IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (Архив до 19.06.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ренета Инджова: България ще плаща големи глоби, виновни са президентът и премиерът

Последна редакция: 24.04.2013, 10:04

Публикуване: 24.04.2013, 10:02
    ренета инджова

© БГНЕС

Автор: Money.bg

Размер на шрифта: a a a

Притеснително е това, че един служебен кабинет, който се смята за най-ефективният модел по време на политическа криза, всъщност е зациклил на темата подслушвания. Това заяви пред bTV председателят на НСИ и бивш служебен премиер Ренета Инджова, обвинявайки до голяма степен властите в лицето на кабинета на Марин Райков и президента за „пренебрегването" на задълженията им към НСИ.

Според Инджова, докато Росен Плевнелиев обещава прилагане на датски стратегии за енергийна ефективност, всъщност жизнено важни български стратегии не се приемат и прилагат навреме. Става въпрос за Стратегията за НСИ за периода 2013-2017 г., който МС трябвало да приеме с голямо закъснение, но не го направил. Вследствие на това страната ни щяла да плаща огромни санкции от страна на ЕС заради неспазване на директивите зпо отношение на статистическите данни.

Освен това от години НСИ не получавало и лев за развитие на проектите си, а се ползвало само „на ишлеме" - на гърба на всичките 1100 служители, оплака се Инджова и добави, че ако сега я отстранят от пост заради думите й, "няма да е първият път, в който заради добро управление получавам санкция".

Инджова разказа още, че в институцията, която ръководи има порочни практики по отношение на обществените поръчки. Тя даде конкретен пример - наложело се да отсъства от НСИ за месец и половина поради счупен крак. Когато се върнала, заварила сключена от заместника й сделка за фирма-посредник, закупуваща всички самолетни билети за служителите на института. Въпросната фирма купувала билетите на възможно най-високите пазарни цени.

„Направена е била обществена поръчка набързо, без да се направи проучване, без да се видят възможно най-евтините варианти. После се даде обяснение, че вече критерият не бил по цена, а по качество. Причината е в контролиращите органи, те не са на място", посочи Инджова.

Тя се оплака, че вече 7-ми месец въпросният служител на НСИ не може да бъде уволнен - първо, защото той е на назначение на МС и второ - защото излязъл в болничен и представял фалшиви документи от ТЕЛК.

„Вицепремиерът и финансов министър ми казва също така, че не е демократично да го отстраним. А аз не искам да плащам заплата на този служител повече", отсече Инджова.

Коментар

• http://burgas-podlupa.com/2013/04/24...0%D0%BB%D0%B8/

Медийната свобода в България: Плурализмът е сериозно пострадал
      Публикувано на 24.04.2013 от admin

The Economist

Коментар

• мммммммъъъъъддддаааа!
        За кого бихте гласували, ако парламентарните избори бяха днес ? Анкетата за периода 01.04-30.04.2013 г.

ГЕРБ (30%, 1 556 Votes)
        Зелените (12%, 615 Votes)
        Атака (11%, 573 Votes)
        БСП (10%, 534 Votes)
        ДСБ и Единство (8%, 428 Votes)
        Глас народен (8%, 417 Votes)
        За никой (4%, 206 Votes)
        България на Гражданите (3%, 145 Votes)
        ВМРО (3%, 142 Votes)
        НФСБ (2%, 112 Votes)
        Друг (2%, 111 Votes)
        ДПС (2%, 98 Votes)
        СДС (2%, 83 Votes)
        ГОРД (1%, 74 Votes)
        Нова Алтернатива (1%, 70 Votes)
        РЗС (1%, 48 Votes)
        НДСВ (0%, 24 Votes)
        Либерален Алианс (0%, 23 Votes)
        Total Voters: 5 259

