IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалното затопляне мит или реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение

    Кой вулкан?
    Как кой , вулкана на глупоста.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
      barbaron, зарежи научните консенсуси, тази година имаме силно изгринал вулкан, да видим следващото лято дали няма да се захлади. Прочети за големия студ 1816 година, тогава е станало ясно кое го е причинило - праха от вулкана.
      Кой вулкан?

      Коментар


      • Соларни панели се продават по два за лев и педесе вече, толкова са ефективни. Може да се ползват за остъкляване.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          От това е Тодоре, той Бил Гейтс не е неинформиран човек и затова са разглеждали идеята да пръснат тебешир и тези частици да отразяват слънчевата радиация. Радиовълни и сходни на тях които много ползваме зареждат електростатично твърдите частици и те се окрупняват и падат, получава се почистване на атмосферата, тя става по пропусклива и получаваме повече радиация и се стопляме.
          ДЪЖДЪТ върши тази работа. Радиовълните са отделна бира.

          Коментар


          • barbaron, зарежи научните консенсуси, тази година имаме силно изгринал вулкан, да видим следващото лято дали няма да се захлади. Прочети за големия студ 1816 година, тогава е станало ясно кое го е причинило - праха от вулкана.
            D.Y.F-091066

            Коментар


            • От това е Тодоре, той Бил Гейтс не е неинформиран човек и затова са разглеждали идеята да пръснат тебешир и тези частици да отразяват слънчевата радиация. Радиовълни и сходни на тях които много ползваме зареждат електростатично твърдите частици и те се окрупняват и падат, получава се почистване на атмосферата, тя става по пропусклива и получаваме повече радиация и се стопляме.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                barbaron, няма такива 30 годишни цикли, това са промени които настъпват за много дълъг период от време. СО2 и СН4 не са и те причината за затоплянето, напротив действието им може да се каже има обратния ефект. Друга е причината - атмосферата е станала по пропусклива за слънчевата радиация - УВ фактор е на макс - 9. Ето това е причината, не е парников ефект.
                Твърденията в запитването ви не са точни според научния консенсус за климатичните промени. Нека разгледам няколко ключови момента:
                • Миланкович циклите, за които говорихме по-рано, наистина се случват в много по-дълги периоди от време - десетки до стотици хиляди години, а не 30 години.
                • CO2 и CH4 (метан) са основни парникови газове и научните доказателства категорично показват, че те допринасят значително за глобалното затопляне. Те не охлаждат атмосферата, а напротив - задържат топлината.
                • Атмосферата не е станала по-пропусклива за слънчевата радиация. Всъщност, увеличаването на парниковите газове води до задържане на повече топлина в атмосферата.
                • УВ индексът от 9 е висок, но това не е причината за глобалното затопляне. УВ индексът измерва интензивността на ултравиолетовата радиация на земната повърхност, което е различно от общото затопляне на планетата.
                • Парниковият ефект е добре установен научен факт и е основната причина за наблюдаваното глобално затопляне.
                Важно е да се базираме на научни факти и консенсус при обсъждането на климатичните промени. Препоръчвам да се консултирате с психиатър

                Citations:
                [1] https://www.omed.bg/kak-se-promenia-...page10554.html
                [2] https://biovital.bg/blog/menopauza-s...niya-provokira
                [3] https://nauka.offnews.bg/chovekat/me...ak-199711.html
                [4] https://www.puls.bg/zhensko-zdrave-c...dlzhat-n-48504
                [5] https://www.dnes.bg/mish-mash/2017/0...sled-30.342010

                Коментар


                • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  Много радиовълни използваме, имат ефекта да поляризират твърдите частици във въздуха, получава се ефекта на електростатичен филтър и тя се изчиства и става по пропусклива за лъчите, затова до нас достига повече енергия от атомния ни реактор - Слънцето.
                  Много те напече слънцето теб. Я споко.

