Първоначално изпратено от val/she
Разгледай мнение
Накратко - липсва мотивация, заради неяснотата във възможности за бъдеща реализация.
Липсват условия. Това е усилие, което изисква поне някакви начални условия за изпълнението му.
Липса на толерантност в обществото като цяло. И себе си включвам в хората, които трудно биха приели в училище класът да е пълен с циганчета. Бих направила всичко възможно, детето ми да не е там.
Затова намирам цялата политика за интеграция, и особено от програмата на Сорос(вече приключила без успех) и държавна политика на наливане на пари за помощи, за изначално сбъркана.
Тя не решава проблема, а го следва...
Образованието е единственият начин те сами да се включат в социално-икономическия живот.
И начинът за мен е училища, много училища - РОМСКИ.
Точно както има еврейско, арменско... Това е етнос, с който съжителстваме от векове.
Трябва да има училища с изучаване на цигански език и естествено, български и всичко друго необходимо за едно задоволително образование.
Училище във всяка по-голяма махала, задължителна занималня(доп.часове) за изоставащи...за възрастни, за конкретни курсове с практическа насоченост...
Но, това изисква една цялостна политика за ОБРАЗОВАНИЕ - адекватно и повсеместно и за българите!
Образование, отговарящо на нуждите на времето и изискванията на прогреса, а не само стари програми, даващи обща култура.
Образование за всички възрасти. Сега, ако възрастен човек, незавършил някога основно или средно образование има желание....възможностите са почти никакви...
А трябва да е нещо лесно, точно както да отидеш да караш шофьорски курс, например.
И учители по езици - много и различни.
Вероятно, едно двойно увеличение на сегашния бюджет за образование, при добра оптимизация ще е достатъчен.
И това, според мен ще са най-полезно изхарчените пари в тази държава.
Коментар