IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снемане на отпечатаци от НЗОК - недопустимо отнемане на лична свобода или не!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
    Естествено , че Москов не го е измислил това. Казали са му да го прави. Но той ще отрича докрай , защото той е машата, може би затова е министър - за да свърши тая 'работа'.. В интерес на истината мислех го за кадърен човек поне в началото като стана министър. В смисъл, че като го видиш няма нищо общо с Московски, Цецка Цачева и подобни, които изглеждат като докарани от гората.

    А защо не подава оставка, нямам идея, възможно е играта наистина да е много дебела. Но кой нормален човек би причинил това на народа си, от който все пак произлиза.? Каквото и да те заплашват, ако си човек трябва поне да подадеш оставката си. Иначе оставаш в историята с едно грозно дело.

    Явно в това правителство хората с малко по-високо АйКю като Москов и Томислав Дончев са тотално потиснати, а им се подават и горещи въглени да вадят от огъня.
    Но - те са си виновни. Защо стоят там?
    Са от мен запомни кадърен политик и зелен кон няма не съществуват.По цял свят е така.По цял свят с политика се занимават прости хора мазни тарикати.А Москов е за Карлуково.В България дясното е заето от идиоти.А на Костов ората са някаква секта психопати.

    Коментар


    • Естествено , че Москов не го е измислил това. Казали са му да го прави. Но той ще отрича докрай , защото той е машата, може би затова е министър - за да свърши тая 'работа'.. В интерес на истината мислех го за кадърен човек поне в началото като стана министър. В смисъл, че като го видиш няма нищо общо с Московски, Цецка Цачева и подобни, които изглеждат като докарани от гората.

      А защо не подава оставка, нямам идея, възможно е играта наистина да е много дебела. Но кой нормален човек би причинил това на народа си, от който все пак произлиза.? Каквото и да те заплашват, ако си човек трябва поне да подадеш оставката си. Иначе оставаш в историята с едно грозно дело.

      Явно в това правителство хората с малко по-високо АйКю като Москов и Томислав Дончев са тотално потиснати, а им се подават и горещи въглени да вадят от огъня.
      Но - те са си виновни. Защо стоят там?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
        ХА ЧЕСТИТО ВИ ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА! МОСКОВ ЛЪЖЕ И ДАВА ИЗБОРЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ВЕЧНА ВЛАСТ НА БЕЗСКРУПУЛНИ ПОЛИТИЦИ


        Автор: Илко Семерджиев
        Преди време ББ и Москов поотделно и всеки по свой начин обясняваха, че между тях е възникнало спонтанно някакво приятелство.
        Безкрайно се забавлявали при пътуванията им по страната.
        Дето има една приказка - пАднали си били един по друг.

        Тогава си рекох - нормална човешка симпатия. В по-изразена форма, да кажем.

        Признавам си, че тогава не съм допускал, колко дебела е в действителност работата и че симпатиите им са на опашката по важност..

        Очевидно се забелязва, обаче, че нито един от двамата наши герои няма формата и погледа, че да планира и реализира нещо подобно.
        Чудя се за действителния вдъхновител на тази операция.
        Май се досещам за един вероятен субект.

        Благодаря за убедително изложената и защитена теза, д-р Семерджиев!

        Коментар


        • ХА ЧЕСТИТО ВИ ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА! МОСКОВ ЛЪЖЕ И ДАВА ИЗБОРЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ВЕЧНА ВЛАСТ НА БЕЗСКРУПУЛНИ ПОЛИТИЦИ

