IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 22.02.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • http://www.aerohroniki.com/2013/01/2...%D1%83-%D0%BD/


    И новият носител на „Счупен тъпомер“ е…
    Цитат:

    „И да поздравя нашите пилоти, които прекалено рискуваха в случая, защото дадоха нула спирачен път за самолета и е спрял само на двигател. Единственият самолет, който кацна. Но жена го кара, така че е много смела. Просто – никой друг не е посмял да кацне, освен нашата пилотка.”

    От колко време я има рубриката, повече от половин година вече май? Чудно е защо чак сега въпросният се сдобива с наградата, може би просто за първи път се опитва да говори за авиация, но по-добре късно, отколкото никога. Честито на нашия велик и неподражаем министър-председател! Трудно ми е малко да ви обясня какво се е опитал да каже г-н Борисов, какво означава „дадоха ни нула спирачен път“, но мисля, че командирът на полета кап. Валентина Цветкова описва ситуацията доста добре:

    Нашето решение беше, когато наближим, ако летището е отворено – кацаме, ако ли не – отиваме на запасно летище. За наше щастие, така стана, че отварянето на летището съвпадаше с нашия час на кацане. Снегът вече беше спрял, полосата беше почистена, с добър спирачен ефект. Просто перонът не беше изчистен.

    Нищо екстремно, нищо по-различно от останалите полети! Просто полет при зимни условия. Факт е, че там имаше малко повече сняг, по-ниски температури!

    А едно от изреченията й спокойно може да влезе в учебниците:

    В момента, в който един пилот се почувства герой, значи вече няма работа в авиацията.


    Страхотен сайт

    Коментар


    • Интервю на Владислава Пеева с Булат Нигматулин*

      http://www.svobodata.com

      "Референдумът може да решава някакви политически цели, но не и бъдещето на проекта АЕЦ “Белене“, който днес е неизгоден, ненужен и няма пари за него", казва Булат Нигматулин, бивш зам.-министър на ядрената енергетика в Русия, който остана "поразен" от ниското ниво на дебата в специализираната парламентарна комисия.

      - Г-н Нигматулин, с появата си във временната парламентарна комисия, разследваща АЕЦ “Белене“, ядосахте много привържениците на проекта...

      - Както казах и тогава, имате море от енергия и може да се удавите в него. При това се произвежда от амортизирани електроцентрали и затова в момента цената е ниска, но не за дълго. Относно ядрения ви референдум, въпросът е малко като “искате ли да се ожените, но девойката още не е намерена“. Така може да се окаже, че младежът иска да се жени, но не иска да вземе девойката “Белене“. Нали първо трябва да се намери момичето, да се види дали то ще се хареса, а и дали ще се съгласи да се омъжи. После идва създаването на семейството и на децата и те трябва да не са бедни и болни, а богати.

      Да приемем в това сравнение, че народът е момчето, което каже, че иска да се жени, тоест да има ядрена централа. Идва въпросът кое ще е момичето или проектът, какъв ще е брачният договор – контрактът с изпълнителя. После трябва да се разберем с родителите, тоест, с правителствата, както беше в случая с “Белене“. Проблемът тук бе и от двете страни. И накрая идват децата – електроенергията.

      Ще продължа с това сравнение. При “Козлодуй“ вече имаме семейство, децата са пораснали, някои даже вече ги няма – имам предвид І до ІV блок. Там вече себестойността на електроенергията е ясна - 2.2 евроцента , която е много ниска, но родителите вече имат по-малко разходи. При “Белене“ новото семейство тепърва трябва да обзавежда дом, да купува мебели и разходите му са доста по-големи и себестойността на тока ще е 10 евроцента.

      При средна цена от 7 евроцента на киловатчас, на която българските предприятия купуват в момента, то цена от 10 евроцента не може да си възстанови разходите. Семейството “Белене“ ще има финансови затруднения, не може да гледа децата си и настават раздорите в семейството. Затова родителите на “булката“ - руската “Росатом“, предложи кредита (от около 2 млрд. евро за две години продължаване работата по “Белене“ до намирането на стратегически инвеститор – бел. авт.) и като се стабилизира и замогне семейството да ги върне.

      - Изглеждахте назидателно в парламентарната комисия?

      - Не би трябвало като чужденец да ви уча, но това с референдума е глупост. На допитване трябва да подлежат въпроси, които обществото разбира, като например смъртното наказание. Питам веднага защо управляващите ви не подложиха на допитване затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Колзодуй“, където също дебатът бе огромен, а просто се взе решение. Аз и днес мога да докажа, че тези два реактора са напълно безопасни и можеха и до днес да произвеждат електроенергия. Но тогава се взе политическо решение, а сега правителството не смее.

