IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• http://www.focus-news.net/?id=n1353882

Масови протести се проведоха в Испания срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране

24 февруари 2010 | 09:32 | Агенция "Фокус"

Мадрид. Масови протести се проведоха в Испания срещу плановете на правителството за увеличаване на възрастта за пенсиониране. Хиляди испанци излязоха в знак на протест по улиците на Мадрид, Барселона и Валенсия, съобщава радио „Холандия”.
    Увеличаването на пенсионната възраст от 65 на 67 години е само една от мерките, с които премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро се надява да намали бюджетния дефицит. Испанската икономика, която е пета по големина в Европа, е в рецесия от края на 2008 година.
    Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• http://www.focus-news.net/?id=n1353868

Емилия Масларова: За мен 50 хил. лв. са много пари

24 февруари 2010 | 09:16 | Агенция "Фокус"

София. Аз не мога да коментирам. Коментират тези, които определят гаранцията. Предполагам, че за тях 50 хил. лева не са пари. За мен са много пари. Това каза в кулоарите на парламента бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова по повод повдигнатото й обвинение за корупция и паричната гаранция от 50 хил. лв., предаде репортер на Агенция „Фокус”. Масларова каза още, че гаранцията трябва да бъде платена в рамките на десет дни и се обжалва от адвокати.
      Весела БАРЪМОВА
      Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• http://www.svobodata.com/page.php?pid=2655&rid=34

ДОБРИТЕ ИДЕИ НА ПЪРВАНОВ И ДРУГИ ТАРАНТЕЛИ
        24 Февруари 2010
        « назад

Пламен Асенов

За личностите на един президент, икономическите досиета на прехода, участието на България в ПРО
        Пламен Асенов, политически кометатор за България на радио SBS, Мелбърн, Австралия, специално за в. “Марица” – Пловдив

Има една психологическа теория, според която, когато казвам “аз”, под това се крият всъщност няколко различни “аз”-а – “аз”-ът, който съм, “аз”-ът, който си представям, че съм, “аз”-ът, който казвам, че съм, “аз”-ът, който събеседникът ми смята, че съм, “аз”-ът, който той си представя, че съм, в момента, когато му казвам “аз”. И така нататък. В тази поредица неизбежно съществува един “аз”, който смята, че всичко това са глупости. И един друг, според когото всичко това не са глупости. Психиатрите твърдят, че шизофренията се получава, ако е раздвоено първото “аз”, базисното – защото оттам нататък всичко останало не просто се умножава по две, а се повдига на втора степен и работата става твърде сложна за пресмятане. Още повече ако въпросните “аз”-ове решат да потанцуват тарантела.

Какво се случва обаче, когато базисното “аз” е не раздвоено, а разтроено?

Към този иначе мъдър, но невесел въпрос ме наведе текстът на едно интервю, с което президентът Георги Първанов ощастливи неотдавна слушателите на “Дарик радио”, а оттам и всички нас. Казаното от него също е мъдро, без да е весело.

Не е весело, доколкото в интервюто има признаци за разтроение на личността – понякога президентът отговаря просто като президент, понякога като човек на име Георги Първанов, а понякога и като човек с псевдоним “Гоце”. И е мъдро, защото той очевидно успява да съчетае тези три “аз”-а, без това да му създава вътрешни психологически проблеми. Поне не такива, които да му личат външно. Как точно се реализира това съчетание се вижда още в самото начало на интервюто, с първите три изречения.

На въпрос на водещия дали подкрепя операция “Октопод” и на чия страна застава, както попита неотдавна Иван Костов, президентът най-напред изразява чисто човешка радост в качеството си на лицето Георги Първанов – “Доживяхме Иван Костов да ме пита дали подкрепям главния прокурор”. Тук нещата звучат, сякаш Първанов наистина едва е дочакал Костов да го попита и а-ха да му отговори.

Второто изречение обаче не е отговор, а гласи: “Това, разбира се, е една интересна еволюция”. В случая президентът очевидно има предвид някаква еволюция на Костов, не своята собствена. Но с иронията в тази реплика, точно както правят Гоце и колегите му, той се опитва да внуши за пореден път на публиката, че на Костов никак не му е чист косъмът, без тутакси да обясни защото точно не му е чист. И без да е обяснил когато и да било.

Едва при третото изречение президентът вече се произнася като президент: “Никога не съм имал колебания, винаги съм подкрепял действията на вътрешното министерство, дори съм настоявал за по-голяма настойчивост”.

Е, сред публиката със сигурност има една част, която винаги вярва на думите първанови, каквито и да са те, и друга част, която никога не им вярва. Така че няма повече да коментирам отделни негови реплики, а ще се спра на по-съществените му идеи и позиции, споделени в интервюто.

