If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
много ме плашиш бе братче ..всеки пост ти е как ще бъда бан ... колко пъти да ти кажа ,че ми е през оная работа... Ти какво мечтата ти е да си останете само червените поплювковци ли в този форум....а че не разбираш от икономика си е повече от очевидно....
Ако беше някой друг, досега щях да направя всичко възможно да те баннат след толкова обиди/полки смени 20 ника/ ,но ти си платен гербер и като ти взема работата ще оставя гладно Х човека....така че щи ми тежиш на съвестта. Затова те предупреждавам няколко пъти ,че съм такава зодия и имам ли цел ще я постигна , защото Стамболов го нема шест месеца и щяха да отидат изборите наесен а тебе без право на помилване ще бъде......
Продължаваш да лъжеш....Кога съм заявил че от икономика нищо не разбирам?
Когато те предложа главният модератор просто няма къде ходи за да не те банне. До сега съм извадил 40 лични обиди в 50 поста....
много ме плашиш бе братче ..всеки пост ти е как ще бъда бан ... колко пъти да ти кажа ,че ми е през оная работа... Ти какво мечтата ти е да си останете само червените поплювковци ли в този форум....а че не разбираш от икономика си е повече от очевидно....
Проверка на финансовата инспекция потвърди:
АЕЦ "Белене" е в нарушение още с обявяването на конкурса за строеж
Открити са грешни методики, договорки с АСЕ без одобрение и поръчки без конкурси http://www.mediapool.bg/аец-белене-е...ews192170.html
Редица нарушения около обявяването на конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" през 2005 г., при подписването на договора с избрания руски изпълнител "Атомстройекспорт" (АСЕ), възлагането на дейности по проекта без обществени поръчки и сключване на допълнителни споразумения без одобрението на Съвета на директорите на "Националната електрическа компания" (НЕК). Това разкрива извънредна проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), проведена в периода 6-11 април 2012 година.
Констатациите потвърждават тезата на премиера Бойко Борисов за нарушения още със започването на проекта за АЕЦ "Белене". Докладът бе публикуван на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в понеделник, за когато бе насрочен и парламентарен дебат по искането на БСП за вот на недоверие срещу правителството заради отказа му да изгражда АЕЦ "Белене", но мнозинството отмени вота.
Самият Борисов обяви пред журналисти, че данните от проверката са дадени на прокуратурата, от МИЕТ допълниха, че това е станало на 17 април и чакат произнасянето на държавното обвинение.
МИЕТ публикува на сайта си и анализа на консултанта HSBC "Икономически модел на HSBC за Белене", за който социалистите питаха още когато разбраха за спирането на проекта.
Докладът на финансовата инспекция сочи, че нарушенията са правени основно при управлението на Тройната коалиция и от шефовете на НЕК по това време Любомир Велков и Мадрик Папазян.
Документът дава известен отговор и за това колко пари има да доплаща НЕК на АСЕ – нещо, по което вече работят екипи на двете компании и от миналата седмица сверяват фактури, за да може българската страна да се издължи на руснаците и да затвори окончателно проекта "Белене".
Според доклада на АДФИ към 31 март 2012 г. НЕК е платила на АСЕ 383 816 717 евро с ДДС, а АСЕ е фактурирала извършени дейности за 410 363 002 евро, но без ДДС.
Отделно има издадени от руската компания и осчетоводени от НЕК фактури за 21 368 694 евро, които обаче не са одобрени като разходи, а само са приспаднати 2 136 869 евро по спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни.
АДФИ е проверила за шест дни законосъобразността на проведената процедура за избор на изпълнител в периода 2005-2006 г., подписаното с предпочетения кандидат АСЕ споразумение и 14-те допълнения към него, както и извършените дейности по реализацията на проекта.
Става ясно, че по времето на Велков и Папазян начело на НЕК, когато стартира и ядреният проект, са извършени всички нарушения, а следващите директори, назначени от ГЕРБ – Георги Миков и Красимир Първанов, само са следвали инерцията, но с одобрението на политическите си началници.
Според агенцията нарушения са допуснати още при обявяването от НЕК на 10 май 2005 г. на конкурса за избор на изпълнител за инженеринг-доставка-строителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене". В разрез на изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП) са приложени две съществено различни методики за оценка на предложенията на кандидатите и липсват ясни и категорични правила за оценка на офертите им.