          „Петър Москов: Касата разкрива изнесени бюра за идентификатора в големи болници“

          Ха честито ви полицейска държава!
          Москов лъже най-безскрупулно, че пациентите ще оторизират плащането с пръст в реално време. Или пък е толкова неграмотен, че дори не е схванал абсурдността на това си твърдение.
          Москов лъже, че така работят банките.
          Москов лъже, че структурата на пръста ще бъде превърната в уникален цифров код, който щял да бъде „квазинепробиваем“. Няма нужда един такъв код да се пробива – достатъчно е да се знаят цифрите на кода, а добрите биометрични контролери помнят последните преминали през тях до 500 000 кода. Измамата (за който ще я практикува) става супер лесна.
          Москов лъже, че няма да събира пръстови отпечатъци – софтуера в НЗОК е затова – да сравнява пръстовият ви отпечатък с цифровия код и така да ви „автентификира“, когато някъде си слагате пръста.
          Москов излъга, когато декларира, че всеки здравноосигурен българин ще разполага с медицинската си база данни (в електронна здравна карта) – истината е, че с тази база данни ще разполага НЗОК, а вие ще разполагате само с пръста си, който така или иначе си е ваш, но както и досега няма да носи здравна информация.
          Москов не казва, че пръстовият ви отпечатък и цифров код ще бъдат обединени с други бази данни от НАП, Търговския регистър, ГРАО, нотариалните регистри, съдебните регистри, регистрите на МВР и, че всичко това ще бъде под управлението на Държавна агенция за електронно управление (готви се закон за въвеждането й).
          Москов не казва, че подобни бази данни за 7 млн. българи са досиета каквито и ДС не са имали като обхват и пълнота.

          Москов не казва, че хакването на такъв информационен ресурс поставя под пълна зависимост всеки българин и националната сигурност.
          Москов не казва, че прави тоталитарна държава, която ще бъде БИГ БРАДЪР за всеки от раждането му до смъртта.
          Москов прикрива, че така ще постави под зависимост от властта всеки, когото властта нарочи – ако щете дори с едно заболяване, което не бихте желали да бъде публично достояние.
          Москов скрива, че по този начин унищожава лекарската тайна и частния живот на отделния човек и свързаните с него корпорации.
          Москов вероятно не се и досеща, че други държави ще проявят жив интерес към подобни бази данни. Да не говорим за мутри, престъпници, изнудвачи и прочие.
          Москов дава изборен инструмент за вечна власт на безскрупулни политици.
          Сега разбрахте ли защо Москов още е министър на здравеопазването? Всички са против него, но има един, който ще го държи докато не ви вземе отпечатъците и докато не централизира досиетата ви.
          А приказките за пациентите, реформи и прочие бла-бла са за наивници.
          Е, честито, всичко това вече ви се случва – с вашите пари, търпение, покорство и нежелание да се защитите. И докато си мислите, че ще ви подмине или че някой друг ще ви свърши работата, и ще ви предпази от властовия произвол.

          Автор: Илко Семерджиев
          Last edited by Mike Florida; 05.04.2016, 17:57.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
            Ами така се започва.´´
            Ще ми се да възразя, поне малко, но не мога да намеря някакъв надежден аргумент.
            Пък да се позовавам на изначалната човешка добронамереност и етичността на корпоративното тяло ... не ми се иска.

            Пиша, че с една определена фраза ме накара да си припомня нещо, което е мой личен опит.

            Отидох (преди време) в офис на комуникационен оператор за някаква справка и в процеса на разговора стана ясно, че по инерция ползвам някакъв остарял, дървен план. Обясниха ми, че стоейки на този план, съм в неблагоприятна позиция.
            Имаха основание и кандисах да вървя на подписване на нов договор. Дори се договорихме да взема и друга услуга и пакетът да стане "почти неустоим".
            Хубаво! Обаче, след дълго писане в компа, по едно време ми прибутват някакво устройство.
            Викам им: Какво е това ?
            Отговорът гласи: Електронна химикалка. (В главата ми изниква спомен, че и полицаите са ме "карали" да ползвам такова, ама тогава не възразих и до ден днешен не съм сигурен, доколко това е било грешка.)
            Аз викам на момичето зад гишето: Спукано гърне! (имаше такава детска игра).
            Подскача: Ама защо така?! Нали се разбрахме?!
            Обяснявам, но по очите на девойчето става ясно, че нищо не му е ясно.