Веднага трябва да отбележа, че аз останах възхитен от смелостта и готовността на президента Първанов, независимо в качеството на кое свое “аз” се изявява в отделните моменти, да лансира важни общественополезни идеи. Например идеята да се отворят и прочетат икономическите досиета на прехода и да се види кой кой е. Вярвам, че за цялата българска и международна публика би било интересно да се разбере какво точно се случи с фирмите, създадени още преди 10 ноември 1989 г. от тъй нареченото Научно-техническо разузнаване, както и с хората, които ги управляваха и управляват. Кой не би желал да узнае също как и от кого точно покойният Илия Павлов още по комунистическо време получи разрешение да нареже една стара бойна подводница и да я продаде за скрап в Малта, от което да натрупа първия си милион. Как една нощ Христо Александров си легна сервитьорче, а осъмна банкерче. Как грабежът при Беров подготви грабежа при Виденов и къде се разпука системата. Откъде президентският приятел и съветник, покойният Емил Кюлев, получи парите, с които да основе поредица от банки – защото така пък може и да стигнем поне до намек за това, че който му даде парите, той похарчи него лично впоследствие. Можем да стигнем дори до въпроси и имена, които и в момента висят във въздуха със страшна сила – например за топлата бизнес-връзка между самия президент, президентския съветник Борислав Борисов и ченгето-мутра Алексей Петров.

Но ако се съди по казаното в интервюто, президентът Първанов всъщност няма предвид да се отива чак дотам. Толкова широк обхват на прочетени икономически досиета би бил антипродуктивен, вероятно защото ще се отвори прекалено много работа на МВР и прокуратурата, а и затворите може да се окажат тесни. Затова той ясно показва какъв обхват има предвид – досиетата на прехода и приватизацията, свързани единствено с управлението на СДС и Иван Костов. И конкретно – кой продаде “Кремиковци” за един лев.

Но тази идея също не е лоша, особено ако се отговори достатъчно ясно и на въпроса не само кой, но и защо продаде “Кремиковци” за един лев. Тогава пък хората в България може да разберат нещо повече за икономическия волунтаризъм и престъпната безотговорност като цяло на бившия комунистически режим, който изгради един безсмислен и изначално губещ комбинат, за количеството наши и на нашите родители пари, упорито наливани десетилетия в него от държавната хазна, вместо обратно, той да налива в хазната, за източването му в първите години на прехода.

Всичко това вече в края на 90-те, при Иван Костов, беше довело до там, че единият лев от продажбата на “Кремиковци” си беше чиста печалба. При това, без дори да калкулираме факта, че иначе комбинатът трябваше веднага да бъде закрит и БСП, начело с Първанов, който преди да бъде социален президент беше социален партиен лидер, щеше да оглави широка вълна от социално недоволство на хиляди работници, останали на улицата. Само до това му беше на Иван Костов по времето, когато трябваше да стабилизира България след разрухата, оставена от правителството на същата тази БСП, начело с Жан Виденов. И с Първанов като шеф на Парламентарната група на левицата.

Не защитавам Костов. В случая говоря само за “Кремиковци”, защото президентът Първанов не е попитал никога досега, а вероятно и никога няма да попита, както аз бих направил, защо Костов продаде “Нефтохим” на руснаците, а не на някой, от когото България не е и без това силно енергийно зависима. Но това е друга тема. Или не, доколкото пак е част от икономическите досиета на прехода.

Втората значима идея, която президентът Първанов споделя в интервюто си, е неговата подкрепа за съпричастносттта на България по един или друг начин към изграждането на американската система за противоракетна отбрана /ПРО/. Наистина, тази идея е сбутана малко срамежливо към края на интервюто, изразена е не съвсем ясно и категорично, при това отговорът му идва след поне три настойчиви въпроса на водещия. Но все пак – Първанов подкрепя ПРО. Той признава, че заплаха от терористични атаки с ракети наистина има и че е добре България да попадне под този колективен щит.

Въпрос на спекулации са забележките, че президентът не формулира ясно тази си позиция по време на продължилата цяла седмица размяна на реплики между разните български, американски и руски официални и полуофициални лица. Той не я формулира дори когато страната имаше нужда достойно да се противопостави на руския натиск, а го направи едва когато се разбра, че всъщност май говорим не за разполагане на елементи от ПРО, а само за това дали България ще попадне под защитата на системата.

