IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• си Юзеир създаде Български червен полумесец
    11 юни 2009 / News.dir.bg
    Българският червен кръст подаде жалба заради неправомерна регистрация на Българския червен полумесец.
    От БЧК се позовават на Женевските конвенции и българското законодателство, които разрешават в една страна да има само по една организация на Червения кръст или Червения полумесец.
    По думите на председателя на Търговищкия окръжен съд Тихомир Петков при регистрацията на новото сдружение с нестопанска цел не са допуснати никакви нарушения, единственият проблем е с ползването на емблемата на Червения полумесец.
    Ползването на тази емблема от това сдружение или от който и да било може да доведе до наказателна отговорност, за което, доколкото знам, прокуратурата вече е уведомена, заяви Петков. От друга страна, това сдружение може да се прекрати чрез предявяване на иск до Окръжен съд Търговище, смята той.
    Очаква се в близките дни да бъде насрочено дело по исковата молба на БЧК.
    БГНЕС допълва, че седалището на новата организация се намира на територията на Община Попово, а председателят му е Юзеир Юзеиров. Организацията е раздавала брашно малко преди изборите, което Мустафа Али, упълномощен представител на нейния председател, обясни, че било случайно. Той твърди, че организацията им се занимава само с благотворителност, а финансирането идвало от Юзеир Юзеиров и неговия брат.

Коментар

• тия сините за мен са ебаси измекярите, а герб пък няма да успеят сами
      смешна работа, една опозиция свясна няма..

а иначе има 15 партии и коалиции

това май никъде го няма

Коментар

• кофти новина - сините и герб с отделни мажоритарни
        работата е ясна мислех да гласувам за сините, ама явно трябва да се подкрепи по-силния, че да се разкарат комунягите

щрудел кликни върху къщичката под ника ми - дано се справиш
        Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• ГЕРБ отказа на сините общи кандидати
          11 юни 2009 / Nеws.dir.bg
          ГЕРБ отказа на Синята коалиция да се яват с общи мажоритарни кандидат-депутати на изборите за Народно събрание на 5 юли.
          Предложението на сините е било - мажоритарните райони да се разделят на 4 - три четвърти от кандидатите да са от партията на Бойко Борисов, една четвърт - от Синята коалиция. Така, според СДС и ДСБ, ще се спечелят 20 мажоритарни кандидати, заяви съпредседателят на изборния щаб на коалицията Найден Зеленогорски след среща между представители на двете политически сили, цитиран от “Фокус”.
          Според съпредседателя на щаба Петър Москов Синята коалиция няма претенция да бъде политическа сила с влиянието на ГЕРБ, но знае своята стойност. по думите му предложението на ГЕРБ сините да ги подкрепят е начин за асимилация и вече е явно, че двете политически сили имат различен път.
          Ако ГЕРБ се яви със самостоятелни мажоритарни кандидати, ще има 6-7 мажоритарно избрани депутати, а Синята коалиция - 1, смятат сините. Ако обаче двете формации се явят заедно, ще имат 20 мажоритарни кандидати.
          Няма да бъдат водени повече преговори за общи мажоритарни кандидати.
          "ГЕРБ ще се яви на парламентарните избори със самостоятелни мажоритарни кандидати и самостоятелни листи. За нас е важно да постигне максимално високи резултати и на мажоритарния вот, и на пропорционалния вот", заяви председателят на Цветан Цветанов.
          Според него по време на срещата е поддържан добрият тон, което след изборите ще позволи да се водят преговори. Цветанов подчерта за пореден път, че на никаква цена ГЕРБ няма да участва в бъдещ кабинет с БСП и ДПС. Евентуални партньори биха били партиите от Европейската народна партия и с тях ще се водят преговори след изборите. По отношение на НДСВ председателят на ГЕРБ обясни, че те едва ли ще влязат в НС, защото тогава няма да имат подкрепата, която им е дала ДПС.
          По-рано днес лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров заявиха, че с ГЕРБ могат да имат повече от 120 депутати в следващия парламент, ако издигнат общи мажоритарни кандидати.