      Нали затова на четири години избирате депутати, съставя се правителство, на което делегирате права да решава вместо вас. А сега то връща тази отговорност на народа, за който обаче е трудно да разбере един ядрен проект в цялата му сложност, икономически показатели и условности.

      Това, което ме изуми е, че във всички тези обсъждания липсваха ядрените и енергийните специалисти. Та България има дългогодишна енергетика, къде са производителите, които да кажат как ще се развива пазарът, къде са търговците, които предлагат тази енергия, къде са износителите, за да кажат може ли да поемат енергията от АЕЦ “Белене“, планирана за експорт? Къде е икономическото министерство, което да обясни какви са прогнозите за икономическото развитие на страната? Вместо тези хора, кампанията се води от политиците, които правят неприемливи инсинуации и мътят мозъците на хората.

      Защо аз трябваше да обяснявам на депутатите, имате свои отлични експерти. Нивото на дебат е под всякаква критика.

      Бях поразен от дискусията във временната парламентарна комисия за “Белене“, на която бях поканен да участвам. И у мен възникват въпросите дали тези хора въобще разбират материята, която дискутират, или не искат да я владеят. Затова аз обявявам, че съм готов да проведа в българския парламент мастер клас как трябва да се направи такъв дебат – с икономически и технически показатели.

      Референдумът може да решава някакви политически цели, но не и бъдещето на проекта “Белене“, който днес е неизгоден, ненужен и няма пари за него.

      - Казахте, че България няма нужда от АЕЦ “Белене“, тъй като има излишък от енергия, защо тогава да строи VІІ блок на АЕЦ “Козлодуй“?

      - Този проект е по-евтино решение, защото ще е от един, а не два блока и в АЕЦ “Колзодуй“ има налична мрежа, подстанции, включително от затворените малки блокове. Дали тя може да се използва чрез реконструкция, трябва да кажат експертите от ядрената централа на базата на конкретни технически проекти. Това аз не мога да кажа. Но дори и да трябва да се строи нова мрежа и да се плащат пари и за отчуждаване на терени, Седми блок има своите плюсове.

      В момента АЕЦ “Козлодуй“ има V и VІ блок, чийто живот дори и да бъде удължен с 20 години, то около 2035-2040 г. ще трябва да бъдат изведени от експлоатация. Строейки VІІ, а дори и VІІІ блок, те естествено могат да станат заместители на работещите сега реактори. “Козлодуй“ не е просто атомна централа, а хидро-акумулираща централа. Има цял комплекс за работа на 100 години напред. Затова е много по-икономически добре да се развива площадката на АЕЦ “Козлодуй“, отколкото в “Белене“.

      Освен това в Козлодуй“ има спрени четири малки реактора, към които после ще се прибавят още два и ако на площадката няма други блокове, които хем да покриват разходите по извеждането от експлоатация на тези мощности, хем да осигуряват физическа защита на радиоактивните съоръжения, трябва край “Козлодуй“ да остане празна площадка, която само ще генерира разходи.

      Затова световната практика е просто да се подменят ядрените технологии на съществуващите вече площадки с най-новите постижения и да има “жива“ част и спряна от експлоатация. Това е смислен и гъвкав проект. Така работим в Русия, така е във Франция, в САЩ, във Великобритания, дори в Украйна. Защо не и в България.

      Иначе трябва да се извади ядреното гориво и да се прати за специално съхранение, да се запечата обектът, да му се сложат датчици, които да следят за радиоактивно изтичане и да се пази теренът 50 години. За това трябват много пари, които да са предварително заделени във фонд и после с тях само да се плаща, плаща, плаща... С удължаването живота на V и VІ блок и построяването на VІІ блок този проблем се решава постепенно, без референдум, без истерия.

      * Булат Нигматулин е професор-доктор на техническите науки, математик и ядрен инженер по образование. В момента е първи зам.-генерален директор на руския Институт по естествените монополи. Член е на руското Ядрено общество. От 1975 до 1998 г. работи на различни научни нива по безопасността на руските ядрени централи. От 1998 до 2002 г. е зам.-министър на ядрената енергетика в Русия, след което работи в правителствена група, занимаваща се с вътрешноруските доставки на природен газ, топлинна и електрическа енергия.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
        Колко ентелект лъха от тази снимка. Тва някаква ПР акция треябва дъй
        След като и Цвък днес е бил и той с очилца в ТВ -то ,явно ще да е нов модел на PR

