IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Някой разбра ли защо беше отложено до юли членството ни в ЕЗ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
    Днес, 12:16

    Неангажиращо предложение до автор на темата. Колега, махнете "юли" от заглавието.
    ......................................
    Що се праиш на отнесен - къде пише човекът за кой юли става въпрос?!?!
    И това ще мине ...

    Коментар


    • И още една интересна статия за реалностите в еврозоната днес и в близка перспектива:

      Еврозоната не я чака дългова криза, а „война“ между Севера и Юга

      Коментар


      • Днес, 12:16

        Неангажиращо предложение до автор на темата. Колега, махнете "юли" от заглавието.
        Нека да звучи примерно: .... защо се случи поредното отлагане на кандидатурата ни за участие в механизма ЕРМ 2." така ще има по-актуално звучене.

        Обсъждали сме вече буквално десетки "отлагания".
        Към края на януари, след отказа на кфн да приеме проспекта за увеличение на капитала н а пиб, на всички стана ясно, че вече технологически е невъзможно да имаме увеличен и вписан капитал към момента на изтичане н а срока, който беше даден от ЕЦБ. Напомням - На 26 юли 2019 ЕЦБ обяви резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес тестовете на шест български банки. Две от тях "не издържаха" и им бяха направени предписания, които следва да се реализират в рамките на 9 месеца. Новият срок беше 26.04.2020 г.

        До вчера, в рамките на последните 10-тина дни властваше убеждението, че до края на тази седмица - 24.04.2020 подаваме официално заявление за приемане ва Механизма.
        Случилото се през 2018 г. очевидно не е представлявало официално представяне и депозиране на кандидатурата ни. Искаха от нас да вяряваме, че е било, но не е. По-скоро е ставало въпрос за нещо, което може да се окачестви като писмо з а намерения.
        Тогава са се разбрали за приемане в банковия съюз и за проверка от страна на ЕЦБ на избрани наши банки.
        Знаеме за резултатите от проверката, които обобщих кратко в предния абзац.
        Срокът за преодоляване на проблема ПИБ няма д а бъде спазен, но в условията на ковид 19 няма да е никакъв проблем този срок да бъде удължен или дори мълчаливо игнориран.

        Умишлено забравям заявлението на БХ от началото на февруари, че ще забавим скоростта на придвижване към Механизма, за целите на постигане на широк обществен консенсус в подкрепа на еврото. Към онзи момент социологията показваше, че болшинството от българските граждани не искат евро. Консенсусът е забравен, сега в условията на ковид 19 май вече никой не с е интересува от еврото и отново се опитват да ни натикат в него. Не съм напълно наясно с мотивите им. В публичните си изяви БХ и Горанов изтъкват по-скоро плоски и несъществени мотиви, а аз нямам възможност за личен разговор с тях, в рамките на който бих опитал малко да задълбая в темата ... че да видим за какво иде реч. Знам, че няма да с е получи разговор!

        Тази сутрин - 22.04.2020, в студиото на бТВ Горанов каза, че кандидатурата ни за Чакалнята ще бъде депозирана до няколко седмици. Очевидно е, че няма да се случи на 24.04.
        Става дума за поредно отлагане - броят им вече се загуби някъде в историята.
        Интересен е подходът - очевидно е, че на нас ни се забранява да дадем Заявление.
        Предполага се, че Заявление и Декларация са две примерни форми на едностранно волеизявление от страна на подаващия субект, но е очевидно, че в дебрите на ЕС и ЕЦБ това далеч не е така.
        Това ми напомня за нещо интересно. В зората на българския капитализъм аз зорлем научих, че декларацията не е едностранно волеизявление, когато започнаха моите дълготрайни, драматични и сложни отношения с българските митници. Болшинството от вас дори не могат да си представят, какви подобия на хора работят там. Първата ми декларация беше изхвърлена обратно през дупката в гишето от някакъв урод, който се зовеше инспектор, без дори да я погледне. Нямаше причина - просто се демонстрираше зависимост и власт!