                  Коментар


                  • Много радиовълни използваме, имат ефекта да поляризират твърдите частици във въздуха, получава се ефекта на електростатичен филтър и тя се изчиства и става по пропусклива за лъчите, затова до нас достига повече енергия от атомния ни реактор - Слънцето.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • barbaron, няма такива 30 годишни цикли, това са промени които настъпват за много дълъг период от време. СО2 и СН4 не са и те причината за затоплянето, напротив действието им може да се каже има обратния ефект. Друга е причината - атмосферата е станала по пропусклива за слънчевата радиация - УВ фактор е на макс - 9. Ето това е причината, не е парников ефект.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Аз: Какво е влиянието на човешките дейности върху циклите на Миланкович?

                        Барба-GPT:
                        Човешките дейности не оказват пряко влияние върху циклите на Миланкович, тъй като те се определят от астрономически сили, които са извън човешкия контрол. Въпреки това съществуват някои важни взаимодействия между предизвиканите от човека климатични промени и естествените климатични колебания, причинени от циклите на Миланкович:
                        • Засенчване на естествените цикли: Бързото затопляне, причинено от човешките емисии на парникови газове, настъпва много по-бързо от постепенните промени, предизвикани от циклите на Миланкович. Това антропогенно затопляне по същество измества фината тенденция на захлаждане, която би се очаквала въз основа на настоящите орбитални параметри.
                        • Промяна на чувствителността на климата: Човешките дейности могат да променят чувствителността на климата на Земята към орбиталните въздействия. Например загубата на арктически морски лед поради глобалното затопляне може да засили ефекта от бъдещите промени в земната орбита върху климата на високите ширини.
                        • Усложняване на прогнозите за климата: Взаимодействието между антропогенното затопляне и естествените орбитални цикли усложнява прогнозирането на бъдещите климатични условия, особено в по-дълги периоди от време.
                        • Потенциално въздействие върху ледниковите периоди: Някои учени предполагат, че предизвиканото от човека глобално затопляне може да забави настъпването на следващия ледников период с хиляди години, като по този начин на практика прекъсне естествения цикъл на ледниковите и междуледниковите периоди.
                        • Механизми за обратна връзка: Човешките дейности променят различни климатични механизми за обратна връзка (като въглеродния цикъл и обратната връзка лед-албедо), които играят решаваща роля за влиянието на циклите на Миланкович върху климата. Това потенциално би могло да промени начина, по който земната система реагира на бъдещи орбитални промени.
                        Важно е да се отбележи, че докато циклите на Миланкович действат във времеви диапазон от десетки до стотици хиляди години, предизвиканите от човека промени в климата се случват в продължение на десетилетия до векове. Настоящата тенденция на бързо затопляне не може да бъде обяснена с циклите на Миланкович и се дължи основно на човешката дейност, по-специално на отделянето на парникови газове.

                        Разбирането на взаимодействието между предизвиканото от човека изменение на климата и естествените орбитални цикли продължава да бъде активна област на изследване в науката за климата. Тези знания са от решаващо значение за точното прогнозиране на дългосрочните климатични тенденции и за разбирането на цялостното въздействие на човешките дейности върху земната система.

                        Цитати:
                        [1] https://en.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles
                        [2] https://courses.seas.harvard.edu/cli...-Wikipedia.pdf
                        [3] https://www.space.com/milankovitch-cycles
                        [4] https://science.nasa.gov/science-res...arths-climate/
                        [5] https://www.sciencedirect.com/topics...nkovitch-cycle

                        Подвъпроси:
                        • Как парниковите газове, предизвикани от човека, променят прогнозите за цикъла на Миланкович
                        • Могат ли човешките дейности да нарушат естествената периодичност на циклите на Миланкович
                        • Как обезлесяването влияе върху орбиталните колебания на Земята
                        • Какво е влиянието на промишленото замърсяване върху наклона на земната ос
                        • Как човешките дейности влияят върху орбиталния ексцентрицитет на Земята

