IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Време ли е и тук да треснем един здрав данък депозит като в Кипър?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • За съжаление е от конкурентен сайт и затова го копвам цялото - само като се замислим, че получваме лихви в евро (щото дали лева или евро е все едно, поне докато има борд), които са най-високите в Ес (форинта не е вързан за еврото) - по-високи и от "фалиралата" Малякия и някъде би следвало да светне ламБата, ама дали?

    Българите получават вторите най-високи лихви по депозити в ЕС

    България е на второ място в ЕС по нива на лихвите по едногодишни депозити, като най-добрите предложения у нас от 6.2% (за едногодишен депозит с фиксирана лихва) отстъпват единствено на тези в Унгария с ефективен годишен лихвен процент от 6.84%.

    Иначе с по-високи лихви по депозитите се отличават още Сърбия, Русия и Турция, където най-добрите предложения се предлагат съответно с 10, 8.85 и 7%.

    Лихвите по депозитите в местна валута обаче не са най-важното нещо, което вълнува депозантите. Изключително важните фактори, които трябва да се вземат предвид, включват нивото на инфлацията, която предопределя реалния доход от лихвите по депозити, както и валутният риск - при наличието на такъв.
    Страна Период Местна валута Ефект. Год. л. пр. Инфлация Разл лихва инфл.
    Сърбия 1 година RSD 10,00% 11,20% -1,20%
    Русия RUB 8,85% 7,07% 1,78%
    Турция 1 година TRY 7,00% 7,03% -0,03%
    Унгария 1 година HUF 6,84% 3,76% 3,08%
    България 1 година BGN 6,20% 2,60% 3,60%
    Гърция 1 година EUR 4,35% 0,21% 4,14%
    Полша 1 година PLN 4,20% 2,33% 1,87%
    Румъния 1 година RON 4,00% 5,80% -1,80%
    Италия EUR 3,00% 1,93% 1,07%
    Португалия 1 година EUR 3,00% 0,17% 2,83%
    Ирландия EUR 2,75% 1,21% 1,54%
    Норвегия 1 година NOK 2,65% 1,30% 1,35%
    Великобр. 2 години GBP 2,40% 2,73% -0,33%
    Швеция SEK 2,20% 0,05% 2,15%
    Малта EUR 2,00% 2,40% -0,40%
    Испания EUR 1,75% 2,68% -0,93%
    Австрия 1 година EUR 1,60% 2,60% -1,00%
    Германия EUR 1,40% 1,65% -0,25%
    Дания 1 година DKK 1,25% 1,26% -0,01%
    Белгия EUR 1,10% 1,19% -0,09%
    Холандия EUR 0,65% 3,00% -2,35%
    Словакия 1 година EUR 0,60% 2,44% -1,84%
    Чехия 1 година CZK 0,55% 1,91% -1,36%
    Исландия 1 година GBP 0,30% 4,00% -3,70%
    Лихтенщайн 1 година CHF 0,25% 0,70% -0,45%
    Франция 6 месеца EUR 0,19% 1,17% -0,98%
    Швейцария 1 година CHF 0,13% -0,27% 0,40%



    Трябва да посочим, че и в трите страни с по-високи лихви по депозитите инфлацията по последни данни, е била значително по-висока от тази у нас, което изяжда до голяма степен потенциалния бъдещ доход на спестяванията.

    Така реалният доход от депозитите (или разликата между лихвите по депозитите и годишната инфлация) у нас е значително по-добър от този на посочените страни с по-високи ефективни лихви по депозитите.

    Нещо повече, тази разлика в България е втората най-висока в ЕС, като отстъпва единствено на Гърция, предвид на ниската инфлация там и относително високите лихви по депозитите (необходими да се оправдае рисковата премия на депозантите, свързана с несигурната икономическа и политическа среда в страната).

    За сравнение, инфлацията в Сърбия през февруари на годишна база е била при нива, по-високи от ефективния годишен лихвен процент на депозитите, което до голяма степен обезсмисля поддържането на един такъв депозит.

