If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Докато маце мейси и мечето плюят и клеветят, ГЕРБ работи....
” Недосегаемият” Христо Ковачки изплува
10 души задържани за данъчни престъпления в енергетиката http://www.vsekiden.com/?p=68110
Десет души са задържани при специализирана полицейска акция, наречена “Недосегаемите”, съобщиха от МВР. Операция “Недосегаемите” удря по дейността на йерархически изградена група за пране на пари и данъчни престъпления в областта на енергетиката. Дейността на престъпните структури е ощетявала бюджета на държавата с милиони.
Вътрешният министър Цветан Цветанов не отрече, че арестуваните, които са криминално проявени и обвиняеми по следствени дела, имат връзка с енергийния бос Христо Ковачки. Той е подсъдим по дело за неплатени данъци. Цветанов определи връзката между арестуваните и енергийния бос като “добра”.
Проверени са 36 адреса. Операцията бе стартирана от МВР, ДАНС, Националната следствена служба и НАП, под ръководството на Прокуратурата. По думите на вътрешния министър това е една добре синхронизирана и организирана операция между институциите, с която се цели пресичането дейността на йерархично изградени организирани престъпни групи за извършване на подобен вид престъпления. Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че впоследствие ще бъдат обявени и имената на задържаните лица и поясни, че в момента текат обиски по домашни адреси, по офиси.
Звеното за борба с данъчните измами в Националната агенция за приходите (НАП) участва в операция „Недосегаемите” от първата минута, в която е засечена схемата, каза пред “Фокус” изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.
„Ние разполагаме със сериозна информация за свързани лица, с дневници за покупки и за продажби, със засечки между тези дневници, цялостен анализ, съвместно с колегите от ДАНС и от МВР. Включително в днешната реализация, аз, колегата ми Тошко Тодоров и служителите от звеното от 4 часа сме на крак и координираме действията от нашата си част”, каза той.
Христо Ковачки има сериозен бизнес в енергетиката. Той притежава четири ТЕЦ-а, 6 въгледобивни мини, 6 топлофикации. Негови са ТЕЦ-овете “Марица 3”, “Брикел”, “Бобов дол” и “Враца”. “Марица 3” е сочена за един от виновниците за обгазяването на Стара Загора. Ковачки е собственик и на “Топлофикация - Враца”, “Топлофикация - Велико Търново”, “Топлофикация - Габрово”, “Топлофикация - Плевен” и “Топлофикация –Бургас” и “Топлофикация-Сливен”.
В същото време той е подсъдим заради неплатени данъчни задължения в големи размери и неправомерно ползване на данъчен кредит по Закона за ДДС. Общата сума нанесени вреди за държавата е 16 781 960, 72 лева. Според обвинението Ковачки е извършил престъплението за периода от 14 февруари 2005 година до 14 юли 2008 година в София, като в качеството си на едноличен търговец и като собственик на търговски дружества, лично и посредством упълномощени от него хора, подавали декларации пред НАП и отчетни регистри – дневници за покупки, с невярно съдържание, като по този начин е избегнато плащането на ДДС.
Акция „Недосегаемите” започна след поредица от други операции на вътрешния министър Цветан Цветанов от миналата година насам. На 17 декември 2009 г. бе проведена полицейска операция на МВР под кодово название „Наглите” на територията на София. Целта й бе задържане на групата, ангажирана с отвличания през последните две години. Тогава бяха задържани 25 души, сред които и петимата организатори.
Полицейска операция „Наглите 2” се проведе в София в ранните часове на 22 декември и бе продължение на операцията от 17 декември 2009 г. Арестувани бяха нови четирима заподозрени и бе намерена четвърта къща за държане на заложници. Така бяха задържани всички членове на бандата за отвличания.
След операция „Наглите” МВР започва нова спецакция - „Апашите”, която бе насочена срещу криминалните бандити – квартални престъпници, наркодилъри, крадци на коли и апаши, които са се специализирали в обири на апартаменти.
През февруари тази година девет души бяха задържани в хода на специализираната операция по линия на противодействие на противозаконното отнемане на автомобили с кодовото название „Факирите”.
