IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Прогнози и развитие през 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Производство

А някой да иска ли да разсъждава на тема - "нови предприятия = добра икономика"

Коментар

• ELECTRICITY BASE LOAD - NATURAL GAS (NG K0) - Цени:

http://borsi.blog.bg/biznes/2010/04/...se-load.521657
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от hah
        ..
        Може бе човек, но нека качават тока и газта пък да видим какво ще стане с БФБ.
        Както казах разходите ни за ток са като тези в САЩ, дори някой месеци плащаме повече, а сме бедна държава от 2 години в стагфлация.
        Само да кажа, че според линковете безработицата тук например е само 8.5 докато тя дори официално е над 10 и т. н. Има разминавания и в обявените цени на тока и реалните такива, долу съм писал тези от Е.ОН и т. н.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Не съм ничие лоби, опитвам се да гледам трезво на нещата.
          За източника на цените, ето по-добър http://epp.eurostat.ec.europa.eu/por...ta/main_tables
          Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage
            незнам аз гледах как се ремонтира далекопровод от хеликоптер докато кръжеше на жиците а един служител се закача за жицата за да не се спира тока едва ли на пилота и на този му плащат по малко от бг
            Явно

Коментар

Първоначално изпратено от Jay Gould
              Първоначално изпратено от hah
              Джей, какво са виновни ДКЕВР
              Цени на електроенергията в САЩ и тук:
              Мисля, че трябва да сравниш с ЕС и Турция цените на тока и газа.
              http://www.energy.eu/#domestic
              В САЩ има висок дял на стари атомни мощности и евтини въглища.
              В цената на електроенергията делът на разходите за пренос и дистрибуция едва ли се различава особено спрямо други страни (тази хипотеза е хубаво да се провери). Основно скъпо е производството. Имаме няколко електроцентрали на вносни въглища, няколко много неефективни частни теца, и един, скоро два, ефективни но с много благоприятни за тях договори за изкупуване на цялото произведено количесто от НЕК. Тези договори не ги е подписвал ДКЕВР.
              Не искам да споря, но не смятам, че цената на енергията е това, което прави българската икономика неконкурентоспособна. Тя теоретично не може да се конкурира по това перо със страни като Русия. Въпреки това, даже в последния брой на Капитал има статия за бизнес, който се изнася към България именно заради ниски разходи за ток (колокационни центрове).
              незнам аз гледах как се ремонтира далекопровод от хеликоптер докато кръжеше на жиците а един служител се закача за жицата за да не се спира тока едва ли на пилота и на този му плащат по малко от бг
              mWPCloud.com

Коментар

последния брой на Капитал има статия за бизнес, който се изнася към България именно заради ниски разходи за ток (колокационни центрове).
                Остана на платената журналистика да вярваме Удобна статия в подходящо време и точно когато ДКЕВР се мъчи да пробута ново увеличение на тока, че да минем по цени и марсианците Цените на въглищата тук в България са същите като в САЩ освен някой ако не си прави далаверки Справка борсата в Ротердам А и САЩ също внасят въглища от третия свят като нас, предполагам им идват по-евтино от местните в много случаи.
                И на мен не се спори - Изнасям факти. Не живея в Турция, а в България, където имаме АЕЦ (Козлодуй) огромна за размерите на страната ни, много вецове и достатъчно тецове. Някой ден ще извадя колко е себестойността на тока от всяка централа у нас, но не тук и не сега. ДКЕВР е длъжна като регулатор на който плащаме за да е такъв, да направи баланс, да снижи цените на тока до равнищата им от 2007 -2008 година максимум, а на газта до тези на 2004, а не да лобира за монополите както прави всеки ден шефа и по медиите. Той на чия страна е??? Кой му плаща заплата и от кого е назначен? От ЕОН или Газпром ли? Ако пък ДКЕВР забележи нередност - то не следва ли да уведоми за това принципала си, прокуратурата и медиите? Следва, но не го прави.
                В момента едно домакинство или предприятие у нас имат разходи за ток колкото в САЩ и дори повече. Как според теб тази бедна икономика ги плаща и с какви пари тогава ще се развива, щом от няколко канала се отичат всеки месец огромна част от капиталите в страната, вместо да се спестят и да се налеят в банките или директно в икономиката ни.

