IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 22.02.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от diletant Разгледай мнение
    А каква ще бъде цената на тока от Белене?
    А каква ще бъде цената на тока без АЕЦ Белене!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
      Бря? Стана 11 часа, работен ден, а герберистите мълчат като комунист на разпит. Никой не може да ни светне какво се случи в събота
      Чакат указания от централата!

      Коментар


      • Бря? Стана 11 часа, работен ден, а герберистите мълчат като комунист на разпит. Никой не може да ни светне какво се случи в събота

        Коментар


        • http://www.mediapool.bg/%D0%BE%D0%B1...ews201912.html

          Коментар


          • Защо се провалиха спецслужбите?

            Смазващо за обикновения гражданин на Републиката е, когато трябва да гледа как шефа на една от спецслужбите в България НСО се черви като първокласник в опита си да се оневини. Половин България гледа на живо пресконференцията на генерал Тодор Коджейков, който се появи три часа след атентата срещу Доган, без да е гледал записите, без да е чел рапортите на служителите си, без да се е запознал с обстановката, за да може публично да мрънка в национален ефир и да се опитва да замита следите на провала на НСО, който този път стана очевиден за всички българи.

            Eто няколко важни питания, на които ще чакаме отговор:

            1. Къде точно е била охраната на Ахмед Доган от НСО и защо не реагира на приближаването на Октай Енимехмедов?
            2. Фактът, че друга фирма охранява НДК, сваля ли отговорността от НСО за защита на Доган?
            3. Защо МВР е решило да охранява периметъра на НДК отвън със 7 полицаи, а не вътре?
            4. Защо час и половина след нападението в зала 3 на НДК не се появи нито един полицай да арестува и разпита атентатора?
            5. Малко след инцидента градският прокурор Николай Кокинов обяви, че атентаторът вече говорел. Кого точно искаше да предупреди с тези думи? Знак ли бяха към някого?

            http://avtorski.pogled.info/article/...spetssluzhbite

            Коментар


            • Купуването на пенсионен стаж става все по-трудно
              21 Януари 2013 10:15

              Източник: Вестник Сега

              Все по-малко хора успяват да се пенсионират чрез купуване на стаж, показват справки, предоставени от НОИ. Преди 2 години управляващите премахнаха възможността недостигащите години да се плащат разсрочено. От началото на 2011 г. хората, на които не им достигат до 5 г. трудов стаж, могат вече да си ги купят само накуп при пенсионирането, като платят по 74.74 лв. на месец - процента за фонд пенсии (17.8%) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, който ГЕРБ увеличи от 260 лв. на 420 лв.

              През деветмесечието на 2012 г. 1704 души са успели да си закупят по-малко от 23 месеца недостигащ стаж при 3352-ма за цялата 2011 г., които си пазаруваха средно по около 21 месеца. За сравнение през 2010 г., когато ГЕРБ за първи път затегна условията за пенсиониране с отпадането на точковата система, при която недостигащи години труд можеха да се компенсират с по-висока възраст, стаж си напазаруваха 11 434 души, а средният откупен период беше около 32 месеца.

              При висшистите, които си купуват стаж, бройката също върви надолу. През деветте месеца на годината те са били 604 и са си купили средно под 23 месеца стаж. За цялата 2011 г. броят им е 1594, които са си платили за 27 месеца и половина. Висшистите могат да си купят годините на ученето, но не повече от 5, по всяко време. Експертите съветват да го направят по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, а с това и цената му.

              ЕФЕКТ

              От купен стаж през 9-те месеца на годината в НОИ са влезли близо 7.9 млн. лв. от пенсиониращи се и още малко над 1 млн. лв. от висшисти. В сумите обаче влизат и пари за стаж на пенсионирали се до края на 2010 г., които плащат за него разсрочено. За 2011 г. сумите са съответно 13.76 млн. лв. и почти 3 млн. лв.