Коментар

• https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

Коментар

• Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнение
            В началото на 1997г., когато упраляваше БСП, пенсиите на повечето хора се равняваха на 1-2 щатски долара, а месечните заплати на повечето хора се равняваха на няколко щатски долара. С посочените пенсии тогава човек можеше да си купи само около 1-2 кг. сирене и това показва, че хората нямаха пари дори за храна, при управлението на БСП тогава. Нека никой да не гласува за БСП.
            казвам ти го за сетен път....
            Тогава стоях на барикадата за да да ги махнем ,а сега пиша тук за да ги сложим ,че всичко друго е по лошо ,включително тези който ни биха тогава , сега са ръководни фактори от дясно правителство.....
            Знаеш ли ,че заплатата ми беше 10 долара но с тях си плащах парното под долар ,тока 10 цента , водата 5 цента...едно кило кремвирши беше 30 цента....
            Интересно ,какво стана през 2005 г. когато пак дойдоха на власт.... изядоха ли те ,заплатата пак долар я направиха....

Коментар

• Първоначално изпратено от karl1957 Разгледай мнение
              Монти аз мисля, че ще купят изборите с надеждата да отложат края си..Все пак за 4 години полицеищина много пари взеха,но и много врагове събраха.Ще спечелят, но те нямат вече нито подкрепата на ЕС, нито на САЩ и всички други в БГса срещу тях..
              КЛАСИЧЕСКИ ПРИМЕР ЗА ПИРОВА ПОБЕДА- ПОБЕДА ПО ЛОША И ОТ ЗАГУБА..
              Изнудвали са много хора, плашат хората по места, 100000 подслушвания..рекет по места за бизнеса..такива неща не се прощават..Това не е времето на Живков..Да припомня, че и аз съм гласувал за тях, но съм отвратен от методите им и некадърната наглост
              Киро,
              задаваш ли си въпроса ,как върви пропагандата....
              70 % мразят Борисоф и го не искат ,пак...
              Но не го заявяват гласно ...
              затова БСП им предложи освен социалните искания и липсата на Руменовци ,Масларовци ,Гагаузовци и т.н и Премиер Орешарски .. десно - центрист...какво може да се иска от БСП повече .....
              20-30 % имат някаква изгода ,харизмата на Борисов ит.н. и предлагат да си го изберат пак....Единственият шанс да оцелеят е не какво ще направят е да омаскарят главният противник ...Целта е да се насажда/понеже убедителното спечелване през Янева не мина и стана скандал/ в обикновените хора ,че ГЕРБ ще спечелят и по незаинтересованите да гласуват за тях пак ,та поражението да не е толкова голямо...
              Когато на 13 май осъмнем ще видим че има загуба на ГЕРБ и възможност за голяма коалиция,която единствената главна цел е да прочисти Авгиевите обори а там вервай ми има ккаво да се прочисти и опити да се унищожат документите от далаверите на ГЕРБ....и да стане както с Царя ,да подкрепят правителството с условие да не ги пипат ....

В момента социологическите агенции показват преобладаване на БСП над ГЕРБ при твърдо гласуващите.,при неорентираните и нежелаещите да се афишират има процент на ГЕРБ отгоре ,което е очаквано .......Въпреки цялата полицейщина ,хората си казват вече мнението ,толкова им е писнало....

Коментар

• Изборите на 12.05.2013г. вероятно ще излезнат ялови и няма да излъчат правителство. Межувременно Гоце, пияния Румен и още някой които са извън листите на комунистите готвят бойкот и след „неуслеха” на столетницата през май да яхнат партията и да направят след вторите избори задруга с Цв.Цв. с цел ...... Това са само размисли и не са препоръка.

Коментар

• Човекът с отвертката и други поразии

В цялата врява, която наричат разнищване на скандала с подслушванията, ще пострада може би само един - мъжът, станал известен като човека с отвертката. Нищо чудно всъщност - в България често става така, пише Еми Барух.

Днес Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъжда данните на прокуратурата за незаконните подслушвания, организирани от поделение на силовото ведомство в България. Вчера тази тема попадна в критичния доклад на Държавния департамент на САЩ. А онзи ден - след триседмично закъснение - въпросът за нерегламентираното използване на СРС бе коментиран от българския президент.

А Първанова?

