If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Оптимизмът ми за новото поколение у нас е огромен
Никое правителство не трябва да спира да работи за младите хора
година 2009, брой 66, от 08.04.2009 г.
Господин Станишев, каква среда предлага България според вас за развитието на младите хора, за тяхната реализация?
- Винаги в период на развитие, на преход младото поколение е една от най-чувствителните и уязвими социални групи. Затова нашето общество трябва да прояви загриженост към младите, за да имат те шанс да се реализират успешно. И в този смисъл в България има какво още да се направи.
У нас имаше много години, в които допуснахме пропуски в това отношение. Имаше един период, в който престанахме да мислим и да се интересуваме за бъдещото поколение - какви са техните ценности, интереси, къде и как могат младите хора да намерят реализация. И тази девалвация на ценности нанесе големи поражения и сериозен удар върху тяхната мотивация.
Радке тъпа душко, щом ще препечатваме статии, поне чети истински вестници,а не помийни партийни парцали като Дума.
Ревизия на гузната съвест
Спас Спасов
Дневник
"Не може един парламент да осъжда историческата действителност, защото това е отрицание на най-висшето човешко право - правото на мислене". С тези думи, проф. Андрей Пантев се обърна към парламента на 18 септември 2008 г. . Въпреки казаното от него, същият ден с гласовете на всички парламентарни групи, без тази на Коалиция за България, Народното събрание подкрепи документа, станал известен като Пражката декларация за европейската съвест и комунизма. Независимо от риториката, упражнена по време на парламентарното заседание, след него не остана никакво съмнение, че причината за отказа на БСП да застане зад текста на документа са последните три думи от заглавието му. Както и факта, че той определя нацистките и комунистическите тоталитарни режими като най-голямото зло на ХХ в.
"Пражката декларация" бе приета по време на международна конференция, състояла се на 3 юни миналата година, а в началото на тази, Чешкото председателство на ЕС организира изслушване на темата: "Европейското съзнание и престъпленията на тоталитарния комунизъм: 20 години по-късно". По схемата на поведение, възпитано в годините на късния соц, след 18 септември 2008 г. левицата предприе снишаване до отминаването на бурята. В политическата практика на ЕС обаче събитията следват прецизна последователност. Така, на 31 март, депутатите от Европейския парламент (ЕП) приеха резолюция за "европейската съвест и тоталитаризма". На практика тя повтори духа, философията и в основни линии дори текста на Пражката декларация. Но вече като решение!
Систематично зарибяване
В текста, гласуван от ЕП, се настоява за преразглеждане и коригиране на учебниците по европейска история, така че децата да могат да научат и да са предупредени за комунизма и неговите престъпления по същия начин, по който са научени да осъждат нацистките престъпления. У нас, двадесет години след 1989, учебниците по история продължават да изглеждат като бегъл и неясен конспект на безплодните дебати за последиците на комунизма върху историческото, икономическо и културно развитие на страната. Подновяването на този дебат през годините бе периодично омаломощаван с контролирани носталгични "изпускания" като "А някога имаше пълни хладилници и почивки за всички" (по Емилия Масларова), с масови глупости, като празнични ветерански сбирки в оцелели партизански землянки или безплатни прожекции в центъра на София на исторически фалшификати като "На всеки километър". Междувременно кастратния характер на обучението по история у нас, произведе цяло поколение българи, които успешно не знаят, и дори са възпитани да не искат да знаят и дума за комунистическото минало на България. Систематично зарибявани с посредствеността на колебанието, че май "не всичко тогава беше лошо" ,те вече са завършена, латентно носталгична база за успешно мултиплициране на онази ценностна двойнственост, от която БСП и от тук нататък ще има нужда, за да оцелява. Още повече след присъединяването на България към ЕС.
