Първоначално изпратено от LANDLORD 31
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политика (архив до 20.04.2012 г.)
Collapse
Заключена.
X
X
-
ГОРУБСО
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4672991
При преговорите снощи министър-председателят е заявил на Валентин Захариев, че ако не е съгласен да се разреши проблемът, ще трябва заедно да се изправят пред миньорите и да обяснят това.
Мутра си е бате Бойко и затова ме кефи. Дянков вече не ме кефи щото вкара страната в стагфлация, което не вярвах, че ще се случи при тази фискална стабилност. Но ето бате Бойко е на мястото на събитието и гаси пожара с всякакви похвати. Евала!
Коментар
-
Скандал за службите в кабинета.За първи път Вучков дава и интересни подробности около проекта, които досега не са съобщавани. Според него се предвижда да има още един силов министър, който да отговаря за службите. Той ще ръководи съвет по сигурността и ще представлява ДАНС и разведките пред кабинета.
Управляващите възнамеряват да създадат нов консултативен орган, който ще подпомага Министерския съвет по въпросите на специалните служби. В тази връзка се изготвя и Закон за националната сигурност.
По този повод заместник-министърът на вътрешните работи Веселив Вучков, който е юрист по образование, е изразил своята позиция пред в. "Труд" http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1294137 , която "Правен свят" препечатва.
Признавам - отдавна не бях чел подобна нормотворческа смес: разпокъсани текстове, неясни цели, незадоволени амбиции. Вглеждането ми в текстовете, охотно озаглавени "Закон за националната сигурност" и "Идеен проект на модел на системата за сигурност" (проект на идея за модел ...?), в първия момент ме учуди, в следващия момент ме разсмя, но накрая ме изплаши. Да, щеше да бъде смешно, ако не беше (не само) тъжно, но и опасно! Известна е, разбира се, отдавнашната мечта на някои кръгове да "пръкнат" закон за националната сигурност, каквото и да означава това. Но предпочитам да изразя мнението си сега, в самото начало на дискусията, вместо накрая да се питам: каква стана тя?...
Най-напред, евентуалният закон за националната сигурност би бил безпредметен. Какво всъщност означава "закон за националната сигурност"? Самото понятие (явление) "национална сигурност" е толкова всеобхватно (икономика, здраве, екология, разузнавателни и полицейски служби и пр., и пр.), че е невъзможно да бъде регулирано чрез единен нормативен акт с ранг на закон. Това всъщност не е и нужно. България има най-сетне прилична Стратегия за национална сигурност, приета неотдавна консенсусно от парламента. Под нея трябва да се разположат устройствени и функционални закони за звената от системата за сигурност. И нищо повече. Подобен "посредник" (коментираният закон) между Стратегията и законите за службите е абсолютно ненужен: той ще създаде излишни напрежения, вместо да внесе успокоение.
Второ, в началото се запознах с идея да се пише Закон за националната сигурност, а тези дни чета разработен проект на Закон за системата за национална сигурност. Извинете, но разликата е огромна. Всъщност закон за "системата за сигурност" е толкова ненужен, колкото и закон за самата "сигурност". Системата е конструирана и сега, посредством работещи законови правила, които трябва да се подобрят, но не и да се подлагат на експерименти.
Трето, прочитането на конкретни текстове от проекта подсилват усещането ми за задаващи се институционални (и други) напрежения. Примери:
- Отделни раздели от проекта са озаглавени така: Народно събрание, Президент на републиката, Министерски съвет и пр. Кому е нужно това? Забравихме ли, че има конституция, която регулира тези архиважни обществени отношения?
- Дефинират се понятията: "разузнавателна общност" (ГДБОП, външна информация, военна информация, ДАНС); "служби за сигурност" (външна информация, военна информация, ДАНС, ГДБОП, НСО), "служби за обществен ред" (дирекциите на МВР без БОП, плюс военна полиция). Тук въпросите са много, а най-скромният сред тях е: защо ГДБОП е служба за сигурност, но не и служба за обществен ред?
