IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да приемаме ли бежанци ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ДАНС души в столицата за предполагаем терорист
    14 декември 2013,
    Включени са и екипи на МВР

    Тайни агенти на ДАНС от няколко дни обикалят хотели, молове, метростанции в столицата и душат за предполагаем терорист. В акцията са включени и екипи на МВР., пише "Преса".

    "Дойдоха, показаха снимка на човека и обясниха, че издирваният е с паспорт на държава от ЕС", признал столичен хотелиер.Новината бе потвърдена от високопоставен служител на МВР.

    "Не можем да ви кажем нито националността на предполагаемия терорист, нито държавата, откъдето е пристигнал. Има опасения, има риск, но работим сериозно, правим всичко необходимо", заяви източникът.

    Няма сигнал за пряка заплаха, но има профилактични мерки за сигурността по всички критични точки в страната", потвърди вътрешният министър Цветлин Йовчев.

    "Извършват се проверки в цяла България", допълни го главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Оперативните данни за предполагаеми терористична опасност за страната са дошли от ДАНС, а по тях работи и МВР, уточниха експерти от вътрешното ведомство.

    Поучени от критиките след атентата в Сарафово, МВР и ДАНС са на щрек и не пренебрегват нито един, дори и дребен сигнал, касаещ националната сигурност. Хората трябва да бъдат внимателни и ако забележат съмнителни лица и предмети, веднага да съобщят на полицията. От МВР и ДАНС уверяват, че засечените чужденци, които са рискови за националната сигурност, са затворени в домове, не са на свободен режим и ще бъдат експулсирани.


    В последните месеци експерти многократно алармираха, че заедно с бежанците у нас могат да влязат лица, свързани с терористични организации или екстремистки групировки. В края на септември бившият секретар на МВР Иван Бояджиев предупреди, че хора на "Ал кайда" влизат у нас като бежанци.

    "Не случайно израелците твърдят, че Сирия се е превърнала в лагер за обучение на членове на "Ал кайда". Разпръсването им по света е изключително обезпокоително", предупреди тогава полк. Бояджиев.

    http://www.livenews.bg/dans-dushi-v-...source=flip.bg
    Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Ани Василева Разгледай мнение
      Не виждам защо да не се приемат. Свата въпрос обаче само за тези, които наистина бягат от ужаса на Сирия. Всички останали - да си ходят по родните места и повече да не се връщат
      Ти сигурно и в Дядо Коледа вярваш...

      Коментар


      • Не виждам защо да не се приемат. Свата въпрос обаче само за тези, които наистина бягат от ужаса на Сирия. Всички останали - да си ходят по родните места и повече да не се връщат
        I dream

        Коментар


        • Валентин Попов председател на СФСМВР Полицаите, командировани на българо-турската граница, стоят по 16 часа на браздата, возят ги със зилове, цепят си дърва за огън
          БЕТИНА АПОСТОЛОВА, 12 декември 2013 18:02,
          ,,..Гост на форума беше зам. министърът на МВР Васил Маринов, което се случва за пръв път в историята на синдиката. Сред проблемите, които бяха дискутирани на конференцията, беше положението на българо-турската граница. На помощ на “Гранична полиция” там са командировани 1500 полицаи от цялата страна. Те са наредени в жива верига - през 300 метра един от друг, с една цел - да не допуснат влизането през зелена граница на бежанци. В живия щит на границата има над 100 полицаи от Благоевградска област.

          При какви условия са поставени те, защо стоят по 16 часа на браздата, как противодействат на миграционния натиск и какво правят полицейските синдикати, разговаряме с шефа на СФСМВР Валентин Попов, който е главен полицай в Гранично-полицейски участък - Благоевград.

          - Г-н Попов, какви са основните проблеми пред полицаите, изпратени да патрулират по българо-турската граница?

          - Миграционният натиск е много голям, което наложи командироването на гранични полицаи от други места и от останалите структури на МВР на българо-турската граница. В момента там има 1500 човека. В началото проблемите бяха организационни. При настаняването трябваше да се прави избор между места с по-добри битови условия, които са на 80-100 км от граничната зона, или на други, които са по-наблизо, но с по-лоша материална база. Като се прибави и тежкият терен при зимни условия, съществуват ред проблеми, които стоят и трябва да се решават.