        Нарочно разказвам тази история, че да може да разберете и случващото се в момента н а страната ни. Гишето на ЕЦБ, на което се подават заявленията е много нисичко - предполагам не по-високо от 90 см. Подаващият трябва да се наведе и да приклекне едновременно, че да вижда с кого разговаря. Отвъд преградата гледат едни студени и строги очи, които те въртят на шиш, снасят нови и нови изисквания и постоянно отлагат решението. Когато това се насложи с нашите български реалности и подредби, които добре познаваме в цялата им ненаподобима прелест, получава се едно нищо. Години наред!
        Така е, разберете го. Заявление се подава само и единствено когато одобряващата страна ти го разреши изрично. Едно от важните условия за това е, че е достигнато състояние, при което Той РЕШАВАЩИЯТ вече е напълно наясно, че актът ще се случи благоприятно.
        Той не би желал да получи Заяврение, което да разгледа добросъвестно и в срок, но да даде мотивиран ОТКАЗ. В мига, в който е получил несъгласувано едно Заявление или Декларация, Решаващият се поставя в зависимост от Искащия, доколкото последният има възможност и право да натиска за решение. Рашаващият мрази да бъде натискан! Има възможност за отказ, но ... Отказът е един политически много сложен акт, който може да породи комплексни последици с непредвидим изход - особено при наличие на т.н. суверенитет. След като суверенитетът бъде отнет, тогава нещата щ е се случват по друг начин.

        А междувременно враговете не спят. Разни подли и лукави чичаци се опитват да пр.ебат планираните воаяжи на нашите нови, млади комсомолци, които искат вече да държат евро купюри в ръцете си и да не им се моткат някакви смотани левчета. Пък и да имат еврови кредитни карти, че да не г и цакат с курсове от град Трън.

        Най-новата подлост на нашия любим президент, а нали нямате никакво съмнение, че той е агент на кремъл, е издаването на указ за назначаване на нов член на УС н а БНБ, който днес дори е застъпил в длъжност. Става въпрос за г-н Николай Неновски, който е доста умен мъж, но при предишни негови изяви се е забелязвало едно непремерено, откровено неполиткоректно говорене, което издава дълбоки съмнения в правилността на поетия към еврото курс.


        Ето какви ги е говорил г-н Неновски:


        В интервю пред "24 часа" през 2012 г. в отговор на въпрос "Идеята за еврото заблуда ли беше?", Неновски отговаря:

        Не, сама по себе си не беше, грешен беше методът на налагане на еврото. Оттогава до днес еврото не се базира нито на доверие, нито на власт, нито пък на стока, котва извън банковата система. А парите по дефиниция са или доверие, или власт. Днес еврото е пари, непокрити с нищо, в крайна сметка - дългови пари, покрити само с данъците, а в днешния момент с данъците на германците, които могат да ги платят или не.

        Практически зад нашия лев, който е дълг на БНБ, стои друг дълг на някоя друга институция, германски ценни книжа и еврови банкноти. Зад евробанкнотите пък стои друг дълг - на Гърция, Италия, Португалия и прочее. А зад този дълг кой стои? Това е данъкоплатецът.

        В крайна сметка нашите пари нямат котва - не се базират нито на злато, нито на стока, нито на някаква абсолютна власт, нито пък на доверие. Това е гигантска понзи пирамида от дългови виртуални пари, базирани на данъци. Цялата парична система в момента се крепи на това да се съберат данъци от германците.
        Източник


        Лукав, лукав е този Неновски, ама и впечатляващо начетен! Аз буквално не виждам, как мога да му възразя?!