              Коментар


              • http://www.blitz.bg/news/article/177368

                Коментар


                • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                  Вчерашната новина беше показния атентат срещу Доган и смяната му с Л.Местан.
                  Другата, която, моля прокурорите да не забравят е действията на политици и делегати на парламентарна партия, сравними с талибанско ...хулиганство

                  Днешната е създаването на Нова партия от стари муцуни
                  http://www.mediapool.bg/%D0%B4%D1%81...ews201891.html
                  Хубавото е, че в дясно остава разпознаваем играч
                  Няма лошо. На нас от БСП това не ни пречи. Да му мисли Меглена Кунева. Тя драпа за десния електорат.
                  Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                  Коментар


                  • Вчерашната новина беше показния атентат срещу Доган и смяната му с Л.Местан.
                    Другата, която, моля прокурорите да не забравят е действията на политици и делегати на парламентарна партия, сравними с талибанско ...хулиганство

                    Днешната е създаването на Нова партия от стари муцуни
                    http://www.mediapool.bg/%D0%B4%D1%81...ews201891.html
                    Хубавото е, че в дясно остава разпознаваем играч

                    Коментар


                    • ДА ЧЕТАТ ТРОЛОВЕТЕ ИБРИКЧИИ И ЗА ТОЗИ АВТОР ЛИ ЩЕ КАЖАТ , ЧЕ Е ОТ БСП НА КОЕТО СА КЛОНИНГИ И КОНКУРЕНТИ

                      Коментар


                      • Уроци
                        България няма да стане икономически тигър с олигархия на шията
                        За успеха на едно общество значение имат не само историята и географията, а най-вече дали институциите работят в негова полза, или са узурпирани от тесен елит
                        Евгений Кънев*
                        Евгений Кънев
                        Защо някои нации са богати, а други бедни - разделяни от охолство и мизерия, здраве и болести, преяждане и глад? Дали това зависи от култура, климат или географско разположение? Или от намиране и прилагане на правилните политики? В книгата си "Защо се провалят нациите"** световноизвестните икономисти Дарън Аджемоулу и Джеймс Робинсън дават своите отговори на тези въпроси, включително и за незадоволителното развитие на българската държава.

                        Въз основа на 15 години собствени изследвания Аджемоулу и Робинсън представят исторически доказателства - от древен Рим, градовете държави на маите, средновековна Венеция, Съветския съюз, Латинска Америка, Англия, Европа, САЩ и Африка, че институциите на едно общество са с най-голямо значение за неговия успех или провал. Така се дава отговор на най-важните въпроси на съвремието - дали ще продължи китайският растеж, дали ще продължи концентрацията на богатството в Америка, най-вече как може да се реши проблема с бедността и глада в най-изостаналите държави.

                        Какви са основните тези на двамата автори? На първо място, с много примери те



                        опровергават съществуващите теории за неравенството между нациите,



                        дължащо се на географски, климатични, културни или образователни фактори. И доказват, че от начина, по който работят институциите, зависи развитието на едно общество и държава. Например Ногалес в САЩ и Ногалес в Мексико са градове съседи, разделени само от граничните бариери. Населението на двата града има общи корени, история, култура, развивало се е в еднакъв климат. Само че днес разликата в доходите е неколкократна и е в полза на обитателите на Ногалес в САЩ. Заключението е, че най-важни са политическите институции - правилата, които създават мотивация за участие в политиката и които определят какви ще са икономическите институции и правилата за участие на населението в икономически дейности.

                        Авторите открояват два основни типа институции. Единият тип са преобладащо "екстрактни", изсмукващи, които работят за обогатяването на едно елитарно малцинство чрез ограбване на мнозинството. Обикновено такива са институциите при авторитарни и тоталитарни режими. Другият вид са преобладащо "инклузивни", включващи - те представят широк кръг обществени интереси, както е при старите западни демокрации.

                        Екстрактните политически институции обикновено създават екстрактни икономически институции за разпределението на публичните блага в полза на овластеното малцинство. При инклузивните е тъкмо обратното - те създават икономически възможности за мнозинството от населението.



                        Полезността на институциите



                        за развитието на държавата зависи от техния вид и от начина, по който си взаимодействат. Възможно е, макар и подчертано нестабилно, да се съчетаят екстрактни политически с инклузивни икономически институции или обратното. Такива временни комбинации има и в нашата история - например развитието на България през 1934-1958 г., което е период на политически преход от либерална демокрация към авторитаризъм/тоталитаризъм***.

