пък посланици бяха външните министри Стоян Сталев и Виктор Вълков.

Отзоваването на посланик е нещо като атомно оръжие в дипломацията и се използва само в краен случай.

В целия дебат, който се разигра около Лъчезар Петков и Бранимир Младенов, беше пропуснат един основен аргумент - как евентуалното им отзоваване би се отразило на двустранните ни отношения със САЩ и Турция.

Ето един жив пример. По време на моя мандат външният министър на една от петте велики сили си оттегли посланика в София заради сериозни пропуски в работата му. При първата ми среща с моя колега от въпросната държава той помоли делегациите да ни оставят на четири очи и с голямо неудобство ми се извини, че ни е пратил неподходящ човек, който е трябвало да оттегли.

Не бих искал да видя българската външна министърка в положение да се извинява и да се черви пред Хилъри Клинтън или Ахмет Давутоглу. Защото това ще е изчервяване на България, а това не ни отива.

Един от основните ни приоритети в диалога със САЩ, от 2003 г. насам, е отпадането на визите. Предишното правителство се провали и по този въпрос и затова се зарадвах, когато научих, че министър Желева го е взела присърце.

Желева има среща с Хилъри Клинтън след 10 дни, на 23 ноември, в 11 ч.

Но да си отзовеш посланика преди първа визита във Вашингтон е като да си стреляш в краката.

И по наше време съгласуването на посланиците не беше лесна работа. Но в края на краищата добрата воля на Симеон Сакскобургготски даваше тон за диалогичност и намирахме баланс с президента.

Решенията се подготвяха от специално определена работна група от представители на МВнР и на кабинетите на премиера и на президента.

В рамките на тези оживени дискусии понякога ставаха и събития с непредвидими последици. Типичен пример за това беше назначаването на Ирина Бокова за посланик в Париж. Малцина знаят, че първоначалното предложение на президентския екип беше тя да замине за Лондон. Но аз успях да я убедя, че Франция може да се окаже още по-важна дестинация към съответната дата.

Сега истински се радвам, че това се оказа първата стъпка към избирането на Ирина за генерален директор на ЮНЕСКО. Kато посланик в Лондон това едва ли щеше да й се случи.

За съжаление

в конституцията ни е заложена бомба със закъснител,

която може да се задейства във всяко едно наше посолство - президентът и кабинетът могат да се блокират, а парламентът е само мълчалив свидетел.

Kонституцията трябва да се поправи и в това отношение - водещата роля за посланическите назначения да е на правителството, церемониалната - на президента, а парламентът да получи право на контрол.

През 1990-1991 г. направихме една хибридна конституция, според която България е парламентарна република с президент, който има права, непропорционално големи на отговорностите, които носи. Сега, след конституционните промени, необходими за членството в Европейския съюз, е време да напасваме и тези отношения между институциите.

Смятам, че сегашното правителство може да се поучи от моето, което успя в максимална степен да мобилизира целия български дипломатически потенциал. Kато председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа привлякох като свои специални представители президентите Желю Желев - за Грузия, и Петър Стоянов - за Приднестровието, Филип Димитров - за Нагорни Карабах, а Юнал Лютфи - за Туркменистан. Поканих и Георги Пирински, но той не прие.

Постарах се и максимално да използвам опита на предшествениците си. Министър Станислав Даскалов стана нашият отличен посланик към Европейските общности, а Виктор Вълков - в Хърватия.

За съжаление в предния мандат, доминиран 100% от БСП в МВнР, като стил на работа се наложи дори добрите посланици да бъдат пращани на неподходящи за тях места. Примерите са безбройни.

Връх на административната безпомощност е изпращането на Никола Филчев в Казахстан - една истински важна държава, в която дипломациите с приоритети пращат като минимум хора, които поне не предизвикват учудване за домакините.

Познавам лично всички български министър-председатели от 20 години насам. Голяма част от правителствата в този период започваха мандата си със заблудата, че историята започва от тях. Голямото изключение беше правителството на Симеон Сакскобургготски. Може би защото 50 години по-рано той вече беше бил държавен глава и знаеше, че преди Симеон II и Борис III е имало и Симеон Велики, и Борис I, a преди тях и Аспарух, и траките.

Изобщо историята не започва с никое ново правителство на България. И, слава Богу, не завършва с него.
                          Соломон Паси
                          Източник: "Труд"
                          Статията е разгледана 28083 пъти28083
                          Колкото и да не го обичам този човек, май ще трябва да си променя мнвнието за него. Като изключим славословията за себе си и за Сакс-Кобурга съм съгласен с него. И за изненада на някои съм съгласен и с критиките му мъм правителството на Станишев.
                          Та моето мнение е: Атаката срещу президента заради неподписване на указа за отзоваване на посланиците е ГРУБА НАМЕСА В РАБОТАТА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА. Това излага БЪЛГАРИЯ. (А това, че се излага и Бойко само може да ме радва).
                          Абе сред герберите няма ли хора, които могат да мислят самостоятелно, а не само да зяпат ВОЖДА в устата? И ако има кои са те? Кога ще ги видим?

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow
                            Мисля ,че с тази новина ясно се показва ,че в САЩ 1 имат закони и 2 ако те гепят в нарушаването им ,без значение какъв си ,те съдят и влизаш в затвора .Май трябва да ви припомня лятото най големия фин.измамник на колко го осъдиха след обжалване пак в САЩ? На 150 г. затвор+да плати и обезщетение от 170 милиарда долара.
                            Мейси, ама техните магистрати лъжат повече от циганите. Как ще лежи 150 години човека. Сигурно съдията му е казал: "Абе колкото можеш, толкова отлежи". И от де ще им вземе 170 милиарда? Трябва да го оставят на свобода, че да излъже 20-30 арабски шейха, барабар с Бил Гейтс и Роман Абрамович, че да изкара толкоз пари. Мошеници са и те. Само замазват очите на хората.
                            Сигурно са измислили хапче за удължаване на живота - прилагат го само в случай на присъда над 100 години

Коментар

• За 20 години преход икономиката ни е "мърдала на място"
                              http://business.actualno.com/news_270778.html

Коментар

• Първоначално изпратено от мейси

Коментар

Working...
                                X