Коментар

• Бареков, Бареков,

ела виж тук ОБИДИ и ЗАПЛАХИ!!!

няма шест-пет... плюс роднините, децата - дали да не пейстна нещо от колекцията си със заплахи към мен и семейството ми?!
            всъщност пействал съм ги вече в тема "до Инвестор.бг"!
            Това е важно, защото на Запад се губят избори, докато при нас май насилието се приема за нормално!? Знам ли?!
            На много българи им доставя удовоствие другите дастрадат, а те да си добруват вкъщи на топличко или прохладно (според сезона)!!!
            Така и било и преди векове по тезиземи- така е и днес...

Бареков: Не съм подлога на Станишев
            11 юни 2009 / BLITZ
            Неформалният лидер на ГЕРБ ме нападна в нощта на изборите. Нападна мен, а на други журналисти, които му задаваха неудобни въпроси, направо трясна телефона. Това пише в блога си журналистът Николай Бареков.
            Борисов отказа да отговаря на моите въпроси. Бил съм правил реклама на Станишев в моя блог. Така се мотивира той. Беше много изнервен, а нямаше повод - беше спечелил изборите. Иначе нищо лично нямал към мен неформалният лидер. Така твърди пред електронното издание "Всеки ден“. Заради огромната аудитория не мога да подмнина просто с мълчание случката, пише Бареков.
            Искам да разсея една спекулация. Заради бързото и нервно говорене на неформалния лидер на ГЕРБ пред камерата на bTV, на социолога Андрей Райчев в студиото му се счуло, че съм бил наречен "подлога на Станишев“. На другия ден в "Труд“ Кеврокян, който отдавна си намира поводи да се заяжда с мен от своята рубрика, лъжливо разви темата, че съм бил наречен подлога. Това не е вярно. На записа ясно се чува, че става въпрос единствено за недоволство от блога на Станишев и моя личен блог. Казвам това не заради мен и моята чест, а заради честта на този, който избухна срещу мен, без да съм го предизвикал. Значи поне не е минал последните граници в общуването между един политик и един журналист.
            Въпреки това скандалът е толкова очевиден и необясним - заради тона в него, че аз искам да дам своето пояснение за многобройните му свидетели.
            Очаквах кампанията да мине всякакви граници и политиците да се самозбравят и разпищолят напълно. Не очаквах обаче първите жертви да сме ние, журналистите. Ние сме само рефери в един мач, който даже още не е започнал. Уви, по-неуверените състезатели вече се нахвърлиха върху съдията. На кривите ракети космосът им пречи. Скандалът срещу мен е предварително замислен тактически ход на неформалния лидер на ГЕРБ. Неговата крайна цел е да няма дебати между него и Станишев. Такъв дебат ние в телевизията отдавна и упорито опитваме да организираме. Негов водещ и основен организатор трябваше да съм аз. Сега вече съм въвлечен пряко волята си в скандал с единия играч. Той има пълното право да иска да не участва в такъв дебат, който ще се води от журналист, който е "скаран" с него. Изведнъж аз станах водещ проблем пред подобен дебат. Паднах в капана на по-опитния от мен в играта. Дебат няма да има, не защото единият не ще, а защото ще го води неподходящият човек. Ето защо аз излизам от играта. Отказвам се от дебата Борисов-Станишев. Нека да се оправят и без мене. Всички партии ме заляха с писма и молби за дебати. Не успях да се справя. Даже се превърнах в пречка. Дано без мен най-после дебат между двамата големи се случи по телевизията. Хората го заслужават. Нека поне и нашата предизборна кампания поне малко прилича на тези в развитите демокрации. Приятелите на ГЕРБ на Запад не се плашат от дебати. Меркел, Саркози и Обама участваха в десетки дебати по телевизията със своите основни противници преди да вземат властта. Дано поне послужат за пример и у нас. Желая приятна игра на всички, включително и на тези, които доскоро ми се пишеха за "приятели“.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ocтап Бендер
              Първоначално изпратено от wannarock
              Първоначално изпратено от Ocтап Бендер
              божидар димитров също напусна кораба
              Божо отдавна се качи на друг кораб. Все ми се струва, че ако БСП състави правителство музея ще има друг директор.