    Високата инфлация в Турция прави така, че въпреки високите лихвени проценти по депозитите, и там реалният им доход да е леко отрицателен.

    Интересен е фактът, че в северната ни съседка също наблюдаваме отрицателни реални лихвени нива, които определено обезсърчават депозантите. Подобна ситуация наблюдаваме още в редица други страни, като най-голяма е разликата между инфлацията на годишна база и годишния лихвен процент по депозитите в Исландия.

    Освен това трябва да споменем и още едно предимство на родните депозити в сравнение със страните с по-високи ефективни годишни проценти – а именно валутния борд в страната ни и фиксираността на лева към еврото.

    Така, на практика, до голяма степен се елиминира валутният риск, а страната ни внася инфлация от ЕС, която е при сравнително ниски нива.

    За сравнение, потенциалните родни депозанти в Турция, Русия, Сърбия и Унгария до голяма степен са застрашени от този валутен риск, който е възможно не само да изяде целия им доход, но дори и да доведе до капиталови загуби при резки обезценки на валутите на тези страни спрямо еврото, респективно лева.
    Last edited by Andi11; 17.03.2013, 14:17.
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
      Предлагам по същата логика всеки, който има повече от 100 квадрата имоти да плаща 10% данък всяка година върху стойността на имота над 100 те квадрата. Който има земя над 10 декара също.
      Ц, ц, ц,

      малко е,

      аз предлагам не да увеличават с 10% над 100кв, ами направо всяка година да му национализират по 10 квадрата от жилището, което да го дават на "бездомници". Ненационализиран да остава само кенефа - там да си вгради телевизор, кухня и спалня - 3 в едно.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
        напълно си прав. Аз съм изключително удивен от супер високите лихви в Бг - казах на едни приятели в Германия какви са лихвите в евро в Бг и всички веднага ме запитаха за банка, в която да внесат по едни 100 000 евро, щото нали дотолкова са "защитени" Едвам ги разубедих
        Високите лихви в България са отражение на кризата в Еврозоната и най-вече на тази в Гърция. Имаме елементарно пазарно положение - парите се изтеглят от рисковите дестинации - включително и от българия. това създава недостиг от пари в обръщение. В същото време кредитите си стоят на едно равнище - дори само заради това че голяма част от тяхса по-дългосрочни. Така банките в България се налага да заместват евтиния чужд ресурс с местен, български ресурс и не само това ами и изкарват пари от българия. Т.е. нашите депозити финансират банковите стратегии на европейските банки в страните от които идват.

        И така намалено прелагане на пари и нарастнало търсене на пари, съчетано с невъзможност на БНБ да печата пари или да дава пари на банките на кредит и ето ти вдигане на цената на парите - т.е. лихвата по депозитите. това като се съчетае с невъзможността за вдигане на цената на кредитите, защото пък и икономиката буксува, отчасти заради това изтегляне на пари отчасти поради всичко отсанало. А като буксува икономиката нарастват лошите кредити, което пък води до това че ако банките вдигнат цената на кредита ще си вдигнат и провизиите за кредити, и в крайна сметка ще им се наложи да вкарват собствени пари за да си увеличават капитала.

        И пазарното равновесие се остановява на
        -високи лихви по депозити
        -стабилни лихви по кредити
        -повишаване на банкови такси и комисионни, което още повече оскъпява оборота на парите - но вдигането на банковите такси не заплашва от вдигане на лошите кредити.
        -повишена ликвидност на банковата система - и банките като всеки нормален човек търсят сигурност и са склонни да дават пари - т.е. кредити само ако печелиха от тях а сега те не са уверени в това

        -забавено обръщение на парите - това е много важно защото на това правителството може да влияе - а забавеното обръщение на парите води до още по-голяма нужда от пари, защото при равни други условия изисква увеличение на масата от пари в обръщение за да се подържа нивото на БВП на дадено равнище. когато обаче се забави много - което става в момента и БВП вече не може дарасте - просто защото няма кинти които да отговарят за това БВП. така БВП стагнира или направо пада. което пък още повече вдига цената наресурса.

