IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика- архив до 01.09.2011

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
    Джеймс Пардю: В България всичко е политическа драматизация

    Дето се вика "коментарът е излишен". Правил съм го много пъти.
    Просто няма как сикаджията да е борецът против корупцията и престъпността!!!
    .........Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити* по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско...........
    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1003802
    Бившият америш посланник Джеймс Пардю е направил директна дисекция на тоталното безсилие на тъй наречените "демократи" и на днешната мутренска власт. Не че не го виждаме и че не си го знаем, но когато някой отвън им го каже, някакси боли.Щом американски дипломат се изказва толкова остро и направо за провала и театралните постановки на управляващите , правете си сметката колко по-зле е всъщност в Абсурдистан!


    Wikileaks: Борисов е "бабаит, изтупан в Армани"
    http://bivol.bg/wlbabait.html
    ..............
    България може да бъде глобена със 777 хил. евро заради Трайчо Трайков
    17 август 2011, 18:05
    ЕК може да ни санкционира със 777 хил. евро заради неприет навреме закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра. Това твърди министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в своя доклад до Министерски съвет, с който LiveBiz разполага.

    Крайният срок за приемането на този закон е изтекъл на 25 юни 2011 г. и още тогава България е трябвало да докладва на Еврокомисията. „С оглед недопускане налагането на финансова санкция за България в размер на 777 000 евро, е необходимо предложеният законодателен акт да се приеме в кратки срокове“, пише Трайков в доклада си, без обаче да поясни защо чак сега е подготвил проекта, при положение, че това е било негово задължение.

    Идеята на закона е България да даде своя принос за планираното от ЕС намаляване на вредните емисии в атмосферата до 2020 г. до 160 милиона тона. За тази цел се предвижда в естествени образувания в земните недра да се вкарва уловения от промишлени инсталации въглероден двуокис. Това ще се прави от фирми, които ще кандидатстват пред държавата и ще плащат за това да съхраняват уловения въглероден двуокис. Те ще компенсират средствата си от това, че намалението на въглеродния двуокис в атмосферата може да се търгува на международния пазар.

    Министърът допълва, че избегнатите емисии въглеродун двуокис до 2030 г. биха могли да съставляват около 15 % от необходимото намаление в целия ЕС. „За прилагането на новата уредба не са необходими финансови средства и няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет“, коментира министърът в своя доклад до правителството
    http://www.livebiz.bg/ikonomika/s/361505864
    .
    Last edited by коки; 17.08.2011, 22:36.
    Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Дневник
      Джеймс Пардю: В България всичко е политическа драматизация

      Още тогава (бел. ред. - при идването си като посланик на САЩ в София ) заявих, че организираната престъпност и корупцията са огромен ваш проблем и че до онзи момент нито един висш мафиот нито беше арестуван, нито осъден и наказан.

      Също и нито един висш корумпиран държавен служител. Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа - все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка...

      На мен България ми прилича на голям политически театър. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско...

      Случката с "Лукойл" е пример за политическа драматизация на най-високо ниво - много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва.
      Така и не можах да разбера как в един момент всичко се върна в изходна позиция.

      Не мога да определя дали някой просто искаше да покаже, че е много твърд,
      или причината е от икономическо естество. От друга страна, мисля си, че в България още не е направено нищо конкретно за намаляване на зависимостта от само един доставчик на енергийни ресурси. А това дава прекалено много влияние на този доставчик...

      Честно казано, не виждам как ще се решат проблемите ви с престъпниците и корумпираните. Надявам се поне, че в един момент ще спре политическият театър. Струва ми се, че българското общество отчаяно търси лидери, които да вземат реални мерки за налагане на върховенството на закона в държавата и да постигнат икономическото развитие, което хората заслужават. Дали това ще стане за 2 години? Не виждам личностите във властта сега, които могат да го направят...