В самата документацията за участие НЕК е поискала гаранция в размер 5 процента от стойността на договора, докато ЗОП изисква тя да е 10 на сто.
Интерес за участие в конкурса проявиха руската АСЕ и чешката "Шкода Алианс", нов края на 2005 г. срокът за предложения бе удължен с два месеца в очакване и на други кандидати. Това според АДФИ е нарушение, тъй като законът изисква подобна мярка да се прилага само в случаите, когато не се е явил нито един кандидат.
С двамата кандидати са водени цяло лято преговори по предложените оферти, графиците за изпълнение на проекта и начина на изчисляване на ескалацията на разходите по реализацията му през годините. Руснаците искат това да става по индекса на ROSTAT за руски доставки, НЕК настоява оскъпяването да става по европейски индекс като EUROSTAT и в крайна сметка не е постигнато съгласие по този въпрос. АСЕ междувременно сваля цената си от 4 085 768 000 евро за АЕЦ "Белене" на 3 997 260 000 евро, пише в доклада на АДФИ.
Въпреки че не са постигнати писмени договорености по условията на бъдещия договор, на 30 октомври 2006 г. НЕК обявява за победител в конкурса АСЕ с оферта за построяване на нови реактори вариант А92 (2 блока всеки от тях 1000 MWe V-466) срещу 3 997 260 000 евро без ДДС. "Шкода Алианс" е класирана втора с вариант 2 блока всеки от тях 1000 MWe V-320 с използване на съществуващо оборудване и структури на блокове 1 и 2 за цена не по-висока от 4 098 000 000 евро.
Същия ден съветът на директорите на НЕК решава с пълно мнозинство да упълномощи Любомир Велков и Мадрик Папазян да подпишат договор за строежа на АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт". Двамата обаче подписват споразумение, което по същество е нарушение на обявената обществена поръчка. В него е записано, че преговорите по окончателния договор за инженеринг, доставка и строителство (ИДС) не са приключили и трябва да продължат подробните преговори на условията и на подробния технически обем на работите по проекта.
Споразумението от 29 ноември 2006 г. между НЕК и "Атомстройекспорт” по същество не представлява договор за възлагане на обществена поръчка, нарушено е законодателството в тази сфера, което не допуска възможност след вземане на решение за избора на изпълнител, възложителят да продължи преговорите със същия с цел определяне на условията на бъдещ договор, констатират от финансовата инспекция.
Тя установява още, че НЕК е извършила нарушение като е започнала да възлага на АСЕ дейности и дори е извършила авансови плащания, без реално да е приключила процедурата по възлагане на обществената поръчка.
НЕК веднага възлага на "Атомстройекспорт” дейности за 193 189 000 евро без ДДС, като сумата подлежи на ескалация по все още недоговорена формула. Това поставя под съмнение доколко в максимална степен са защитени финансовите интереси на българската страна при непостигнато съгласие по формулата за ескалация на цената, която ще се приложи с обратна сила (тоест цената ще се преизчисли съгласно бъдещата договорена формула), пише в доклада на АДФИ.
Агенцията установява още, че първите пет анекса към основното споразумение между НЕК и АСЕ са подписани без одобрението на съвета на директорите на българската компания, което също е нарушение.
На 10 юни 2008 г. НЕК възлага на АСЕ да демонтира сгради и оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" срещу 109 млн. евро. Сумата попада в прага на стойностния праг за строителство по закона на обществените поръчки и НЕК е била длъжна да обяви такава, вместо да се договора директно с руснаците. На Велков и Папазян обаче не може да се състави акт за административно нарушение поради изтекъл 3- годишен давностен срок, посочват от държавната агенция.
Малко след като обяви решението за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене" , премиерът Бойко Борисов каза, че рано или късно ще има вкарани в затвора заради сделката, а освен това нареди на министрите си да изпратят на прокуратурата всички материали и да питат защо няма повдигнати обвинения.
както се казва ..каквото повикало такова се обадило... , монти сам си казва ,че от икономика нищо не разбира ....
Продължаваш да лъжеш....Кога съм заявил че от икономика нищо не разбирам?
Когато те предложа главният модератор просто няма къде ходи за да не те банне. До сега съм извадил 40 лични обиди в 50 поста....
понеже съни типично по комунистически разчитате на късата памет , да ви пусна още малко спомени от близкото минало за "успешните" предишни две правителства....и техните ярки представители..