        Последната точка е най-големия грях на Дянков. Правотелството умишлено забави обръщението на парите. С което реално чрез фискалната консолидация създаде и парична рестрикция. Обратното на това което правят всички останали държави.

        Коментар


        • Предлагам по същата логика всеки, който има повече от 100 квадрата имоти да плаща 10% данък всяка година върху стойността на имота над 100 те квадрата. Който има земя над 10 декара също.

          Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение
          Депозитите на обикновените честни граждани дори намаляват като размер, а не се увеличавата. Увеличават се крадените пари от олигарсите маскирани като депозити на Ф.Л. Това е проблема и който защитава тези депозити е подлога на крадливите олигарси.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Всъщност е леко безсмилено да се облагат депозитите с изричен данък, като могат да се облагат с инфлация. 2007 инфлацията бе май към 12% което си е реално 12% данък върху депозитите. Но никой не мрънкаше.
            напълно си прав. Аз съм изключително удивен от супер високите лихви в Бг - казах на едни приятели в Германия какви са лихвите в евро в Бг и всички веднага ме запитаха за банка, в която да внесат по едни 100 000 евро, щото нали дотолкова са "защитени" Едвам ги разубедих
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

            Коментар


            • Първоначално изпратено от art-lubitel Разгледай мнение
              Приискало му се на безпаричния от другите да зимат понеже той гол като пушка.
              Депозитите на обикновените честни граждани дори намаляват като размер, а не се увеличавата. Увеличават се крадените пари от олигарсите маскирани като депозити на Ф.Л. Това е проблема и който защитава тези депозити е подлога на крадливите олигарси.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                Няма нужда да се вдигат никакви данъци. държавата всъщност няма проблем да оперира с настоящето равнище на данъци. Единствената причина правителството на ГЕРБ да не се справяше с това е защото са адски некадърни.

                добър пример бе това плащане за фермерите - за което се знаеше от една година. но дянков очевидно първоначлно с подкрепата на Борисов не направи нищо за цяла една година да осигури тези пари. Та се наложи да прави извънредни емисии.

                Всичкото тук е от некадърност, не от криза.
                Може и да си прав. Ама има нужда от сериозни реформи в държавните харчове, а Бойко се провали абсолютно там. Иначе Дянков добре изтупваше брашнения чувал.
                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                Коментар


                • Приискало му се на безпаричния от другите да зимат понеже той гол като пушка.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                    не разбирам защо ревете - абсолютно винаги и в абсолютно всички случаи са го духали хората с депозитите. така е било, така и ще бъде и причината е твърде елементарна: от много време не е необходимо парите да са покрити с нищо. Толкоз. Другото е бла-бла теории на хора с депозити и хора с имоти (или и с двете, или и без двете)

                    Да си представим, че нещо подобно се случи в Бг - ами къв ще е проблемът да се случи? Помрънкахте малко срещу данък лихви, очаквахте по-високи, че да се компенсира спадът от 0,5-0,6% реално, заплашвахте, че щяла да се срути ситемата и да се изтеглят депозитире и т.н., но накрая не се получи нищо. И не само не се случи нищо, но и депозитите продължават да растат, а лихвите по тях - да падат. И тази тенденция ще продължи. Защо ли? Ами много просто, както много неща в Бг - просто няма друга алтернатива. В какво да ги Фложат - в имотята или в избушената борса с крадливи мажоритари? Хайде, давайте алтернативи - какво ще направите, ако ви ударят депозите с едни 5-10% (имаме предвид, че вече хипотеттично са ударени и трябва да направите нещо с останалите 90-95% от депозита си? Ще ги скриете под дюшека ли? Или ще ги заровите в градината? Какво?