Електроенергия (Края на 2009 - мързи ме да вадя новата графика, но сигурно и там има спад). Тук колебанията са големи и на сравнително малки периоди, но ако загладим циклите пак ще се види, че цените за нашата икономика и потребление се смятат само по върхови стойности, че и нагоре, защото от 2000 година насам вече лично аз съм загубил сметка колко пъти и в колко процента имахме повишение.
                Тоест - Дали цената днес е като тази в 2005 примерно или поне като тази в 2007 година. Не нали? Виждаме какъв огромен спад имаме от 2008 година насам, а в България цените се качиха не знам колко пъти от 2008 до сега, че и още искат да ги товарят!

Заради ДКЕВР и цените на тока и газта които пробутва няма да влезем и пак в еврозоната, защото отново няма да покрием критериите за инфлация, а инфлация в криза = стагфлация. Как смяташ едно поредно отлагане ще се отрази на икономиката и цената на акциите? Аз мисля, че не много добре.
                ПС: Цените в таблицата не са много верни. Очаквах обаче някой пак да ми цитира точно този сайт.
                Приключвам темата. Не ми се обяснява нито с чиновници, нито с енергийното лоби в инвестора.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
                  Първоначално изпратено от hah
                  Мисля, че трябва да сравниш с ЕС и Турция цените на тока и газа.
                  http://www.energy.eu/#domestic
                  В САЩ има висок дял на стари атомни мощности и евтини въглища.
                  В цената на електроенергията делът на разходите за пренос и дистрибуция едва ли се различава особено спрямо други страни (тази хипотеза е хубаво да се провери). Основно скъпо е производството. Имаме няколко електроцентрали на вносни въглища, няколко много неефективни частни теца, и един, скоро два, ефективни но с много благоприятни за тях договори за изкупуване на цялото произведено количесто от НЕК. Тези договори не ги е подписвал ДКЕВР.
                  Не искам да споря, но не смятам, че цената на енергията е това, което прави българската икономика неконкурентоспособна. Тя теоретично не може да се конкурира по това перо със страни като Русия. Въпреки това, даже в последния брой на Капитал има статия за бизнес, който се изнася към България именно заради ниски разходи за ток (колокационни центрове).
                  Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Това за големия шлем беше бисер на Гоце.

Коментар

Първоначално изпратено от prodigal
                      Вто Фев 23, 2010 7:16 pm
                      Около: ... 15-17.02, 22-24.02, 12-15-17.03, 29-31.03, 07.04, .... До началото на април, Софикс ще го пишем бегал, изглежда.

Най-късно от 15-ти април почвате покачване.

Разбира се, както съм казвал назад из темата, първо е необходимо да се мине сегашния връх от 516 за да стигнем до 655-660 от там ако се мине до 915-920 като на около 660 ще има почти задължително нова корекция, този път кратка във времето.

В случай, че правителството направи някоя нова простотия с данъците на бизнеса и населението, цените на тока, на газта и горивата въобще, пак ще има покачване, но няма да минем най-вероятно върха от 17.09.2009 г. и ще се наложи да чертая нови графики
                      Стига де, на тези графики нищо им няма, дано не се налага да отделяш време да ги преправяш
                      Според мен големи простотии няма да има, но да видим.
                      ... ще ми е неприятно и това да го мисля.
                      Ако в ДКЕВР не се бяха така алчни и нагли, до сега Софикс да бе над 900, да се чудеше до кое следващо ниво да се качва, а за криза щяхме да си говорим само на маса в минало време!

Международни цени на газта - както виждате в момента цените не само не би следвало да се качват, а дори да слязат до равнището си от 2003 - 2004 година.

Реално, кризата в България бе приключила още в 2009, но ДКЕВР с новите цени на ток и газ и т.н. на няколко пъти, я задълбочи и ни заби в стагфлация.
                      Р.Овч нали говореше за "голям шлем", който били направили с договорите за газ с братушките. Направо са ни ошлемели )) Бат Бойко да го скъса тоя договор, и измамниците - на прокурор, а графиката може ли да е доказателство? ))
                      Не може да бъде да е за препоръка.