Ти ходи ли да гласуваш?
              да
              БББ
              По добре за БББ отколкото за онази пачавра Надка Гаражната .[/quote]

и аз така реших
              дано направите коалиция

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock
                Първоначално изпратено от Ocтап Бендер
                Божо отдавна се качи на друг кораб. Все ми се струва, че ако БСП състави правителство музея ще има друг директор.

Ти ходи ли да гласуваш?
                да
                БББ[/quote]

По добре за БББ отколкото за онази пачавра Надка Гаражната .

Коментар

• Първоначално изпратено от Ocтап Бендер

Ти ходи ли да гласуваш?
                  [/quote]

да
                  БББ

Коментар

• Първоначално изпратено от Стамболов
                    След това десницата трябва да оправя техните бакии. Ще го направим за по-малко от една година
                    [
                    То пък една десница та няма що. Готвите се да окрадете това което е останало неокрадено но на 05.07 избирателят май ще ви бие тоягата.

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock

Ти ходи ли да гласуваш?[/quote]

Коментар

• ти къде имаш акции?

Първоначално изпратено от Стамболов
                        Така е,
                        Левицата харчи ударно и разорява държавата - както Станишев, Доган и be_google сега

След това десницата трябва да оправя техните бакии. Ще го направим за по-малко от една година

Първоначално изпратено от be_google
                        гласувайте с "дясна" бюлетина!!!
                        Резултатат поне ще го знаем без да чакаме дори 1 г
                        :-)

Коментар

• Така е,
                          Левицата харчи ударно и разорява държавата - както Станишев, Доган и be_google сега

Първоначално изпратено от be_google
                          гласувайте с "дясна" бюлетина!!!

Коментар

• гласувайте с "дясна" бюлетина!!!

Калифорния била пред банкрут
                            11 юни 2009 / News.dir.bg
                            Щатът Калифорния е пред банкрут, алармира главният одитор на Калифорния Джон Чанг, цитиран от Би Би Си и БГНЕС.
                            "След 50 дни калифорнийската икономика ще рухне, ако губернаторът Шварценегер не предприеме спешни стъпки по намаляване на бюджетния дефицит от 24,3 млрд. долара", заяви Чанг. Според него световната икономическа криза е ударила най-силно именно Калифорния, щатът с най-многобройно население (36 млн. души) в САЩ.

Коментар

• Икономисти: Властта подправя данните за рецесията
                              11.06.2009 11:21
                              Занижаването на данните се прави по политически причини заради предстоящите парламентарни избори, убедени са почти всички експерти

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2219331

Икономисти заявят, че данните за рецесия на икономиката са с поне един процент по-високи от обявените вчера от Националния статистически институт (НСИ) данни за спад на БВП. БТА цитира мнения, според които занижаването на данните се прави по политически причини заради предстоящите парламентарни избори.

Прикриване на данните по политически причини има според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. "Спадът на брутния продукт е занижен поне с един процент, което се дължи на недооценяване на някои показатели", коментира Безлов.

По думите му властта прилага различни техники, за да се покаже, че нещата не са толкова зле с предизборни цели.

Данните са полезни единствено за политиците, които трябва да осъзнаят, че ситуацията е променена спрямо предишните пет-шест години и са нужни различни от досегашните мерки за адекватна на кризата политика.

Партиите, които сега управляват, харчат неоправдано средства, а програмата им води до проблеми, а тези които са извън управление използват в платформите си общи фрази, смятат икономистите.

Някои твърдят, че програмите на ГЕРБ, НДСВ, на „Синята коалиция" изглеждат по-скоро пропазарни.

Според националната статистика, през първото тримесечие на 2009 година БВП бележи спад от 5 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2008 г., при четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо третото на миналата година спадът е от 1,6 на сто.

"И досега си знаехме, че има спад, но не подозирахме, че размерът е толкова голям.