        Та така, любими мои комсомолци, може да се окаже, че някой е бутнал криви макарони в окулярите на биноклите, с които така жадно гледате към приближаващото се от далечната синева евро.
        Last edited by nachev; 22.04.2020, 14:57.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
          От какви съображения последно като се говореше по въпроса през януари Борисов каза, че отлагаме с 3 месеца членството ни в ЕЗ? Разбирам че и без отлагането, за април пак нямаше да може да се случи с тази ситуация, но се учудвам как си сменят мнението някои хора без причина когато им скимне и то по фундаментални въпроси.
          Отложи се с 3 месеца, предполагам защото се е очаквало и двете банки да си запълнят дупките. Едната успя, ама другата не. Косвено на Стоенчо главата даде фира, щото се разшумяха красивите, да оставим в каква каша Го насадиха подчинените Му. Сега, покрай короната, може да мине номера с държавна помощ (Ако междувременно на ВБ не му предложат данъчна амнистия и влизане при скиора). Обаче ду...е да им е яко на банките като дойдат наистина независими одитори.
          И това ще мине ...

          Коментар


          • И последно като минем към юрисдикцията на ЕЦБ чуждите банки ще могат да приберат авоарите на дъщерните и няма кой да ги спре щото БНБ няма да пее в хора...А ние имаме само 3 български и то малки и...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
              Е най-повърхностното съждение.
              Това което най-много ще се отрази при влизането ни в ЕЗ е, че ще мога да ползвам хиляди банки в цялата еврозона.- ОТДАЛЕЧЕНО.. И лихвите тук ще се сринат,
              да както вървяха частушки," кой ще ви смъкне лихвите в бг като влезете в ЕС ?:, "вий луди ли сте они искат само да ви смучат."

              Къде са сега лихвите в България? сравнено с 2006-та М?
              Та сега не ги ли ползваш....банките.?Щото аз ги ползвам...? ЧЕХИ ,Поляци,Унгарци,британци,Шведи,норвежци,датчани и още 3 държави не искат зоната....но ние купуваме на 8 септември фабриката....някой трЕбва да внася кеш в банката щото италианци и испанци ще изнасят...с дисаги...тези млади фирми не сали затворили...Тръмп ако го изберат щегледаш погроми в зоната

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                .....Това Дават едни пари и ние да се включим...
                Е най-повърхностното съждение.
                Това което най-много ще се отрази при влизането ни в ЕЗ е, че ще мога да ползвам хиляди банки в цялата еврозона.- ОТДАЛЕЧЕНО.. И лихвите тук ще се сринат,
                да както вървяха частушки," кой ще ви смъкне лихвите в бг като влезете в ЕС ?:, "вий луди ли сте они искат само да ви смучат."

                Къде са сега лихвите в България, сравнено с 2006-та М?

                пп
                имаш ли идея, че и сега в момента повечето по-силни млади фирми не ползват бг банки, ще се сетиш ли защо?
                Last edited by satz; 13.04.2020, 16:22.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

                  То няма спор, има лъжливи твърдения.
                  дори шуменци вече ходят на море в Гърция, точно защото е по-скъпо...
                  Случвало ми се е в Гърция да заредя и по-евтин от България бензин, та давай там с частушките срещу еврозоната.

                  Точно еврозоната ги спаси, като ги ограбиха техните политици - буквално щяха да умрат от глад иначе.
                  Зависи от коя страна си ако си от страната на производителя и продавача Зоната е идеална за кражби и гешефти....ако си потребител и заемовръщател ти и децата....става въпрос за бай Ставри...Така отсявам тиквите и техните привърженици....Това Дават едни пари и ние да се включим..Даже и не ми се пише повече анализ на хората и тяхната същност....с такова мислене...

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

                    Аз с тикви не споря....от 300 драхми шоколад и кафе станаха 3 евро...в момента съотношението е също при нас едо левче а при тях едно оиро...
                    То няма спор, има лъжливи твърдения.
                    дори шуменци вече ходят на море в Гърция, точно защото е по-скъпо...
                    Случвало ми се е в Гърция да заредя и по-евтин от България бензин, та давай там с частушките срещу еврозоната.