          - Какво правят синдикатите в тази ситуация?

          - На няколко срещи с ръководството на ГД "Гранична полиция" настояваме условията на труд за възстановяването на колегите да бъдат максимално облекчени. Не достигат палатките на граничната линия, в които полицаите могат да влязат да се стоплят, да пият чай и пак да се върнат в зоната за отговорност. В ГПУ - Малко Търново изобщо липсват. Последната договорка с ръководството е, че ще им бъдат изпратени на първо време 30 палатки, а на други места ще бъдат поставени фургони.

          - Вярно ли е, че полицаите на границата сами секат дърва, за да се сгреят в студа?

          - Вярно е, че имаше такива периоди, в които трябваше сами да се справят. Вече имаме уверение, че дървата за огрев ще бъдат доставяни централизирано, за да може колегите да се разтоварят от несвойствените си задължения на горски работници.

          - Как става превозването на полицаите до границата и доколко е нормално държава членка на НАТО да ползва съветски зилове-джугани за тази цел?

          - Като не разполагаме с немски мерцедеси, ще ни се наложи да се задоволяваме със съветски зилове. Има система и мерки за безопасност при ползване на каквото и да е превозно средство, които, ако се спазват, и армейските зилове ще свършат работа. Има договорка да се изпратят високопроходими джипове от съседни дирекции. Проблемът с превоза води до увеличаване на часовете, през които се стои на границата. Извозването става на няколко курса и една нормална смяна от 12 часа може да стигне до 16 часа, което е доста неприятно. В района на Резово, което е към ГПУ - Малко Търново, полицаите често са принудени да ходят час-два пеша до мястото, където трябва да изпълняват задълженията си. В същото време те трябва да носят със себе си 10 кг багаж, техника за наблюдение, дрехи, което е едно сериозно натоварване. Предполагам, че другата седмица този проблем трябва да бъде решен. Твърденията, че използването на високопроходими автомобили ще разбие пътищата, са крайно несъстоятелни. За нас здравето на колегите е по-важно, отколкото горските пътища. В това отношение срещнахме разбиране от ръководството на ГД "Гранична полиция".

          - Как стои въпросът с инструктажа на място, тъй като има сигнали, че на някои места това не се прави, а на границата все пак са полицаи от вътрешността на страната?

          - Имало е случаи, при които или закъсняват с инструктажа, или не се прави. Поставихме искане, особено за колегите от "Охранителна полиция", да бъдат поставени до служители от "Гранична полиция", които са от района. На някои места дори и това не се правеше.

          - Какво трябва да направи един полицай, когато види срещу себе си бежанци? Какви са инструкциите?

          - Единственото, което може да се направи, е по някакъв начин тези хора да бъдат спрени да минат границата. В момента, в който видят срещу себе си полицай, те няма да тръгнат да пресичат граничната пирамида. Ако преминат, остават в България и ние повече не можем да ги върнем в Турция. Има някаква надежда за подписване на споразумението за реадмисия между Турция и ЕС. Но ще бъде ли подписано и как ще започне да действа, това все още са въпроси от бъдеще време. В момента трябва да се попречи на тези хора да влязат в България, защото вече е съвсем ясно, че много от тях нямат причина да искат статут на бежанци. Много малко са сирийците, които са заплашени и са противници на правителството. Огромната част от тези, които напират да преминат границата, са афганистанци, пакистанци. Това е миграционен поток, а не бежански.

          - Може ли този миграционен натиск да дестабилизира и застраши националната сигурност на държавата?

          - Не смятам, че става дума за целенасочен опит за дестабилизация на държавата. България определено е транзитна страна в техния път, който е насочен към Западна Европа. За съжаление това създава големи трудности пред нас. Това, което е добро, е, че опазването на границата при тази операция е напълно обезпечено откъм техника и бензин. Това беше категорично заявено и от зам. министъра на вътрешните работи.

          - Докога ще продължи операция "Жива верига"?