- Създава се длъжност "министър без портфейл".Той в същото време е и секретар на Съвета по сигурността към МС, а наред с това представлява интересите на ДАНС и НРС пред правителството(!). Всъщност тези две служби нямат нужда от свой министър, защото министерският пост е висша политическа фигура. "Подхлъзването" на разузнаването и ДАНС към профила на чистата изпълнителна власт, подчинена на конюнктурната политическа ситуация, е опасно. Тези служби имат нужда от професионални ръководители, които са еднакво отговорни към висшите държавни институции, но не и от "свой" министър!
- Създава се Център за координация и анализ (към Съвета за сигурност при МС) като "шапка" на службите от разузнавателната общност. Например службите се задължават да изпращат информация на Центъра на всеки три месеца. Преки са аналогиите с тъжния опит на предишно правителство да "закачули" подобна шапка на службите със спорен шеф. Българската администрация отдавна "преяде" от ненужни звена и личен състав на гърба на данъкоплатците, т. е. нужна е "административна диета", вместо никнещи като гъби нови администрации!
- Формулирана е разпоредба за ограничаване на фундаментални човешки права при "заплаха за националната сигурност", включително: неприкосновеност на личния живот, жилище, кореспонденция, свободно придвижване, изразяване на мнение, достъп до информация, свобода на сдружаване... "Най-меката" оценка за тази норма е нейната дискусионност.
Всъщност времевият алгоритъм на реформите в системата за сигурност трябва да продължи, но в друга посока. През есента на 2009 г. бяха елиминирани дублираните функции между МВР и ДАНС. МВР последователно бе реорганизирано, а след 1 юли т. г. структурната реформа ще бъде завършена. Бе приета и нова Стратегия за национална сигурност. Съвременна правна база имат основните звена в Министерството на отбраната. Реализмът подсказва, че до края на 2012 г. трябва да се "случат" и чаканите закони за НРС и НСО. Това е належащо, тъй като правната база на тези звена е разпокъсана и нестабилна. Разпокъсана е, защото е "разположена" в разнообразни правни актове, включително и архаични (като укази на Държавния съвет). А е нестабилна, защото е предимно подзаконова, като рядко се "допира" до закон (ЗОВС). Експертният ресурс на изпълнителната и парламентарната власт за изготвяне на законите за НРС и НСО е налице. Не бива той да бъде похабяван в необмислени упражнения по теми като Закон за сигурността...
http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=26182Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!
Коментар
-
Първоначално изпратено от vajvaj Разгледай мнениеНеосигурените за здраве - без лични карти
Хората, които не плащат здравни вноски да бъдат лишени от някои административни услуги, например, да им не им се издава лична карта. Това предлага министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
http://www.blitz.bg/news/article/134477
Мисля, че дамата министърка токущо засенчи теорията за чистите акции...
Коментар
-
Неосигурените за здраве - без лични карти
Хората, които не плащат здравни вноски да бъдат лишени от някои административни услуги, например, да им не им се издава лична карта. Това предлага министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
Мисля, че дамата министърка токущо засенчи теорията за чистите акции...При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура
Коментар
-
Неделно новина касаеща масона министру http://www.bivol.bg/mason-delian-dobrev.html ,който смени шефа на Български енергиен холдинг .Причината трябвало на тоя пост да е мениджър, който познава в детайли развитието на енергетиката в България.http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...olding,132101/Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!
Коментар
-
Първоначално изпратено от коки Разгледай мнениеЯсно си е написано за какво иде реч Йоска.
Ти ли си дежурен днес ???