Все пак няма как човек да не се запита – ами ако САЩ наистина бяха поискали от нас да разположим ракети или радар някакъв. Какво щеше да каже и как щеше да се измъкне от ситуацията Георги Първанов хем без да се противопостави на близките на сърцето си руски интереси, хем без да скъса окончателно българския документ за достъп до тайните на НАТО? Защото нямаше как да мълчи до безкрай, нали?

Трябва да си призная, че донякъде с добро око гледам и на третата важна тема, по която президетът Първанов се произнася в интервюто за Дарик и за която говори сравнително малко, но казва много – темата за руските енергийни проекти в България. По нея той прави следното признание: “Аз съм доволен, че тази дискусия, която имахме в началото на мандата на правителството, практически доведе до формирането на една относително близка, да не кажа единна, позиция по големите енергийни проекти”.

Не ме разбирайте погрешно, категорично не съм съгласен, че единната позиция на премиер и президент по тези проекти е добра за страната. Обратно, смятам, че е много лоша. Но удовлетворението ми в случая не е същностно, а чисто лично и професионално. То идва от факта, че съществуването на такава единна позиция публично и най-официално вече се признава – нещо, което пиша и говоря от доста време, но за което адептите на Борисов досега ме критикуват, че не е истина и че той няма как да влезе в сговор с президента.

Иначе лансираната от президента идея за строителството на “Белене” да се привлекат не само големи западни инвеститори, които очевидно се назлъндисват, но и балкански, от Сърбия и Македония, ми изглежда направо трепач. Най-вече защото това е начин веднага да се утрепе заяждането на всякакви наши и чужди критици, че руското участие в централата ще си бъде чисти сто процента. Но това са заяждания от страна на личности с радвоено съзнание, а те трудно схващат величието в мисленето на онези с разтроеното – особено ако въпросното величие се пада по средата на някоя политическа тарантела.

Коментар

• СТамболов , Стамболов ....

Дефицита за първите два месеца надминава ЕДИН МИЛИАРД лева.

И за тоя дефицит ли са виновни комунистите - за още един НОВ МИЛИАРД дефицит. ТАЗГОДИШЕН.

Коментари ??

Кога викаше фер флик щял да се компенсира с излишъци

Коментар

• На мейси са започнали да й плащат с по 1 долар и взе, че научи латинския.....
            Да не пропишеш скоро и на зимбабвийски.... смехурке?

Първоначално изпратено от мейси

Коментар

• Мейси скъпа що се хабиш да пишеш и по цял ден да търсиш лоши новини - няма смисъл, остави всичко на ВЛАСТЕЛИНА на света - Novus Ordo Seclorum или си мислиш че ще го пребориш

Коментар

• Я пак, че не разбрах

Момченце първо не се радвам и второ явно на вас не ви е ясно ,че срещу Novus Ordo Seclorum не се скача .Показаха ли ви кой командвана на всички в държавата включително и на гл.прокурор, кой е ВЛАСТЕЛИНА на света ?Показаха ви .Това е то ВЛАСТТА в сянка, която реално управлява държавата и която за много хора е митичност/окултност/, ама не е.

Коментар

• Мейси, винаги съм си мечтал да си сложа за тапети от новите $100 банкноти.
                  Тия дето ги показваш сега ги ползвам за разпалка на камината.
                  Не стават. Не горят и много пепел правят.
                  Измисли нещо друго.

С поздрав:
                  Бен Бернанке

Коментар

• Мейси....;-))) Много опростенчески подход;-)))Бог,конспирация,мистерия-нищо подобно няма в "отпечатването".По никoй закон без съдебно разпореждане не може да се пречи на частна фирма.Виновните за закононарушението е резонно да си набият правния отдел.Ако полицията има такъв,де.А компенсации евентуални-насреща е бай Ставри-данъкоплатеца
                    А цитираното от форум е наистина попадение.Но действие- само след обсъждане с правния отдел!
                    "тия са кокошкари Цецо.Хвани банковите мафиотски лъвове Цецо. Разбий КОРПОРАТИВНАТА ДОГОВОРЕНОСТ задушаваща бизнес и обикновени потребители. Там е кондиката.Хайде сега да те видим как ще разбиеш октопода "Хампарцумян и Виолина Сие" мошеници.Тука е заровено "кучето", а не показни акции за отвличане на вниманието.А, прочети следното: " http://www.glasove.com/article-7179.php

Коментар

• Първоначално изпратено от rogers
                      Що за урод трябва да си за да се радваш на лошите новини?!?!? Разбирам че ти плащат ама ние не сме кретени - не ни занимавай с твоите проблеми. Вижте я изпълни дълга си за днес - намери лоша новина, и изопачи няколко добри - браво, ще си получиш хонорара, но не забравяй че всичко се връща на този свят. Айде със здраве