                        Ясно е, че когато политическите и икономическите институции са от един тип, те взаимно се подсилват. Този процес може да приеме формата на "добродетелен кръг" при инклузивните институции или на "порочен кръг" при екстрактните. При добродетелния кръг политическите институции представляват широка коалиция от интереси, която ги защитава, като прилага ефективно върховенството на закона, т.е. правилата важат за всички и всеки да получава равни шансове за икономическа изява. Точно това са плодовете на Славната революция в Англия от 1688 г. Никой икономически играч няма специални протекции и е в сила т.н. "съзидателно разрушаване" (creative destruction), което дава път на иновациите и конкуренцията. Така се създават заможни данъкоплатци, които търсят своето политическо представителство, и колкото повече са те, толкова по-широко е представителството. Тези "добродетели" правят инклузивните институции устойчиви.

                        А екстрактните политически институции обикновено се създават от тесен елит, който узурпира властта - чрез избори или преврат - и се стреми да укрепва богатството на близкото си обкръжение.



                        Toва обкръжение постепенно се превръща в олигархия,



                        която от своя страна подпомага икономически затвърждаването на политическия елит на власт. Така се затваря порочният кръг. Такива са били повечето държави през своята вековна история, а в много от тях, особено в Африка, Азия и Латинска Америка, този порочен кръг и до днес възпроизвежда бедност и изостаналост. Исторически той води до задълбочаване на неравенството и поражда остри конфликти и стремеж в други групи за овладяване на властта. Разбира се, възможно е прекъсване - както разрушаване на добродетелния кръг и превръщането му в порочен кръг (Римската република, Венецианската република, следвоенна Източна Европа), така и разчупване на порочния кръг и еволюцията му в добродетелен (Англия, Корея, Ботсуана).



                        Какви изводи могат да бъдат направени за България?



                        С присъединяването си към ЕС България доказа, че има инклузивни институции - поне де юре. Де факто обаче институциите ни в голяма степен са от другия вид и точно това е главната причина за разочароващо бавния прогрес на страната.

                        По-долу се вижда ясно как по методологията на Аджемоулу и Робинсън лесно може да се установи, че българската политическа система е "изсмукваща", като още от изборите промотира представители не на данъкоплатците, а на политическия елит. Избраните "народни" представители и гласуваното от тях правителство се отплащат за избирането си с утвърждаване на изсмукващи икономически институции. Чрез тях пък се облагодетелстват икономическите кръгове, финансирали издигането на този политически елит във властта. Резултатът е ясен на всички. Промяна едва ли е възможна без реформа и ликвидиране на неформалните политически институции, започвайки с промяна на избирателния закон и изготвянето на нова конституция.

                        ...................................

                        *Авторът е доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционно-финансова компания "Маконис"

                        **(Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty. Daron Acemoglu and James Robinson, 2012)

                        ***Приемам, че превратът от май 1934 г. е началото на установяването на авторитарна власт в България, а на VII-ия конгрес на БКП през 1958 г. Тодор Живков докладва, че социализмът окончателно е победил.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                          ще трябва да си вляза в профила да ги попитам НАПаджии колко платиха за изработването на този сайт ...да не се окаже земеделското министерство подценено с 50те хиляди
                          и наградите https://www.facebook.com/vlezvchas/app_266333003469540 дали са от европейска програма за образование( и то какво) или от данъците на майките и бащите на дечицата
                          И дали е разрешено да се предоставят такива големи награди с цел популяризиране на страницата по ЗЗК

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                            ще трябва да си вляза в профила да ги попитам НАПаджии колко платиха за изработването на този сайт ...да не се окаже земеделското министерство подценено с 50те хиляди
                            и наградите https://www.facebook.com/vlezvchas/app_266333003469540 дали са от европейска програма за образование( и то какво) или от данъците на майките и бащите на дечицата

                            хахахаа, още се смея, последното, което съм очаквала е данъчните да правят детски конкурси

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                              а какво е мероприятието, при мен излиза само статията без цялостна страница
                              https://www.facebook.com/vlezvchas

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                                Точно връзка към фейсбук страницата на мероприятието съм дал.
                                а какво е мероприятието, при мен излиза само статията без цялостна страница

                                Коментар

                                Working...
                                X