Симеон е лицемер, изполващ евтини витиевати фрази за да може да се измъква от каквито и да е конкретни обещания. Помните ли как господин "вервайте ми" заяви, че за 800 дни със "схема от икономически мерки" и с "прочутото българско трудолюбие" ще промени живота ни? Не знам какви бяха тези "мерки", но животът не се промени - грабежите на властимащите и тяхната незаинтересованост за обикновения българин си останаха същите. Ама разбира се - за липсата на промяна сме виновни ние, че не сме достатъчно трудолюбиви. То величеството ни го обясни - "сгрешен ни е чипа", ето къде е проблемът.
Същото негово величество обеща "въвеждане на правила и институции, насочени към премахване на корупцията" - вие усетихте ли намаляване на корупцията? Или може би просто създадените правила и институции не работят както трябва?
С лицемерието и фарисейщината си, Симеон убеди дори наивниците, които гласуваха през 2001г. за него, да не му "верват". Докато беше министър-председател не зае по нито един въпрос ясна и точна позиция. Все "ще видим", "когато му дойде времето", "нека експертите кажат" и т.н. Човек без мнение...
Та конкретно какво направиха децата на бившата висша номенклатура (юпитата), запълнили личната партия на Симеон? Например "финансовият експерт" Милен Велчев прехвърли външния ни дълг от брейди облигации (в долари и с плаващ, но нисък лихвен процент) към еврооблигации (в евро, с константна 8% лихва). От тази промяна освен стотици милиони долари пряка загуба, загубихме и още нещо - на пазара на брейди книжа бяхме лидери, защото имахме по-силна икономика от другите, които емитират тези книжа. С еврооблигациите не е така - там се съревноваваме с богати европейски страни. Но какво му пука на величеството - нали Велчев се нагуши с комисионната от бившите си работодатели „Мерил Линч” за това, че ги "избра" за посредник по прехвърлянето.
Какво още направиха лицемерът без мнение и чедата номенклатурски? Ами например спомогнаха за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ. О, да - величеството каза, че ще се бори със зъби и нокти за родния АЕЦ. Ама срещу кого ще се бори? Защото евродепутатът Димитър Стоянов получи официален отговор на официално запитване дали е имало изискване да се затварят блокове на АЕЦ, за да влезем в Европейския Съюз. И отговорът беше, че не е имало такова изискване. Инициативата за затварянето на АЕЦ е дошла от българска страна - от нашите любими управляващи. Или зъбите и ноктите на Симеон са били доста слабички или самият той има участие в затварянето на АЕЦ-а. Което по-ви хареса! (Да не забравяме, че ОДС подписаха меморандум за затварянето на 3 и 4 блок, когато изтече амортизационнният им срок - без конкретни дати, а по време на управлението на този "цар" се подписа споразумението да се затворят 3 и 4 блок до 01.01.2007г.)
Наглостта е най-характерната черта на Симеон Сакскобурггота (повече наглости има тук и тук):
"Аз не съм син на баща си, аз съм внук на дядо си" - на въпрос защо е толкова различен баща си, когото народът толкова много е обичал.
23 октомври 2004; с. Злокучене:
"Аз съм премиер на тия, които са ми гласували! Не на всички!"
"Несериозно е да се оповестява какво прави кабинета".
"Нека се пренесем в положението на два-три месеца, по резултати за познатите хора, професионално експерти, а не така изказвания. Като думи «провал», не знам какво си."
13 февруари 2002:
-Ще има ли оставки за тези, които са виновни за хаоса с лекарствата?
-Ще преценим.
-Означава ли това, че ще има?
-Виждам, че темата за оставките много ви интересува ….Нека да гледаме нещата по един реалистичен, градивен начин. Тази страна се нуждае и от добри послания. Стават хубави работи. Стават добри неща. Не бихме работили по цял ден, за да правим само грешки.
-Кажете едно хубаво нещо, което е станало?
-Аз не обичам да се хваля. Повярвайте ми, вие медиите можете да прецените къде има хубави неща, повервайте ми.
"Аз съм си роден княз, по стечение на обстоятелствата ставам и цар. Няма начин да се родя отново, без да съм бил цар." — пред в. "Труд".
и още факти за честните , отговорни към нацията и принципни другари.....
Георги Първанов наруши Конституцията, за да може настоящата престъпна сган да ни краде!
