IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 20.04.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Светла Петрова : Плевнелиев да слезе от магистралите и да представи платформа за президенските избори

Как ще коментирате телевизионния диспут между кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев и този на БСП Ивайло Калфин?

- Като цяло дебатът беше повърхностен и фрагментарен, той не беше достатъчно задълбочен и премина по-скоро в стил на махленска закачка, отколкото в опит да бъдат дадени отговори на въпросите, свързани с проблемите и правомощията на президентската институция и най-вече с желанието на тези двама кандидати да я оглавят, с компетентен, сериозен и достатъчно задълбочен тон. Вината за това обаче според мен не беше само на участниците в диспута, а и на регламента на дебатите, който представлява един модифицирин вариант на някогашното предаване „Пирамида”, което водех аз и което сега се появява в някаква модификация като предаването „Пряка демокрация” по ТВ 7. Регламентът на предаването изискваше да се говори по минута, тоест кандидат-президентите нямаха възможност да изложат тезите и позиците си за повече от една минута и можеха да се репликират за 30 секунди, така че този регламент изначално фрагментира и прави епидермален, какъвто и да е разговор. Няма как в такъв формат да се обсъждат по-задълбочено някакви същински въпроси на президентската институция. Журналистите от телевизията, разбира се, се бяха постарали да направят предаването още по-зрелищно, отколкото предполага този регламент – да вкарат вътре публика и симпатизанти на единия и на другия претендент, да строят агитка в родния град на Плевнелиев и съответно фенове на Калфин в „София прес” – но на мен ми липсваха гражданските въпроси, не въпросите, които са се постарали да създадат мозъчните тръстове на партийните централи, стоящи зад единия и зад другия кандидат, а гражданските въпроси, въпросите на обикновения българин, които засягат президентската институция и нейните правомощия. Оттам насетне по отношение на това как се представиха двамата кандидати – за мен общо взето нямаше никакви изненади. Ивайло Калфин е един много обигран политик и се учудвам на последвалите мнения – имаше спонтанни блиц коментари, които последваха диспута по телевизията – че е бил много агресивен и че не го познавали в такова амплоа и в такъв стил. Аз обаче го познавам, защото Ивайло Калфин и Надежда Нейнски направиха най-високорейтинговия дебат преди изборите за евродепутати през 2009 г. и това стана в „Сеизмограф”. Казвам това не за да изтъкна себе си и предаването, това бяха обективни данни – тогава ние направихме и други диспути между други кандидат-евродепутати, но дебатът между Ивайло Калфин и Надежда Нейнски действително беше оценен най-високо от публиката според рейтингите, които излезнаха във всички телевизии и във всички предавания. Така че Калфин има опит в диспутите и според мен опитите от страна на журналистите, медиаторите и анализаторите, които бяха поканени да коментират този диспут, да внушат, че той се е държал агресивно, всъщност имаха за цел да тушират и да оправдаят по някакъв начин безпомощността на Плевнелиев и неговото политическо говорене. В този диспут лъсна пълната неподготвеност на Росен Плевнелиев да говори съдържателно и по същество за проблемите, които произтичат от правомощията на президентската институция и да обоснове достатъчно ясно защо самият той иска да стане президент на България. Така или иначе в този диспут не се разбра защо Плевнелиев иска отиде на „Дондуков” 2 и какво смята да прави там. Той говореше през цялото време с абсолютно общи фрази, с декларации, с един социалистически плам в очите и на моменти дори не можеше да изпълни и тази мъничка минута, тези 60 секунди, които му бяха дадени за излагане на тезите. И затова клакьорите там започнаха да говорят за агресивността на Калфин. За Калфин някак си стана по-ясно какво смята да направи като отиде на „Дондуков” 2. Друг е въпросът, че той не може да излезе от образа на буквалния наследник на настоящия президент и от това, че на практика би осигурил един трети мандат на Георги Първанов. Иначе Калфин се представи доста по-добре в политическия смисъл на думата. Беше много по-овладян, много по-експресивен, използваше много по-силни словесни контри, с много по-бърза мисъл, уплътняваше си времето много по-добре и реагираше по-бързо, пускаше остроумни стрелички и заедно с това мисля, че правеше всичко това достатъчно елегантно и възпитано, за да не бъде обвиняван в агресивност. Така или иначе той е политик, който не нарушава бон тона, но който може да бъде опасен като противник в такъв диспут.

- Как ви се струва решението на подобен диспут да бъдат поканени само Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин и пренебрегването на други сериозни кандидати?