        .........................
        От центъра на МВР ни съобщават ,че над 13 500 полицейски служители ще охраняват секциите, в които ще се гласува за Референдума .> http://faktor.bg/novini/balgariya/58...ferenduma.html .Бая множко . .. ,,но пък ще е рай за престъпниците ))))От друга страна ЗАДАВА СЕ ЯКА ЦЕНЗУРА!!!! МВР С „ПРАВИЛНИ” УКАЗАНИЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМА!
        „Говорителите на ОД МВР нямат право да предоставят информация на медиите за референдума, докато не бъде публикувана обобщената справка на сайта. Днес всички медии от региона получиха следните указания: Информационно обслужване по време на референдума на 27.01.2013 г. Във връзка с указанията на Пресцентъра на МВР, информация за възникналите инциденти и произшествия по време на референдума на 27.01.2013 г. ще бъде изготвяна от Ситуационния център на МВР в София и публикувана на интернет страницата на министерството – http://press.mvr.bg/default.htm.

        Говорителите на ОД МВР нямат право да предоставят информация на медиите за референдума, докато не бъде публикувана обобщената справка на сайта.
        Часовете, в които ще бъде публикувана информацията на сайта са следните:
        26.01.2013 г. – вечерта – запечатване на изборните секции и поемане на охраната от Полицията
        27.01.2013 г. – 07,00 ч. – отваряне на секциите
        11,00 ч.- информация след първия брифинг за журналисти в София
        17,00 ч . – информация за хода на референдума
        21,00 ч. – последна информация след затваряне на изборните секции; тук се предвижда и закъснение.
        По-подробна информация от Регионалния оперативен щаб на ОД МВР Монтана можете да получите около тези часове от Говорителя на ОД МВР.”

        За това алармира журналистката Камелия Обретенова

        На отминалите избори са и написали полицейско разпореждане, че няма право да снима в избирателните секции и в районите около тях.

        Камелия Обретенова завежда дело и апелативен съд отменя полицейското разпореждане.
        Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
          Колко ентелект лъха от тази снимка. Тва някаква ПР акция треябва дъй

          Коментар


          • Ген. Любен Гоцев: Борисов не е единствената грешка на БКП

            Интервю на Светлана БАТАЛОВА за в. “Галерия”
            LubenGocev

            Снимка: senzacia.net

            Ген. Любен Гоцев има впечатляваща професионална биография. Той е дипломат, работил дълги години в Постоянното представителство на България в ООН в Ню Йорк. Бил е един от шефовете на външното разузнаване, зам.-министър в две министерства – на външните и на вътрешните работи, министър на външните работи във второто правителство на Луканов, посланик в Хага.

            Избран е за депутат в 7-ото велико народно събрание. След промените е канен за консултант в частния бизнес. Днес е един от доайените на приятелско-професионалния кръг „Монтерей“. Около името му се носят легенди, определят го като най-влиятелния генерал в задкулисието на българския преход. Обичан и мразен.

            - Генерал Гоцев, как посрещнахте новата година?

            - Много добре, дойдоха дъщеря ми, зет ми и внучките от САЩ. Заедно с другата ми дъщеря и нейното семейство, които са тук, празнувахме по различни поводи – Нова година, имени дни. Сега си заминаха всички и останахме само ние с госпожа Гоцева, без ангажименти от протоколен и роднински характер.

            - А какво се случва във вашия приятелски кръг „Монтерей“?

            - За Нова година „Монтерей“ събра доста солидна сумичка и я връчи на отец Иван от Нови хан за децата там. Поканихме и него, той присъства на нашето събиране във вторник. Това никъде не сме го казвали. Човекът беше много доволен, остана до късно с групата, изкара почти целия ден. Наскоро чествахме първия рожден ден на сина на един от участниците. Много хубаво мина. Отбелязваме рождените и имените си дни. „Монтерей“ е жива организъм -

            някои си отиват, после се връщат.

            Други се връщат, но си отиват. Има хора, които идват и са много активни, стават приятели. Появиха се нови лица, които са известни, но да не споменаваме имена… За голямо съжаление само преди 24 часа ни напусна завинаги нашият приятел и другар о.р. полковник Любчо Михайлов – един от ръководителите на научно-техническото разузнаване.

            - Идват ли от ГЕРБ на вашите сбирки?

            - От ГЕРБ официално не са идвали, освен ако има „скрити“ гербери, но знам, че в „Монтерей“ има скрити масони. Те не се афишират и не ангажират никого с вижданията си.

            Boiko s Jivkov- Занимавате ли се с политическо инженерство?

            - В „Монтерей“ няма политически инженеринг. Не се ангажираме с имена. Не си спомням да сме казвали – ето, за този ще гласуваме. Никой не може да ангажира останалите. Дори сега за референдума за „Белене“ аз и други бесепари не настояваме,

            няма пропаганда и агитация:

            „Дайте другари, елате да гласуваме!“. До ден днешен журналистите не могат да разберат, че точно медиите измислиха този кръг „Монтерей“, в който повечето сме колеги, бивши дипломати.

