Георги, в енергетиката е както на борсата, за да стане някъдепо-топло другаде става по- студено. За да изкараш от водата от сондажа енергия, например 5 КВтч е необходимо да охладиш от 12 до 2 градуса около 500 литра вода за този час. След което, тази вода или трябва да я излееш някъде /и чрез сондажа да доставиш нова/ или да я върнеш под земята в специален /или природен/ топлообменник за да се подгрее пак до 12 градуса. Понеже температурната разлика е малка под земята, твоята използвана вода може да се подгрее за около 20 часа, т.е трябва да имаш около 100 кубика вода в топлообменника. Иначе енергийния баланс не се вързва. Може разбирасе да имаш под земята система от тръби със серпентини, чрез които да ускориш загряването на водата под земата и да намалиш нейното количество значително, но да топнеш просто едната част на термопомпата на дъното на един сондаж и да чакаш непрекъснат приток на енергия,без да си осигурил регенерация на температурата на водата която контактува с топлообменника , мисля че неможе да стане. Друг е въпросът дали под сондаж не разбираш дълбок кладенец с голям обем вода, с което по може да стане.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Газификация на жилището - има ли смисъл ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от marketЗнам за няколко строящи се безумия които ще черпят по 1,5 л./сек от сондаж и ще я пускат в канализацията вероятно, макар че това са 1 500 куб.м. на месец или 7 000 куб.м. на отоплителен сезон. Представи си едно село от 500 къщи колко вода ще трябва да извадят от сондажа.
Не забравяй също, че след не много време всички сондажи трябва да са регистрирани в МОСВ и ще се плаща за кубик вода./да се надяваме не чак по тарифите на Софийска вода/. Как ще излезе сметката тогава.http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
От 10-тина години се отоплявам само на ток.Не ми излиза по скъпо,даже съм сигурен че е по -евтино. Но трябва изолирани помещения,неизложени на ветрове.В Македония едно време строяха сградите доста солидно и съм виждал апартаменти от по 100-110кв. да се отопляват с една акому лираща печка.Температура 18-23градуса.
Коментар
-
Знам за няколко строящи се безумия които ще черпят по 1,5 л./сек от сондаж и ще я пускат в канализацията вероятно, макар че това са 1 500 куб.м. на месец или 7 000 куб.м. на отоплителен сезон. Представи си едно село от 500 къщи колко вода ще трябва да извадят от сондажа.
Не забравяй също, че след не много време всички сондажи трябва да са регистрирани в МОСВ и ще се плаща за кубик вода./да се надяваме не чак по тарифите на Софийска вода/. Как ще излезе сметката тогава.
Коментар
-
Не знам защо не се промоцират термопомпените системи. За какво става вепрос: Инверторни климатици по принцип, само дето външното тяло е инсталирано в сондаж в земята. Там температурата е постоянна целогодишно - 12 градуса!! През зимата когато температурата на атмосферния въздух е -5 гр., а лятото когато е +30 градуса!! Това е най-грубата сметка , за най-екстремните ситуаций!! За еднофамилно жилище това е идеалното решение!!!http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Зарко е прав всичко може да се направи. Има чудесни котлета с мощност за един апартамент, живял съм в такъв апартамент в Словакия през 1988г.
По отношение на това дали си струва, анализ се прави само при идентични условия според мен. Аз си държа в апартамента 21-22 градуса, съседа над мен 16-17, разликата за един сезон е доста значима.
Предлагам следната методика:
Жилище 80 кв. отоплителна мощност - 5 КВт. -отоплителен сезон 150 дни.
Приведено времетраене на работа на отоплението 16 часа на денонощие.
Общ разход на енергия за сезона - 12 000 КВтч.
Приведена цена на електрическа енергията / 50% нощна тарифа, 50% дневна тарифа/ -11,7 ст./КВтч.
Общ разход за сезона - 1 404 лв.
Аналогичен разход на енерия от природен газ 12 000КВтч - 1 330 Н.куб.м. газ /9 КВтч/Н.куб.м./
Цена на 1000 куб.м. София газ -565 лв./куб.м.
Разход за газ 751 лв.
Разлика м/ду двете - 653 лв. годишно.
Ето сега е мястото на коментара за икономическа целесъобразност.
Изчислението е правено по цени към 23.11.2006г., но увеличението на газта с 20%, ще донесе около35% увеличение на цените на другите енергоносители. Може би разчета за сезон 2007/2008 трябва да се прави при такива цени, а инвестицията в котле вече ще е направена.
Коментар
-
Първоначално изпратено от HumanАз просто препоръчвам на хората да не пестят от здравето си и да инвестират в котле, ако държат да се отопляват на газ. За съжаление това няма как да го ноправиш в апартамента си, а трябва да е централно за цялата сграда."Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Първоначално изпратено от AllTheWayAwayCaesser,
момчето не е виновно, че не разбира, иска просто да се изяви. Не следя ДДС-спора ви особено много, но това с радиаторите наистина е смешно. Ако беше така Human, досега да се бях натровил 1000 пъти, хората не са глупави и са измислили технологията преди десетки години.
Аз просто препоръчвам на хората да не пестят от здравето си и да инвестират в котле, ако държат да се отопляват на газ. За съжаление това няма как да го ноправиш в апартамента си, а трябва да е централно за цялата сграда.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ДанНяма нищо по-изгодно, по-перспективно и комфортно и през зима и лято от една съвременна клим. с-ма. Особено за еднофамилна къща, а и за малки кооперации се предлагат от няколко години термопомпени системи, чиито топлообменници контактуват с подпочвени води и коефициетът им на трансформация изобщо не зависи от това колко градуса под нулата е външната температура. Този коефициент е от порядъка на 4-5, че и повече и повярвайте ми - показва точно колко пъти доставената топлоенергия превишава консумираната ел. енергия.
Инвестирайте в изолация, дограма и ... съвременна климатизация!
Коментар
-
Няма нищо по-изгодно, по-перспективно и комфортно и през зима и лято от една съвременна клим. с-ма. Особено за еднофамилна къща, а и за малки кооперации се предлагат от няколко години термопомпени системи, чиито топлообменници контактуват с подпочвени води и коефициетът им на трансформация изобщо не зависи от това колко градуса под нулата е външната температура. Този коефициент е от порядъка на 4-5, че и повече и повярвайте ми - показва точно колко пъти доставената топлоенергия превишава консумираната ел. енергия.
Инвестирайте в изолация, дограма и ... съвременна климатизация!
Коментар
-
Не!!! Никакъв! При положение че всички доставчици се стремят да не останат по-назад в ценовата листа от другите .... НЕ!!! Разчитайте на "заварено положение!" Поне ще си спестите инвестицията! Единствено топлоизолация и саниране на жилището, ПВС или ал. дограма. Ако сте в еднофамилна къща, може да си позволите лукса от слънчев колектор, дето поне 6 месеца в годината ще ви осигурява безплатно топла вода за бита!! Всичко останало е конюнктурно!!!http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Първоначално изпратено от AllTheWayAwayCaesser,
момчето не е виновно, че не разбира, иска просто да се изяви. Не следя ДДС-спора ви особено много, но това с радиаторите наистина е смешно. Ако беше така Human, досега да се бях натровил 1000 пъти, хората не са глупави и са измислили технологията преди десетки години.
Коментар
Коментар