                    Аз ще ви кажа - нищо, както и сега, при данък лихва не направихте нищо. Т.е. направихте: попсувахте малко и си оставихте кинтата в банките
                    П.С. Пък най-ми е смешно като чуя в едно изречение българин и революция - няма такъв смях с толкова заспал народ като нашия, затова и всеки го обладава, че даже и без да си плаща
                    Всъщност е леко безсмилено да се облагат депозитите с изричен данък, като могат да се облагат с инфлация. 2007 инфлацията бе май към 12% което си е реално 12% данък върху депозитите. Но никой не мрънкаше.

                    Коментар


                    • не разбирам защо ревете - абсолютно винаги и в абсолютно всички случаи са го духали хората с депозитите. така е било, така и ще бъде и причината е твърде елементарна: от много време не е необходимо парите да са покрити с нищо. Толкоз. Другото е бла-бла теории на хора с депозити и хора с имоти (или и с двете, или и без двете)

                      Да си представим, че нещо подобно се случи в Бг - ами къв ще е проблемът да се случи? Помрънкахте малко срещу данък лихви, очаквахте по-високи, че да се компенсира спадът от 0,5-0,6% реално, заплашвахте, че щяла да се срути ситемата и да се изтеглят депозитире и т.н., но накрая не се получи нищо. И не само не се случи нищо, но и депозитите продължават да растат, а лихвите по тях - да падат. И тази тенденция ще продължи. Защо ли? Ами много просто, както много неща в Бг - просто няма друга алтернатива. В какво да ги Фложат - в имотята или в избушената борса с крадливи мажоритари? Хайде, давайте алтернативи - какво ще направите, ако ви ударят депозите с едни 5-10% (имаме предвид, че вече хипотеттично са ударени и трябва да направите нещо с останалите 90-95% от депозита си? Ще ги скриете под дюшека ли? Или ще ги заровите в градината? Какво?

                      Аз ще ви кажа - нищо, както и сега, при данък лихва не направихте нищо. Т.е. направихте: попсувахте малко и си оставихте кинтата в банките
                      П.С. Пък най-ми е смешно като чуя в едно изречение българин и революция - няма такъв смях с толкова заспал народ като нашия, затова и всеки го обладава, че даже и без да си плаща
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                        Такава милиционерска идея може да се роди само от милиционер. Обаче осъществяването и ще роди не само силни протести, ами и светкавичен отлив на капитали от банките, защото България това не може да стане скрито и да се извърши за една събота и неделя. Информация за такова нещо ще изтече. Ами АЗ ако съм овластен и съм един от тези, които вземат такова "скрито" решение ще си прехвърля парите в чужди банки. И не само това. Ще предупредя най-близките си. И те ще предупредят още някои... и "ойде коньо у ряката".

                        Ама ми се струва, че следващото правителство ще вдигне ДДС. От това няма как да избягаш. То ще си е и де факто подоходен данък, доколкото по-богатите, които потребяват повече, ще платят и по-голям в абсолютен размер данък. Същевременно като социална мярка може да не се вдига данъкът върху хляба и лекарствата, например.
                        Няма нужда да се вдигат никакви данъци. държавата всъщност няма проблем да оперира с настоящето равнище на данъци. Единствената причина правителството на ГЕРБ да не се справяше с това е защото са адски некадърни.

                        добър пример бе това плащане за фермерите - за което се знаеше от една година. но дянков очевидно първоначлно с подкрепата на Борисов не направи нищо за цяла една година да осигури тези пари. Та се наложи да прави извънредни емисии.

                        Всичкото тук е от некадърност, не от криза.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                          Такава милиционерска идея може да се роди само от милиционер. Обаче осъществяването и ще роди не само силни протести, ами и светкавичен отлив на капитали от банките, защото България това не може да стане скрито и да се извърши за една събота и неделя. Информация за такова нещо ще изтече. Ами АЗ ако съм овластен и съм един от тези, които вземат такова "скрито" решение ще си прехвърля парите в чужди банки. И не само това. Ще предупредя най-близките си. И те ще предупредят още някои... и "ойде коньо у ряката".