          - От информацията, с която разполагам, командироването на служителите ще продължи поне до края на март.

          - Каква е вероятността полицаите, които вече са били командировани, да повторят и потретят?

          - От ръководството на "Гранична полиция" научих, че има указания да не се изпращат в командировка хора, които вече са били, докато не се изчерпят останалите. Най-вероятно в по-малките участъци ще има хора, които ще повторят, но това трябва да се случи в по-далечно време.
          http://struma.bg/news/17055/1/1/Sind...a-za-ogun.html

          Догодина може да започне изграждането на телените ограждения по границата
          11 декември 2013
          След около 40 дни може да започне изграждането на телените ограждения по границата, коментира в кулоарите на парламента военният министър Ангел Найденов. Той подчерта, че Министерството на отбраната подпомага усилията на държавата и на институциите да се справят с миграционния натиск.

          По думите на министъра участието на въоръжените сили може да се търси в седем направления, но ведомството не е основен фактор при решаването на проблемите на бежанците. Имаме и медицински екипи, освобождаваме определени сгради, както и безвъзмездно предоставяме вещи, оборудване, екипировка и медикаменти, добави Найденов.

          Той припомни, че военните участват и в двете фази - възстановяване на пътищата и изграждането на теленото заграждение (на етап доставка на материали на границата с Турция). Тази процедура може да приключи в рамките на 40 дни, след което да започне самото изграждане, уточни военният министър.

          Ангел Найденов съобщи, че има проблем, който до този момент не е намерил решение и който възниква във връзка със създаването у нас на Центъра за реагиране при кризи в състава на НАТО. Той е в процедурни акредитации от страна на Алианса, акредитирани са военнослужещи от Полша, Румъния и Гърция, чакат се и други, в същото време в центъра би трябвало да се регламентира правото на труд и на служители от други ведомства, които имат отношение към бедствия, аварии и кризи, което предполага промени в други закони, обясни министърът.
          http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1187560
          Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

          Коментар


          • За пореден път се убеждавам,че държавата ни за бежанците е майка,а за българите е мащеха Бежанците стават заварчици и монтьори.Държавата дава 948 600 лв. за обучение на 800 имигранти
            http://www.monitor.bg/article?id=411071
            Държавата ще строи нов център за деца-бежанци, които са в България без родителите си. http://btvnews.bg/article/bulgaria/o...v-s-banya.html

            Сирийските бежанци бяха отличени с награда "Човек на годината" Сирийците получават наградата за тяхната смелост да напуснат домовете си, както и за това, че отстояват човешките си права. http://bnt.bg/bg/news/view/113434/si...ek_na_godinata


            Ето как гърците си решават проблема и то с помощта на Фронтекс .Министърът на Македония и Тракия в Гърция Теодорос Караоглу:...до миналата година са имали сериозен проблем с трафика особено в района на областта Еврос и река Марица, но след изграждането на 11 км стена, тази част е напълно затворена и напливът е ограничен.

            „Успяхме с помощта на Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки – FRONTEX.
            http://www.standartnews.com/svyat-ev...es-217723.html
            Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Mr_crash Разгледай мнение
              Израильский Кнессет в ночь на 10 декабря принял закон, согласно которому правоохранительные органы получают право задерживать нелегальных иммигрантов из Африки на срок до года без предъявления каких-либо обвинений, сообщает Agence France-Presse.

              По мнению авторов документа, эта мера позволить ограничить количество нелегалов, пытающихся незаконно переселится в Израиль. Нелегальная иммиграция, полагают они, угрожает статусу Израиля как еврейского государства.

              www.lenta.ru

              няма да превеждам. не е необходимо

              ,,...The legislation further allows for the operation of a migrant detention facility that is to be open during the day and locked at night. The detainees at the facility, which can hold up to 3,300 people, will be barred from working, but will be provided with shelter, food, healthcare and social services. .......Thirty Knesset members voted in favor of the legislation, while 15 others voted against it. Sa'ar, Health Minister Yael German and Pensioner Affairs Minister Uri Orbach were the only cabinet members to take part in the vote.Knesset Member Miri Regev (Likud) dismissed claims that the amendment constitutes violation of human rights.....''Цялата новина от извора тук >http://www.haaretz.com/news/national/.premium-1.562666
              Last edited by коки; 11.12.2013, 10:10.
              Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

