IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Геополитика

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от murutis Разгледай мнение
    Седмица преди казал Косово е Турсиа а утре може каже България не състесвува?
    Ти Турцин си?
    Един ислям като в Турция с човешко лице и повече права за жените , но и консервативен от една страна както направи Ердоган с насърчаване на ролята на жените, основната роля която са забравили няма да е зле за демографския рестарт!

    Коментар


    • Ако част от това, което се изрича, стане факт, почти на 99% е сигурно, че и останалото ще се случи.

      Коментар


      • Ясно, че въпросът ми е риторичен.
        Обаче, признавам си, че точно за бъзикарите не съм мислил.
        Реших, че е обикновена провокация (немайтапчийска).
        Обаче, наред с многото неща, които Сорос и подобните му е абсурдно да кажат директно, има и отделни тези, които всъщност вече се изричат без притеснение.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
          Достатъчни са ми само две изречения,за да ти кажа-не,не е давал!!!!

          Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!?
          http://neverojatno.wordpress.com/2013/08/06/soros/

          Коментар


          • Давал ли е Сорос такова интервю?

            http://www.epochtimes-bg.com/2013-04/2013-11-10_01.html

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
              Казал е истината.Виж дали на тебе това ти харесва е друга работа
              Седмица преди казал Косово е Турсиа а утре може каже България не състесвува?
              Ти Турцин си?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от murutis Разгледай мнение
                Полосението става дейнджъръс. Мисла че света трабва реагира.

                http://inews.bg/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D..._i.340473.html
                Казал е истината.Виж дали на тебе това ти харесва е друга работа

                Коментар


                • Полосението става дейнджъръс. Мисла че света трабва реагира.

                  http://inews.bg/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D..._i.340473.html

                  Коментар


                  • "Лоша" сделка с Иран = ВОЙНА!

                    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1173738

                    Коментар


                    • Приятна изненада от Джефри Сакс!

                      Връща дебата за климата като основен фактор в Геополитиката!

                      Някои страни са обречени да бъдат бедни. Ако дадена държава няма излаз на море, природни ресурси или земеделски земи, а на всичкото отгоре има горещ климат, тя едва ли някого ще излезе от капана на бедността.

                      Ако страната разполага с няколко големи пристанища, находища на въглища и петрол, с помощта на които е успяла да развие добра индустрия, а тя самата се намира в по-студени географски ширини, тогава има всички шансове да забогатее. Институциите и тяхното качество - защитата на собствеността, мъдрото регулиране, изборите и демокрацията като такава - няма да изиграят кой знае колко значителна роля в съдбата й.

                      Страните се различават една от друга по своето икономическо развитие, като зависимостта на икономическото развитие от географията стана все по-очевидна. Най-богатите региони в света са САЩ, Европа, Австралия, Япония, Корея и богатите на петрол страни от Близкия Изток. Най-бедните държави се намират в тропическа Африка, Южна Азия, Латинска Америка. Но защо така се случва?

                      Пет степени на икономическото развитие

                      Икономическото развитие предполага, че икономиката на всяка държава трябва да преживее пет структурни революции:

                      1. Да започне да потребява много енергия

                      2. Да развие съвременно земеделие

                      3. Да създаде система за възпроизводството на нови научни знания

                      4. Да намали смъртността

                      5. Да се урбанизира

                      Всяка от тези трансформации сама по себе си е сложен процес, който включва еволюцията на множество ресурси - от работна сила и земя до развитието на знанията, регулаторните, социалните, юридическите и културните фактори. Съвкупността от множество фактори влияе и върху икономическия растеж. Като основно значение има взаимодействието на околната среда с културата, институциите и технологиите.

                      Как парната машина преобърна света

                      Изобретяването на парната машина даде сериозен тласък на човешкото развитие. Ако тя не беше изобретена, човечеството щеше да заседне в капана на ниските темпове на растеж. След нейното изобретяване светът попадна в друг капан: по-рано основен източник на горива бяха органични вещества, а сега - изкопаемите въглеводороди.

                      Изобретяването на парния двигател е ярък пример как взаимодействието на комплекс от фактори влияе върху икономическото развитие. На първо място, Великобритания получи най-големи предимства от това нововъведение. Страната беше богата на желязна руда и въглища, а също така имаше опит в добива и използването на ресурси.

                      Пазарната икономика също помогна на Обединеното кралство, както и наличието на съответните институции и законодателство, защитаващо правото на собственост. Но без въглищата Великобритания нямаше шанс да се превърне в световен лидер. Това се доказва, ако вземем на пример Холандия, в която пазарната икономика се появява много по-рано, но страната не разполага с природни ресурси.

                      По-нататъшната индустриализация на страните е зависела от въглищата. Тяхното наличие е помогнало на Западна Европа, Русия, Австралия и други страни. Но те са отсъствали в Африка и Южна Америка. В края на ХІХ век регионите, които не са разполагали с находища на въглища, изостават сериозно от останалия свят.

                      Всичко се променя пак в края на ХІХ век, когато транспортът става по-достъпен, а разходите намаляват. Наличието на въглища престава да бъде единственият определящ фактор за индустриализацията.

                      Но тогава страните, които не са богати на въглища попадат в капан: за да си ги купят, трябва да изнесат някаква стока, а производството на такава стока изисква развита индустрия. Някои страни успяват да излязат от този капан за сметка на износа на други ресурси, преди всичко злато и диаманти.

                      В началото на ХХ век преработката на петрол открива нови пътища за икономическо развитие. Тя осигурява енергия на местната икономика, а също така тя може да се използва за обмен на въглища и други стоки в чужбина.