            - Кое е според вас събитието на 2012 г.?

            - За съжаление това е атентатът в Сарафово. За още по-голямо съжаление обаче измина много време, но все още не се стига до реални резултати. Ангажираха се и МОСАД, и американската страна, и други хора и служби. Най-важното е да се разкрие кой е поръчителят – дали „Хизбула“ или други сили, за които нямаме представа. Твърди се, че службите знаят всичко, но никъде не е отбелязано да са задържани определени хора. Г-н Станимир Флоров каза в интервю, че няма да говори, защото и терористите четат вестници и от тях ще научат подробности.

            - На висота ли е българското разузнаване?

            - Официално погледнато, то работи, дава някакви резултати, за които държавата плаща. Има такава история – когато кралицата майка се оплакала пред министъра на финансите на Великобритания, че разведката струва много скъпо, той й казал: „Мадам, ако искате да знаете,

            трябва да плащате!“.

            Така се защитава империя. Информацията се плаща. Ако държавата даде повече пари и поиска отговорности, тогава и резултатите ще бъдат по-добри.

            - Канят ли ви да помагате?

            - Старото поколение разузнавачи си отива. Повечето са пенсионери и членуват в Асоциацията на разузнавачите, но доколкото знам, никой не ги търси за нищо. Ако някой помага, е суперсекретно. Лично мен никой не ме кани, но и не бих приел такова предложение, защото изминаха над 30 години, откакто съм излязъл от службите. Сега да се връщам и да си въобразявам, че ще съм полезен – не.

            - Според вас има ли опити за диктатура в страната?

            - Недейте да говорите за диктатура, още е много рано, не се налага да се говори. Може да има наченки, закачки тук-там, но все още сме демократична държава. Това са опасни неща, много лесно можем да станем едно малко диктаторско анклавче в Европа.

            - Оръжейният бизнес навсякъде е печеливш, а у нас в Сопот стачкуват, защо се получава така?

            - Не съм специалист, не мога да се ориентирам лесно в тази специфична материя, но според мен причината и тук е конкуренцията, която не позволява на Сопот да работи. Големите чужди фирми предпочитат тяхното оръжие да се продава, а не нашето. Сега казват: спрете малко, отрежете 900 работници, създайте безработица и нека хората

            да станат берачи на рози,

            ако не затрият междувременно Розовата долина, каквито слухове се чуват напоследък.

            - Имате ли обяснение защо ГЕРБ първо заяви, че ще сторим АЕЦ „Белене“, а сега е на позиция „Три пъти не“?

            - От претенция да бъдем водеща сила на Балканите в енергетиката вече сме на опашката. Най-важните въпроси не се решават стратегически, а на парче. Ако дойде друго правителство, то ще почне отново да говори за неща, които сега са изоставени. Външният фактор, нашият Голям брат САЩ, много влияе и бързо въздейства върху политическите решения в държавата ни. Дали съм прав – времето ще покаже. Бойко Борисов имаше положително отношение към „Белене“, както показват негови изявления през последните години, и изведнъж каза три пъти не. Защо?! Ще поживеем, ще видим. Има едно правило- прави каквото правиш днес, мисли за последствията утре.

            - Станишев нарече Бойко Борисов кадрова грешка на БКП. Какво е вашено определение за премиера?

            - Това е мнение на Станишев. Защо е грешка – не знам от какво изхожда Станишев. Ако приемем нещата така, то в нашата партия не само Бойко Борисов е грешка. Има и много други. Всички знаят, че навремето Бойко Борисов е напуснал службите, защото е бил член на БКП и е искал да си остане такъв. Казал, че остава в БКП и напуска службите.

            - Бойко Борисов беше първият, приет от Обама през новия му мандат.

            - Това не е случайно. Бойко Борисов и Цветан Цветанов бяха приети по необходимост. Според мен спешно трябваше да говорят по случая в Сарафово. Може би бъркам кардинално, но така мисля.

            - Каква е прогнозата ви за следващото правителство? Ще има ли нова тройна коалиция с Меглена Кунева в нея?

            - Смятам, че ГЕРБ

            няма да управлява самостоятелно.

            Ще трябва да се съгласят на двойна или тройна коалиция. Самата Кунева заявява пред медиите, че никога няма да влезе в коалиция с Бойко Борисов, даже и със Станишев, към когото също има резерви. Вероятно така смята целият й екип, но до изборите има още доста време, ще видим. В политиката има една постановка – никога не казвай никога. Навремето и Меркел направи коалиция с противниците си. При Кунева част от членовете са от средното поколение, а друга част са бивши бесепари, косомолци. Най-важното обаче е изборите да са честни, ама да са честни до крайност. Вече всеки знае какви са хватките по изборите…

            - Нарисувайте портрета на следващия премиер.