Коментар
-
Зам.-министърът на вътрешните работи Веселив Вучков: "Признавам - отдавна не бях чел подобна нормотворческа смес: разпокъсани текстове, неясни цели, незадоволени амбиции. Вглеждането ми в текстовете, охотно озаглавени "Закон за националната сигурност" и "Идеен проект на модел на системата за сигурност" (проект на идея за модел ...?), в първия момент ме учуди, в следващия момент ме разсмя, но накрая ме изплаши. Да, щеше да бъде смешно, ако не беше (не само) тъжно, но и опасно! Известна е, разбира се, отдавнашната мечта на някои кръгове да "пръкнат" закон за националната сигурност, каквото и да означава това. Но предпочитам да изразя мнението си сега, в самото начало на дискусията, вместо накрая да се питам: каква стана тя?...".http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=26182Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!
Коментар
-
Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнениемейси от тези справки какви изводи трябва да си направим....
Ти ли си дежурен днес ???Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!
Коментар
-
Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеБедна ми е фантазията, пред това, което раждат герберските глави
"1984" е свеж полъх пред вашите мракобесни хрумвания.
В такива моменти, искрено се надявам да съществува ЕС, не за друго, а за това, че може да спре подобни безумия
Това ли ви е тежката артилерия?
Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!
Коментар
-
Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнениеМен новият здравен министър много ме кефи и за таз дама съм готов на всичко
Чудя се дали да не стана един гербераст - щото отговарям на основните изисквания :
1) Болшевик съм и си пазя партийната книжка - не съжалявам за миналото (верно е,че имаше някои "деформации" ,но той и Чарлз Първи беше казал на палача си:"Вземете ми главата,ако считате че това ще спаси Англия!"
2)Нямам висше,но при нужда веднага мога да се сдобия с диплома от произволен престижен западен унивирситет
3)Нося на бонуси без проблеми - и няма и да ги върна ...Да не съм просссс, като Йоската и Стамболов ,които с форумното си поведение капичнаха "най-демократичното" правителство от властПростак съм Азъ - Непобедим !!!
Коментар
-
Мен новият здравен министър много ме кефи и за таз дама съм готов на всичко
Чудя се дали да не стана един гербераст - щото отговарям на основните изисквания :
1) Болшевик съм и си пазя партийната книжка - не съжалявам за миналото (верно е,че имаше някои "деформации" ,но той и Чарлз Първи беше казал на палача си:"Вземете ми главата,ако считате че това ще спаси Англия!"
2)Нямам висше,но при нужда веднага мога да се сдобия с диплома от произволен престижен западен унивирситет
3)Нося на бонуси без проблеми - и няма и да ги върна ...Да не съм просссс, като Йоската и Стамболов ,които с форумното си поведение капичнаха "най-демократичното" правителство от властДоказателство за доверие дава първо оня, който го търси!
Коментар
-
Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнениеа на твоята фантазия и Оруел би завидял.... съни (тя, то , ние ,вие,те ) къде те стяга чепика , че и от измислици започнахте да създавате "новини".,..
"1984" е свеж полъх пред вашите мракобесни хрумвания.
В такива моменти, искрено се надявам да съществува ЕС, не за друго, а за това, че може да спре подобни безумия
Това ли ви е тежката артилерия?
ГЕРБ е по-тоталитарно мислеща партия и от комунистите.
Още 4 загубени години за здравеопазването. Дано не го загубим напълно.
Стамболов, не обръщам вече внимание на обидите ти, разбирам, че това ви е стил и политика, но дори липсата на възпитание не ти дава право да отговаряш от мое име! Коригирай си поста.Last edited by съни(тя); 24.03.2012, 19:37.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнениеЗнаете ли защо БСП никога повече няма да управлява?!
Ето заради подобни изказвания:
На всяка цена ГЕРБ трябва да падне от власт
http://btvnews.bg/bulgaria/politika/...stanishev.html
Ами ако "цената" за плащане според Първанов е моя, вашият живот? България?
Мръсно племе сте, ей........
П.П. Я, да се възползвам от случая и да попитам женското съсловие в темата, а и някои "мъжкари":
Първанов има ли устни? Възбужда ли ви като мъж?
Коментар
Коментар