В началото на февруари започна акция „Октопод”. При нея беше арестуван бившият служител на ДАНС Алексей Петров. В хода на операцията стартира и операция с кодовото название “Октопод”- продължение на „Наглите” и „Наглите 2”. Тя бе свързана с локализирането и задържането на йерархически изградена престъпна група, съпричастна към изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на „Кремиковци” АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет. Има данни, че групата е функционирала над 10 години.
През март специализирана полицейска операция под кодовото име „Лапачите” срещу източването на ДДС се проведе Петрич и София. Извършени са претърсвания и изземвания от офиси и домове. Открити са голямо количество празни бланки, печати, фактури и счетоводни документи.
Престъпната група е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък „печалба”.
Масирани полицейски проверки започнаха в края на март във Варна – част от акция „Медузите”. Обект на проверки бяха обществени институции, офиси и хотели. В хода на операция „Медузите” бяха задържани Дидо Дънката, председателят на Общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов и директорът на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев”. Обект на проверки бяха сградата на община Варна, предприятието „Автотранспорт” на град Варна, офиси и хотели.
...тоя прословут швейцарски диск пълен с милиарди?
Законите в Швейцария предвиждат 5 години затвор за всеки банкер изнесъл информация за свой клиент!
Поради този факт, данните в диска няма как да се проверят и не може да стане нищо - нито в Германия която го купи нито другаде. Самия диск е с крадена информация - Tози който го е продал на германските данъчни власти (защото той е продаден - Провинция Северен Рейн Вестфалия са платили 2,5 млн. евро) е нарушил швейцарските закони и подлежи на преследване от закона в Швейцария. Самите немски власти също са в нарушение - купили са котка в чувал, при това крадена.
Всеки може да каже, аз имам диск с данни "Ето го" и в него може да сме аз, ти, бай Иван и Драган, но дали това което съдържа е истина или не, не може да се докаже по никакъв начин, заради закона забраняващ изнасяне на лична информация за клиенти в Швейцария.
Единственото което може да се ползва от този диск е да се направят по-внимателни данъчни проверки на местно ниво на лицата който са вътре, но дали имат или не сметки в Швейцария, никой не може да докаже.
Хм.. не знам защо ми пращаш български сайт, на английски при условие, че пишем и си комуникираме на български по принцип Интересно кой го издава този (не го знаех до сега), за кого е предназначен и кой му плаща разходите. Както и да е обаче, не това е темата и да караме по същество.
Много е просто, аз го казах горе - Единственото което може да се ползва от този диск е да се направят по-внимателни данъчни проверки на местно ниво на лицата който са вътре, но дали имат или не сметки в Швейцария, никой не може да докаже
Някой лица разследвани в Германия предпочитат да платят доброволно още данъци вместо да ги разбият от ревизии на местно ниво - "Благодарение на доброволните признания за укриване на данъци ..." и т. н.
Инфото от диска обаче няма как да се докаже и не би минало през никой съд в цивилизована държава, била тя ЕС или САЩ.
Brazilia231,
ама ти Бойко за политик ли го имаш ... "Цецо яхнал багера копае тук и там ..."
Гласувал съм за партия която не е влязла в парламента заради ангажименти към нея....
Сега имам нагласа за връщане отново в синята партия , но нека узреят за Костов достатъчно ,че са равнопоставени с него и отчетат някоя друга грешка от миналото /лошото е че трябва талибаните на Костов да бъдат низвергнати , но без него няма влизане в парламента/.... но и там Борисов вече е мръстна дума и са бесни за това ,че афишира че е десен без ни една дясна мярка....
Законите в Швейцария предвиждат 5 години затвор за всеки банкер изнесъл информация за свой клиент!
Поради този факт, данните в диска няма как да се проверят и не може да стане нищо - нито в Германия която го купи нито другаде. Самия диск е с крадена информация - Tози който го е продал на германските данъчни власти (защото той е продаден - Провинция Северен Рейн Вестфалия са платили 2,5 млн. евро) е нарушил швейцарските закони и подлежи на преследване от закона в Швейцария. Самите немски власти също са в нарушение - купили са котка в чувал, при това крадена.