            - Трудна задача! Ако направят коалиция, сигурно ще има голям пазарлък. Премиерът може да не е Борисов, Кунева или Станишев, а с компромис и договорки да изкарат съвсем друго, трето лице. Той трябва да работи и с тримата, да бъде модерен, съвременен ръководител, да знае нещата не само политически, но и да владее изкуството на икономиката.

            - Каква е оценката ви за президента Плевнелиев?

            - Спомням си, навремето държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджер беше в Китай, когато започнаха да стоплят отношенията си. Пита министър-председателя Чжоу Ен Лай: „Кажете вашето мнение за Френската революция“. След минута мълчание Чжоу Ен Лай казва: „Много малко време е минало, само 200 години“. Така и за Плевнелиев – малко е времето, трудно е да се отговори, защото

            първата година е тренировъчна.

            Нека да поживее като президент, да се почувства като президент и да придобие увереност. Изглежда добър, интелигентен човек. Струва ми се обаче, че има още доста неща, които трябва да преодолее и научи. Прочетох деликатна мисъл на Кеворк – „Човече, като говориш пред българския народ, стой прав!“. В новогодишното си приветствие Плевнелиев според мен копира Рузвелт от 30-те години. Сбърканата снимка е един детайл и той ще се забрави, но като цяло това поведение не се възприема лесно. Другият президент, който ще дойде след него, пак ще стои прав.

            - Според вас има ли опасност от етнически конфликт в България?

            - Прочетох, че България пада под 7 млн. души население. По данни на Евростат сме на първо по смъртност и на последно по раждаемост, вече са напълно обезлюдени 183 села фантоми.

            Реално след 15-20 години ромите на много места ще бъдат повече. Наляха се милиарди за ромската интеграция, големи пари се хвърлиха, но не се стига до реални резултати. Не вярвам да има ново Косово – не дай боже, макар че понякога една клечка пали войната. В Косово всичко започна от една сватба. Дано не се изострят междуетническите проблеми, защото и съседите ни са много деликатни.

            - Как виждате членството ни в Европейския съюз и НАТО?

            - Според мен нашето членство както в ЕС, така и в НАТО трябва да се ръководи от формулата „Независимост в рамките на взаимната зависимост“ – ние отстъпваме част от нашата национална, икономическа независимост и т.н., но разчитаме на европейска с НАТО. Ако тези неща не се координират, значи ние ставаме една второстепенна страна в Европа. Моето мнение е, че печелим от това членство, но трябва да бъдем много умни – никога да не отстъпваме от основните си принципи и национални интереси да решаваме стратегическите си задачи за ХХI век.

            Коментар


            • Julia Sokolova
              Тез пък, открили Америка!
              Че те ни управляват!!!
              Нали всеки ден им се извиняваме за нещо!
              Мутрите се завръщат, този път законно
              saprotiva.org
              Помните ли онези години, когато едри момчета в кожени якета и коли с тъмни стъкла тормозеха народа? В наши дни мутрите се занимават със стария си бизнес, но вече законно.…

              Коментар


              • Изненадаааа .Браво на Бацето .Фокус мокус и хоп он намери пари за ВМЗ-Сопот .Работниците ще могат да си вземат всички заплати, включително и тази от понеделник..Стачката се прекратява .Казах !!>
                http://pianews.eu/institutions/20130125/news-119502
                Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
                  Референдумът: защо да гласуваме?
                  25.01.2013
                  | Красен Станчев
                  http://www.mediapool.bg/референдумът...ews202121.html

                  При неучастие, гласуване с "да” или преобладаващо "да” като резултат от гласуването, резултатът ще е:
                  ....
                  Да поправя Станчев. Изобщо няма значение резултатът от референдума.Победните речи на Станишев и сие са написани. За тях самият факт на референдума е вече победа.
                  На изборите ще бъде същото. Оправданието е намерено отдавна - фалшификациите на ББ. Станишев вече пише победната си реч за пресконференцията в изборната нощ. Втората пресконференция!

                  ПП А, печеливши са и циганите, които изкараха по някое червено кебапче! На изборите още!

                  Коментар


                  • Референдумът: защо да гласуваме?
                    25.01.2013
                    | Красен Станчев
                    http://www.mediapool.bg/референдумът...ews202121.html


                    Едва днес (25 януари) изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) изнесе данниhttp://www.monitor.bg/article?id=370612, които потвърждават, че нова ядрена мощност не е необходима в обозримо бъдеще.

