IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 25.03.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
    Демокрацията е налагане на мнението на мнозинството. Същият болшевизъм, а?
    Първо е била анархията, след това се е родила държавата. Всеки се е отказал от определена свобода съзнателно и доброволно, в името на по-голяма сигурност.

Иначе за болшевизма Луиджи Струцо казва: “между фашизма и комунизма има една разлика – комунизма е ляв фашизъм, а фашизмът е десен болшевизъм”, а Мао е казал, че за да се изправи крива пръчка,то тя трябва да се огъне също толкова наобратно. Май се люшкаме между двете крайности.
    Last edited by citizen_bg; 10.03.2013, 01:00.

Коментар

• Първоначално изпратено от iivanoff Разгледай мнение
      А допускаш ли да погледнеш света с които се преборваш... от друга гледна точка! Само теоретично

Дали на хората не им е уютно така ?

- в смисъл че аз съм правил многократно следния експеримент с много различни хора:

започвам да им разширявам задължителния брой на евентуални резултатни реалности за дадена ситуация/проблем и проверяваме как реагират.

в момента в който докараме х2 на нормалния коефициент за тях и започват сериозни оплаквания от клаустрофобия до силно "напрежение в тиквата"!

- в крайна сметка удобно си се връщат към техния брой, който може да е силно неудовлетворителен за дадения проблем/ситуация и да води до грешка , която обезсмисля какъвто и да е аналитичен напън!

Та, исках да кажа, че освен осакатяването/ограничаването на мисленето за което намекваш ти - не мислиш ли че намаления брой възможни реакции е плюс за обикновенния човек!

- в смисъл, че той е много по-тъп отколкото приемаш ти! Дори и да го докарва на всички видове превземки, обноски и т.н. двуличия, целящи да го изкарат по-висш отколкото всъщност е!

Допускам. Прав си. Осъзнаването на абсолютната свобода е вкарало много лабилни хора в лудница, а други просто отказват да се осъзнаят от страх да не се побъркат. И все пак и при този случай, пряката демокрация е добър вариант, тъй като води до издигане на престижа на осъзнаването, и на постепенно създаване на отношение към осъзнатите като към елит, а не като към ексцентрични хора. Свестните спират да бъдат считани за луди. И биват приемани за хора на които им се чува мнението. Макар и тези хора да не получават по голяма реална власт от другите, те все пак оказват най голямо влияние при вземането на решения, и оттам реалната компетентност, въпреки липсата на култ към компетентност.
      Баба ме научи на много неща.
      tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
        Е-е! Аз си пък мислех, че демократично означава всеки свободно да може да избира( и все пак да знае за какво става дума, и да има избор).
        Демокрацията е налагане на мнението на мнозинството. Същият болшевизъм, а?

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
          Кво искаш да кажеш - На всекиго според потребностите, от всекиму според възможностите, ли? Звучи познато, и има някаква логика, ама не бяхме ли вече там, и защо не продължихме!? Или пак нещо не разбрахме и изродихме по наш си начин!?
          Не съм казал това. По надолу са двата варианта.

Още Платон е казал, че допускането на прекалена бедност и прекалено богатство поражда обществените конфликти и въпреки, че не подкрепя насилието той го допуска, ако се прилага в борбата срещу несправедливостта.

Така че всеки да избира какво иска и да прави каквото иска. Ще трябва да отчете обаче и да си носи и последствията.
          Last edited by citizen_bg; 10.03.2013, 00:43.

Коментар

Не демократично, мисля си аз, Гражданин.
            Демокрацията има поне три срутващи я вътрешни противоречия.

А, по-скоро - свободно за свободни личности.
            Е-е! Аз си пък мислех, че демократично означава всеки свободно да може да избира( и все пак да знае за какво става дума, и да има избор).

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
              Има една заповед от божиите, дето гласи:

"Не съгрешавай с дела, думи или помисли."

Всички заповеди са гавра с познанието и свободата, но това е най изрутската заповед. С помисъл. Ако хората осъзнаваха какво означава тази заповед биха начаса изклали ходжите и поповете и биха сринали църквите и джамиите.
              А допускаш ли да погледнеш света с които се преборваш... от друга гледна точка! Само теоретично

Дали на хората не им е уютно така ?

- в смисъл че аз съм правил многократно следния експеримент с много различни хора:

започвам да им разширявам задължителния брой на евентуални резултатни реалности за дадена ситуация/проблем и проверяваме как реагират.