            Пристига и някакво мениджърче, което е по-младо от сина ми и се налага и на него да му обяснявам. Почна нещо да подскача и той, та се наложи да кажа, че тая работа може да стане така ако и аз получа електронен образец на подписа на Изп. Директор на компанията, или ако е дал съответните полномощни на своите служители, да бъдат добри да ми дадат заверено нотариално копие на пълномощното и съответно електронен образец на подписа на упълномощения. Ако не стане веднага, не само няма да има договор, но и прекратявам съществувашия.

            Погледите им се оцъклиха и набързо разпечатаха договорите на хартиен носител и работата приключи по конвенционалния способ.
            Last edited by nacheff; 05.04.2016, 18:05.

            Коментар


            • Mike Florida

              В здравната система има изкуствен монопол !!!!! Не е естествен а е създаден, защото не е проблем да има много - няколко болници, няколко клиники и дори тях ги има но здравна каца е една.Самото осигуряване или застраховане се мафиотска или полукриминална а да го кажем направо криминална дейност. В нормалното общество има взаимопомощ се нарича , ако някой пострада другите съзнателно му се притичат на помощ. Ето това нещо иска да го замени здравната или застрахователна система. Осигуряване и застраховане трябва да се забранят защото на всичко отгоре озверяват обществото и то оскотява.
              Как ще се лекуваме тогава - много лесно - отиваш на лекар и той те преглежда и си плащаш, трябва да влезеш в болница - влизаш и си плащаш за лечението колкото струва то. Щяло било да бъде много скъпо ! Ще има и евтино и скъпо сигурно и скъпото няма да е по хубаво от евтиното с нормални и платими от хората цени за услугите.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Ами така се започва. От тук от там, по малко, в името на сигурността..... и в един момент се оказва че все пак живеем във фашистка диктатура. А демокрацията е била само една залъгалка.....

                Например в Англия тоя експеримент се провежда от доста време в частния сектор. Масово се използват пръстови отпечатъци като ключ за достъп. В производства, складове, частни фирми, офис сгради, даже на строителни площадки. Обикновено системата работи в комбинация със карта(пластика) и се сканира цялата дясна длан а не само един пръст.

                Другия популярен експеримент са електронните устройства които се стартират/отключват със пръстов отпечатък.

                Изобщо в бъдеще се очаква голямо следене, и личната свобода ще бъде напълно елиминирана. Системата във всеки един момент ще знае всичко за всеки.(всъщност това вече е почти изпълнено.) Дори сега всичко се следи документира и записва! Онлайн сърфиране, телефонни разговори, парични транзакции, местоположение чрез GPS през мобилната мрежа, локализиране чрез IP адресите, записване на индификационните номера на устройствата....
                Отделно че вече има камери навсякъде!

                Сега последната стъпка е пълното елиминиране не хартиения носител. Всички документи и архиви ще станат електронни, онлайн.

                Накрая ще бъде елиминиран и кеша, и това ще е края на личната свобода. Всички ще бъдат 100% зависими от система. Това е нова форма на фашизъм.

                Ако ти блокират електронната самоличност, няма мърдане!
                Не е ли това перфектния репресивен инструмент?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
                  Не смятам да вкарвам нерви в това, а в нещо по-смислено. То няма оправия и само ще се хабим.
                  Предложение да се прокара закон - който не иска да се сканира - да не плаща осигуровки и да не ползва здравна каса. Така ще бъде справедливо. Но никой от разпореждащите се с държавни пари шушумиги няма да се навие. А е толкова просто.

                  п.п. Много е интересен разбира се въпросът с пенсионерите - те цял живот са работили, никой не им е искал отпечатъци, плащали са си осигуровки. И сега ги карат да дават отпечатъци . Аз ако съм пенсионер ще им тегля една дълга и цветиста..
                  Не бъди наивен.
                  Гатака, Фермата /Оруел/.
                  Всичко е заради контрола.
                  И е видяно и предсказано отдавна.