В този смисъл, няма нищо случайно във факта, че част от текста на резолюцията на ЕП предвижда "реален публичен дебат за комерсиалната и политическата злоупотреба с комунистическите символи". Манипулативното премълчаване на зловещия контекст, от който са извадени червените петолъчки, или музикалните сетове на DJ Sergo, съдържащи теми от саундтрака "Нас червеното знаме роди..." не е само пропагандно-търговска спекулация. Причината за категоричността на еврорезолюцията по отношение на комунистическите символи е във факта, че в споменатите случаи, за които България е чудесен пример, става дума за идеологическо брандиране, за естетизиране на дълга серия от исторически престъпления. Като резултат идеализацията на непознатото минало прави изключително лесно оправдаването на терора преди 1989г. с "класовата борба" и необходимостта от защитата на "добродетелите" й с помощта на диктатурата на пролетариата.
Механизмите на разделянето
Всички споменати страхове на Европа в никакъв случай не са родени от проявите на политически сантиментализъм, като този на проф. Андрей Пантев. Те са плод по-скоро на непоносимостта към подобна празна, но взривоопасна фразеология. Още повече, когато тя идва иззад останките на "желязната завеса". Стара Европа, и успешно декомунизираните й нови членове, имат други, наистина сериозни страхове. Умишленото генериране на разнопосочни оценки за практиките и последиците на комунизма, яростното внушение, че между него, фашизма и нацизма не може да има знак за равенство, винаги са обслужвали интересите на политическите и икономически съперници на ЕС. Точно те ще зареждат и в бъдеще механизмите за деленето на Европа на "Западна" и "Източна" . Основното търсено следствие от запазването на подобно разделение е само едно – контрол върху лостовете за предизвикване на системни, планирани смущения във функционирането на Съюза. В този смисъл, макар и закъснял, призивът на ЕП за отваряне на архивите на бившите тайни служби във всички държави членки е на практика алармено включване на аварийни защитни механизми.
Банален виц
Важен детайл от текста на резолюцията, гласувана миналия четвъртък, е че освен архивите на бившите служби за сигурност и тайните комунистически милиции, напълно разсекретени трябва да бъдат и тези на комунистическите разузнавателните агенции. В условията на конституционното единството между партия и държава до 1989г. невинни труженици за "благото" на родината няма! У нас обаче черно-белият комикс за доброто и лошото ченге достигна тираж, блокирал всяка конкуренция. Така България се превърна в държавата, която позволи дори разкритията за агентурното минало на президента й да не предизвикат кой знае какъв скандал. Дори нещо повече - да станат отегчителни като хубав, но банален виц. Подобен проблем вече няма как да бъде капсулиран като вътрешен. След разширяването на ЕС със страни от някогашния съветски блок, проблемът с прегрупирането на бившите им политически полиции и разузнавателни служби все по-основателно се осъзнава като заплаха за икономическата и политическата му стабилност. Вероятно тази е една от причините за категоричността в тона на резолюцията, гласувана от ЕП, касаеща създаването на условия в страните от бившия източен блок за инкриминиране и осъждане на извършителите на комунистически престъпления. Документът дори призовава националните парламенти към приемане на закони, които ще дадат на съдилищата възможност да съдят и осъждат извършителите на комунистически престъпления, признати за престъпления срещу човечеството. Резолюцията обаче изисква и друго: "парламентарен контрол върху изпълнението на това законодателство". Между другото, само така демократичните парламенти на новите демокрации в ЕС ще получат възможността да покажат, че са способни да осъдят историческата действителност на режимите, които просъществуваха, а и продължават да съществуват, хранейки се с отрицанието на най-висшето човешко право - правото на мислене.
БСП стартира младежка кампания на 1 май
Социалистите още обмислят идеята за по-висок праг за влизане на коалиции в парламента
Александър Симов
Младежка кампания стартира БСП от 1 май. Това съобщи вчера след заседание на Изпълнителното бюро на партията отговорникът за младежката политика Кирил Добрев. Турнето ще е под наслов "БСП - Презареждане" с което левицата продължава кинотрадицията в наименованията на младежките си начинания. Целта е да представим младите лица в листите на партията, коментира Добрев. Според него по този начин младите хора биха се активизирали да гласуват за БСП, след като им бъдат представени новите попълнения в листите. Добрев информира, че подвижна сцена ще обиколи близо 40 населени места от цялата страна. Вече е избран Национален младежки предизборен щаб, който ще работи съвместно с Националния предизборен център на партията, коментира още той.
