Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политика (архив до 20.09.2012 г.)
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеАноне, много ме развесели...... Като си пуснал климатик помагаш на себе си, но не на хладилника. Сетих се за една блондинка преди време (роднина на жена ми), която се чудеше защо хладилникът, поставен на остъклената тераса (обикновено остъкляване, с винкел), работи лошо през зимата. Когато и обясних, че хладилникът за да работи добре трябва да е на ТОПЛО, тая вместо да го премести вътре в апартамента, взе че сложи калорифер на остъклената тераса.....
Както и да го погледнеш - на задната част на хладилника има охладители, които се вентилират с конвекция, а не както при климатиците - принудително.
Т.е. - по-прав си за климатиците, защото там можеш да увеличаваш скоростта на вентилатора, за сметка на намаления топлообмен (по-малката разлика в температурите на загретия фреон и околната среда). При хладилника го нямаш този вариант. Или поне аз не съм чувал за хладилници с принудително охлаждане на разширителния елемент.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jason_Thorn Разгледай мнениеРадославо ма,
Ама, ти нормална ли си, и ли се правиш на луда. Кви реформи кви пет лева. 45 години комунягите уж правили това онова, 22 години преход. Ми то скоро прехода ще е по дълъг от комунизма. Ей такива малоумнички като тебе как се раждат не знам, къде спи природата, къде е естествения подбор?
Дано твоя хладилник се опразни най-много платена драскачка такава.
Аман
И не съм луда. За належащите реформи по пътя на прехода говоря: в здравеопазването, като насърчаването на плащането на здравни осигуровки, новия проект който се обсъжда за повишаване на събираемостта; като реформите в образованието, които още продължават; като реформите в пенсионното дело; и т.н.
Прави си, че прехода у нас продължава 22г. вече, това не се отрича, но добрата новина е че сме вече по средата и се вижда края. Интересно,защо си мислиш че прехода трябва да е по-кратък от периода в който страната е съсипвана през комунизъма, т.е. 45г.?
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение...................
П.П. На моя съм му пуснал климатик да помага, че не спряха тия компресори да работят.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jason_Thorn Разгледай мнение
П.П. На моя съм му пуснал климатик да помага, че не спряха тия компресори да работят.
Коментар
-
Първоначално изпратено от коки Разгледай мнениеСоциология, стъкмистика и манипулации
Като човек, притежаващ магистърска степен по Социология и работил в няколко агенции в България, смятам да разясня основните похвати и техники за манипулиране на едно социологическо проучване......
Щото не виждам източник.
Коментар
-
Радославо ма,
Ама, ти нормална ли си, и ли се правиш на луда. Кви реформи кви пет лева. 45 години комунягите уж правили това онова, 22 години преход. Ми то скоро прехода ще е по дълъг от комунизма. Ей такива малоумнички като тебе как се раждат не знам, къде спи природата, къде е естествения подбор?
АманBulls make profits, bears make profits, only the hungry pigs get slaughtered. Don't be a hungry pig!
Коментар
-
Социология, стъкмистика и манипулации
Като човек, притежаващ магистърска степен по Социология и работил в няколко агенции в България, смятам да разясня основните похвати и техники за манипулиране на едно социологическо проучване. За да не се чудите защо понякога се изнасят странни резултати
1.Предварителни манипулации
Първата стъпка в осъществяването на социологическо изследване е конструирането на извадка. Извадката включва 1000 – 1500 души, разпределени по няколко признака (възраст, пол, завършено образование, местооживеене), които предстои да бъдат анкетирани. Извадката трябва да бъде представителна – различните възрастови и социални групи, както и различните географски региони, трябва да бъдат представени съобразно техния дял в генералната съвкупност (населението на страната). И тук идва първата възможност за манипулация: като се знае къде са силните и слабите позиции на една или друга партия, извадката може лесно да се нагоди с цел постигане на „нужните” резултати.
2Манипулации в хода на изследванетоДо голяма степен зависят от вида на извадката. При поименна извадка агенцията получава от служба ГРАО списък с респонденти заедно с информация за тях (трите имена, дата на раждане, адресна регистрация). Анкетьорите трябва да включат в изследването ТОЧНО ТЕЗИ лица и не могат да ги подменят с други. За успешното приключване на изследванто, посочените лица са повече от нужните, тъй като някои от тях не могат да бъдат открити, а други отказват да участват.