                    Досега в дебатите бяха оборени следните аргументи "за” АЕЦ "Белене”:

                    Че е необходима;
                    Че е евтин проект с перспектива да произвежда евтино електричество;
                    Че то ще се изнася и че ако не се построи централата, ще се наложи внос на скъп ток;
                    Че ще се създадат 60 000 работни места.
                    Не са обсъждани по същество следните няколко въпроса:

                    Безопасна ли ще е новата АЕЦ в сеизмологично и радиационно отношение;
                    Каква ще е съдбата на отработеното гориво;
                    Защо българските потребители и данъкоплатци ще трябва да поемат разходи по рисковете за своя сметка, щом някой иска да строи и изнася ток от АЕЦ;
                    Какво ще бъде оскъпяването на проекта АЕЦ "Белене” поради по-високи от обикновените (преди "Фукушима”) разходи за сигурност, застраховки, забавяния, злоупотреби и извеждане от експлоатация?
                    При всички особености на референдума, много е важно да се гласува с "не” и да се сложи край на тази оперета.

                    При неучастие, гласуване с "да” или преобладаващо "да” като резултат от гласуването, резултатът ще е:

                    Оправдание на начина, по който се управлява българската енергетика до момента и на политическите партии и деятели, които са поддържали такива ирационални и вредни проекти като АЕЦ "Белене”;
                    Основание за тях да се явят с претенции за този и други подобни проекти в бъдеще.

                    Коментар


                    • Неграмотни цигани шашнаха съдията по делото „Боби Райнов”
                      http://news.ibox.bg/news/id_1681493180

                      Как обиждат само хората! Та това са радетелите за развитието на ядрената енергетика със строежа на Белене! Това са бащите и майките на бъдещите инженери на България. И Станишев не им осигури адвокати. Не го е срам!

                      Коментар


                      • Инж. Лазар Лазаров: Крайният срок за изпълнението на автомагистрала „Тракия” е 31 май 2013
                        http://www.focus-news.net/?id=f23435

                        Не само магистрала Тракия, завършват и други обекти. Нарочно, за изборите! Не ги е срам да правят такива неща. Голяма работа една магистрала, пък и други. Всичко е за замазване на очите, за да спечелят изборите. Народът не ще магистрали, иска Белене! Не ви ли е ясно, господа управляващи? Долу!

                        ПП Не им е ясно, продължават да си строят пътищата.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
                          Мъртвите души всъщност са живи хора. Така министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни разликата между броя на хората в избирателните списъци и пълнолетното население, преброено от НСИ.Същевременно обаче проверка на министъра Л.Павлова показала, че има 668 избиратели в списъците, които са над 100-годишна възраст. "Дори има и 120-годишни, а аз не съм чувала да има такива хора в България", каза още министърът.

                          Тепърва местните администрации ще правят проверка колко души фигурират в списъците, а всъщност са починали, но без издадени смъртни актове.

                          На въпрос каква е вероятността в избирателните списъци да има починали хора без издадени смъртни актове и под 100-годишна възраст, министърът отвърна: "Тук навлизаме вече в теория на вероятностите."
                          http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/...nduma_imalo_i/
                          Коки, не си прецизна! Ето как ББ си е комунист. Той нарочно крие 668 столетници, които са привърженици на БСП и ще им донесат победата на изборите. Та ББ е сключил сделка със Станишев. Не го е срам, долу!
                          Коки, а ти май си минала на негова страна, като не показваш тази далавера? Покай се!

                          Коментар


                          • Референдумът, от който всички излизат победители

                            МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ,
                            математик
                            24 часа

                            Изглежда, че участието на гражданите в ядрения референдум ще се окаже обратнопропорционално на напъните на някои политически партии да придърпат това събитие към собствената си ясла.

                            Които може и да мобилизират твърдите си партийни ядра, но явно отвращават повечето гласоподаватели.

                            Като резултат референдумът е ясен. Ще гласуват максимум 2 000 000 души (може и доста по-малко, особено ако времето е калпаво), от които 60-70% ще отговорят с "да" на неясно зададения въпрос. Така резултатът няма да е задължителен, а въпросът ще се върне в Народното събрание за поредната говорилня. То и сега този въпрос може да бъде внесен за обсъждане от всеки народен представител, но друго си е да го поискат един милион българи.

                            Естествено, на 27 януари вечерта всички политически сили ще обявят блестяща победа. Както на местни избори, където всеки с нещо се хвали. Например на местните избори през 1995 г. Клара Маринова победоносно размаха една вапцана в червено карта на България, за да поясни колко много е победила БСП. В същото време и СДС обяви победа, щото беше спечелил кметския пост в София и в други големи общини.