На вчерашното си заседание ръководството на БСП е взело решение да бъде направен график за изнесени заседания на Изпълнителното бюро в шестте региона за планиране в страната.
Основна тема на заседанието на ИБ са били и промените в изборното законодателство. Ние подкрепяме това да има 31 мажоритарни кандидати на националните избори, съобщи говорителката на партията Корнелия Нинова. В тази връзка тя посочи, че Изпълнителното бюро подкрепя законопроекта за промени в Закона за избиране на народни представители, внесен от представители на БСП, за 31 мажоритарно избрани кандидати, без преливане на гласове между мажоритарни кандидати и пропорционални листи. Левицата смята, че мажоритарните кандидати трябва да имат право и да участват в листите. На "Позитано" 20 е разисквана и темата как биха били заменяни мажоритарните кандидати в парламента. Според БСП мажоритарно избрани народни представители, издигнати от инициативни комитети и независими, ще се заместват чрез частичен избор. Мажоритарно избрани депутати, издигнати от партии, ще се заместват от следващия в пропорционалната листа, добави Нинова.
Стана ясно и че в БСП все още няма позиция по идеята за повишаване на прага за влизане в парламента за коалициите. Ако се приеме внесеното предложение за 8 плюс 1 процента за всяка трета партия над две, за БСП чисто математически означава 12-процента бариера - това не ни плаши, коментира Нинова.
Издигнаха Вигенин за водач на евролистата
Районната организация на БСП - Подуяне, застана зад своя председател Кристиан Вигенин и го номинира за водач на листата за Европейски парламент, стана ясно след делегатско заседание. При тайния вот, продължил час и половина, Вигенин събра максималния брой гласове - 39. За втори след него беше номиниран Илиян Костов. За кандидати за народни представители в 41-то Народно събрание бяха предложени Тодор Модев, в момента областен управител на София, който получи 31 гласа, и Юлия Рашева. Трети номиниран беше Иван Ганчев.
Ами ти го каза - КАТО СЕ ПОЯВИ ИСТИНСКА ЛЯВА ПАРТИЯ. Ами къде е? Няма я! И докато я няма, ще трябва да се задоволим с наличното менте! Или предпочиташ Атака, БКП на Владимир Спасов, Левицата на лъжеца Лупи и други подобни. И на мен не ми харесва, ама такава е реалността.....
Ама как не ти харесват на теб, като вие сте в коалиция???
И още един много интересен въпрос имам към теб:
ЗАЩО не направихте правителство без ДПС, като толкова милеете за България и мразите ДПС?????????????????
Щото без ДПС комунистите щяха да ни се качат на главата! Нали видя колко "честни и почтени" депутати напуснаха НДСВ? Ти тях за какви ги мислиш? Само не ми казвай, че са "десни" и затова са напуснали Царя, че ще ме разсмееш. Поне няколко пъти през този мандат НДСВ+ДПС не позволиха на комунистите да извършат леви простотии, най-вече във финансовата област (данъци и т.н.). Не ви ли стана ясно, че Царят така извъртя нещата, че накара Станишев да изпълнява икономическата програма на НДСВ, която е либерална!
Ама колега ти малко по-надолу каза, че партия като ДПС няма място в никоя държава ??? Противоречиш си жестоко. Дадох ти 5 примера в долния пост.
То ако така се правеше политика по цял свят най-големите врагове щяха да правят коалиции, за да спасят държавата. Моля те, смешно е...
И как установихте чак на техния мандат, че Ви трябват(дпс)??? Защо още с мандата на БСП не направихте 3-на коалиция???