Вместо да се обсъжда това, в казионните медии започнаха коментари по въпроса дали ДПС има право да издига вече отхвърлен кандидат-премиер да съставя правителство (виж казуса "Станишев - премиер"). Тези обсъждания бяха ненужни и целяха отвличане на вниманието. Още по-скандален е фактът, че съставът на "новото" правителство с мандата на ДПС е почти същият какъвто бе с мандата на БСП. Сергей Дмитриевич предлага от 18 души 12 да са същите като във вече отхвърленото му проектоправителсво с мандата на БСП - отбелязаните със * са повторно предложени:
* Сергей Станишев - Министър-председател
* Ивайло Калфин - Вицепремиер, външни работи
Даниел Вълчев - Вицепремиер, министър на образованието
* Емел Етем - Вицепремиер, природни бедствия и аварии
* Пламен Орешарски - Финанси
* Румен Овчаров - Икономика и енергетика
* Петър Мутафчиев - Транспорт и съобщения
* Асен Гагаузов - Регионално развитие и благоустройство
* Джевдет Чакъров - Околна среда и води
* Нихат Кабил - Земеделие и гори
Емилия Масларова - Труд и социална политика
* Радослав Гайдарски - Здравеопазване
* Румен Петков - Вътрешни работи
Веселин Близнаков - Отбрана
Меглена Кунева - Евроинтеграция
Георги Петканов - Правосъдие
Николай Василев - Държавна администрация
* Стефан Данаилов - Култура
Казусът дали издигането на Сергей Станишев повторно за премиер е нарушение на конституцията раздели юристите в крайни позиции. Според част от бившите конституционни съдии, към които "Дневник" се обърна,
Казусът дали издигането на Сергей Станишев повторно за премиер е нарушение на конституцията раздели юристите в крайни позиции. Според част от бившите конституционни съдии, към които "Дневник" се обърна, президентският указ за трети мандат, връчен на лидера на БСП, може да бъде атакуван успешно пред Конституционния съд (КС). Техни колеги обаче твърдят, че това не е така. "Този въпрос не е решен категорично от конституцията и спокойно може да се поддържа и тезата, че Станишев е бламиран и не може да е кандидат-премиер повторно, и тази - че имаме нов мандат и всеки може да бъде избран", обобщи бившият член на КС Цанко Хаджистойчев.
В понеделник от ОДС и ДСБ заявиха, че ако лидерът на БСП бъде номиниран за министър-председател и с третия мандат, опозицията ще сезира КС. "В този случай отговорност за кризата ще носи президентът Георги Първанов. След случаите с Георги Пирински и Петър Бояджиев (издигнати за президент и премиер, въпреки че са чужди граждани - бел. ред.), БСП за трети пореден път ни вкарва в конституционна криза", заяви пред БТА лидерът на ОДС Надежда Михайлова.
"Ще се консултираме с юристи и до края на седмицата ще обявим дали ще сезираме КС за новото правителство", каза Асен Агов от ДСБ.
Михайлова и Агов всъщност повториха тезата на бившите конституционни съдии Димитър Гочев и Георги Марков, които преди ден заявиха, че Станишев няма право да стане министър-председател в рамките на третия мандат. Според тях е спорен и въпросът дали ДПС има право на мандат, защото е било коалиционен партньор на БСП в опита им да съставят правителство с първия мандат. Те се аргументират с решение №20 на Конституционния съд от 23 декември 1992 г.
Предмет на въпросното дело са правомощията на служебното правителство, но съдиите са разтълкували и как се съставя редовно правителство. Докладчик по делото е бил Александър Арабаджиев (депутат от "Коалиция за България" в този и в предишния парламент).
Гочев и Марков черпят аргументи от изречението: "Не се предвижда възможност за предлагане на нов състав на правителството от избрания вече премиер." "Бламираният министър-председател няма право на поправителен изпит примерно след седмица или след месец да предложи друг състав на Министерския съвет с надеждата народните представители междувременно да са се променили, преосмисли и пр. Счита се, че мандатът е неуспешен”, казва Марков. Според него ДПС вече е консумирало неуспешен мандат, а ако Първанов му го връчи отново, може да се стигне до дело за предсрочно прекратяване на правомощията на президента - за това, че е нарушил конституцията.
Тълкуването на Гочев е по-меко. Неговият аргумент е, че президентът не връчва мандат за правителство на партия, а на посоченият от нея кандидат за премиер. Според него не е изключено, ако мандатът бъде връчен на Доган, КС да отмени президентския указ. В този случай президентът трябва да връчи нов мандат на друга политическа сила. На аргумента, че в конституцията не е казано, че не може различни политически сили да предлагат един и същ премиер, Гочев отговори: "Да, няма такова ограничение и това е една празнота на конституцията, но такъв извод следва от конституционната логика, която се извежда само по тълкувателен път."