      "В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър."
      Дето се вика "коментарът е излишен". Правил съм го много пъти.
      Просто няма как сикаджията да е борецът против корупцията и престъпността!!!
      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

      Коментар


      • А ето как работи британската съдебна система http://dnes.dir.bg/news/mladezhi-fey...-riots-9288119.

        Осъдиха британски младежи за призиви към бунт чрез Фейсбук
        07:50 | 17 август 2011 | По света / Автор Днес.дир.бг / обновено преди 2 часа

        1200 заподозрени за участие в безредиците са изправени пред съда

        Съд в английския град Честър е осъдил на по четири години затвор 22-годишния Пери Сатклиф-Кинън и 20-годишния Джордан Блекшоу за подстрекаване към размирици и вандалски действия чрез социалните мрежи в интернет.
        Разследването е установило, че двамата младежи са създали във "Фейсбук" групи, призоваващи потребителите на мрежата да се присъединят към погромите, предадоха британски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.

        Огласявайки присъдата, съдията изрази надежда, че тя ще подейства като предупреждение към други хора.

        Близо 1200 души, 20 на сто от които малолетни и непълнолетни, заподозрени, че са участвали в безредиците във Великобритания миналата седмица, са били изправени пред съд, сочат публикувани вчера данни на британското министерство на правосъдието, цитирани от Франс прес, на която се позова БТА.

        Общо 1179 заподозрени са се явили пред съдия, уточнява министерството, което е събирало сведения за процесите до обяд в понеделник. Една пета от подсъдимите са на възраст между 10 и 17 години. Останалите са пълнолетни.
        В около две трети от случаите, разгледани от съда, заподозрените са били задържани в ареста след първото им явяване, допълва министерството.

        Някои съдилища са работили денонощно, за да се справят през последните дни с потока от заподозрени - над 2300 души, арестувани по време на размириците. Съдилищата в Лондон останаха отворени за първи път в неделя.

        Шестнайсетгодишен младеж, обвинен в убийството на пенсионер по време на размириците в Лондон, се яви вчера пред съд в британската столица, който го остави в ареста. Майката на момчето бе изправена пред съда заедно със сина си по обвинение във възпрепятстване на правосъдието.
        Смазващо е, нали? И това в една от държавите, положили основите на парламентарната демокарция и правата на човека. Денонощно, с пълна пара, без капка жалост! Изхождайки от основния принцип не е важен РАЗМЕРЪТ на наказанието, а неговата НЕИЗБЕЖНОСТ и БЪРЗИНА

        Хайде сега си помислете каква би била ситуацията у нас при подобни събития.
        He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
          никаква разработка не е имало. Ударът е бил плод на случайност.
          Тъй ли? А защо заловените цигари тази година са многократно повече от миналата?

          Борисов се поздрави с рекорден удар срещу контрабандни цигари
          http://www.mediapool.bg/show/?storyid=183298&srcpos=3
          16 Август 2011



          Рекорден удар отчетоха митниците със задържани 936 мастербокса контрабандни цигари на стойност 1.5 - 2 млн. лева. Новината бе обявена лично от премиера Бойко Борисов, който за целта посети във вторник пристанище Варна - Запад, където е задържана пратката. Шефът на митниците Ваньо Танов, който придружаваше премиера, каза, че се знае коя е фирмата, която трябвало да получи цигарите, но не уточни дали става дума за получателя по документи или за този, който стои зад него.

          Танов каза още, че по заловената пратка се работи заедно с други митнически служби 12 дни и цялата доставка от Дубай до Варна е била контролирана.

          Според Борисов това е една от най-мащабните операции на Европейския съюз с българско участие

          "Надявам се до края на деня да стане една от най-големите операции на Европейския съюз, провеждани по контрабандни цигари. Мисля, че крайният срок е февруари догодина, няма да допуснем и една кутия цигари да мине", заяви той.


          Шефът на митниците допълни, че на по-късен етап ще се установи дали заловените цигари са били предназначени за българския пазар.