Ами ти го каза - КАТО СЕ ПОЯВИ ИСТИНСКА ЛЯВА ПАРТИЯ. Ами къде е? Няма я! И докато я няма, ще трябва да се задоволим с наличното менте! Или предпочиташ Атака, БКП на Владимир Спасов, Левицата на лъжеца Лупи и други подобни. И на мен не ми харесва, ама такава е реалността.....
ЗАЩО не направихте правителство без ДПС, като толкова милеете за България и мразите ДПС?????????????????
Щото без ДПС комунистите щяха да ни се качат на главата! Нали видя колко "честни и почтени" депутати напуснаха НДСВ? Ти тях за какви ги мислиш? Само не ми казвай, че са "десни" и затова са напуснали Царя, че ще ме разсмееш. Поне няколко пъти през този мандат НДСВ+ДПС не позволиха на комунистите да извършат леви простотии, най-вече във финансовата област (данъци и т.н.). Не ви ли стана ясно, че Царят така извъртя нещата, че накара Станишев да изпълнява икономическата програма на НДСВ, която е либерална!
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
ЗАЩО не направихте правителство без ДПС, като толкова милеете за България и мразите ДПС ?????????????????
Ти казваш, че мразиш БСП, а НДСВ са в коалиция с тях 4 години !!! Те крадоха заедно !!! Как така мразиш едните, а си фен на другите ???
Вие управлявате с ДПС 8 години !!! Как така ги мразиш, а си от НДСВ ??????
Царя каза, че за нищо на света няма да направи коалиция с БСП и после се наведе !!! Как го защитаваш, а мразиш БСП ????
И последно: ЦАРЯ всеки ден повтаря, че мисли за предизборна коалиция с ДПС !!! Как така мразиш ДПС, а си за царя ????
Разбираш ли това какви безумия са? Все едно Костов утре да направи правителство с БКП и ДПС и аз да продължа да съм му фен??? Осъзнаваш ли ? Ти знаеш ли какво е чест, достойнство, срам, морал? И как се наричат подобни хора?
леви избиратели има във всяка държава. И съответно леви партии.
едно нещо са нормални леви избиратели като в Испания, или Италия и пр., друго са зомбирани бетонни глави, които и три кожи да им свалят от гърба пак ще гласуват за комунистите !!!!!!!!!!
Едно нещо е нормална лява партия като лейбъристите в Англия, или социалдемократите в Германия, друго е сбирщина от ченгета от ДС, кредитни милионери, внучета и синове на комунистическата номенклатура, назначени "бизнесмени" и пр. !!!!!!!!!!!!
Такъв е нормалния политически кръговрат.
да, щеше да бъде, ако имаше нормална лява партия.
Така че сега ще трябва да ги възприемаме като демократична лява партия.
какво значи "трябва" !?!?!?!?!? Ще ги възприема за такава , когато СТАНАТ такава. Или по-точно - когато се появи истинска лява партия, каквато, както стана ясно за 20г. , БКП/БСП не може и не иска да стане
леви избиратели има във всяка държава. И съответно леви партии.
едно нещо са нормални леви избиратели като в Испания, или Италия и пр., друго са зомбирани бетонни глави, които и три кожи да им свалят от гърба пак ще гласуват за комунистите !!!!!!!!!!
Едно нещо е нормална лява партия като лейбъристите в Англия, или социалдемократите в Германия, друго е сбирщина от ченгета от ДС, кредитни милионери, внучета и синове на комунистическата номенклатура, назначени "бизнесмени" и пр. !!!!!!!!!!!!
Такъв е нормалния политически кръговрат.
да, щеше да бъде, ако имаше нормална лява партия.
Така че сега ще трябва да ги възприемаме като демократична лява партия.
какво значи "трябва" !?!?!?!?!? Ще ги възприема за такава , когато СТАНАТ такава. Или по-точно - когато се появи истинска лява партия, каквато, както стана ясно за 20г. , БКП/БСП не може и не иска да стане
Ами аз понеже съм много болен мозък и предлагам басове, да видим вие със здравите мозъци, колко си държите на мнението. Но досега желаещ няма. То само да се пишат глупости е лесно, ама като трябва пари да се дават мижитурките се покриват.