                  Коментар


                  • Не смятам да вкарвам нерви в това, а в нещо по-смислено. То няма оправия и само ще се хабим.
                    Предложение да се прокара закон - който не иска да се сканира - да не плаща осигуровки и да не ползва здравна каса. Така ще бъде справедливо. Но никой от разпореждащите се с държавни пари шушумиги няма да се навие. А е толкова просто.

                    п.п. Много е интересен разбира се въпросът с пенсионерите - те цял живот са работили, никой не им е искал отпечатъци, плащали са си осигуровки. И сега ги карат да дават отпечатъци . Аз ако съм пенсионер ще им тегля една дълга и цветиста..

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от dzaekov Разгледай мнение
                      Не е проблем "автентификаторът", хора. Проблем е, че който влезе в системата, подписва каквото му се даде, без да се интересува, колко струва подписаното.... освен в редки, много редки случаи. И това се приема да се случи, защото дейностите са явно недофиансирани и за да съществува даден изпълнител или трябва да "надпише" /дали като количество или като качество-без значение/ или да икономисва от дейност, или да взима допълнителни плащания /къде по регламент, къде без него/. Така се случва "чудото", средствата да са все повече, качеството да е все по-малко. И понеже ползвателя не може а и не иска да регулира разхода, регулира го НЗОК. Административно с рег. стандарти, пределни стойности на разходите и т.н и т.н. Според мен истинската реформа би била смяна на посоката на регуалцията към пазар. Просто е: НЗОК заплаща "касови" цени и ако те са недостатъчни или пък ако има търсене, изпълнителите да въведат доплащане, което сега е забранено в договорите им. Тогава ползвателите добре ще гледат какво подписват, обществото ще разбере колко струва "пакета" услуги и колко може да плати с парите за здраве, изпълнителите ще бъдат подобаващо оценени според качествата си.....
                      Нещо разбрах, много не разбрах!

                      1. Подписването на всичко подадено е проблем? Моля за подробности. Става дума за подписите на пациентите ли? Ако са тези подписи, какво образование и подготовка се предполага да имат, че да контролират вида,, количеството и цените на извършените дейности??
                      Ти специално изписван ли си от болница след операция, като при напускането ти се е наложило да подпишеш подадени документи?

                      2. Отпечатъците имат ли някаква връзка с 1.?

                      3. Ако едновременно са изпълнени и двете условия:
                      - разходите за здраве растат, но
                      - качеството пада, както разбрах твърдението ти,
                      то там някъде заровено едно много смърдящо куче.
                      Без да се предизвиква подозрение в злоупотреба, горното твърдение формално може да е вярно, само при условие че има значителна промяна в цените и значително увеличаване на броя на пациентите. Аз не съм чул за нито едно от двете

                      Аз също смятам, че "автентификаторът" не е никакъв проблем, ама защо тогаз д-р Москов с толкова блясък в очите твърди, че това е Светият Граал.

                      Хора, тези просто ни правят на маймуни!
                      Като не разбират и не могат, да си ходят!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от dzaekov Разгледай мнение
                        Не е проблем "автентификаторът", хора. Проблем е, че който влезе в системата, подписва каквото му се даде, без да се интересува, колко струва подписаното.... освен в редки, много редки случаи. И това се приема да се случи, защото дейностите са явно недофиансирани и за да съществува даден изпълнител или трябва да "надпише" /дали като количество или като качество-без значение/ или да икономисва от дейност, или да взима допълнителни плащания /къде по регламент, къде без него/. Така се случва "чудото", средствата да са все повече, качеството да е все по-малко. И понеже ползвателя не може а и не иска да регулира разхода, регулира го НЗОК. Административно с рег. стандарти, пределни стойности на разходите и т.н и т.н. Според мен истинската реформа би била смяна на посоката на регуалцията към пазар. Просто е: НЗОК заплаща "касови" цени и ако те са недостатъчни или пък ако има търсене, изпълнителите да въведат доплащане, което сега е забранено в договорите им. Тогава ползвателите добре ще гледат какво подписват, обществото ще разбере колко струва "пакета" услуги и колко може да плати с парите за здраве, изпълнителите ще бъдат подобаващо оценени според качествата си.....
                        Тъй нареченото безумно понятие "автентификаторът", не е просто проблем, а ГОЛЯМ проблем! Не е въпрос само на това, кой ще разполага с биометрия на български граждани, а факта, че снемането на пръстови отпечатъци е унизителен и неправомерен процес към гражданите! Престъпниците и тези, който са били настанявани, забележи в КОНЦЛАГЕРИ, са били идентифицирани на базата на биометритя! Тук освен за сигурност, говорим и за някаква етика и елементарно човешко достойнство! Говорим и за свобода, говорим и за лично пространство! Така, че това е огромен проблем!