          Цигарите са от различни марки, а приблизителната им стойност на контрабандния пазар е между 1.5 и 2 милиона лева. Според Танов със залавянето на цигарите е ограничена загубата на държавата, тъй като тези цигари щяха да заемат пазарен дял на цигари с платен акциз. Ако тези цигари се реализират на пазара без платен акциз, щетата на държавата отива на 5-6 милиона лева, допълни той.

          Корабът, на който са задържани цигарите с марки "Палермо", "Ибиза" и др., е пътувал в кораб по линията Поти-Бургас-Варна. Корабът плава под флага на Антигуа и Барбуда.

          Борисов и Танов инспектираха работата на митническата администрация на порта във връзка с борбата срещу контрабандата на акцизни стоки.

          Премиерът изрази задоволството си от успешната акция: "Много съм доволен от работата на митниците, "Гранична полиция" и БОП".

          В същото време той каза, че Ваньо Танов и Мая Коларова, директор на митница Варна, ще проверят защо началник смяната в митницата и негови колеги не са подали навреме сигнал за заловената пратка.

          Вероятно освен дисциплинарна, ще им бъде потърсена и наказателна отговорност, каза Бойко Борисов.

          Той обясни, че с техниката и апаратурата се прави така, че "да бъде елиминиран човешкият фактор, защото при един такъв контейнер да дадеш 50 000, 100 000 или 500 000 лева на един митничар или на който и да е служител не е никакъв проблем".


          Тази контрабанда за една седмица би могла да се реализира в курортен град като Варна, добави премиерът.

          Танов коментира, че от началото на годината заловените контрабандни цигари в страната са 25 пъти повече в сравнение с миналата година. По думите му през 2010 година пък заловените контрабандни цигари са били 70 пъти повече в сравнение с 2009 година.

          Борисов каза още, че информационната система между митниците и НАП работи и даде за пример, че само тази седмица има 37 милиона лева повече събрани приходи от горива в сравнение с предходната.

          Коментар


          • Днес, на специална пресконференция в Пловдив, Институтът за модерна политика представи своя ДОКЛАД ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ КОНТРОЛ В 41-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ (2009-2011)Това е Седмият мониторингов доклад на Института за модерна политика, който оценява състоянието на парламентарното управление в България. В него се поставя специален акцент не върху приеманите закони, а върху контролната функция на 41-то Народно събрание за първите две години от неговия мандат.

            Обобщената оценка за този период е – удобно бягство на парламента от отговорност за състоянието на правораздаването и неефективен и изпълнен с формализъм контрол върху изпълнителната власт. Най-проблемната сфера на обществения живот – правораздаването, която е в центъра на оправданите критики на Европейската комисия, се разглежда от мнозинството като вътрешен проблем на самата съдебна система. Този мониторингов доклад илюстрира чрез поредица от примери системната абдикация на 41-то Народното събрание от изпълнението на парламентарните правомощия, които гарантират отчетността и отговорността на съдебната власт и балансират трите разделени власти. Повече инфо от тук >
            http://www.modernpolitics.org/wp-con...rt-kontrol.pdf
            Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
              Около 936 мастербокса с цигари са били заловени на Пристанище Варна-Запад
              16 август 2011 | 12:32 | Агенция "Фокус"
              http://www.focus-news.net/?id=n1556356


              Премиерът Бойко Борисов за заловените цигари: Много съм доволен от работата на „Митниците”, „Гранична полиция” и БОП
              16 август 2011 | 12:46 | Агенция "Фокус"
              http://www.focus-news.net/?id=n1556361
              М да ,според източниците на afera.bg, http://www.afera.bg/index.php?option...18937&Itemid=1 които са по върховете на Митниците и службите, никаква разработка не е имало. Ударът е бил плод на случайност.
              След като залавянето на цигарите става ВЧЕРА рано сутринта, лично по нареждане на Борисов новината е била спряна с 24 часа, за да бъде оповестена ДНЕС, когато той и Танов ще посетят пристанишето във Варна......
              Те така се прави пиар- пропаганда по Борисовски.
              Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

              Коментар


              • Браво, време беше и ДПС да участва директно в президентски вот, а не да кара електората си да подкрепя чужди личности. Добро решение и дано да има добър успех.