                            В случая БСП ще обяви победа, защото повечето гласували на референдума ще отговорят с "да". Меглена Кунева и СДС ще обявят победа, щото участието ще е ниско и те ще обяснят това с техния призив да се бойкотира вотът.

                            ГЕРБ и традиционната десница ще обявят победа, защото 1 милион ще са гласували с "да" и следователно останалите 6 милиона според списъците ще трябва да са били против. ДПС нищо няма да обяви, тъй като не му е до референдуми.

                            Макар че знаем какво на практика ще се случи, нека поразсъждаваме теоретично. За целта условно приемаме, че знаем колко са гласоподавателите (по списък са 6 900 000, колкото са българите в България!). Ако гласуват по-малко от 20% от този брой, резултатът е нулев и по-добре всички да си бяха останали вкъщи. Ако гласуват повече от 20%, въпросът влиза в Народното събрание, което ще го обсъди и няма да го реши. Резултатът е нулев.

                            Ако гласуват повече от 4 345 500 души (което би било чудо на чудесата) и повече от половината от действителните отговори са "да", ще трябва да се строи нова ядрена централа. Това обаче ще стане, ако има пари, каквито няма. И освен това какво е "нова централа"? Според БСП това е "Белене". Според ГЕРБ това е "Козлодуй 2". Какво точно ще се строи и дали, ще зависи от изборите на 7 юли. А и няма как да се строи, ако няма пари. Пари няма. Резултатът пак е нулев.

                            Остава най-интересният вариант - гласуват повече от 4 345 500 души и повечето казват "не". Това няма посмъртно да стане, но нека пофантазираме. В този случай не може да се строи нова централа и "Белене" отпада, но може да се построят 1-2 реактора в Козлодуй. Няма обаче да ги наричаме нова централа, а разширение на старата. Това е единственият вариант с ясен изход, но няма да се случи.

                            Има още три неща. Първото е, че макар резултатът да е нулев, ще го преброим съвсем точно. Защото това ще стане с уникалната българска изборна технология за двойно преброяване на секционните протоколи и публикуване на изборните резултати секция по секция. Но тази технология няма да помогне, ако секционните протоколи съдържат неверни данни. Така че партиите и наблюдателите да си отварят очите. Но това е важно за изборите, за референдума е все тая.

                            Второто е, че покрай референдума се присетихме за фантомите в избирателните списъци. Тук те са важни. Щото 20% от списък с 10% фантоми съдържа 140 000 фантома - с толкова гласове се влиза в парламента. Следователно нека махнем фантомите! Ама някои били имена на живи хора в чужбина? Нищо, ако се върнат у нас, ще ги допишем. Не че някой ще се върне заради референдума, де.

                            А иначе лекарството е известно - активна регистрация като в белите държави. В противен случай до края на света ще борим с фантомите като прасе с тиква.

                            Третото е една китайска поговорка. Според която умният се учи от грешките на другите, а глупавият - от своите собствени. А ако не се учи и от собствените си грешки? Според китайците толкова тъпо нещо не може да съществува. Затова нека не се спъваме отново в камъка, наречен "Закон за прякото участие на гражданите (и т.н.)".

                            Не само сега, но и колкото пъти произведем референдум по този закон, все ще се дъним. Затова предлагам следната поправка. Референдумът е валиден, ако в него са участвали не по-малко от две трети от гласувалите на последните парламентарни избори и с "да" са отговорили повече от половината от гласувалите.

                            Аналогично, ако са участвали не по-малко от една трета от гласувалите на последните избори, въпросът се внася за обсъждане в Народното събрание. Което се произнася с мотивирано решение до месец.

                            Така пак ще изглеждаме глупаво според вижданията на китайците, но поне ще сме се поучили от собствените си грешки. Или поне от тази, която направихме през май 2009 г. Когато БСП прие калпавия закон, от който днес се жали.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от diletant Разгледай мнение
                              Обясниха разликата в данните на ГРАО и НСИ

