IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кои данъци да се вдигнат?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
    Честито правителство! Сега е време за бюджет и данъци, тоест пак е актуален въпросът:

ДДС-то вече го върнаха на 20%, ама дали да не вдигнат и акцизите (цигари, алкохол, горива)?
    За осъвременяване на данъчните оценки и такса смет нямат достатъчно време, но е добре тол таксите и винетките да вдигнат.
    ДДС за всичко да е 20%

Коментар

• Честито правителство! Сега е време за бюджет и данъци, тоест пак е актуален въпросът:

ДДС-то вече го върнаха на 20%, ама дали да не вдигнат и акцизите (цигари, алкохол, горива)?
      За осъвременяване на данъчните оценки и такса смет нямат достатъчно време, но е добре тол таксите и винетките да вдигнат.
      Last edited by BONI; 17.01.2025, 12:31.

Коментар

То па оставаше месечната пенсия да е по-малка от месечната осигурителна вноска. Над 40години плащаш осигуровки, ама 40 години не може да взимаш пенсия. Въобще не са ти ясни актюерските изчисления, въртиш-сучеш, гледаш ние да ти плащаме пенсията и лекарствата.
        Актюерски изчисления има при личната ти пенсия от частен пенсионен фонд. При държавната пенсия няма изчисления, а просто някои работещи ще ти плащат това, което е определено.

Коментар

• Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
          Твоята държавна пенсия също ще е за сметка на някой друг, защото такава ни е системата - разходно-покривна. И месечната ти пенсия ще е по-висока от днешната ти месечна осигурителна вноска.
          Пак да си кажа, че ако не искам на Вуте да му е зле, не означава, че аз съм Вуте.
          То па оставаше месечната пенсия да е по-малка от месечната осигурителна вноска. Над 40години плащаш осигуровки, ама 40 години не може да взимаш пенсия. Въобще не са ти ясни актюерските изчисления, въртиш-сучеш, гледаш ние да ти плащаме пенсията и лекарствата.

Коментар

И кой е Вуте? Чиновник-калинка дето играе джобен тенис по цял ден. Ама пенсията и лекарствата ти са за моя сметка. На теб не ти пука ако ще да направят осигуровките 50%, защото чиновниците НЕ ПЛАЩАТЕ.
            Твоята държавна пенсия също ще е за сметка на някой друг, защото такава ни е системата - разходно-покривна. И месечната ти пенсия ще е по-висока от днешната ти месечна осигурителна вноска.
            Пак да си кажа, че ако не искам на Вуте да му е зле, не означава, че аз съм Вуте.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Както сме в ЕС има много законни начини да ги "спестяваш".

Е Малта, Кипър имат твърд 10% данък, даже и по-малка ставка.

Срещу 1000 лева месечно може да си направиш счетоводството в Малта, примерно.
              Не знам какъв е този данък 10%, но върху доходите на физически лица и в двете страни е пропорционален и значително по-висок. За фирмите са плоски данъци и в двете държави, ако не бъркам, но не 10%.

Коментар

Интересно нещо е българската народопсихология. Ако не искам на Вуте да му е зле, значи аз съм Вуте.
                Иначе си права, не се намалява брутната заплата, а само нетната.
                И кой е Вуте? Чиновник-калинка дето играе джобен тенис по цял ден. Ама пенсията и лекарствата ти са за моя сметка. На теб не ти пука ако ще да направят осигуровките 50%, защото чиновниците НЕ ПЛАЩАТЕ.

Коментар

А конкретно за събираемостта на данъците. При по-високи данъци се увеличава ползата да ги укриваш. В същото време при по-големи и по-ефективни наказания се увеличава рискът да ги укриваш. Т.е. с второто трябва да компенсираш първото.
                  Както сме в ЕС има много законни начини да ги "спестяваш".

Е Малта, Кипър имат твърд 10% данък, даже и по-малка ставка.

Срещу 1000 лева месечно може да си направиш счетоводството в Малта, примерно.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

за Quality чувал ли си някога?
                    И защо го има във всяка една компания, дори и при комунистическо в БЪЛГАРИЯ !?!?!? Колко е ефективно зависи от манагера - такива кат мен.
                    Колко са осигуровките - 20%. Я сметни 20% на 1000лв - не са ли 200лв.
                    Колко е 1 заплата на 3 месеца - 1/3=33%=333лв
                    200+333лв=533лв - 1533 БРУТО на частник даже е повече от 1500
                    Само че тези 200 лв. са в другите 1000 лв. Това е математиката.
                    А Quality-то може да го напишеш и на френски, но няма да стане по-адекватно или ефективно. Добрият мениджър знае, че резултатите на една компания са многофакторен резултат и не си измисля разни "таргети", бонуси за резултати и тем подобни. Например ако твоят продукт или услуга отстъпва по всичко на конкурентите, как аз да го продам, за да спечеля бонус?
                    Цялата история с атестациите във всички сектори е от една страна да се симулират модерни техники за управление на заплатите, както е в учебниците, а от друга страна някой ръководител да си придава значимост, като определя кой какво да получи.