- Неприятното беше, че всичко това бе организирано с цел да се уплътни внушението, че изборът на българина е предопределен, че това е положението, че няма кой друг да отиде на балотаж освен Калфин и Плевнелиев и в крайна сметка ние трябва да избираме измежду един от двамата. А съвсем не е така – има 18 кандидат-президентски двойки и ако критерият за поканата са били социологическите проучвания, няма как да се пренебрегне кандидат като Меглена Кунева, тъй като обективните социологически агенции, доколкото все още ги има в България, а не поръчковите и обслужващи ГЕРБ, показват, че силите между Калфин и Кунева са изключително изравнени. Според мен това е една абсолютно целенасочена политика на внушения и на брутална пропаганда от страна на управляващите, която е прицелена в това да бъде елиминирана Меглена Кунева като човек, който може да отиде на балотаж. Това започна от момента, в който излезнаха проучванията, според които, ако Кунева отиде на балотаж, победата й над Плевнелиев би била доста по-лесна и доста по-сигурна, отколкото ако на балотаж отиде Калфин. Затова съм склонна да приема тезата, че това си е един вид заговор между БСП и ГЕРБ, които се опитват да лишат българите от всякакъв избор, въпреки че ни предстои именно това – да направим избор на 23 октомври. Затова бих искала да призова хората да не се отказват, да отидат и да гласуват. Има избор. Ако не харесват никого измежду първите трима кандидати според социологическите проучвания, могат да харесат някой от останалите кандидати, но задължително трябва да отидат и да гласуват, без да смятат този избор за предрешен.

- Освен различната степен на убедителност на двамата кандидат-президенти успяхте ли да откриете и други разлики между тях? Съумяха ли според вас кандидатите на ГЕРБ и на БСП да очертаят ясно своя политически профил, за да направят видими и различията или приликите помежду си?

- Аз имам спомен, че в диспута се говореше главно за магистрали. Не можем да помръднем от тези магтистрали, дето на всичкото отгоре ги и няма в България. Просто Росен Плевнелиев, за да бъде убедителен в очите на непредубедените избиратели – защото има една група хора, които са си решили, че ще гласуват за него и изобщо не ги интересува какъв му е капацитетът и какви са му желанията, макар самият той преди три месеца да казваше, че няма да се кандидатира за президент, а после изведнъж му се смениха желанията – но нормалните и непредубедени избиратели, които все още не са решили какво да правят и как да гласуват на 23 октовмври, според мен не са наясно с визията на Плевнелиев за тази най-висока позиция в държавата. Така че той ще трябва да слезе от магистралите и наистина да представи някаква платформа, каквато до този момент все още не е представял. Аз много се забавлявах миналата седмица, тъй като от време на време гледам по Канал 3 предизборните концерти на ГЕРБ, които нямат друга предизборна кампания освен тези предизборни концерти с Веселин Маринов и „Комиците” – та там една жена, като я попитаха защо ще гласува за Плевнелиев, каза: „Ами много ми харесва платформата му”. Аз много се учудих къде тя е видяла негова платформа, защото аз до този момент негова платфома като кандидат-президент нито съм чула, нито съм видяла. Тук все пак трябва да кажа, че Плевнелиев категорично ще спечели симпатия сред част от избирателите с това, че наистина не е от политиците на прехода, от тези отминали двадесет години. Дори ако щете с това, че не е обигран политик, че се смущаваше, че на моменти беше много неуверен, че както каза една колежка от коментаторките: „След диспута го очаквахме всеки момент да се срине на земята, а пък Калфин да полети някъде в небето”. Искам да кажа, че това в крайна сметка може да му донесе и дивиденти. Знам от дългогодишния си журналистически опит, че в подобни ситуации сработва един такъв ефект на съчуствието към нападания, към този, който е в по-неизгодна, в отбраняваща се позиция. Снощи се появи подобна ситуация, тъй като по време на диспута Калфин атакуваше, беше по-уверения, по-компетентния, даже в известен смисъл по-надменния участник, който сякаш си играеше с опопенента си като котка с мишка. Но пък в такива случаи, нали ви казвам, сработва ефектът на съчуствието и другият дори да не е убедителен с тезите и с позициите си, с компетентността и с капацитета си печели някакви точки и симпатии по тази линия. Още повече, че в последните години се видя, че българинът изобщо не се интересува от никакви платформи и от никакви програми, той си избира някой по някаква ирационална причина и си гласува за него. Според мен профилът на Калфин не можа някак да се разграничи от профила на Първанов, сегашния обитател на „Дондуков” 2. А пък Плевнелиев така и не можа да си създаде някакъв свой профил, който пък да го отграничи решително от профила на досегашния президентът и на настоящия кандидат-президент на БСП.