                        По второто нещо, КОЙ ще решава каква е цената на отделните услуги? ЗАЩО една група от лекари или здравни заведения, да не направят КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ, за цената на дадени услуги и да ЗАВИШАТ ЦЕНИТЕ МНОГОКРАТНО! Всичко може да мине дори през някакъв "Лекарски съюз" и да не се разследва за картел, А РЕАЛНО ЩЕ ИМАМЕ ТАКЪВ! После бедния българин да доплаща, дупе да му е яко, защото видите ли струвало "по-скъпо"!

                        В здравната ситема има ЕСТЕСТВЕН МОНОПОЛ, в среда с естествен монопол, СВОБОДЕН ПАЗАР Е НЕВЪЗМОЖЕН!
                        Няма какво да се лъжем с някакви "приказки"!

                        Коментар


                        • Не е проблем "автентификаторът", хора. Проблем е, че който влезе в системата, подписва каквото му се даде, без да се интересува, колко струва подписаното.... освен в редки, много редки случаи. И това се приема да се случи, защото дейностите са явно недофиансирани и за да съществува даден изпълнител или трябва да "надпише" /дали като количество или като качество-без значение/ или да икономисва от дейност, или да взима допълнителни плащания /къде по регламент, къде без него/. Така се случва "чудото", средствата да са все повече, качеството да е все по-малко. И понеже ползвателя не може а и не иска да регулира разхода, регулира го НЗОК. Административно с рег. стандарти, пределни стойности на разходите и т.н и т.н. Според мен истинската реформа би била смяна на посоката на регуалцията към пазар. Просто е: НЗОК заплаща "касови" цени и ако те са недостатъчни или пък ако има търсене, изпълнителите да въведат доплащане, което сега е забранено в договорите им. Тогава ползвателите добре ще гледат какво подписват, обществото ще разбере колко струва "пакета" услуги и колко може да плати с парите за здраве, изпълнителите ще бъдат подобаващо оценени според качествата си.....

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
                            Аз така и не можах да разбера какъв е смисълът на предложението на здравния министър. Какво ще се постигне???
                            Много по-просто е да се изгенерират някакви криптографски ключове и да видим как лекаря ще може да ми гепи частния ключ и да го използва. А така, да ти сканират отпечатъците - ами той веднъж сканирал ги - спокойно може да ги използва и без твое знание. Ако не е добър с техниката - обръща се към компютърен специалист. И после въпросният числов код се използва до откат. Иди доказвай, че не си ходил на лекар, след като кода ти казва друго.
                            Предполагам, че сумата за тия машини, които се гласят да купуват е доста сериозна, съответно и комисионната, за който ще уреди търга е доста дебела. Друга логика не виждам. Че кой балама ще се навие да си слага пръста някъде си(в контата да речем)? И то доброволно?
                            В общи линии и аз задавам същия въпрос и ме вълнуват точно тези и други хипотези.
                            Не се изненадвам, че няма подробен и убедителен материал, който обяснява смисъла на предлаганите промени по начин, който да е смилаем за широка публика.
                            Аз самият нарочно се заставих да гледам едно предаване К1 Референдум, което беше посветено точно на тази тема, с участието на зам. министър Шарков. По никакъв начин нито се почувствах убеден, нито разбрах. Е, винаги има съмнение, че задекранното устройство (аз, де) не е било на ниво, но нали целта е да бъдат убедени и да съдействат всякакви люде.