Нито веднъж обаче не чухме ясно изразена позиция от страна на служебния премиер Марин Райков и ръководителката на силовото министерство Петя Първанова - и двамата назначени от президента Плевнелиев. Нещо повече: оскъдните публични изявления на министър Първанова показват озадачаваща дистанцираност от горящото гърне, което клокочи в кухнята й. Нейното лаконично съобщение, от което научаваме, че “следващата седмица” ще се чака писмения доклад от прокуратурата, който тепърва ще се анализира, “ще се консултира с експерти” и “евентуално ще се предприемат мерки”, създаде подозрението за тенденциозно протакане и опит за печелене на време. Следващата седмица е практически ваканционна. До изборите - период, накъсан от Великденските празници, остават де факто осем работни дни. А това време е абсолютно недостатъчно за анализи, експертизи, предложения за законови промени или изготвяне на “ясни регламенти за работа с мобилната техника за подслушване”, както настоя главният прокурор Сотир Цацаров.
                  Министър Първанова

По повод критичния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права президентът Росен Плевнелиев заяви в началото на седмицата, че част от решението е да посочиш проблема. Част от какво е отказът да го сториш въпреки “фрапиращите разминавания” в документацията, за които ни съобщиха в първия момент проверяващите прокурори? И ако проблемът е видим с просто око и от Брюксел, и от Вашингтон, но остава невидим от сградата на улица “6 септември” № 29, това симптом за какво е?

Страната, в която...

Софийската градска прокуратура повдигна в понеделник обвинения срещу настоящия и двамата бивши шефове в дирекцията на МВР, която отговаря за използването на СРС. Служителят, станал известен като човека с отвертката, също е обвинен - заради опитите му да повреди митичното записващо устойство. На фона на противоречивите изявления на Петя Първанова, която веднъж казва, че не се съмнява в заключенията на прокуратурата, а в следващия момент отхвърля възможността в МВР да се подслушва незаконно, е твърде възможно от четиримата обвиняеми да пострада само един - човекът с отвертката. В страна, в която “подслушването е държавна политика от десетилетия” (по Огнян Минчев), но това изглежда не е достатъчно, за да мобилизира гражданската енергия срещу това явление, често става така...

Има голяма вероятност човекът с отвертката да се превърне в изкупителна жертва. Единствената засега материална следа, единствената физически конкретна улика, която ще остане между кориците на това дело като тъжна метафора на неизградената ни демокрация, е една отвертка. А кой е звъннал на човека с отвертката и му е разпоредил да я грабне и да се втурне към оборудвания с антени ван, може и никога да не разберем.

Автор: Е. Барух; Редактор: Д. Попова-Витцел
                  DW.DE Е ОФИЦИАЛНАТА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ НА ГЕРМАНИЯ

Коментар

• "Разпродават "Нилана"", пише в. "Стандарт"
                    Разпродават активите на "Нилана", която беше един от големите производители на хляб. Срещу компанията се води дело за несъстоятелност, а хлебозаводът в Княжево се продава от частен съдебен изпълнител. В петък, 26 април, ще бъдат отворени офертите за хлебозавода на "Хлебни изделия - Княжево", гласи обява на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Дружеството е част от групата на "Нилана". Началната цена за производствените мощности, магазин и складова база, разположени на площ от почти 14 декара, е 4,71 млн. лв. Имотът е ипотекиран в банка.
                    За края на "Нилана" се заговори още през лятото на 2012 г., когато започнаха проблемите с другия завод на фирмата - в Подуяне. Тогава стана ясно, че дъщерната компания "Хлебни изделия - Подуяне" не е изплатила дължима вноска по облигационен заем, изтеглен на 19 септември 2008 г. на стойност 6 млн. евро. На 9 юни 2012 г. "Хлебни изделия" не успява да плати дължимите лихви по този заем в размер на 210 хил. евро. Причината за това се вижда във финансовите отчети на дружеството - през първото полугодие на 2012 г. продажбите падат с 61% и е налице загуба от 1,3 млн. лв.