Всеки може да каже, аз имам диск с данни "Ето го" и в него може да сме аз, ти, бай Иван и Драган, но дали това което съдържа е истина или не, не може да се докаже по никакъв начин, заради закона забраняващ изнасяне на лична информация за клиенти в Швейцария.
Единственото което може да се ползва от този диск е да се направят по-внимателни данъчни проверки на местно ниво на лицата който са вътре, но дали имат или не сметки в Швейцария, никой не може да докаже.
Brazilia231-На Доганчо май му стягат примкат около врата.
Все пак с е подписал на онези книжа с милионерския хонорар.
Не знам какво е подписвал Доган но дори и да се е подписвал и е взел някакъв хонорар ако същитя го е декларирал пред НАП и СП и е платил данък в/у него какъв е проблемът??
[color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус
Поради този факт, данните в диска няма как да се проверят и не може да стане нищо - нито в Германия която го купи нито другаде. Самия диск е с крадена информация - Tози който го е продал на германските данъчни власти (защото той е продаден) е нарушил швейцарските закони и подлежи на преследване от закона в Швейцария.
Единственото което може да се ползва от този диск е да се направят по-внимателни данъчни проверки на местно ниво, на лицата който са вътре, но дали имат или не сметки в Швейцария никой не може да докаже.
Ако в БГ има данни и дело за доказани незаконни доходи,Швейцaрия винаги оказва съдействие.Но тук администрацията е мързелива и се ограничава до интервюта с Мадам В;-(( Аха- и комадировки за зяй пазар,но за сметка на бюджета.....А в Германия е имало ефект-има и грешки от незнание,или подвеждане от одитори.За това там "действа" слуха.
Това да, но първо тук трябва да се докаже нещо, да има присъда и т. н. тогава чак швейцарските банкери не попадат под удара на техния закон. Но да им кажат; "Отворете да видим вярно ли е това в диска, че искаме да съдим човека ако е вярно" - няма да стане.
Това което може да се прави, го казах горе - разследва се, лови се за местно престъпление и едва това някой швейцарците може и да кажат нещо.
В момента обаче ситуация е малко смешна Някакво лице, уволнено от швейцарска банка за друго нарушение, решава да си отмъсти на банката и да изкара пари.
Продава за милиони на немски данъчни власти диск, за който само той твърди (няма как да се докаже), че е с информация за клиенти на банката.
Немците питат в Швейцария банката:
- Има ли наистина такива лица със сметки при вас?
Швейцарците питат:
- Те осъдени ли са за нещо, че искате от нас такава лична информация???
- Ами не, ама то ние искаме да видим тука .....!
От банката:
- ....... (мълчание)
Тогава се намесват и швейцарските власти които питат немските:
- Вярно ли е, че сте купил диск от лице твърдящо, че е откраднало информация от наши банки? Тоест ако това е вярно е нарушение на нашите закони пък и на всички законив в цивилизованите страни?!
Немците:
- Да, ама ние искахме да изловим лошите...
Швейцарското правосъдие:
- Значи лицето е извършило престъпление на територията на Швейцария, ако това въобще е вярно (Нещо близко до ума, защото ако аз изкарам информация от някоя немска банка и тръгна да я продавам, моментално попадам под ударите на закона дори в ЕС) - Предайте ни тоя индивид, за да проверим наистина ли е крал или си измисля.
Немците почват да се почесват ... Неловка ситуация и международен скандал.
ПС: В момента се "върти някаква далавера с дискове", като вече станаха 2-3 или 4 , само още никой не се е сетил да продаде един такъв и на нашите власти
А като знаем как митничарите ни "конфискуваха банкнота от 1 000 000 000 долара", при условие, че самото правителство на САЩ и Федералния резерв не знаят за по-голяма банкнота от 100 000 долара (емисия от 30-те години), няма да се учудя някой наш чиновник "професионалист" като нашите митничари да го купи и да се завърти един як бизнес с парите на данъкоплатците
То тази работа трябваше да стане отдавна ,но нали с беше другарче и с крадливия Цар/Бог да ми прости ,че съм гласувал за него/ и с онзи мишок -комунист Станишев
Brazilia231,
Нямам желание да се заяждам ,но не е ли по добре вече да ти прости и за това ,че си гласувал за Борисов..... че ни довлече ченгета без грам кадри и разбиране на икономиката и атакисти без грам национализъм в тях / щитът ПРО/ .