Та ако имаш нещо против това, което съм прогнозирал аз и мислиш, че си по-наясно казвай колко пари залагаш и след изборите да се почерпя за твое здраве. Дори ще те поздравя със "За здравия мозък"...
Най-сетне нещо като смислен отговор. Не казвам, че вариант 2 е невъзможен. Както виждаш, сложил съм го на второ място по вероятност. И въпреки че съм фен на Царя, съм поставил възможността НДСВ да влезе в парламента на трето място по вероятност. А при теб ме подразни почти религиозната вяра, че твоят идол ще влезе в парламента и ще управлява заедно с ГЕРБ.
За избори на бас няма да се хвана, щото много се лъже там. Предпочитам да се хващам за по-предвидими неща - например, че борда няма да падне
Един съвет от мен - ако вие там от Драгалевци мислите да управлявате в коалиция, не е зле да бъдете малко по-любезни с хора,които проявяват здрав разум и не са комунисти. В противен случай много бързо ще се озовете в един кюп с Атака.
Ами уважвам опита ти за нормално държание, но аз не те приемам за човек, който не е комунист! Схващаш ли? От там идват и всичките ми определения и поведение.....
Изключително помиярската постъпка на царя след миналите избори Ви обрече на вечна забрава... Това беше най-помиярската постъпка в цялата история на държавата!
Да, аз съм ИЗКЛЮЧИТЕЛНО убеден, че ще управляват ГЕРБ+ДСБ+СДС! Иначе и аз не залагам пари на нещо за което не съм сигурен.
За борда сме на едно мнение.
Атака са готови да управляват с бкп, което автоматично ги слага в една графа с НДСВ!!! Аз тази графа я наричам помияри, анти-българи и т.н.....
Царят ако не си беше жертвал репутацията в името на държавните интереси, сега щеше да гледаш Европейски съюз през крив макарон. Така че постъпката му е държавническа! Съсипа си партията и репутацията в името на държавата. Ако не беше той в това правителство, досега да сме отишли на дъното и да се е повторила 1996-1997 година. Разбреи, че хванахме последния влак за ЕС! Следващия е след 10 години!
Не наричай помияри и антибългари, тези които подкрепят БСП. Колкото и да не ти харесва ( и на мен не ми харесва) леви избиратели има във всяка държава. И съответно леви партии. На тези избори слава Богу, май ще успеем да ги разкараме, но на следващите или по-следващите - пак ще са те. Такъв е нормалния политически кръговрат. Колкото и да не ни се искаше, БСП успя да премине през бурите на прехода и да се опита да бъде нормална лява партия. Вярно е, че май само в България бившите комунисти успяха да оцелеят и да се трансформират, но такава ни е била съдбата. Така че сега ще трябва да ги възприемаме като демократична лява партия.
Виж, Атака и ДПС са друга бира и нямат място в една нормална държава.
Единствения ДЪРЖАВНИК, който направи непопулярните реформи и промени курса на държавата е ИВАН КОСТОВ!!! Той проведе всички реформи, той посочи пътя и ако беше останал на власт през 2001г., както и щеше да стане ако не помниш, сега щяхме да сме мнооооогоооооо напред. Да сме усвоили десетки милиарди от фондовете, а Румъния да е далеч след нас! Както и беше до 2001г.!
След като ДС доведе царя, темпото спадна и бяхме приети в ЕС само и единствено благодарение на инерцията от управлението на Костов! Кое е държавническото решение на царя??? Кое??? Да излъже 1 милион души, че няма да се навежда и после да се одупи. Това ли?
От повторение на 1996 и 1997 ни спаси единствено и само Орешарски - ученик и последовател на ИВАН КОСТОВ !!! В същото време - подлога, която сега ще води листа на БКП !!! Последен влак не сме хващали, просто изпуснахме 8г. в които дълбахме на едно място. Сега след изборите ще видиш как всичко тръгва нагоре...И за това мога да се обзаложа..?