http://www.glasove.com/svetla-petrov...e-izbori-16758

Коментар

• Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
      ПОБЕДИТЕЛЯТ Е ЯСЕН

http://www.dnevnik.bg/izbori2011/201...#storypoll2555

Кой победи в снощния дебат?
      3025 гласували

Росен Плевнелиев (48.03%)

Ивайло Калфин (31.5%)

Нито единия, нито другия (15.11%)

Не мога да преценя (5.36%)

Това в 17:40 днес
      Успокой се, бе, колега, ще си докараш някой инфаркт! Той победителя че е ясен - ясен е! Всички знаем, че мафията пак ще спечели. Въпроса е - ДОКОГА?

Коментар

• ПОБЕДИТЕЛЯТ Е ЯСЕН

http://www.dnevnik.bg/izbori2011/201...#storypoll2555

3025 гласували

Росен Плевнелиев (48.03%)

Ивайло Калфин (31.5%)

Нито единия, нито другия (15.11%)

Не мога да преценя (5.36%)

Това в 17:40 днес

Коментар

• Той Плевнелиев май само с тези се среща - вече за трети път! Май не стигат паричките, че се налага все да искат още и още, и още...

Коментар

• Росен Плевнелиев обеща на бизнеса прагматизъм и работеща администрация

http://money.bg/news/id_1775980097/Р...страция

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се срещнаха днес с ръководителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

„Като човек, който идва от реалния бизнес, знам как се създават и запазват работни места, знам как се печели и как се губи. Убеден съм, че политиците не трябва да правят бизнес, а да създават условия за бизнес, затова вратите на Президентската институция ще бъдат широко отворени за Вас и Вашите идеи. Не може да има работеща икономика, без работеща администрация, без електронно правителство - все Ваши идеи, които аз горещо прегръщам".

С тези думи кандидатът за президент Росен Плевнелиев анонсира основните акценти в своята управленска програма, като уточни, че реформата в администрацията ще бъде негов водещ приоритет.

Той се ангажира да създаде към Президентската институция Съвет по икономическа и социална политика, Съвет по регионално развитие и др. обществено-консултативни органи, където реално и ефективно да се провежда диалогът с гражданското общество и да се формулират дългосрочните цели за развитието на страната ни.

Според кандидата за президент, държавата трябва драматично да подобри бизнес средата, а всички стратегически документи да се интегрират и „да започнат да говорят помежду си на един език". „Президентът трябва да задава дългосрочната посока, като се уповава на идеите на бизнеса и на неправителствения сектор, като цяло", смята Росен Плевнелиев. „Нашите идеи за икономиката са Вашите идеи. Аз съм прагматичен човек, който знае ,че лявото обещава пари, а дясното дава възможност на хората сами да изкарват пари", каза кандидатът за президент.

Друг приоритет на кандидатпрезидентската двойка е икономизацията на външната политика и подобряването на репутацията на страната ни пред външния свят. „Ще направя така, че да спрат да гледат на нас като на проблемна и корумпирана държава", ангажира се Росен Плевнелиев.

Коментар

• Бойко пак ръси мозък
              Борисов откри връзка между бюджетния дефицит и футболните национали
              http://dnes.dir.bg/news/boyko-boriso...k-9675859?nt=4

Коментар

• Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
                [А Роската Плевнелиев като президент ще е точното капиталовложение на хомодружинката, която го бута нагоре. Ако не изскочи клипче, де

Сега вече няма проблем да казвате, че ГЕРБ са най-големите капути!

Типична простакеса и вярна червена слугиня.

Анкетата на "Дневник" ясно сочи кой е победителя в дебата:

2528 гласували

Росен Плевнелиев (47.27%)

Ивайло Калфин (31.57%)

Нито единия, нито другия (15.74%)
                Не мога да преценя (5.42%)

Това е в 16ч 18м

Коментар

• КазАл съм му, че е надпартиен и независим. И ме слуша. Рапона с лансирването на Плевнелиев се опитва да направи номера на Путин, макар и в обратния ред/България все пак не е президентска република/- залага на това, че след години просто ще се разменят с президента на България- типичното хоп, преди да си прескочил. След четири години е много по-вероятно да е затворник, отколкото кандидатпрезидент.А Роската Плевнелиев като президент ще е точното капиталовложение на хомодружинката, която го бута нагоре. Ако не изскочи клипче, де..
                  .......................