При анонимна извадка обаче, анкетьорът получава само квоти, които да изпълни (напр. 2 жени 31-40г. висше образование, 1 мъж 18-30г. със средно образование и т.н.). Тези квоти често водят до различни „изкривявания” на извадката.
А. Несъзнателни манипулации:
- географско несъответствие – по-правило хората, живеещи в села и малки градове са по-склонни да участват в социологически изследвания в сравнение с тези, които живеят в столицата и големите градове;
- „скрит вот” – анкетираните представят едни политически предпочитания, макар в действителност да споделят други. Този феномен обяснява 16-те процента на БСП на изборите през 1997г. при декларирана много по-ниска подкрепа непосредствено след януарските протести, както и изненадващите 8% на „Атака” през 2005г, дошли привидно отникъде. По правило в Израел социолозите редовно „вадят” 5-6% от резултатите на умерените партии и ги „добавят” в резултатите на екстремистките. В България причините за „скрит вот” са най-често обществен натиск към „непопулярна” кауза или страх от местните феодали.
Б. Съзнателни манипулации:
- „антуражни” респонденти – когато изследването е анонимно и за проверка се оставя само телефонен номер, е трудно да се проследи дали част от респондентите не са свързани по някакъв начин с анкетьора (семейство, приятели, роднини, колеги, и т.н.);
- сугестия – анкетьорът насочва респондента към „верния” отговор; минава при по-ниско образовани и по-неориентирани в темата на изследването.
3Манипулации след края на изследванетоВсичко, написано дотук, може да се окаже неоснователно притеснение и самото изследване да протече изрядно. На края обаче, резултатите се предоставят на директора на социологическата агенция за одобрение. Нерядко съответният директор вижда резултатите, заявява: „Аа, това не може да е така!” и просто ги коригира по свое усмотрение, преди да бъдат предадени на организацията, поръчала съответното изследване. Понякога това се случва от комерсиални мотиви, но най-често причината е друга. С течение на времето, опитните социолизи придобиват усет за ситуацията, която подлежи на изследване и съставят своя прогноза преди края на проучването. Когато тази прогноза не се сбъдне, те смятат, че причината за това е в нередности в самото изследване. И тъй като вече няма време за повторно изследване, далеч по-лесно е да се коригират резултатите.
Накрая трябва да се отбележи, че съществуват два вида изследвания на политическите нагласи на населението. Едните са за партийна употреба – резултатите в тях са обективни (партийните щабове нямат интерес да бъдат лъгани), но те не се изнасят пред обществеността (освен ако няма някаква тенденция, която е безусловно в полза на тази партия). Другите са публични – медийте ги изнасят с цел информиране на хората и съответното въздействие върху тях.Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!
Коментар
-
Първоначално изпратено от zapalkata Разгледай мнениеСпоред логиката на Коки, тези господа от ромската малцинствена група ще гласуват за "България на гражданите" с председател-Меглена Кунева.
Има ли нова партия - за циганите означава нов келепир.
Аз вече се затъжих за коалиционно правителство в България, че взе да ми става много скучно. Все ми е едно каква ще е коалицията, важното е да я има.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнениеАз тегля каруцата.
П.П. А, сега обърнах внимание, че тя е с ДВГ.
Няма значение - пак я тегля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнениеХайде сега всички застъпници на ГЕРБ да посочат от коя от горепосочените категории е!
Аз се вписвам и в трите таргетгрупи!
П.П. А, сега обърнах внимание, че тя е с ДВГ.
Няма значение - пак я тегля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнениеХайде сега всички застъпници на ГЕРБ да посочат от коя от горепосочените категории е!
Коментар
-
Първоначално изпратено от коки Разгледай мнениеНа Герб електората са циганите,канцеларските мишки/разбирай администрация/ и част от милиционерите на Цвък.Един нормален човек никога не би гласувал за тях
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнениеДобре де - щом пада подкрепата за ГЕРБ, според твоите "анализи" означава, че се случват едно или няколко от следните 4 неща:
1. Намаляват циганите.
2. Намалява администрацията
3. Намаляват "милиционерите".
4. Някои от горните три стават "нормални" според твоя аршин.
Кое е вярното?
П.П. От известно време съм загубил интелектуалния си тренинг да пиша в тази тема и затова ми прости, ако въпросът ми е тъп.
Коментар
Коментар