                      Световната търговия: от износа на зърно до износа на работна ръка

                      В началния етап на развитие в особено неизгодно положение се оказват страните, на които им се налага да купуват храни. Даже днес техният транспорт е изключително скъп. Изключение правят малките икономики, намиращи се до големи земеделски страни, а също така богатите държави, като богатите на петрол пустинни монархии.

                      Всяка икономика се нуждае от пробивни технологии в селското стопанство, за да освободи работници за останалите сектори. Преминаването от лично стопанство към пазарно ориентирано земеделие лежи на границата, когато урожаят от един хектар се увеличава от 1 тон зърно до 2 и повече тона. Съвременното земеделие се заражда във Великобритания, а след това се пренася в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Аржентина и Уругвай. Развитото ефективно земеделие води след себе си урбанизацията. Населението вече може да се изхрани по-евтино, хората вече могат спокойно да се преселят в градовете.

                      Това съдейства за развитието на търговията. Тук предимство получават страните, които имат достъп до море. Водният транспорт е далеч по-евтин от железопътния. С постепенното развитие на търговията, богатства започват да трупат страните, разполагащи с природни ресурси или с обширни площи за земеделие. Държавите, които не разполагат с тези две неща, остават бедни.

                      От 60-те години на ХХ век се появява още една възможност за растеж: продажбата на работна сила на транснационалните корпорации. Благодарение на развитието на транспорта, готовите стоки могат да се превозват от една страна в друга. При това се появява възможност да се изнася труд и от страните, които нямат морски излаз.

                      Фактори помагащи за развитието

                      Ето основните фактори, които съдействат за развитието на държавите:

                      1. Страната се нуждае от достъп до съвременни енергийни източници

                      2. Страната трябва да развива съвременно земеделие

                      3. Страната трябва да има положителен търговски баланс

                      4. Морският излаз спомага за растежа

                      В света съществуват 24 държави с население над 1 милион души, които едновременно не са богати на природни ресурси и нямат достъп до море. Сред тях са най-бедните страни на Африка, а също така Молдова, Афганистан, Бангладеш и Непал. От тези държави само Ботсвана е страна със средни доходи. Африканските държави, намиращи се на юг от Сахара, изостават по всички параметри на икономическото развитие.

                      В света съществуват 48 страни, бедни на енергийни ресурси, от тях 28 се смятат за бедни. От 99 държави, богати на енергия, 6,1% са бедни. Това е най-добрият билет, за да напуснете капана на бедността. И отново страните на юг от Сахара изостават по всеки един параметър.

                      Освен всички тези фактори близостта до икономически център също помага да се избегне капана на бедността. Например, по време на индустриалната революция най-бързо забогатяват съседите на Великобритания. При това земеделските и медицински технологии се разпространяват в страните, които по своите екологични условия са близки до Великобритания. Те започват да се развиват след Европа. Изчисленията също така показват, че страните със студен и сух климат 27 години по-рано преминават бариерата от 2000 долара БВП на глава от населението в сравнение със страните с горещ и влажен климат. /БГНЕС

                      Коментар


                      • Първата ислямска държава която иска да налага вето на ООН http://news.ibox.bg/news/id_1946514929
                        Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                          Там е работата, че не само няма да падне, но цифрата 500 на Супертрейдър ще ви се види като добра цена през 2029г.
                          Аз очаквам до 2025г. изобретението на супертрейдъра да е закачено на всеки автомобил и да нямаме потребност от петрола.
                          Убеден съм че неговото изобретение върши работа, лично съм го видял.
                          Не става и дума за фалш, както при онзи калитко от Оряховица.
                          Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                            Руснаците се пишат контра на Америка и подкрепят Сирия само защото имат интерес района да е напрегнат, но не точно взривен. Има напрежение в Близкия Изток - има висока цена на петрола. Руските и американски олигарси/мега компании имат един и същ интерес.. да продават скъпо петрол и газ. Падне ли цената на петрола идват тъмни времена за руската икономика, която е силно зависима от износа на суровини. Точно затова си ги мерят Путин и Обамата и района си тлее и ще тлее с години , а през това време куцо и сакато ще калкулира геополитическия риск в цената на петрола.

                            поздрави
                            Там е работата, че не само няма да падне, но цифрата 500 на Супертрейдър ще ви се види като добра цена през 2029г.

                            Коментар


                            • Руснаците се пишат контра на Америка и подкрепят Сирия само защото имат интерес района да е напрегнат, но не точно взривен. Има напрежение в Близкия Изток - има висока цена на петрола. Руските и американски олигарси/мега компании имат един и същ интерес.. да продават скъпо петрол и газ. Падне ли цената на петрола идват тъмни времена за руската икономика, която е силно зависима от износа на суровини. Точно затова си ги мерят Путин и Обамата и района си тлее и ще тлее с години , а през това време куцо и сакато ще калкулира геополитическия риск в цената на петрола.

                              поздрави
                              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                                След като Обама клекна на Путин за Сирия, мисля, че едва ли ще нападне Иран който е в пъти по-мощен колос. Виж Израел дрънка оръжие много отдавна и лятото беше на косъм да удари иранските централи с 300 супермодерни изстребителя и бомбандировача. Израел е с впечатляваща авиационна мощ! Може да удари прецизно едновременно 300 ирански тайни ядрени и конвенционални военни обекти.
                                Само за една нощ САЩ с удар от Турция , а Израел с удари от запад и юг, съвместно и координирано с американска авиация от персийския залив, могат да заличат Иран като военна сила. И все пак 80 милионен и богат на петрол Иран няма да се даде лесно. Ще мобилизира всички свои подструктури като Хизбула и други подобни за съпротива.
                                И Китай и Русия ръкопляскат???!!!!Как си го представяш да стане това?

                                Коментар

                                Working...
                                X