Лев Инс благодари на прокуратурата и на разследващите органи за оказаното съдействие и желае както на тях, така и на българското правителство успехи в борбата с организираната престъпност и неспазването на законите.
                      Централните офиси на Лев Инс са отново отворени.
                      http://www../news.php?id=61145
                      А и да не забравяме новината от днес ,че Брутният ни външен дълг достигна 111.1% от БВП
                      http://www../news.php?id=61150
                      Момченце първо не се радвам и второ явно на вас не ви е ясно ,че срещу Novus Ordo Seclorum не се скача .Показаха ли ви кой командвана на всички в държавата включително и на гл.прокурор, кой е ВЛАСТЕЛИНА на света ?Показаха ви .Това е то ВЛАСТТА в сянка, която реално управлява държавата и която за много хора е митичност/окултност/, ама не е.
                      [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Цветанов на принципа "колкото повече, толкова повече"

23.02.2010 16:17 -Паралелно с операция "Факири" се проведе и една друга операция, която е свързана с привеждането в известност и профилактиране на хора и лица, съпричастни към така наречените силовации за поръчки, които се поемат.

Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след среща с Тиери Кретиен – директор на дирекция "Разследвания и операции" в ОЛАФ.

"За мен е важно да запазим системния подход на МВР постоянен. Колкото повече операции, толкова повече резултати и толкова повече доверие в обществото в правохранителната система” , заяви Цветанов.
                        http://society.actualno.com/news_286255.html
                        Крайно време е да се спре с тези панайрджийски номера. Очевидно е, че гебреите се борят за рейтинг с тия акции. Но трябва да им стане ясно ,че държава по тоя начин не се управлява.
                        [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Що за урод трябва да си за да се радваш на лошите новини?!?!? Разбирам че ти плащат ама ние не сме кретени - не ни занимавай с твоите проблеми. Вижте я изпълни дълга си за днес - намери лоша новина, и изопачи няколко добри - браво, ще си получиш хонорара, но не забравяй че всичко се връща на този свят. Айде със здраве

Лев Инс благодари на прокуратурата и на разследващите органи за оказаното съдействие и желае както на тях, така и на българското правителство успехи в борбата с организираната престъпност и неспазването на законите.
                          http://www../news.php?id=61145
                          А и да не забравяме новината от днес ,че Брутният ни външен дълг достигна 111.1% от БВП
                          http://www../news.php?id=61150

Коментар

• България в световните медии (Агенция „Фокус”)
                            23 февруари 2010 | 16:45 | Агенция "Фокус"

Бившият български министър на труда и социалната политика Емилия Масларова бе обвинена днес в злоупотреба с власт и присвояване на финансови средства, предаде АФП.
                            Обвиненията засягат реновиране на сграда на министерството в Стара Загора, за което прокуратурата твърди, че Масларова е платила два пъти: с пари от държавния бюджет и с еврофондове по програма за регионално развитие.

Коментар

• Лев Инс благодари на прокуратурата и на разследващите органи за оказаното съдействие и желае както на тях, така и на българското правителство успехи в борбата с организираната престъпност и неспазването на законите.
                              http://www.profit.bg/news.php?id=61145
                              http://www.profit.bg/news.php?id=61150

Коментар

• Тиери Кретиен: Има политическа воля за борба с измамите

23 февруари 2010 | 15:29 | Агенция "Фокус"

София. ОЛАФ вижда една огромна политическа ангажираност в България, стана ясно след срещата на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и Тиери Кретиен – директор на дирекция „Разследвания и операции” в ОЛАФ, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Кретиен благодари за поканата от министър Цветанов. Виждам, че има политическа воля за борба с измамите, както и воля за придобиване на знания за по-голяма ефективност на борбата в тази посока, посочи той.

Виждам една огромна политическа ангажираност. Ние следим тези въпроси от равнището на ОЛАФ и от равнището на дейността на АФКОС (Съвет за координация в Борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕО) и позицията и дейността на Министерството на вътрешните работи.
                                Стигнахме до някои изводи относно дейности, в които бихме могли да бъдем по-ефективни и по-ефикасни в нашата бъдеща работа, посочи Кретиен.

Изводите от срещата са свързани с идентифицирането на редица области, където в близко бъдеще може да се работим съвместно по-добре и по-задълбочено. По думите му единственият показател за ефективността на службата са резултатите, към които тя се стреми.

„Единствената най-важна препоръка е да работим заедно. Това е моята основна препоръка”, посочи Кретиен.
                                Десислава АНТОВА

Коментар

Working...
                                X