Коментар

USA
                        $ - 0.1156700 kWh,
                        Distribution charge - 0.02603 kWh
                        State surcharge - 0.000154 kWh
                        Franchaise Tax - 0.000620 kWh
                        Em Power charge - 0.0005700 kWh

0.1156700 + 0.02603 + 0.000154 + 0.000620 + 0.0005700 = 0.143044 $ (долара) X 1.44002 (по курса на БНБ от днес) = 0.2038005 (лева)
                        Месец декември обаче, курсът USD/BGN - бе 1.2970 което умножено по 0.143044 = 0.185528 лева - за гражданите на САЩ.

За абонатите на Е.ОН токът е 18,19 стотинки за киловатчас!
                        Което значи, че сме плащали за електроенергия някой месеци повече от гражданите на САЩ, въпреки, че разходите на ЕОН в България не могат и да се сравнят въобще с разходите на някоя енергийна компания в САЩ, най-малко заради цената на труда тук в България.

http://Borsi.dir.bg/_wm/library/item...7&df=8&dflid=3

Нима когато цените на долара бяха 1.5140 в 12.2009г., а газта при още по-ниски от сегашните цени, имахме понижение? Нямахме!
                        Реално, чрез цени на газ, горива, ток и вода се обезкръвява българската икономика от години и имаме най-страшното при кризите - Стагфлация ! Убеден съм, че ако не се позволяваше на ДКЕВР, да се "развихря" от толкова много години, щяхме да имаме поне БВП на Хърватия, ако не и на Словения, защото в 1992 изпреварвахме Чехия дори в развитието си, уви за много кратко време. Монополите и държавата зад тях в лицето на ДКЕВР убиват всеки разтеж в страната като засмукват всеки излишен лев - Което свива потреблението и пречи на инвестициите, защото по този начин се намаляват спестяванията. И това в страна с Атомна централа. С газта е същото, но там директно се удря повече индустрията ни. Повечето ни стъкларски заводи например (за тях се сещам в момента), фалираха точно поради цените на газта който от 20 години само се качват при условие, че цените на газта от 20 години имат колебания (горе-долу), но са в по-голяма част от този период ниски. Ниски да, навсякъде в света, но не и в България!
                        За това цени на газ, ток, вода и т. н. са много важен фактор при определяне цените на акции у нас.

Коментар

• Джей, какво са виновни ДКЕВР, че България има дългосрочен договор за доставки на газ, в който е регламентирана някаква формула, по която Булгаргаз купува газ. Справедлива или не, ние няма как да знаем. Особено след като продължава да зависи от курса на долара, а графиката ти предполагам е от доларова борса. И след като няма откъде другаде да се купи газ, освен от единствения доставчик, при което логично приоритета е да има дългосрочност на договора.

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
                            Около: ... 15-17.02, 22-24.02, 12-15-17.03, 29-31.03, 07.04, .... До началото на април, Софикс ще го пишем бегал, изглежда.

Разбира се, както съм казвал назад из темата, първо е необходимо да се мине сегашния връх от 516 за да стигнем до 655-660 от там ако се мине до 915-920 като на около 660 ще има почти задължително нова корекция, този път кратка във времето.

В случай, че правителството направи някоя нова простотия с данъците на бизнеса и населението, цените на тока, на газта и горивата въобще, пак ще има покачване, но няма да минем най-вероятно върха от 17.09.2009 г. и ще се наложи да чертая нови графики
                            Стига де, на тези графики нищо им няма, дано не се налага да отделяш време да ги преправяш
                            ... ще ми е неприятно и това да го мисля.
                            Ако в ДКЕВР не се бяха така алчни и нагли, до сега Софикс да бе над 900, да се чудеше до кое следващо ниво да се качва, а за криза щяхме да си говорим само на маса в минало време!

Международни цени на газта - както виждате в момента цените не само не би следвало да се качват, а дори да слязат до равнището си от 2003 - 2004 година.

Реално, кризата в България бе приключила още в 2009, но ДКЕВР с новите цени на ток и газ и т.н. на няколко пъти, я задълбочи и ни заби в стагфлация.

Коментар

Всъщност, сигурно си много-добър, поне аз от години се интересувам от мнението ти, и ще ми е неприятно и това да го мисля.

Коментар

Най-късно от 15-ти април почвате покачване. Нищо чудно да започне и по-рано (едва ли силно), а около 13 април да оформите връх, после пак спад и пак на горе (този път сериозно).

Коментар

Working...
                                X