в момента в който докараме х2 на нормалния коефициент за тях и започват сериозни оплаквания от клаустрофобия до силно "напрежение в тиквата"!

- в крайна сметка удобно си се връщат към техния брой, който може да е силно неудовлетворителен за дадения проблем/ситуация и да води до грешка , която обезсмисля какъвто и да е аналитичен напън!

Та, исках да кажа, че освен осакатяването/ограничаването на мисленето за което намекваш ти - не мислиш ли че намаления брой възможни реакции е плюс за обикновенния човек!

- в смисъл, че той е много по-тъп отколкото приемаш ти! Дори и да го докарва на всички видове превземки, обноски и т.н. двуличия, целящи да го изкарат по-висш отколкото всъщност е!

Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Коментар

Според мен трябва да има общоприети правила и съгласие по основния въпрос - разпределението и демократично да се следи спазването му, да управляват тези дето могат най-добре, а другите демократично да ги избират и сменят.
                Кво искаш да кажеш - На всекиго според потребностите, от всекиму според възможностите, ли? Звучи познато, и има някаква логика, ама не бяхме ли вече там, и защо не продължихме!? Или пак нещо не разбрахме и изродихме по наш си начин!?

Коментар

Всички заповеди са гавра с познанието и свободата, но това е най изрутската заповед. С помисъл. Ако хората осъзнаваха какво означава тази заповед биха начаса изклали ходжите и поповете и биха сринали църквите и джамиите.
                  Това е верно, но за робите.

Ние, неробите, Мечо, можем и да сгрешим (съгрешим), но а след това ще си направим честния извод от нашата грешка - защото сме (само)отговорни.

След това ще бъдем по-верни - за нас и за света

Коментар

Демокрацията е управление в процес - днес едно, утре друго и всеки дърпа чергата към себе си. Накрая ще почне групиране за надмощие и отиде демокрацията.
                    Според мен трябва да има общоприети правила и съгласие по основния въпрос - разпределението и демократично да се следи спазването му, да управляват тези дето могат най-добре, а другите демократично да ги избират и сменят.
                    1. Няма универсални критерии по които може да се прецени кой би управлявал най добре.
                    2. При представителна демокрация политиците са изложени не само на огромни изкушения, но и на невъзможност да ги откажат.
                    3. Пряката демокрация създава възможно най доброто разпределение на властта, а оттам и на благата. При пряката демокрация има реална конкуренция в борбата за власт, а оттам и в икономиката.
                    4. Култа към компетентност води пряко към вопиюща некомпетентност и суспендиране на свободата. Справка - последните 23 години.
                    tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mining Разгледай мнение

citizen_bg, наистина ли мислиш, че това е залегнало като основа в човека?
                      А примерно две гладни прасета пред кофа помия, как изглеждат? Бутайки се, хапейки и цвилейки, кое да уреди първо себе си?
                      Ами не мисля, то си е факт. Човека и той е животно. Хората са малко!

Коментар

Не демократично, мисля си аз, Гражданин.
                        Демокрацията има поне три срутващи я вътрешни противоречия.

А, по-скоро - свободно за свободни личности.

Коментар

... най добро е общество, което дава най малко властово преимущество, мандатност и най голямо зачитане на личната и колективна свобода. Това е пряката демокрация.
                          Демокрацията е управление в процес - днес едно, утре друго и всеки дърпа чергата към себе си. Накрая ще почне групиране за надмощие и отиде демокрацията.

Коментар

• Човешката природа е да се уреди преди всичко себе си.

citizen_bg, наистина ли мислиш, че това е залегнало като основа в човека?
                            А примерно две гладни прасета пред кофа помия, как изглеждат? Бутайки се, хапейки и цвилейки, кое да уреди първо себе си?

Коментар

Саламът е ценност само за циганите - истински цигани или циганизьорани хора.

Не знам, Мечо, защо се занимаваш с индивиди (не казвам - хора), които по душа не са преминали детската градина даже?
                              Такива са всички, които се оплакват на модераторите от нас.

И досега не ми е ясно, как един мъж на ~50 години решава да се оплаква: Моля, другарко - Вихър се бие, вземи мерки, понеже аз не мога...

Остави ги тея гниляци, нема що да говориш с тех.

Не си губи усилията и времето с тези по начало роби, Мечо.
                              Това е моето виждане.

tnm

Коментар

• Иначе - вече се вижда, как можем и без партии.
                                Затова и не отговарям днес на въпроса на Вал - виждаш ли, Вал, че може без партии?

Коментар

Working...
                                X