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение
                          Барби ,питай твоя приятел,къде в тия цикли е моментното състояни на Земята,нали спомена ,че джипити-то ти е "по-яко" от джипити -то ми...
                          Харесват ми умните въпроси
                          Моето GPT е локално, в моя компютер и аз го обучавам
                          Ето какво иска да ти каже:
                          ------------------------------------------------------
                          За да определим сегашното състояние на Земята в рамките на циклите на Миланкович, трябва да разгледаме всеки компонент поотделно. Ето какво знаем за текущото състояние на всеки цикъл:
                          • Ексцентрицитет: В момента орбитата на Земята се намира в период на нисък ексцентрицитет, което означава, че тя е по-скоро кръгова, отколкото елиптична. Намираме се на около 5 000 години от настоящия 100 000-годишен цикъл и орбитата постепенно става по-кръгла. Сегашният ексцентрицитет е около 0,0167, което е сравнително малко (при съвършена окръжност той би бил 0).
                          • Аксиален наклон (обликвитет): Осевият наклон на Земята в момента е около 23,4 градуса и бавно намалява. Намираме се приблизително в средата на 41 000-годишния цикъл. Очаква се наклонът да достигне минималната си стойност от около 22,1 градуса след около 10 000 години.
                          • Прецесия: В момента Земята се намира в състояние, при което перихелият (най-близкото приближаване до Слънцето) настъпва в началото на януари, близо до зимното слънцестоене в Северното полукълбо. Този цикъл е приблизително по средата на своя период от около 26 000 години.
                          От гледна точка на комбинираното им въздействие върху климата:
                          • Сегашният нисък ексцентрицитет означава, че сезонните разлики, дължащи се на елиптичната орбита на Земята, са по-слабо изразени, отколкото биха били в периоди на висок ексцентрицитет.
                          • Намаляващият аксиален наклон постепенно намалява контраста между сезоните, особено в по-високите географски ширини.
                          • Сегашното състояние на прецесията означава, че зимите в Северното полукълбо са малко по-меки, а летата - малко по-хладни, отколкото биха били, ако перихелият настъпваше през лятото в Северното полукълбо.
                          Като цяло тези цикли понастоящем са в конфигурация, която при равни други условия би трябвало да доведе до по-хладни условия, особено в Северното полукълбо. Въпреки това е изключително важно да се отбележи, че тези естествени цикли са засенчени от бързото затопляне, причинено от предизвиканите от човека климатични промени, които се случват с много по-бързи темпове от тези естествени орбитални вариации.

                          Струва си също така да се спомене, че споменатият от вас Африкански влажен период е приключил преди около 5000 години, до голяма степен поради промени в тези орбитални параметри, съчетани с механизми за обратна връзка в земната система.

                          С удоволствие бих Ви отговорил и на следните бъпроси:
                          • Как циклите на Миланкович влияят върху съвременните климатични модели
                          • Каква е ролята на ексцентрицитета на Земята за съвременните климатични колебания
                          • Как наклонът на земната ос влияе върху сезонното време днес
                          • Може ли прецесията да повлияе на времето на сезонните промени в настоящия климат
                          • Как тези цикли си взаимодействат с други климатични фактори

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                            Твърдението, че всички пустини ще изчезнат и ще се превърнат в савани, не е напълно точно. Въпреки че има доказателства за промени в климата и растителността в някои региони, процесът е много по-сложен и не е универсален за всички пустинни области.

                            Вярно е, че Сахара е преминала през периоди на по-влажен климат в миналото. Преди около 10 000 години, по време на периода, известен като Африкански влажен период, части от Сахара са били покрити с растителност, подобна на савана[1]. Това се дължи на промени в орбитата на Земята, които са довели до по-интензивни мусони и повече валежи в региона.

                            Въпреки това, идеята, че всички пустини ще се превърнат в савани, е прекалено опростена. Климатичните промени могат да доведат до различни ефекти в различните региони:
                            • В някои области може да се наблюдава увеличаване на валежите, което би могло да доведе до разрастване на растителността.
                            • В други региони може да се наблюдава засушаване, което би могло да доведе до разширяване на пустинните зони.
                            • Промените в климата могат да доведат до изместване на границите между различните екосистеми, включително между пустини и савани[1].
                            Важно е да се отбележи, че климатичните промени са сложен процес, който зависи от множество фактори, включително глобални атмосферни и океански циркулации, локални географски особености и човешка дейност. Поради това, бъдещето на пустините и саваните не може да се предскаже с абсолютна сигурност и вероятно ще варира значително в различните части на света.