Сега вече няма проблем да казвате, че ГЕРБ са най-големите капути!
                  Last edited by коки; 12.10.2011, 16:20.
                  Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• ЕК ще проучва свободата на медиите
                    Европейската комисия започва изследване на високо ниво на свободата на медиите в Европейския съюз, съобщава електронното издание "EU Observer". Източници от ЕК обаче коментират, че начинанието цели главно да предизвика внимание.

Изследването ще бъде насочено към проблеми като политическата намеса, законовите заплахи за правата на журналистите, корпоративното влияние в медиите и концентрация на медийна собственост. Във връзка с неотдавнашния скандал с незаконно подслушване на телефони от британския таблоид "Нюз ъв дъ Уърлд" ЕК ще проучва състоянието на "качествената журналистика", както и етиката и отговорността на медиите.

Групата от експерти, която ще осъществи проучването, ще направи препоръки към ЕК за последващи мерки. На пресконференция в Брюксел еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус заяви, че "в ЕС се наблюдават развития, които заплашват свободата на медиите. Всички знаем къде става това. Държавите членки носят основната отговорност да защитават свободата на медиите", посочва БГНЕС.

Крус заяви, че действията на експертната група няма да бъдат просто упражнение. "След препоръките на групата няма да кажем това е страхотно. Благодарим ви много и после да преминем към нещо ново. Това няма да се случи тук", категорична е тя.

Въпреки това служителите на ЕК твърдят, че точно това ще се случи. Според източник от ЕК създаването на групата от експерти, която да осъществи проучването, цели помиряването с Европейския парламент, който многократно призоваваше ЕК да предприеме наказателни процедури срещу държавите членки, които не защитават свободата на словото.http://www.mediapool.bg/%D0%B5%D0%BA...ews184998.html
                    пп.ЕК като е тръгнала да прочува да намине и към България и да види при колко от медиите и весникарските издания има свобода на словото.Не е зле да се провери и депутатът Делян Пеевски и майка му които държат официално и неофициално 80% от разпределението във вестникарския ни пазар и някой и друга телевизийка.Казвам това ,защото по правило една демокрация не допуска медийна концентрация, която надвишава разумните граници и задушава пазарната конкуренция и свободата на словото.
                    Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
                      ' Ош гелдим бре, буюк бунак !

.
                      Доган агитира на турски циганите в Кърджали

http://news.ibox.bg/news/id_690882091

ВАЙ,ВАЙ,ВАЙ,

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
                        ' Ош гелдим бре, буюк бунак !

Скоро не съм те засичал - още ли реализираш незаконни доходи от туризъм ...Гиди маскара със тебе ! Разкалпазанихте се покрай " неформалния си лидер " , но нищо-НАП ще има за всички от сърце ...Очаквай неочакваното, мискинино ниьден .
                        На такива болни зомбирани и нищо не разбиращи от реалността в живота поради промитите си възгледи, отговарям само "В устич".
                        Няма как да имаш факти и каквото и да било за да твърдиш, че аз нещо незаконно.Или там каквото имаш в предвид.Защото си пълна мишка в русофилски възгледи, но не твойте, те не се виждат, вижда се преклонение пред Русия и това е,Супер смешно в 21в.
                        И друг път без реални факти недей да правиш генерални или каквито и да изводи за хората, тъй като има закони, които го определят като престъпление.
                        И това ли трябва да ви се набива в глупавите болшевишки глави.Русофили вие сте врагове на България във всяко едно отношение, личи си.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          Аман от платени статии.

тия всичките са аутсаидери.

Все повече родни "светила" и "величия" ще започнат да обясняват по телевизията, че Интернет и Фейсбук не играят роля в тези избори! Както и, че хората в Нета са пасивни в действията си! С една единствена цел, да ви разубедят и да ви накарат да повярвате, че няма смисъл да станете и да отидете да гласувате! Майната им, на всички шибаняци, които обясняват какви сме! Нека да им покажем какви сме на 23ти! http://www.youtube.com/watch?v=rUgoVcuGcF8
                          Простак съм Азъ - Непобедим !!!

Коментар

• http://www.capital.bg/politika_i_iko..._prognozirane/

Коментар

• Трите Х - - Художник, Хазяин и Хвалипръцко....
                              Attached Files

Коментар

• След малко Калфин срещу Плевнелиев по tv7 , а в събота вечер Калфин, Плевнелиев и Кунева, след което на всички ще стане ясно, че ни чака на 30 октомври балотаж Кунева срещу Калфин!!!

Коментар

Working...
                                X