Коментар

• В началото на 1997г., когато упраляваше БСП, пенсиите на повечето хора се равняваха на 1-2 щатски долара, а месечните заплати на повечето хора се равняваха на няколко щатски долара. С посочените пенсии тогава човек можеше да си купи само около 1-2 кг. сирене и това показва, че хората нямаха пари дори за храна, при управлението на БСП тогава. Нека никой да не гласува за БСП.

Коментар

• Кабинетът на ГЕРБ стовари върху България 12 наказателни процедури

Служебното правителство се надява да прекрати 7 от тях и да не се плащат огромни глоби на Еврокомисията
                        Докато цялата предизборна кампания на ГЕРБ се гради на хвалби за отлично взаимодействие с Европейската комисия, ускорено усвояване на еврофондовете и превръщането на България в "отличник" в Евросъюза, статистиката на започнатите наказателни процедури срещу страната ни показва съвсем друго. Заради забавяне в прилагането на европейските директиви по време на управлението на ГЕРБ Брюксел е започнал 12 процедури срещу България. .......

http://www.segabg.com/article.php?id=646444

Коментар

• http://www.webcafe.bg/id_116291234_Az_rabotya_chinovnik
                          Аз работя чиновник
                          Йосиф Страннич 22.04.2013, 10:59 (обновена 22.04.2013, 11:08)
                          Офис служител - отегчен

Снимка: © Getty Images

Първите месеци от работата ми в Министерството се учех. Учех се на глас, стойка, походка и лицемерие
                          Аз работя във ведомство. В кое точно няма да казвам, знаете защо. Работя там от няколко години, но през ден си казвам, че скоро, съвсем скоро, ще напусна. Едва ли. Тук никой не напуска.
                          Когато започнах работа, сякаш влязох в друг свят.

Бях на 24, току що завършил образование във Великобритания, с мечти и надежди, че нещата в България могат да се променят. Изкарах едномесечен стаж с Министерството, а те пък взеха, че ми предложиха договор. Скоро направиха конкурс за мен и по чудо успях да си спечеля държавната служба. Тази история надали ще я чуете друг път. Останалите ми колеги са влезнали по каналния ред - с връзки.

Първите месеци от работата ми се учех. Учех се на глас, стойка, походка и лицемерие.
                          - Това е походката ми "Министерството". - показвах на приятелите ми - А с такъв глас говоря, когато разговарям с другите Дирекции. - Всички прихваха да се смеят.

Учех се на мода. Ведомствената мода в България е нещо, което няма еквивалент в световен мащаб. Мъжете, костюмари, изтипосани, по-младите гладко обръснати, по-старите - с дебели мустаци. "И аз ми трябва да си пусна мустак?", питах се. Наблюдавам ги дъртите коцкари, нямат мира. "И аз ли трябва да се заглеждам изкусително след всяка колежка, която мине по коридора?". Понякога, когато се налага да заговоря някой от тях, усещам дъх на евтин алкохол. "А бе, Пепи, нали се закле, че си спрял да пиеш в работно време?"
                          ЗА ТРОЛОВЕТЕ ЧИНОВНИЦИ

Коментар

• По-здрав за СерГеят и вожда му Путкин от Елена Йончева.
                            Attached Files

Коментар

• Първоначално изпратено от karl1957 Разгледай мнение
                              Ха-ха ама ти си много жалък- какви лични данни- аз имам приятели нотариуси , които са ми правили подобни услуги без твоите глупости..Това са дребни неща- да не продаваш. апартамент или кола- абе толкова ли си бос или се правиш..Знам , че си млад, но поне мисли..Може да се направи и при друг авторитетен човек..Ех жалки писарушки..ами попитаи шефа си- ха-ха или те е страх да не ти направят капан за корупция..а може и да има защо..И анонимен да бъдел- ха-ха- много се взе на сериозно- ти да не си принца на Монако
                              Лъжлив комунист си! Като този плазмодий.
                              Attached Files

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                                Изборите са си жив покер....
                                Никога ли не се мъчиш да развиваш шестото чувство и аналитична мисъл...в по големи размери.....
                                35% зпобеда а ГЕРБ
                                Attached Files

Коментар

Working...
                                X