Напълно противоположна теза застъпва Арабаджиев. Според него няма никакъв риск за правителството, ако Станишев отново бъде посочен за премиер. Проблем с номинирането на Станишев няма и за бившите конституционни съдии Пенчо Пенев и Тодор Тодоров.
Според наблюдатели има шанс указът на Първанов за Станишев да бъде отменен от КС. Евентуално искане на сините би могло да събере необходимите им седем гласа в 12-членния състав на съда, показва сметка, изключваща представителите, излъчени от мнозинството на НДСВ - ДПС, както и от президента Първанов.
------------------
Димитър Гочев, бивш конституционен съдия:
Ако Станишев получи третия мандат, това може да предизвика конституционен казус и е рисковано. Може да се атакува конституционосъобразността както на президентския указ, така и на решението на Народното събрание.
Цанко Хаджистойчев, бивш конституционен съдия:
Дали ДПС може да посочи пак Станишев за премиер - въпросът е спорен. Би било добре да не създава обстановка, която би породила съмнения. Този въпрос не е решен категорично от конституцията и спокойно може да се поддържа и едната, и другата теза. Това е работа на Конституционния съд, както и на съвестта на тези, които поемат риска.
Александър Арабаджиев, бивш конституционен съдия:
Няма пречка Станишев отново да бъде посочен за премиер. Носителят на третия мандат може да посочи когото си иска. Бламираният министър-председател не може повторно да предлага правителство, но само в рамките на същия мандат. Не съм съгласен, че в конституцията има празноти. Тя не е устав за военната служба, а основен закон, който подлежи на тълкуване.
Днес, Борисов пак е разиграл театъра на абсурда...
след като мнозинството предлага и приема, естествено, да няма дебати, Борисов слага клоунския костюм и забавлява масите - буквално и преносно:
както се казва ..каквото повикало такова се обадило...Единия зове за бой последен , другия говори вече колко години ,че всички останали са циркаджии ..и това само и единствено защото им се спряха кранчетата за злоупотреби .Искат си ги хората и е нормално да изпаднат в умопомрачения ....
трябва да ти кажа съни ,че ако бяхме нормално общество хора като станишев , гоце , рум.петков , меди доган и всичката останала сволач отдавна нямаше да са в политическото пространство , но понеже не сме тези типове продължават да се подиграват , а такива като тебе да им ръкопляскате ... Не искате да схванете една простичка истина .. не може група хора с честен труд за има няма 7-8 години така брутално да забогатеят , а масата народ едвам да успява да закърпва месечния бюджет ..защото ако имаше нормална и цивилизована политическа класа , при положение ,че периода 2003 - 2008 г имаше невероятен икономически разстеж после в рамките на една две години да сме в това положение ...Това показва само едно ...колко много се е крало в тази държава и колко малко се е създало....
а когато се опитваш да говориш по чисто икономически теми , не е достатъчно да имаш само вестникарски знания ...необходимо е и още нещо , което ти естествено нямаш....За това ми е труден разговора с вас ... човек за да е компетентен по дадена тема , трябва да има най-малкото академични познания , т.е. да ги е учил ....
старшинката гигов - военен...коки не знам си каква , монти сам си казва ,че от икономика нищо не разбира , ти едва ли си учила икономика ...но иначе всички сте свръх компетентни ....
Щом и поетите взеха да разбират от ядрена енергетика в тази държава, значи работата е станала неспасяема...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Едвин Сугарев Биография
През 1978 г. Едвин Сугарев завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1981—1984 г. прави редовна аспирантура в Института за литература при БАН по история на новата българска литература. На следващата година защитава докторат на тема „Българската литература след Първата световна война и немският експресионизъм (мирогледни и стилистични паралели)“.
В периода 1986—1990 г. е научен сътрудник в Института за литература, като междувременно преподава нова българска литература в СУ (1987) и води лекции върху българския експресионизъм в ПУ „Паисий Хилендарски“ (1988).
В 1989 г. става редактор на литературния самиздатски алманах „Мост“. През 1990 г. влиза в редколегията на сп. „Литературна мисъл“, и също е редактор на „Литературен вестник“ от 1991 до 1996 и от 2003 до днес. От 2002 г. е литературовед в Института за литература — БАН. 2008 защитава докторат на тема „Александър Вутимски-паралелни прочити“ .