Наборе,нали вече ти споделих ,че аз традиционно гласувам за най-силната партия вдясно като алтернатива на комунистите.
Много ми е интересно ти за кой по-свестен политик от Борисов си гласувал на предишните избори,за да може да се избавим от Тройната коалиция...
Ще се радвам ,ако споделиш с нас.
Поради този факт, данните в диска няма как да се проверят и не може да стане нищо - нито в Германия която го купи нито другаде. Самия диск е с крадена информация - Tози който го е продал на германските данъчни власти (защото той е продаден) е нарушил швейцарските закони и подлежи на преследване от закона в Швейцария.
Единственото което може да се ползва от този диск е да се направят по-внимателни данъчни проверки на местно ниво, на лицата който са вътре, но дали имат или не сметки в Швейцария никой не може да докаже.
Ако в БГ има данни и дело за доказани незаконни доходи,Швейцaрия винаги оказва съдействие.Но тук администрацията е мързелива и се ограничава до интервюта с Мадам В;-(( Аха- и комадировки за зяй пазар,но за сметка на бюджета.....А в Германия е имало ефект-има и грешки от незнание,или подвеждане от одитори.За това там "действа" слуха.
Интересен ми е коментарът на маце мейси за тези новини....
"Недосегаемите" имали "добра" връзка с Христо Ковачки, според вътрешния министър
15 април 2010 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. „Недосегаемите” са нанесли огромни щети - това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Вътрешният министър определи като „добра” връзката на „Недосегаемите” с бизнесмена Христо Ковачки. Това са хора от криминалния контингент. Някои от тях вече са били задържани и след това – освобождавани – каза вътрешният министър.
Юлиан ХРИСТОВ
Прави се проверка по обстоятелства, свързани с Ахмед Доган, съобщи пред журналисти в четвъртък главният прокурор Борис Велчев. Обстоятелствата касаят имоти и проекта "Цанков камък", уточни той.
Лидерът на ДПС има депутатски имунитет и засега не може да бъде разследван, каза Велчев.
Преди ден прокуратурата съобщи, че води пет досъдебни производства и четири проверки в енергетиката. Тогава изтече и неофициална информация, че държавното обвинение проверява и Доган във връзка с консултантски договор от 1.5 млн. лв. за хидровъзел "Цанков камък". В пресата обаче се появиха твърдения, че Доган е разследван, което няма как да стане без да бъде снет депутатският му имунитет.
То тази работа трябваше да стане отдавна ,но нали с беше другарче и с крадливия Цар/Бог да ми прости ,че съм гласувал за него/ и с онзи мишок -комунист Станишев
Brazilia231,
Нямам желание да се заяждам ,но не е ли по добре вече да ти прости и за това ,че си гласувал за Борисов..... че ни довлече ченгета без грам кадри и разбиране на икономиката и атакисти без грам национализъм в тях / щитът ПРО/ .
На Доганчо май му стягат примкат около врата.
Все пак с е подписал на онези книжа с милионерския хонорар.
Явно за това беше така сърдит на онази платена списователка Велева.
Аз лично ще почерпя моите хора ,ако този паразит най-сетне го вкарат в ареста ,пък макар и за няколко дни.
То тази работа трябваше да стане отдавна ,но нали с беше другарче и с крадливия Цар/Бог да ми прости ,че съм гласувал за него/ и с онзи мишок -комунист Станишев.
Стамболов какво стана с тоя прословут швейцарски диск пълен с милиарди?Нали щяхте да го вземете от Германия без парички??Нищо не чувам за него от ваша страна .
[color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус
Десет души са задържани за пране на пари и данъчни престъпления при поредната полицейска акция, която този път е наречена "Недосегаемите".
Арестуваните били криминално проявени. Някои от тях са обвиняеми по следствени дела, но с мерки за неотклонение "парична гаранция", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Той не отрече, че задържаните са свързани с обвинения за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки, чийто бизнес е съсредоточен в енерегетиката и туризма.