                    Точно еврозоната ги спаси, като ги ограбиха техните политици - буквално щяха да умрат от глад иначе.
                    Last edited by satz; 13.04.2020, 15:55.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение


                      Па и други сме билЕ, помним с драхмите кви грижи бяха,
                      сега от сметката ми излиза 1:1 каквото съм платил, а не през някой текезесарски курс....
                      при НУЛА такси, ако съм с еврова карта...

                      ЕЗ бърка в гз, най-вече на ченгесарските банки, че в банковия съюз, 80% необезпечени кредити към свързани лица, резко поскъпват като разход...
                      Аз с тикви не споря....от 300 драхми шоколад и кафе станаха 3 евро...в момента съотношението е също при нас едо левче а при тях едно оиро...

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
                        Става ми неприятно като видя такива коментари. Нали не пиша във форума на бгмама? Защо уж хора инвеститори имат такова негативно отношение към може би всичко, понеже като гледам аргунетите против ЕС не са много солидни. Да, не бяха перфектни условията преди кризата но вие като инвестирате в някоя компания чакате да са перфекти условията ли? Кога изобщо са перфектни, когато Тръмп дойде при вас и ви удари печат, че от инвестицията в Intel ще спечелите 50%? Естествено, че може ЕС да се разпадне някой ден, но може и метероти да удари земята, това значи ли че си копаете гроб в момента? Хора разправят че щял да се разпадне от самото му създаване, по тази логика България да чака вечно, за да може ако след 20 години се разпадне да не се набутаме ли? А пропуснатите ползи преди това да не ги мислим защото няма да са ни удобна тема. Не сме Англия няма какво толкова да губи България ако си махне лева, но има значителни ползи, дори обикновенния човек ще ги усети, ако пътува на екскурзия из Европа няма да обменя валута и след това много други има, че ще е по лесно за чужди инвеститори да дойдат, малко по-голямо доверие ще имат в държавата, ще имаме ЕЦБ, ще сме малко по-сплотени с останалите държави от ЕЗ и други за които не се сещам в момента.
                        Аргументите "за" не са по-солидни от тези "против".

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

                          ЧИЧАКА е бил в Гърция като приеха еврото...? А ти....?

                          Па и други сме билЕ, помним с драхмите кви грижи бяха,
                          сега от сметката ми излиза 1:1 каквото съм платил, а не през някой текезесарски курс....
                          при НУЛА такси, ако съм с еврова карта...

                          ЕЗ бърка в гз, най-вече на ченгесарските банки, че в банковия съюз, 80% необезпечени кредити към свързани лица, резко поскъпват като разход...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

                            ЧИЧАКА е бил в Гърция като приеха еврото...? А ти....?
                            Е, и? Въпреки всичко Гърция беше спасена и е пак по-добре от нас, нали? Ако не беше евросистемата, Гърция би се върнала във времето на Зорба Гъркът ... и като ги питаха дали искат да връщат драхмата, реваха като мечки, че искат еврото...
                            Location: Terminal Island
                            Institution: FBI Correctional Facility
                            Jurisdiction: Unknown

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнение

                              Остави ги тия сдухани чичаци... те копаят гроба не само не ЕЗ, ЕС, долара, но и на Слънчевата система и Галактиката... Старчоци, учещи младите как да мислят по старчески...
                              ЧИЧАКА е бил в Гърция като приеха еврото...? А ти....?

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
                                Става ми неприятно като видя такива коментари. .
                                Остави ги тия сдухани чичаци... те копаят гроба не само не ЕЗ, ЕС, долара, но и на Слънчевата система и Галактиката... Старчоци, учещи младите как да мислят по старчески...
                                Location: Terminal Island
                                Institution: FBI Correctional Facility
                                Jurisdiction: Unknown

                                Коментар

                                Working...
                                X