Вижда се, че не сме никакъв остров на стабилността", коментира за в. "Сега" макроикономистът Георги Ганев.

Според него данните доказват, че милиардите, които изхарчи правителството в края на м.г. от бюджетния излишък, просто са потънали, без да могат да спасят икономиката. Прогнозата му е, че спадът ще продължи и ще бъдем свидетели на още по-голямо поевтиняване на активите и особено на жилищата.

"Вън от съмнение е, че ни чакат още по-голямо увеличаване на безработицата, спад на абсолютните доходи и всякакви видове затягания на колана", допълва Ганев.

"И без тези данни беше ясно, че България влиза в рецесия", коментира проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН. Според него най-важната и спешна антикризисна задача е страната ни да си върне доверието на ЕС и да възстанови достъпа до всички възможни еврофондове и програми.

Безвъзмездните средства от ЕС са ключови за България, за да може да противодейства на икономическия спад", смята проф. Минасян.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика прогнозира, че

рецесията ще продължи и през второто тримесечие.

Според него дали икономиката ще тръгне отново нагоре, зависи от външни фактори и от резултатите на изборите.Препоръката му към бъдещите управляващи е да свият допълнително харчовете от бюджета и да създадат по-добри условия за правене на бизнес.

"Водещите показатели отдавна сигнализираха, че икономиката на България ще навлезе в рецесия. Спадът в промишленото производство е с около 20%, в строителството - с около 10%, т.е. спадът в реалния сектор е доста сериозен", коментира икономистът от Института за нов икономически напредък Димитър Чобанов.

Той добавя, че движението надолу на родната икономика все още не е толкова голямо, защото засега услугите имат сравнително добро развитие. Съвсем скоро обаче спадът ще обхване и тях. "Печалбата в банковия сектор вече спада", отбелязва икономистът.

"На България й е нужен втори антикризисен план", твърди президентът Георги Първанов,

също цитиран от "Сега".

"Виждаме, че имаме доста сектори, които пострадаха тежко, и затова аз, оценявайки позитивно приетите мерки досега, смятам, че на нас ни трябва втори антикризисен план, втора стъпка, ако се наложи, в късната есен и още една, защото подобни са практиката, политиката в другите страни.

Някъде вече по няколко пъти се предприеха вълни от управленски действия, които да поемат ударите на кризата. Защо и ние да не го направим?", пита Първанов, който работел с екип, който ще предложи своите виждания за кризата.

"НСИ за първи път изкарва данни, които сравняват БВП на едно тримесечие спрямо предходното. Досега данните се съпоставяха само със съответното тримесечие на предишната година, защото има много големи сезонни колебания", уточнил пресаташето на НСИ Любомир Блатски.

Според него тази промяна била наредена наскоро от шефа на института Марияна Коцева заради големия обществен интерес. От сайта на Евростат обаче личи, че България не е давала досега на европейската статистическа служба сравнение на БВП по тримесечия за разлика от всички останали страни членки. Най-вероятно просто от началото на тази година сме почнали да се съобразяваме с това изискване, пише "Сега".

Вестникът напомня, че в началото на май ЕБВР и ЕК прогнозираха, че рецесията в България ще трае 2 години.

"Икономисти и експерти на опозицията заподозряха, че

правителството прикрива реалния спад на българската икономика

чрез игра с методите на отчитане на правителствените разходи и надценяване на показатели", пише днес в. «Дневник».

Публикуваните данни на НСИ потвърдиха изнесените през май експресни изчисления за понижение на брутния вътрешен продукт (БВП) в размер на 3.5 на сто на годишна основа за първото тримесечие.

Новите данни показват известно разместване в дяловете на отделните елементи на БВП, се казва в анализа на "Дневник".

При единия от начините за изчисляване на най-важния показател в икономиката търговският дефицит се увеличава с около 284 млн. лв., което на пръв поглед би трябвало да донесе негативи за икономиката. Това обаче е компенсирано от почти същия ръст на държавните разходи .