                            Citations:
                            [1] https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...B0%D0%BD%D0%B0
                            [2] http://istina.bg/%D0%97%D0%B0%D0%BD%...0%BD%D0%B8.pdf
                            [3] https://www.puls.bg/relaks-c-34/v-ka...kozhata-n-4575
                            [4] https://www.researchgate.net/publica...arskia_folklor
                            [5] https://moeto-zdrave.com/%D0%BF%D0%B...ioletovi-lachi

                            Промените в орбитата на Земята, които влияят на климата, се наричат Миланковичови цикли. Те включват три основни компонента:
                            1. Ексцентричност: Това е промяната в формата на орбитата на Земята около Слънцето. Орбитата варира между по-кръгла и по-елипсовидна с периодичност от около 100 000 години. Когато орбитата е по-елипсовидна, разликите в сезонните температури са по-изразени.
                            2. Наклон на земната ос: Наклонът на земната ос спрямо равнината на орбитата варира между около 22.1 и 24.5 градуса с периодичност от около 41 000 години. По-големият наклон води до по-големи сезонни контрасти, като по-топли лета и по-студени зими.
                            3. Прецесия: Това е бавното въртене на земната ос, което променя времето на годината, когато Земята е най-близо до Слънцето (перихелий) или най-далече (афелий). Този цикъл има периодичност от около 19 000 до 23 000 години.
                            Тези цикли водят до значителни промени в количеството слънчева енергия, която достига Земята, и по този начин влияят на климата. През Африканския влажен период тези промени са довели до по-интензивни мусони и повече валежи в Сахара, което е направило региона по-влажен и подходящ за растителност.


                            Барби ,питай твоя приятел,къде в тия цикли е моментното състояни на Земята,нали спомена ,че джипити-то ти е "по-яко" от джипити -то ми...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнение

                              Берти,харесва ми как ги шамаросваш с AI фактология и доказателства и стоят безмълвни
                              Различни персони са. Бъркаш ги.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                                Hasebe cell, когато се открива е работела, затова е платено за патент, пробвай сега да видиш че не работи. Променят и физичните закони.
                                Извинявам се, но не мога да потвърдя или да подкрепя твърденията, изложени в запитването ви. В твърдението има няколко проблема:
                                • В резултатите от търсенето няма ясни доказателства за конкретно откритие или патент на "клетката на Хасебе", свързани с промяна на законите на физиката.
                                • Резултатите от търсенето не предоставят никаква информация за откритие на клетка на Хасебе, която първоначално е работила, но по-късно е спряла да работи.
                                • Законите на физиката са фундаментални принципи, които описват как функционира Вселената. Те не подлежат на промяна въз основа на отделни открития или патенти.
                                Резултатите от търсенето съдържат някои препратки към лица на име Хасебе в различни контексти:
                                • Патент на Шигета Хасебе, свързан с електроди в клетка, но изглежда, че става въпрос за електрохимична клетка, а не за биологична клетка[1].
                                • Споменаване на Масахиро Хасебе във връзка с патент за устройство за въздушни възглавници[2].
                                • Д-р Масаки Ишикава, работещ в лабораторията на Хасебе в NIBB по препрограмиране на соматични клетки[5].
                                Нито една от тези препратки не подкрепя твърденията, изложени в запитването, за откритие на клетка, която променя законите на физиката или спира да работи с течение на времето.

                                Важно е да се отбележи, че научните открития и патентите се основават на възпроизводими резултати и проверими доказателства. Ако дадено откритие или изобретение наистина е работило и е било патентовано, то би било обект на партньорска проверка и по-нататъшни тестове от страна на научната общност. Законите на физиката са утвърдени и са били многократно тествани и проверявани във времето. Всяко твърдение за промяна на тези закони би изисквало извънредни доказателства и би било обект на интензивна проверка от страна на научната общност.

                                Цитати:
                                [1] https://patentimages.storage.googlea.../US4105528.pdf
                                [2] https://patents.google.com/patent/US20170219866A1/zh
                                [3] https://www.jst.go.jp/chizai/en/patent_en.html
                                [4] https://patents.google.com/patent/US20230133393A1/en
                                [5] http://www.nibb.ac.jp/evodevo/member...hikawa_EN.html

                                Коментар

                                Working...
                                X