                              Разликата в броя на населението на 18 повече навършени години, предоставена от ГД ГРАО и НСИ, която е от 800 000 души, се дължи на различните принципи, прилагани от двете институции - регистрационен и преброителен.
                              Това каза на пресконференция председателят на НСИ Ренета Инджова.
                              "НСИ преброява гражданите, които се намират на територията на страна и не брои българските граждани, които имат право на глас, но в момента не живеят в България и затова има разлика от 800 000 души, която се дължи на хората, които не живеят в България", каза от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
                              Министър Павлова определи като спекулация тези хора да се наричат "мъртви души". Това са живи хора, български граждани, имащи право на глас, независимо от това къде се намират по света, категорична бе тя.
                              Нямаме право да ощетяваме конституционните им права и никой не може да си позволи да ги заличи от избирателните списъци, каза министърът.
                              По данни на националната статистика към 31 декември 2011 г. населението на България е 7 327 224, напомни председателят на НСИ Ренета Инджова.
                              От тях на 18 и повече навършени години са 6 145 788 души. Изчисляването на броя на населението и неговото разпределение по административно-териториалните единици се извършва на базата на настоящия адрес на хората, каза Инджова.
                              В националната база данни в ГРАО има записи на всички български граждани с избирателни права, независимо дали те се намират понастоящем в страната или пребивават в чужбина и те са 6 949 120 души.
                              Министър Павлова уточни, че от 6,9 млн. избиратели има 668 столетника, от тях на над 110 години са 56 човека.
                              "Написахме писмо до всички общини, където са регистрирани тези хора, за да проверят още веднъж дали тези хора са живи и ако са починали, да изискат смъртен акт, каза министърът. Без смъртен акт длъжностното лице не може да ги отпише от избирателните списъци", уточни министърът.
                              Припомняме, вчера Националният статистически институт и Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" се разминаха в данните за броя на населението в България.
                              Още миналия понеделник (14 януари) от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) определиха като некоректна изнесената в медиите информация за „мъртви души" в избирателните списъци.
                              http://news.ibox.bg/news/id_19886188

                              Не е вярно! Лъжат! ББ крие нарочно 800 000 души, за да спечели изборите. Как? Не зная, ама съм сигурен в това! Долу!
                              Мъртвите души всъщност са живи хора. Така министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни разликата между броя на хората в избирателните списъци и пълнолетното население, преброено от НСИ.Същевременно обаче проверка на министъра Л.Павлова показала, че има 668 избиратели в списъците, които са над 100-годишна възраст. "Дори има и 120-годишни, а аз не съм чувала да има такива хора в България", каза още министърът.

                              Тепърва местните администрации ще правят проверка колко души фигурират в списъците, а всъщност са починали, но без издадени смъртни актове.

                              На въпрос каква е вероятността в избирателните списъци да има починали хора без издадени смъртни актове и под 100-годишна възраст, министърът отвърна: "Тук навлизаме вече в теория на вероятностите."
                              http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/...nduma_imalo_i/
                              Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                              Коментар


                              • Обясниха разликата в данните на ГРАО и НСИ

                                Разликата в броя на населението на 18 повече навършени години, предоставена от ГД ГРАО и НСИ, която е от 800 000 души, се дължи на различните принципи, прилагани от двете институции - регистрационен и преброителен.
                                Това каза на пресконференция председателят на НСИ Ренета Инджова.
                                "НСИ преброява гражданите, които се намират на територията на страна и не брои българските граждани, които имат право на глас, но в момента не живеят в България и затова има разлика от 800 000 души, която се дължи на хората, които не живеят в България", каза от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
                                Министър Павлова определи като спекулация тези хора да се наричат "мъртви души". Това са живи хора, български граждани, имащи право на глас, независимо от това къде се намират по света, категорична бе тя.
                                Нямаме право да ощетяваме конституционните им права и никой не може да си позволи да ги заличи от избирателните списъци, каза министърът.
                                По данни на националната статистика към 31 декември 2011 г. населението на България е 7 327 224, напомни председателят на НСИ Ренета Инджова.
                                От тях на 18 и повече навършени години са 6 145 788 души. Изчисляването на броя на населението и неговото разпределение по административно-териториалните единици се извършва на базата на настоящия адрес на хората, каза Инджова.
                                В националната база данни в ГРАО има записи на всички български граждани с избирателни права, независимо дали те се намират понастоящем в страната или пребивават в чужбина и те са 6 949 120 души.
                                Министър Павлова уточни, че от 6,9 млн. избиратели има 668 столетника, от тях на над 110 години са 56 човека.
                                "Написахме писмо до всички общини, където са регистрирани тези хора, за да проверят още веднъж дали тези хора са живи и ако са починали, да изискат смъртен акт, каза министърът. Без смъртен акт длъжностното лице не може да ги отпише от избирателните списъци", уточни министърът.
                                Припомняме, вчера Националният статистически институт и Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" се разминаха в данните за броя на населението в България.
                                Още миналия понеделник (14 януари) от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) определиха като некоректна изнесената в медиите информация за „мъртви души" в избирателните списъци.
                                http://news.ibox.bg/news/id_19886188

                                Не е вярно! Лъжат! ББ крие нарочно 800 000 души, за да спечели изборите. Как? Не зная, ама съм сигурен в това! Долу!

                                Коментар

                                Working...
                                X