                          Ама ми се струва, че следващото правителство ще вдигне ДДС. От това няма как да избягаш. То ще си е и де факто подоходен данък, доколкото по-богатите, които потребяват повече, ще платят и по-голям в абсолютен размер данък. Същевременно като социална мярка може да не се вдига данъкът върху хляба и лекарствата, например.
                          Значи ЕВРОГРУПАТА са милиционери, така ли? Много интересно!
                          Що се отнася до ДДС , трябва за лекарства и храна да е 7%, аз останалото 25.
                          За хазарт и цигари, както и всякакви забавни игри по телевизията- 50%

                          Коментар


                          • Такава милиционерска идея може да се роди само от милиционер. Обаче осъществяването и ще роди не само силни протести, ами и светкавичен отлив на капитали от банките, защото България това не може да стане скрито и да се извърши за една събота и неделя. Информация за такова нещо ще изтече. Ами АЗ ако съм овластен и съм един от тези, които вземат такова "скрито" решение ще си прехвърля парите в чужди банки. И не само това. Ще предупредя най-близките си. И те ще предупредят още някои... и "ойде коньо у ряката".

                            Ама ми се струва, че следващото правителство ще вдигне ДДС. От това няма как да избягаш. То ще си е и де факто подоходен данък, доколкото по-богатите, които потребяват повече, ще платят и по-голям в абсолютен размер данък. Същевременно като социална мярка може да не се вдига данъкът върху хляба и лекарствата, например.
                            Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                            Коментар


                            • Какви са проблемите на Кипър. Тях гръцката криза ги удари брутално, поради значителния дял на гръцките капитали там. Особено от страна на кипърските банки. Така кипърското правителство се налагаше да си спасява собствените банки, но нямаше пари. На Гърция ЕС и даде пари да си спаси банките, но на Кипър не искаше просто защото спасяването на банките е де факто спасяване на депозиращите в банките. Национализация на банките реално се прави не за да се спаси банката, а за да се спасят хората и фирмите които са вкарали пари в тази банка.

                              Но парите в кипърските банки са много - много повече отколкото предполага кипърската икономика. Като при това Кипър много прилича на Исландия. От тук ако ЕС помогне на Кипър - както помогна на Гърция - това ще означава че с пари от европейски данъкоплатци се спасяват руски пари. А съвсем нормално никое европейско правителство не е навито на това. Руското бе навито и за товададе заем на Кипър, заем но не достатъчен.

                              И сега с тази мярка се случва това което всъщнос те нормално. Риска да се поеме и от тези в чиято полза се действа. Вложителите в кипърски банки. те реално плащат половината от парите нужни за спасяване на банките, в които си държат парите. Ако не го бяха направили Кипър нямаше да има друга възможностт от тази да изрезе от еврозоната, да си обезцени силно новата валута и да им изплати депозитите в силно обезценената си валята. А при подобен силно раздут банков сектор обезценката щеше да е брутална. най-вероятно тези които имат пари в кипърски банки щяха да вземат 10% от депозитите си, а сега просто им взимат толкова.

                              колкото и да е неприятно за тях все пак по-добре да вземат по 90 евро на внесените там 100 евро, отколоккото да вземат пак 100 но кипърски динъри с равностойност 10 евро.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от iivanoff Разгледай мнение
                                Ха сега си продължи "мисленето" в глобален аспект, имайки в предвид че това ще се случи навсякъде по света!

                                .. или ти смяташ, че "този с депозити" /понеже както сам прие, че е "в повечето случай образован и грамотен човек"/, ще обиколи последователно всички "места", от където да му вземат по 6-10% ?
                                Трябва поне в цяла Европа да се въведе данък от 6-7%-а за да не могат тарикатите-дребни шмекери и лисугери да си разиграват коня с мишите парички. Тогава парите ща влязат във фондовите борси, строителството и цялата реална икономика.

                                Коментар

                                Working...
                                X