Коментар

Интересно нещо е българската народопсихология. Ако не искам на Вуте да му е зле, значи аз съм Вуте.
                      Скок в демографията, а фирмите реват, не са съгласни за повишение на заплатите. Пишмани....
                      https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/664...fskiya-protses
                      Повече от красива

Коментар

Не знам защо реши, че лично ме касаят заплатите в бюджетната сфера, но няма проблем.
                        Такова намаление няма как да стане по ред политически, икономически и социални причини. Може да се случи само в интернет и идеологът да е някой, на който няма да му се наложи да взима това решение в реалността.
                        Свободният ти пазар сложи край на повечето дейности, които се отчитаха с норма. Сега структурата на държавния, а и на частния сектор е съвсем друга.
                        Атестации има в бюджетния сектор и те са толкова ефективни, колкото и в частния сектор - напълно неефективни.
                        Математиката също не ти е вярна. Трябва да се взима бонус по заплата и половина на тримесечие, а не по една заплата, за да се получи 1500 при база 1000.

Та всъщност каза едно голямо нищо.
                        за Quality чувал ли си някога?
                        И защо го има във всяка една компания, дори и при комунистическо в БЪЛГАРИЯ !?!?!? Колко е ефективно зависи от манагера - такива кат мен.
                        Колко са осигуровките - 20%. Я сметни 20% на 1000лв - не са ли 200лв.
                        Колко е 1 заплата на 3 месеца - 1/3=33%=333лв
                        200+333лв=533лв - 1533 БРУТО на частник даже е повече от 1500
                        Last edited by X_Y; 16.12.2024, 10:28.
                        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Много си е добра идеята, чиновниците също ходите в болница, също искате пенсии. Ама не внасяте НИЩО. Стига вече, да си плащате като всички трудещи се. Няма да ви намаляват брутната заплата, просто да ви махнат авантата и да не цоцате от чужди вноски. Вероятно някои ще напуснат при тези условия- ОЩЕ ПО-ДОБРЕ. Двойна печалба за обществото, хем по-малко търтеи, хем останалите чиновници сами си плащат за пенсия и здраве!

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Е да де, ама като направиш ДОД прогресивен и като влязат по-малко пари в бюджета какво ще правиш от чисто практическа гледна точка?

Требе да орежеш разходите.

Иначе на само нашата, но и повечето днешни данъчна система са дефектни.
                            Няма нищо лошо в по-малкото приходи, ако в замяна на това постигаш по-ефективно разпределение на данъчното бреме и по-ниски социални разходи. Сега взимаш на бедния повече, отколкото на богатия и в същото време търсиш пари, за да подкрепиш бедния.
                            А конкретно за събираемостта на данъците. При по-високи данъци се увеличава ползата да ги укриваш. В същото време при по-големи и по-ефективни наказания се увеличава рискът да ги укриваш. Т.е. с второто трябва да компенсираш първото.

Коментар

Това е най-голямата тъпотия, която може да се измисли. Държавата да си плаща сама на себе си.
                              Освен тежък популизъм, няма друга рационална причина да се прави.
                              Няма как да се наложат осигуровки върху сегашните заплати, т.е. да се намалят заплатите в целия държавен сектор. Другият вариант е да се увеличат заплатите с толкова, колкото държавата ще си взима обратно, което е налудничаво.
                              Много си е добра идеята, чиновниците също ходите в болница, също искате пенсии. Ама не внасяте НИЩО. Стига вече, да си плащате като всички трудещи се. Няма да ви намаляват брутната заплата, просто да ви махнат авантата и да не цоцате от чужди вноски. Вероятно някои ще напуснат при тези условия- ОЩЕ ПО-ДОБРЕ. Двойна печалба за обществото, хем по-малко търтеи, хем останалите чиновници сами си плащат за пенсия и здраве!

Коментар

Приходите за държавата са само една от функциите на данъците. Нашата данъчна система е дефектна по други направления.

Е да де, ама като направиш ДОД прогресивен и като влязат по-малко пари в бюджета какво ще правиш от чисто практическа гледна точка?

Требе да орежеш разходите.

Иначе на само нашата, но и повечето днешни данъчна система са дефектни.

Коментар

Working...
                                X