If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Новата данъчна скала се стоварва върху дребния и среден бизнес
Ходих в данАчното, да си вземам Персонален номер за задълженията. Не им работеше системата казаха другата седмица. Беше облепено с табели, че прилагането на чл 169 ще бъде след края на годината.
Намерих и основанието за това в ДОПК
§ 46. За неплатените публични задължения, срокът за плащане на които е изтекъл преди 1 януари 2008 г., чл. 169, ал. 4 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се прилага след 1 януари 2014 г.
Демек, намерете време да се разходите до данъчното и да заявите погасяване по давност. Аз имам 120-150 кинта глоби до 2004г и някакви данъци до 2002, за които 100 пъти ме мотаха преди 5-6 години. Още си седят според справката. Посъветваха ме да си подам молба в свободен текст за изтекла давност
Много мили данъчни Чак им се накефих.
Най-много да си ги подсетил и да ти предявят иск някакъв. При което давността престава да тече. Естествено защото НЕ СИ ПОДАЛ молба навреме...
Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Ходих в данАчното, да си вземам Персонален номер за задълженията. Не им работеше системата казаха другата седмица. Беше облепено с табели, че прилагането на чл 169 ще бъде след края на годината.
Намерих и основанието за това в ДОПК
§ 46. За неплатените публични задължения, срокът за плащане на които е изтекъл преди 1 януари 2008 г., чл. 169, ал. 4 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се прилага след 1 януари 2014 г.
Демек, намерете време да се разходите до данъчното и да заявите погасяване по давност. Аз имам 120-150 кинта глоби до 2004г и някакви данъци до 2002, за които 100 пъти ме мотаха преди 5-6 години. Още си седят според справката. Посъветваха ме да си подам молба в свободен текст за изтекла давност
Подаваш Д6 за работника за задълженията му (на работодателя и на работника) за месеца... Ако направят ревизия на теб, ще установят че правилно си декларирал задължението... Ако направят ревизия на работника, това по никакъв начин няма да те засегне НО... Убеден съм че ще накараш счетоводителя ти да даде Акъл и на твойте работници
Притеснението ми е че от СО, съпортвани от паяци, ще тръгват по кварталите да проверяват за неправилно паркирали
Проблемът е, че заради безлихвени задължения/глоби/, ще ни дерат кожите с лихвени /данъци, осигуровки/
В общи линии, като работодател нямам проблем. Представи си обаче случая, когато 2012 си наел работник, който дължи за 2005 данък. Ще му го плащат с текущите вноски и в един момент дали няма да се окаже без текущи здравни този човечец? Абе мазало голямо
Подаваш Д6 за работника за задълженията му (на работодателя и на работника) за месеца... Ако направят ревизия на теб, ще установят че правилно си декларирал задължението... Ако направят ревизия на работника, това по никакъв начин няма да те засегне НО... Убеден съм че ще накараш счетоводителя ти да даде Акъл и на твойте работници
Притеснението ми е че от СО, съпортвани от паяци, ще тръгват по кварталите да проверяват за неправилно паркирали
Според мен не, ти попълваш Д1 и обобщените данни на Д1 за всички ти работници ги декларираш в Д6...
В Д6 посочваш задълженията към ДОО, НЗОК, ДЗПО и ЗДДФЛ, както и периода. В смисъл ти декларираш Задължението и това ти виси в базата данни на НАПърите. Погасяваш го с ПН, виж реквизитите на платежните...
В случай че ти направят ревизия могат да ти изменят задължението, което си декларирал, чрез Д6 и погасил, изцяло или частично... На този етап те тормозят по ДОПК, но ти можеш да оспорваш с документи Д1, Д6 и ПН
В общи линии, като работодател нямам проблем. Представи си обаче случая, когато 2012 си наел работник, който дължи за 2005 данък. Ще му го плащат с текущите вноски и в един момент дали няма да се окаже без текущи здравни този човечец? Абе мазало голямо
Да бе,верно!Какво се случва,ако един работник има дължими осигуровки,да кажем за 2001г.Внесените към днешна дата ще отидат за погасяване на неплатените за 2001г. ли?!
Според мен не, ти попълваш Д1 и обобщените данни на Д1 за всички ти работници ги декларираш в Д6...
В Д6 посочваш задълженията към ДОО, НЗОК, ДЗПО и ЗДДФЛ, както и периода. В смисъл ти декларираш Задължението и това ти виси в базата данни на НАПърите. Погасяваш го с ПН, виж реквизитите на платежните...
В случай че ти направят ревизия могат да ти изменят задължението, което си декларирал, чрез Д6 и погасил, изцяло или частично... На този етап те тормозят по ДОПК, но ти можеш да оспорваш с документи Д1, Д6 и ПН
Да бе,верно!Какво се случва,ако един работник има дължими осигуровки,да кажем за 2001г.Внесените към днешна дата ще отидат за погасяване на неплатените за 2001г. ли?!
Наистина нямам идея. Законът това казва, ама.... В общи линии, ако не ме домързи ще отида да проверя за някоя глобичка, данъче и др. забравени от мен и данъчните. Ако има някой юрист да каже
Последователност на погасяванията
Чл. 169. (1) Публичните вземания се погасяват в следната последователност: главница, лихви, разноски.
(2) Разсрочените и отсрочените публични вземания се погасяват в последователност: главница, лихви, разноски.
(3) При наличие на няколко публични вземания, които длъжникът не е в състояние да погаси едновременно до започване на принудителното им събиране, той може да заяви кое от тях погасява пред съответния компетентен орган. Ако не е заявил това, те се погасяват съразмерно.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Когато длъжникът има няколко публични задължения, установявани от Националната агенция за приходите, които не е в състояние да погаси едновременно до започване на принудителното им събиране, погасява се задължението, на което срокът за плащане изтича най-рано, освен ако в закон не е предвидено друго. Ако срокът за плащане на две или повече публични задължения изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно.
(5) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Алинея 4 не се прилага за вземания по невлязъл в сила акт, освен ако до образуване на изпълнителното дело лицето подаде заявление до компетентната териториална дирекция, че погасява задължението си по този акт или погасяването става чрез прихващане.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) След образуване на изпълнителното дело ал. 3 и 4 не се прилагат, като публичните вземания се погасяват в следната последователност: разноски, главница, лихви.
И да не забравите преди получаване на първото възнаграждение за годината, да отидете до НАП и да поискате погасителна давност за стари дългове
" Малкият и среден бизнес е изправен пред перспективата да мине в сивата икономика, за да оцелее. Причината е в новите по-високи осигурителни вноски, които управители на ООД и ЕООД ще трябва да плащат от 1 януари. Източник: http://www.cross.bg/1343495
До ден-два ще се знае така ли е, защото в момента май и повечето счетоводители са в шах, спорят помежду си и примигват. Явно е създадена някаква мътилка, но каква точно ще се види.
Коментар