Винаги си спомням за тази снимка, стане ли дума за АЕЦ “Белене”. Червено шествие – със съответните атрибути и знамена – в центъра на което се мъдри Петър Димитров, министър на индустрията и енергетиката в правителството на тройната коалиция, а зад него се възвисява лозунга: “Води ни партио, води ни - към светли бъднини води! АЕЦ “Белене”.
Втората атомна не на шега се оказа партийна кауза. И то не каква да е, а основната – както по всички личи. По време на поредния парламентарен цирк с пропадналия вот на недоверие – и след като определи Волен Сидеров като кръшнала булка, червеният ветеран проф. Любен Корнезов завърши пледоарията си в защита на свидния проект с думите: “Нашето дело за АЕЦ “Белене” е право. Ако не днес, утре ще победим, другари!”
В същото време бившият президент Георги Първанов, бабувал редом с Путин над тъй наречения “голям шлем”, част от който беше и АЕЦ “Белене”, дебело подчерта, че този проект “не е нечия прищявка, а е истинска национална кауза”. Изказването беше направено по време на митинг в Плевен – уж граждански и в защита на проекта, но реално воден от местния червен гаулайтер, довел с бусове няколкостотин партийни активисти от региона.
Е ли АЕЦ “Белене” кауза? Е – разбира се. Само че не е българска кауза, а продукт на традиционното обслужване на руски интереси от страна на една партия, която тъкмо това е правила в цялата си, вече над стогодишна история.
Ако трябва да оценяваме този проект от гледна точка на България, може би най-точно бихме могли да го определим като антибългарски – защото предполага пълна енергийна и икономическа, а следователно и политическа зависимост от Русия; защото обременява страната ни с непосилни дългове и защото единствения ефект от неговото начеване е източването на поредните няколкостотин милиона в джобовете на червените енергийни мафиоти.
И не на последно място – защото бе заченат и откърмен с лъжа. Дебела, опашата и бездушна лъжа – на каквато само бившите комунисти са способни.
Дълго може да се говори за нея – тук ще спомена само един от най-безочливите й примери. Според Румен Овчаров, известен още и като Р. Овч., това бил най-добрият и най-печеливш проект в Европа, а вероятно и в света. Ако беше така, инвеститорите щяха да си изпотрошат краката от бързане да закупят дялово участие – а при АЕЦ “Белене” единствените такива се оттеглиха и в течение на години не се явиха никакви други (освен – разбира се – самите руснаци).
Същият Р. Овч. заяви: “Щяхме да вложим 20 милиарда, за да спечелим над 200 милиарда”. Може – но само ако българите се окажат достатъчно платежоспособни, та да могат да изплащат произведената от централата електроенергия по трийсетина евроцента на киловатчас. Между впрочем Комитета за еколого-икономическа защита на Свищов си направи труда да изчисли тази прогноза – и се оказа, че само компонента печалба в цената на произведения ток трябва да бъде 16 евроцента, за да може тази печалба да се реализира в рамките на целия проектен срок на централата.
И прочее, и тъй нататък. Може с дни да се говори за лъжите, свързани със строежа на въпросния АЕЦ, идентифициран като национална кауза от социалистите и планиран като кауза пердута за националната ни независимост. Две от тях обаче лъснаха тези дни в цялата им отвратителна голота. Първата се появи в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, направила проверка на документацията, свързана с този проект.
Тази проверка доказва, че от самото начало на негото изпълнение са систематично пренебрегвани редица законови изисквания – и най-вече свързаните със Закона за обществените поръчки – като при нарушенията става дума за незаконно договаряне от мащаба на стотици милиони евро. По-важна е обаче друга една констатация – от този доклад става безпощадно ясно, че никакъв окончателен договор за строежа на АЕЦ “Белене” няма – и никога не е имало.
Има споразумение – с плаващи параметри и неясен индекс за изчисление на оскъпяването в течение на времето. И въпреки че преговорите продължават, НЕК прави поръчки за дейности и оборудване – без изобщо да е ясно дали крайната цена, която продължава да е обект на преговори, ще бъде приемлива за страната ни или не. И има анекси към това споразумение – чрез които България затъва все по-дълбоко и по-дълбоко в тресавището на финансовите задължения, а проектът става все по-необратим – за да се стигне до днешната ситуация, при която българският пасив се измерва не само с профуканите досега милиарди, но и евентуалните бъдещи неустойки, които под една или друга форма ще ни бъдат поискани.