Разкрита е схема, при която енергийни дружества са замесени в източване на ДДС.
В енергетиката Ковачки чрез различни фирми е собственик на топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца, притежава ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Марица-3", както и брикетната фабрика "Брикел".
Министърът уточни, че част от задържаните ще бъдат пуснати.
Според него йерархично изградената структура е ощетила хазната с милиони левове. Цветанов определи "Недосегаемите" като една добре синхронизирана и организирана операция между институциите, с която се цели пресичането дейността на йерархично изградени организирани престъпни групи за извършване на подобен вид престъпления. В поредната операция освен МВР участие имат ДАНС, НАП, следствието и прокуратурата.
Шефът на НАП Красимир Стефанов коментира, че операцията е безпрецедентна по своя мащаб и сред арестуваните ще има хора на много високо ниво. Той не изключва възможността служители на НАП да са били съучастници в групата "Недосегаемите", които са извършвали данъчни злоупотреби в особено големи размери, съобщи приходната агенция.
Акцията се провежда в София, проверяват се частни адреси и офиси. Началото й отново бе дадено в ранните сутрешни часове, а от МВР обясняват това с факта, че на зазоряване няма задръствания по столичните улици.
По-късно през деня се очаква повече информация.
Борис Велчев призна, че Доган все пак се проверява
От Дневник
Към момента няма разследване срещу Ахмед Доган, заяви сутринта главният прокурор Борис Велчев. Някой си е измислил нещо и аз трябва да го обяснявам, бяха думите му.
Часове по-късно обаче на пресконференцията след среща на вътрешния министър Цветна Цветанов с Висшия съдебен съвет Велчев каза: "Прави се проверка по обстоятелства, свързани с Ахмед Доган". А след това допълни, че прокуратурата проверява "сигнал на парламентарната комисия за борба с корупцията за имоти, ползвани от лидера на ДПС, и публикации в медиите за получени възнаграждения".
Коментарът беше във връзка с неофициалната информация от прокуратурата, че се проверява консултантският договор, сключен от лидера на ДПС по проекта "Цанков камък". Разследването се води срещу неизвестен извършител, защото Доган има депутатски имунитет и затова неговото име не се съобщава във връзка с проверката.
Вчера стана известно, че прокуратурата е образувала дело за пране на пари заради комисионата на лидера на ДПС Ахмед Доган от 1.5 млн. лв. Тя е взета по четири проекта на кабинета "Станишев" - хидровъзела "Цанков камък", проекта "Доспат", каскадата "Горна Арда" и язовир "Тунджа".
Само главният прокурор Борис Велчев има право да поиска свалянето на имунитета на Доган и предложението му до парламента трябва да е подкрепено с доказателства. Ако народните представители се съгласят да свалят депутатската защита на лидера на ДПС, прокуратурата ще може да води делото официално срещу него и да му повдигне обвинение.
Ето един сериозен анализ който не е зле да се прочете.Добре ,че все още са останали мислещи хора които назовават нещата с истинските имена Подмяната
Как и ние участваме в Бойковия абсурден театър
Иван Груйкин, Гражданска инициатива ″Справедливост”
15 Април 2010
Започвам тези редове със смесица от тъга, леко съмнение и известна умора. Вече без яд и без съжаление, но с надеждата, че все повече българи ще започнат да се събуждат от съня, в който от няколко години лековато и безотговорно се унасяме.
От съображения за коректност и обективност винаги допускам, че може би аз не мога да видя това, което се приема за чиста монета от вестници и телевизии, или пък ми се привиждат неща, които всъщност не съществуват.
Но нека хвърлим произволен поглед върху медийните заглавия. Премиерът ще се среща с Обама, премиерът недоволства от поредното открито безобразие на някой от предшествениците му, премиерът ″работи повече като полицай” и ″е казал на министрите си сами да инициират проверки, а не той да ги прави постоянно”, премиерът смята, че ″лекарите са подтиквани да недоволстват” и ″обвърза възстановяването на ритмичните плащания в болниците със събирането на държавните “вересии”, премиерът разказва какво е научил от дядо си за ″женските пари”. Министърът на вътрешните работи иска спешен разговор с отговорен служител на ″Сименс” – Германия заради софтуерните проблеми при персонализацията на новите лични документи.