                            Както е обичайно за мен, падам си по формалното мислене, рационализиране и поставяне на множество малки въпроси, чиито отговори накрая да се съберат, па белким се изясни картината.

                            Системата с отпечатъци идела за да бори злоупотреби.
                            Какви? Видове?
                            Възможни са:

                            1. Злоупотреби, инициирани от пациентите .
                            2. Злоупотреби, инициирани от медицинското съсловие. Лекари, болници, фармацевти.
                            3. Злоупотреби, инициирани от органи в системата на здравеопазването.

                            Размишлявах, но нямам време да изпиша.
                            Пациентът е относително най-слаборисковият фактор при тези хипотези.
                            Без целево участие на лекари практически измамите са невъзможни.

                            Те искат чрез нарушаване на нашите права да си решават вътрешни на съсловието проблеми. В мига, в който си поставя пръста на скенера, въобще не мога да знам, какво се случва! Не мога да му влияя, не мога да контролирам.
                            Нека мислим! След скениране те ще получат код, снимка или графика. И какво от това? Викат, че било код, ама откъде да знам. За какво им е код?? Най-много могат да докажат, да придобият информация, че ако същото лице след време отново посети съответната болница, ще са сигурни, че е той.
                            И какво от това?

                            Нали личният доктор е изпратил с талон за хоспитализация точно описано лице. Къде точно тук играят отпечатъците? Само при хипотеза, че в един следващ момент дойде друго лице с талон за хоспитализация, издаден на първото лице, тогава може да се хване някаква схема. Защо?! Защото се предполага, че (както твърдят) машината при еднакви отпечатъци ще генерира еднакъв код, а ако кодът е различен, значи лицето е друго.
                            Намирам това за твърде екзотична хипотеза.

                            Накъде бия?!
                            Те не са полицаи, нямат обучение и правомощия да правят оценка на документи, да сравняват снимки, да сравняват отпечатъци.
                            Само си представете какви девойчета работят по регистрациите.

                            Само и единствено при хипотеза, че устройствата за отпечатъци са вързани и обменят в реално време информация с МВР, може хипотетично да са намалят някакви схеми, които се въртят при лечението само с лична карта.
                            Нали не сте забравили, че всеки притежател на бг документи си е оставил вече отпечатък на пръст при полицаите. Това вече с неохота сме го преглътнали, като се надяваме, че там информацията е защитена. А дано!

                            Всичко това ми прилича на законово позволение на търговски дружества да правят бази данни с биометрични данни на населението.
                            Не става!

                            И не забравяйте, че рано или късно ще се появят и други здравни каси,

                            Коментар


                            • тук аналогично се прокрадва и тезата, че генериците били много по-добри от оригиналните продукти основно с аргумента, че видите ли хората за по-малко пари получавали същото нещо.... е да, ама не... всеки с някакъв допир до медицината знае колко странични ефекти се появяват при генериците и е и логично - не може да направиш копи пейст на нещо и да твърдиш, че са 1:1... пепси кола не е кола.

                              абе не са шега нещата в никакъв случай.

                              Коментар


                              • Аз така и не можах да разбера какъв е смисълът на предложението на здравния министър. Какво ще се постигне???
                                Много по-просто е да се изгенерират някакви криптографски ключове и да видим как лекаря ще може да ми гепи частния ключ и да го използва. А така, да ти сканират отпечатъците - ами той веднъж сканирал ги - спокойно може да ги използва и без твое знание. Ако не е добър с техниката - обръща се към компютърен специалист. И после въпросният числов код се използва до откат. Иди доказвай, че не си ходил на лекар, след като кода ти казва друго.
                                Предполагам, че сумата за тия машини, които се гласят да купуват е доста сериозна, съответно и комисионната, за който ще уреди търга е доста дебела. Друга логика не виждам. Че кой балама ще се навие да си слага пръста някъде си(в контата да речем)? И то доброволно?

                                Коментар

                                Working...
                                X