              Коментар


              • http://www.blitz.bg/news/article/238476
                Както винаги, за имигрантите се намериха пари, а аз нуждаещи се българи няма.
                Правителството дължи много сериозно обяснение защо и как харчи пари на данъкоплатци в полза на хора нелегално преминали границата, невнесли и 1 ст в хазната и незнаещи една дума бг език!
                И освен това, нали бяха само временно тук, поне така ни залъгваха! Колко от тях отидоха в Западна Европа? Николко!

                Коментар


                • Израильский Кнессет в ночь на 10 декабря принял закон, согласно которому правоохранительные органы получают право задерживать нелегальных иммигрантов из Африки на срок до года без предъявления каких-либо обвинений, сообщает Agence France-Presse.

                  По мнению авторов документа, эта мера позволить ограничить количество нелегалов, пытающихся незаконно переселится в Израиль. Нелегальная иммиграция, полагают они, угрожает статусу Израиля как еврейского государства.

                  www.lenta.ru

                  няма да превеждам. не е необходимо

                  Коментар


                  • Алжирците в Любимец мятали шкафове и решетки по полицаите
                    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2560490
                    Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                    Коментар


                    • България трябва задължително да си охранява границата Турция, но сегашната власт никога няма да го направи наистина. Ще гледаме телевизиони мерки и пушилка в типичния пропаганден стил. Причината е проста. Тия орди дават на сегашната власт желаното отвличане на вниманието от проблемите в София и арумент с/у Европйския Съюз и текущата ориентация на страната. Като резултат, изявите на др. Сидеров ще зачестят, но по границата абсолютно НИЩО няма да стане.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mvr0306 Разгледай мнение
                        http://bolgari.net/chuzhdenci_izkupu...a-n2-7849.html
                        Нещата започват да се подреждат.
                        Нищо не е случайно.
                        В това да купуват земя не виждам никакъв проблем. Проблемът е единствено във виртуалния характер на южната ни граница. Докога?

                        Коментар


                        • http://bolgari.net/chuzhdenci_izkupu...a-n2-7849.html
                          Нещата започват да се подреждат.
                          Нищо не е случайно.
                          Тази хубава българска земя ще бъде откъсната от територията ни. При застаряващо население от няколко хиляди души следващата стъпка е да се заселят десетките хиляди бежанци там.... повечето от тях са млади жени, деца. Раждат по 5-6 деца.

                          Коментар


                          • МВР - Ал Кайда 1 : 0

                            http://offnews.bg/index.php/275273/p...tsai-alzhirtsi

                            Може би е било по-добре тези бойци да се спрат на някоя граница и да им се поиска виза, но парализирани от кръста надолу пак бива.

                            Коментар



                            • Мадърският наглец дедо Кохари изпълзя от дупката си и рекна ::,,България има шанс в настоящия момент като страна на емигранти, но и която приема такива, да се превърне в пример за добро управление на процеса и най-вече за толерантно и хуманно отношение към пристигащите емигранти у нас, още повече, че става въпрос за бежанци, които търсят спасение от военен конфликт. Нужно е просто да сменим начина си на мислене и да ги възприемем, вместо като пречка и милиони разходи, като една възможност, като принос към собственото ни общество.

                              Освен финансовите средства, които са ни нужни, и които вече е ясно, че ще получим, е нужно да следваме работещ модел, за да не бъдат хаотично изразходвани те. След решаване на чисто битовите проблеми, като жилище, медицинска помощ и училище за децата, идва основният проблем – социалната интеграция на малкия брой от тях, които ще пожелаят да останат у нас. Те трябва да получат ясен статут, да им се осигурят курсове за изучаване на езика, да улесним бюрократичните спънки за започване на собствен бизнес – много от тях са предприемчиви хора, които са оставили назад работещи фирми и предприятия, както и свободен достъп до работни места. С всичко това ще помогнем не само на сирийските бежанци, но ще се раздвижи и собствената ни икономика. Това са повече хора, които се нуждаят от закупуване или наемане на жилища, например, както и от ползването на различни услуги. Формирането на гета и изолирането на бежанците не е продуктивно и дори е социално опасно. Като дългогодишен емигрант съм особено чувствителен към темата и съпричастен със съдбата на тези хора, тъй като познавам не само битовите, но и социалните и емоционални трудности на емигрантския живот.