На пръв поглед, нищо особено. Нормално е премиерът да е на първите страници по най-важните за страната въпроси (включително за предстояща среща с президента на световната суперсила), министърът на вътрешните работи е длъжен да реагира мигновено на всеки проблем, засягащ работата на оглавяваното от него ведомство, а министър Божидар Димитров отдавна счита голямата тема за българите в чужбина и въобще патриотичното говорене за свой запазен периметър. Какво странно и неестествено има тук?
Лично за мен това е усещането, че с четенето, свикването и мълчаливото приемане на тази и подобна ежедневна информация неусетно ставам съучастник на една колосална измама, адресирана към всички българи. Измамата, че днес България е нормална страна (макар и с проблеми), с нормално правителство (без всички в него да са идеални и безгрешни), че в действителност в страната се случва това, което хората виждат по телевизията и четат по вестниците. Всъщност дори и опозиционните и критично настроени медии (доколкото изобщо ги има) няма как да не кажат, че Бойко Борисов е премиер и че ще се среща с Обама.
Веднага след изборите от ″Справедливост” прогнозирахме, че идването на власт на Бойко Борисов е на път да заличи всякакви остатъци на нормалност в българския политически и обществен живот. Но днес култовата перифраза ″Егати държавата, щом Бойко Борисов й е премиер” вече не звучи убедително и повече би се възприела като дребнаво заяждане и проява на лош вкус.
Бойко Борисов изглежда се е сраснал с премиерския пост. Наложеното от него, Цветанов и компания темпо на медийни изяви и управленски изявления и ходове дори не дават възможност на обикновения човек да помисли критично и непредубедено.
Ако успеем да се замислим, ще стигнем до извода, че за изминалите десет месеца не се е случило нито едно смислено и полезно за страната нещо
което да е направено от правителството. А усещането за различност е последица най-вече от колоритния медиен образ на премиера и някои от лицата в неговия кабинет, както и от повсеместния хаос в изявленията и действията на управляващите, представяни ни като знак за диалогичност и гъвкавост.
Човек от народа, говорещ ясно, с искрена емоция, с позоваване на наученото от майка и от дядо, като че наистина си вярва - така, както би го казал всеки възмутен гражданин вечер в кварталната кръчма. И със същата степен на разбиране и компетентност.
Единствената реална промяна в живота ни за това време са ежемесечни протести на лекарите (което при всички случаи означава намаляване на надеждността на здравната защита на всеки от нас), силно влошената пътна инфраструктура, голямата ″дупка” в приходната част на бюджета, поставяща на съмнение сигурността и функционирането на държавата в близките месеци.
И няколко шумни полицейски акции, в които скандалите и гафовете на вътрешния министър многократно надхвърлят практическите резултати (доколкото изобщо има такива). А за международните ″пробиви” на Бойко Борисов предпочитам да не си спомням – а и се моля да не ми ги припомнят познати от Берлин, Лондон, Анкара, Ерусалим ......
Да, Бойко Борисов наистина е премиер на България. И не се е променил за времето, през което е на този пост
Такъв си е, какъвто го помним и като кмет на София. Същият чаровник, какъвто беше и като главен секретар на МВР и една от иконите на кабинета Сакскобургготски.
Многократно сме заявявали оценката си за професионалното ръководене на МВР и за нивото на престъпността, разкриваемостта на престъпленията и състоянието на ведомството по негово време, а и непредубеденият сам може да си спомни картината отпреди осем-девет години. За управлението и състоянието на столицата по време на кметуването му – също.
Истинското лице на Бойко Борисов е това, което ″грееше” сред смях и почуда на кадрите от българското посолство в Берлин. Или още по-рано, по време на предизборния ″диспут” с безличния Станишев, където неадекватността и жестомимиката на Борисов напомняха на попаднал в небрано лозе селски бабаит, който не е в състояние добре да разбере и да се ориентира в смисъла на разговора, на който е имал лошия късмет да попадне.
Излъчване и маниери на старшина на рота, компетентност, отговаряща на изискванията за същата длъжност, очевиден талант да говори по всякакви теми нахъсано, просто, с апломб и справедлив гняв към някой друг, който е виновен за всяко негово неблагополучие. Разбира се, никога не влиза в конкретика и дълбочина.