Всички които подкрепят БСП или правят коалиция с тях за мен са гнусни помияри и тотални анти-българи! Не сравнявай БСП с никоя друга лява партия в Европа, смешно е! Та 80% от електората им е против ЕС и иска Т.Живков да се връща.
Атака и дпс са си част от БКП. Ндсв с малки изключения на заблудени като теб също е част от БКП.
Прочита на историята за всеки е различен. Кой е бил прав ще се докаже след 50г. в учебниците по история. Ако сме живи и здрави аз лично ще се радвам тогава да видите, кой ще е сочен за реформатор и освободител на Мангалия от комунистическото зло. Няма да е царя...
Ами аз понеже съм много болен мозък и предлагам басове, да видим вие със здравите мозъци, колко си държите на мнението. Но досега желаещ няма. То само да се пишат глупости е лесно, ама като трябва пари да се дават мижитурките се покриват.
Та ако имаш нещо против това, което съм прогнозирал аз и мислиш, че си по-наясно казвай колко пари залагаш и след изборите да се почерпя за твое здраве. Дори ще те поздравя със "За здравия мозък"...
Най-сетне нещо като смислен отговор. Не казвам, че вариант 2 е невъзможен. Както виждаш, сложил съм го на второ място по вероятност. И въпреки че съм фен на Царя, съм поставил възможността НДСВ да влезе в парламента на трето място по вероятност. А при теб ме подразни почти религиозната вяра, че твоят идол ще влезе в парламента и ще управлява заедно с ГЕРБ.
За избори на бас няма да се хвана, щото много се лъже там. Предпочитам да се хващам за по-предвидими неща - например, че борда няма да падне
Един съвет от мен - ако вие там от Драгалевци мислите да управлявате в коалиция, не е зле да бъдете малко по-любезни с хора,които проявяват здрав разум и не са комунисти. В противен случай много бързо ще се озовете в един кюп с Атака.
Ами уважвам опита ти за нормално държание, но аз не те приемам за човек, който не е комунист! Схващаш ли? От там идват и всичките ми определения и поведение.....
Изключително помиярската постъпка на царя след миналите избори Ви обрече на вечна забрава... Това беше най-помиярската постъпка в цялата история на държавата!
Да, аз съм ИЗКЛЮЧИТЕЛНО убеден, че ще управляват ГЕРБ+ДСБ+СДС! Иначе и аз не залагам пари на нещо за което не съм сигурен.
Атака са готови да управляват с бкп, което автоматично ги слага в една графа с НДСВ!!! Аз тази графа я наричам помияри, анти-българи и т.н.....
Царят ако не си беше жертвал репутацията в името на държавните интереси, сега щеше да гледаш Европейски съюз през крив макарон. Така че постъпката му е държавническа! Съсипа си партията и репутацията в името на държавата. Ако не беше той в това правителство, досега да сме отишли на дъното и да се е повторила 1996-1997 година. Разбреи, че хванахме последния влак за ЕС! Следващия е след 10 години!
Не наричай помияри и антибългари, тези които подкрепят БСП. Колкото и да не ти харесва ( и на мен не ми харесва) леви избиратели има във всяка държава. И съответно леви партии. На тези избори слава Богу, май ще успеем да ги разкараме, но на следващите или по-следващите - пак ще са те. Такъв е нормалния политически кръговрат. Колкото и да не ни се искаше, БСП успя да премине през бурите на прехода и да се опита да бъде нормална лява партия. Вярно е, че май само в България бившите комунисти успяха да оцелеят и да се трансформират, но такава ни е била съдбата. Така че сега ще трябва да ги възприемаме като демократична лява партия.
Виж, Атака и ДПС са друга бира и нямат място в една нормална държава.
Младежът е бъдещ партчлен на Атака, след като се убеди, че песента на командира отдавна е изпята...
"Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."
Коментар