Първоначално изпратено от orchis
Разгледай мнение
Тая „Икономика на Третия райх” не съм я чел, но може и да си я взема.
Все по-интересна обаче ми е историята на Италия на Мусолини. Реално италианската икономическа програма е много по-добра и работеща от немската. Германия ако не е била войната, окупацията на Австрия и Чехия е била почти пред фалит, докато в Италия бизнеса се развива много по-равномерно, ако не са глупостите на Мусолини - войните му в Етиопия и участието му във Втората световна. Разбира се рано или късно и там режимът можеше да рухне, но без да се завлече икономиката, а можеше и Мусолини да управлява дълго като Франко. Докато в Германия със сигурност щеше да се случи икономически колапс в 40 те, дори ако нямаше война. Реално нацистите са управлявали изключително кратко - от 33, до 45 г. като половината от тия г. са в състояние на война и слагане на ръка на златните, валутните и стоковите запаси на околните страни. Без това в 40 те г. те щяха да фалират, докато в Италия е обратното. Войните ги завличат, а икономиката им се развива без силни административни намеси доста добре. Обществените поръчки на Мусолини са и много по-разнообразни и с по-голям ефект, при това без да се влагат колосалните ресурси в тях които се влагат в Германия. Разликите между фашизма в Италия и националсоциализма в Германия са много големи. За Италия обаче съм гледал досега само валутните курсове и ако не ме мързи ще се разровя за борсовите котировки в Милано за да метна и там един поглед.
Коментар