Втората лъжа лъсна с публикуването на доклада на британската банка HSBC, избрана като консултант по проекта. До този момент социалистите изключително настойчиво изискваха този доклад да бъде оповестен – с презумпцията, че ГЕРБ се опитва да скрие неговите позитивни изводи. От момента, в който докладът най-сетне се появи на бял свят, той се превърна в “някакво си докладче” което представителите на ГЕРБ размахвали – според Сергей Станишев.
Защо? Ами защото в него много ясно пише колко ще струва “националната кауза” АЕЦ “Белене” на България. При най-добрия възможен сценарий цената на централата ще бъде 10 милиарда и 350 милиона евро, а цената на произведената електрическа енергия ще възлиза на 75 евро за мегаватчас. За сравнение – официалната цена на тока, произведен от АЕЦ “Козлодуй”, е 15.30 лв. за мегаватчас. Смата се, че дори и при тези невъзможни нито за търговия, нито за вътрешно потребление цени, ще са нужни 25 години, докато АЕЦ “Белене” покрие разходите, вложени в нейното изграждане.
Изводите от тези две разконспирирани лъжи всеки може да си ги направи сам – но никак не е зле над тях да се потруди и прокуратурата. Защото става дума за престъпление, към което са съпричастни конкретни лица: Георги Първанов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Петър Димитров и мнозина по-дребни риби.
За прахосване на парите на данъкоплатците, от което са се възползвали червени енергийни босове като прословутия Богомил Манчев например.
За предателство към националните интереси, за което има конкретни текстове в Наказателния кодекс. И за което няма давност – нито наказателна, нито нравствена, нито пък политическа.
ей за това ти казах да се спреш ... такива сравнения са детински и доста непрофесионални .. "Успехите" в България последните две правителства бяха не защото управлението им беше успешно ,а защото икономико-политическата обстановка и най-вече в света беше толкова благоприятна , че въпреки огромните злоупотреби населението забогатяваше .... ако имахме наистина успешно правителство , нямаше да загубят изборите ...
Всичко добро е случайност преди Борисов, но добре че, все пак му докараха държавния дълг до 16%от БВП... макар че и него едва обслужва,
добре че тия преди него му свалиха данъците и осигуровките, та сега има мегдан да вдига разни квази данъци и де що се сети да вмъква нови такси
По-страшни сте и от комунистите, вие герберите - възприели сте от тях как да се изопачава истината, но сте толкова кресливо досадни, че обсебихте и медиите и трудно влиза друг глас. Децата надминаха бащите си.
Днес, Борисов пак е разиграл театъра на абсурда...
след като мнозинството предлага и приема, естествено, да няма дебати, Борисов слага клоунския костюм и забавлява масите - буквално и преносно:
Така ако се придържаме към западните ценности - които аз лично наистина много харесвам - работата на всяко едно правителство лично за мен е.
Без да ми намаляват правата, без да ми се намалява сигурността това правителство да ме прави по-богат. Ако не прави това, лично за мен това правителство не си върши работата лично към мен.
ей за това ти казах да се спреш ... такива сравнения са детински и доста непрофесионални .. "Успехите" в България последните две правителства бяха не защото управлението им беше успешно ,а защото икономико-политическата обстановка и най-вече в света беше толкова благоприятна , че въпреки огромните злоупотреби населението забогатяваше .... ако имахме наистина успешно правителство , нямаше да загубят изборите ...
Напротив, детинско е човек да НЕ си гледа джоба. Живеем в демократично, пазарно общество, базирано на индивидуалистични ценности. Поне на теория трябва да е така. Висшата ценност в западната култура е индивида. Благото на индивида. колективистичните ценности са азиатска работа и комунистическа.
Така единствената морално и етично правилна оценка на едно управление е как това управление повлиява благосъстоянието на индивида. Т.е. Как се отразява това управление на лично неговия джоб. Всичко друго е ала бала и неокомунизъм.
това са фактите .. и аз като свободен човек говоря само с факти.. не обиждам никого , а казвам фактите такива каквито са
Това са лични обиди и аз като свободен човек те предупреждавам ще те докладвам на модератора за бан с цел изчистване на форума от лични обиди и спам....
Коментар