Персонализирането от Борисов на всеки въпрос и вкарването му в битовия коловоз на собственото му разбиране за управленската технология и процедури (платих пенсиите, изплатил съм социалните надбавки, денонощно правя проверки, оправям техните бакии, събирам техните вересии .... ) е характерният стил на говорене и изразяване за обслужващ персонал на ниво домакин, снабдител или разсилен, който е искрено убеден, че обслужваните от него съществуват и могат да се оправят единствено благодарение на собствените му усилия...
На този фон министърът на вътрешните работи изглежда почти като интелектуалец
С все по-витиеватия си стил на изразяване, със самочувствието на човек, който знае всичко в държавата, но (както и при премиера) ″лошите” му пречат да постигне стопроцентов успех. Самочувствие, дължащо се в голяма степен на липсата на компетентни и мотивирани журналисти и независими медии, които да направят за смях бързо повярвалия си министър и неговите обидни за мислещия зрител тези и изказ.
Впрочем какво значение има, че Борисов е некомпетентен и повърхностен, щом има устойчив жизнен инстинкт, здрав разум и практицизъм, с които ще може да направи най-важните за страната управленски стъпки? Какво лошо има в моралния му релативизъм и пълната липса на идеологически позиции, ако в момента на страната ни са нужни здрава ръка и безкомпромисност? Защо се дразним от непрекъснатите му медийни преигравания, вместо да признаем вродения талант да излиза сух от водата и да превръща всеки проблем в свое предимство, безскрупулно стоварвайки отговорността за него върху главите на политическите си опоненти?
И какво от това, че управлява хаотично и безсистемно, еднолично и авторитарно, с безсмислени движения и постоянна промяна на намеренията, след като хората си го харесват и го предпочитат пред префърцунените и неискрени негови предшественици? Не е ли тогава критиката към Борисов и неговото управление некоректна и преднамерена?
Сигурен съм, че не. Защото и нациите са като семействата – със своите възможности за напредък, просперитет и дългосрочно устойчиво развитие. Както и с рисковете от криза, регрес, деградация и разруха. За огромно наше съжаление втората перспектива е на ход в България вече повече от шейсет и пет години. Независимо от временната стабилизираща роля на външни фактори като членството в ЕС и НАТО, разрушителната тенденция продължава. И тя е очевидна в безнадеждния срив на моралните ценности, в разрушения интегритет на нацията, западналата инфраструктура и жестоката демографска криза.
Мисленето и действието от позициите на ценностни, принципи и формулирани въз основа на тях дългосрочни цели и приоритети е непознато и органично чуждо на хора като Борисов и Цветанов, а и като Божидар Димитров. И затова управляват страната като еднолична частна охранителна фирма
с много телевизионна реклама и спорадични патриотарски провиквания към омърлушените, но все още надяващи се охранявани.
А за справянето с тази разрушителна за България шейсет и петгодишна тенденция е абсолютно недостатъчно наличието на телевизионен талант, бабаитски чар и първичност, инстинкт за представяне в благоприятна светлина, уличен език, липса на скрупули и на чувство за приличие.
Доколко тези ″силни” страни на настоящия български премиер ще помогнат в краткосрочен план да се справи с кризата и престъпността – справка - бюджетният дефицит, състоянието на здравеопазването, пътната инфраструктура и последната криминална хроника. Но тези ″управленски” качества на Бойко Борисов и окончателното им обществено легитимиране не са просто безполезни – те имат особено опасни последици в средносрочен и дългосрочен план. Защото са изключително деморализиращи за обществената среда и не позволяват да се види катастрофалното днешно състояние на българското общество, способността му да се самоорганизира и функционира под формата и със съдържанието на съвременна правова и демократична държава, като продължават да ни избутват по пътя към пропастта.
А затварянето на очите, мълчанието и примирението с културния и управленски феномен ″Бойко Борисов – премиер” е един от индикаторите, че крайната точка на този път е достигната. http://www.mediapool.bg/show/?storyi...pos=3&p=3#msgs
Коментар