                              Успешното справяне със ситуацията с бежанците би бил добър пример, който България би могла да даде в Европа, и което със сигурност ще увеличи доверието към нас. А това би било една добра предпоставка и наш плюс за приемането ни в Шенген, както и за по-справедливото отношение към нашите емигранти навън. ''

                              http://news.bgnes.com/view/1129155
                              Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                              Коментар


                              • Това е успех на турската дипломация- позор за политиците ни .Това значи всички 80 млн. турци да влизат без Никакъв контрол в БГ за неопределено време и не само транзит. Това "споразумение" не е част от договора ни с ЕС и след т.н. бежанци "без визи" означава БГ става провинция на Турция. Досега поне имаше някакъв контрол, поне за статистиката, хайде юруш на туристите -гости. Турците отдавна премахнаха визите за БГ граждани да стимулират асоциирането и Асимилацията.ЕС и Турция подписват споразумение за реадмисия

                                4 декември 2013, 18:10
                                Европейската комисия и Турция постигнаха пробив във водените от години преговори за визова либерализация и спогодба за реадмисия. В Брюксел комисарите по вътрешните работи и разширяването и турският външен министър съобщиха, че спогодбата за реадмисия ще бъде подписана на 16-и декември в Анкара.
                                Този документ ще даде възможност на България да връща обратно в Турция имигрантите, незаконно дошли оттам на българска територия. Българският външен министър Кристиян Вигенин коментира, че тази спогодба е много важна за страната ни.
                                Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу определи днешния ден като исторически. Министърът изрази очакването до три години да бъде постигнато споразумение за облекчаването на визовия режим за турските граждани, пътуващи в ЕС.
                                Турският народ е част от европейския, заяви Давутоглу.
                                Днешното решение е много важно, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.
                                В отговор на въпрос тя поясни, че все още е рано да се каже кога турските граждани ще могат да започнат свободното си движение в ЕС.

                                Еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле допълни, че решението е постижение от дълготодишен труд. Според него то дава нов тласък на преговорния процес между Турция и ЕС.
                                Желаем кипърският въпрос да намери решение възможно най-скоро, но той няма общо с днешното решение, коментира в отговор на въпрос Давутоглу. Решение ще има, но е необходима същата решителност "и от другата страна", посочи той.
                                Министърът на външните работи Кристиан Вигенин изрази убеденост, че договореното днес споразумение за реадмисия между ЕС и Турция ще даде нови възможности за справяне с бежанския поток към България.
                                Министърът коментира темата пред български журналисти в Брюксел след участието си в двудневното заседание на своите колеги от НАТО.
                                В последните седмици се работеше активно, България се опита да ускори този процес, поставяхме нееднократно този въпрос пред турската страна и пред колегите от ЕС, уточни Вигенин. Радвам се от постигнатия резултат. Това за нас е важно и е конкретна стъпка, която успяхме да постигнем, допълни той.
                                Министърът уточни в отговор на въпрос, че споразумението по всяка вероятност не би имало ретроактивна сила, т.е. не би се отнасяло до вече влезлите у нас през Турция имигранти, обхванати от процедура за предоставянето на правен статут.
                                Тези имигранти няма да бъдат връщани, поясни той.
                                По неговите думи облекчаването на визовия режим за турските граждани ще се отрази положително на туризма и на бизнеса в България.
                                Вигенин добави, че в средата на януари догодина е потвърдено заседанието на двустранната смесена комисия по граничните въпроси между България и Турция.
                                Пред подписване е споразумението за съвместно наблюдение на границата, допълни Вигенин.
                                http://www.vesti.bg/sviat/evropa/es-...misiia-6000038
                                Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                                Коментар

                                Working...
                                X