На фона на призивите на редица икономисти и политици за ограничаване на бюджетните разходи излиза, че точно правителствените разходи предпазват икономиката за периода от още по-голям спад, пише вестникът.

Някои изразяват недоверие към актуализираните данни. "Усещането ми като макроикономист е, че спадът на икономиката ни за първите три месеца е по-голям с около половин до един процент", коментира пред "Дневник" Иван Костов, съпредседател на опозиционната "Синя коалиция" и бивш министър-председател.

Костов изразява предположение, че въпросните 200 млн. лв. допълнителни държавни разходи реално не са направени, а се отчитат на база договори за бъдещи поръчки.

В противовес на думите на Костов експерти от финансовото министерство потвърдили неофициално, че бюджетната отчетност в страната винаги се е водила и продължава да се води на касовия принцип - разходите се оповестяват в момента на конкретното плащане.

От НСИ обяснили, че ползват европейските методи за отчитане на БВП и отрекли обвиненията за прикриване на реалните данни.

Обявяването на рецесия и на българската икономика беше въпрос на време, след като месечните статистически данни показваха спад в почти всички отрасли от края на миналата година, напомня mediapool.bg.

Въпреки това официалните институции у нас отказваха да признаят, че икономическите процеси в страната не са добри.

Само допреди месец финансовият министър Пламен Орешарски твърдеше, че икономическите данни показват забавяне, което не е критично, и омаловажаваше спадът в бюджетните приходи с думите, че има достатъчно стабилен буфер.

Преди седмица правителството реши да свие разходите на бюджетните ведомства, като даде няколко дни на всяко министерство да даде разчетите си колко средства може да спести, се казва в анализ на mediapool.bg.

Не всички икономисти се съмняват в изнесените данни на НСИ. Според Величка Рангелова, д-р по икономика и бивш зам.-директор на статистическия институт, правителствените разходи са нараснали съвсем реално. "Нагласяване на данните няма", категорична е тя. Това бил съвсем естествен инструмент за противодействие на кризата.

Коментар

• В."Гардиън":
                                Политиката на социалистите заплашва стабилността на България
                                11 Юни 2009
                                http://mediapool.etaligent.net/show/...53215&srcpos=1

Предизборното пилеене на пари от социалистическото правителство на България заплашва икономическата стабилност и валутния борд, пише британският вестник "Гардиън", цитиран от Kafene.net.

Отслабващата популярност и общественото недоволство от липсата на икономически реформи и борба с корупцията накараха ръководеното от БСП правителство да се опита да купи избирателите с повишаване на пенсиите и нови строителни проекти.

Това може да разруши постигнатото през последните години, като ликвидира бюджетния излишък и източи валутните резерви, които стоят зад борда, като по този начин подкопаят защитата, която той осигурява на икономиката, казват експерти.

В момента, казват икономистите, досегашната отговорна финансова политика дава известна защита на страната, но следващото правителство ще трябва да вземе драстични мерки, за ограничи разходите и да даде гаранции на инвеститорите.

Страната е сериозно застрашена от глобалната финансова криза, защото дефицитът по текущата сметка я прави зависима от притока на чужди инвестиции. Дефицитът ще навреди още повече на достъпа на частния сектор до финансиране, което ще доведе до нови банкрути и повишаване на безработицата.

Чуждестранни производители и строителни предприемачи вече ограничават дейността си поради липсата на търсене, което предизвиква сериозна безработица в много градове на страната.

Всички партии обещават да запазят валутния борд, но управляващата коалиция не може да представи убедителни решения за фискалната политика пред лицето на намаляващите приходи и силното забавяне на ръста на икономиката.

През миналата седмица правителството съобщи, че ще намали заплатите на министрите с 15%, като ограничи разходите до 90% от предвидените в бюджета, но това беше определено като популизъм от икономисти.

Според експертите са необходими съкращения на разходите с още 13-15%. През последните месеци икономическото министерство поръча 15 нови коли, а социалният министър похарчи 8600 евро за пътуване до Корея - толкова, колкото получава средно пенсионер за 8 години.

Коментар

Working...
                                X