                ДПС се кани да бележи "златен гол"
                Партията се регистрира в ЦИК за президентския вот

                16.08.2011 16:00


                ДПС оставя отворена вратата за самостоятелно участие на президентските избори. Партията днес подаде необходимите документи за регистрира в ЦИК за участие на изборите наесен за поста на „Дондуков“ 2.
                "Регистрацията на партията не означава непременно, че ще участваме с наши партийни кандидати за президент и вицепрезидент", заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.
                Регистрацията обаче била задължителна за сериозна партия като ДПС, която с този акт казва, че държи отворена опцията и за самостоятелно участие в президентските избори.
                Партията е регистрирана под номер 9, но Местан посъветва да не се бърза с асоциациите.
                "Не трябва да бързаме с асоциациите с Бербатов. ДПС не може да е резервен политически играч и макар за президентския вот да ви се струваме леко резерва, можем да се окажем от онези резерви, които отбелязват златния гол", закани се Местан.
                Той обаче не каза кои ще са евентуалните кандидати на партията за президентския вот.
                Местан изрази съображения към работата на ЦИК и посочи, че ДПС ще се обърне с писмо към ОССЕ с призив да се ангажират с наблюдение на изборния процес у нас.
                По думите му има тенденция на скандални решения на ЦИК за елиминиране на ДПС от участие в ръководствата на общинските избирателни комисии.
                "У нас се загнездва упорито усещане ,че в ЦИК се заформя нова коалиция", изтъкна Местан.
                По думите му новата коалиция е между ГЕРБ, БСП и „Атака“, които единодушно вземали решение за отстраняване на ДПС от общинските избирателни комисии.

                Коментар


                • Всевишният си знае работата >>>http://www.blitz.bg/news/article/115934
                  Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                  Коментар


                  • Цигари за 2 млн. лева изловени на пристанището във Варна, уличен е и началник-смяната

                    Около 936 мастербокса с цигари са били заловени на Пристанище Варна-Запад
                    16 август 2011 | 12:32 | Агенция "Фокус"
                    http://www.focus-news.net/?id=n1556356


                    Премиерът Бойко Борисов за заловените цигари: Много съм доволен от работата на „Митниците”, „Гранична полиция” и БОП
                    16 август 2011 | 12:46 | Агенция "Фокус"
                    http://www.focus-news.net/?id=n1556361

                    Коментар


                    • http://www.ria.ru/analytics/20110815/417891465.html

                      Току-що получавам тази новина . Това е схемата по която ще бъде доокупирана цяла Европа вкл. и БГ
                      Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
                        "Газпром" с шанс да погълне конкурента Е.ON.Германската енергийна компания реши да продаде газопразпределителната мрежа нa E.ON Ruhrgas, ......
                        Вероятно знаеш ( а може би не ) , защо от 1945 г до 1965 г. 9-ти май не е бил празнуван в СССР изобщо - Сталин е смятал войната за загубена от СССР защото основната му заповед към маршал Жуков е " До море ! " . В смисъл, настъплението на Червената армия да завърши до бреговете на Атлантика . И това е било напълно осъществима цел ако западните декорации в лицето на Англия и САЩ не се бяха полакомили за своя "пай" от Европа ( в случая Германия и нейните съюзници) .

                        60 години по-късно обаче , необолшевиките завладяха Европа с методите на Сун Дзъ и без никакво излишно усилие . Дори европейците сами капитулираха без някой изрично да им го е искал

                        Сегашната победа спокойно може да се посвети на милионите "штрафбатники" изнесли цялата ВОВ на плещите си лишени от всякакъв избор-от една страна изтърпявайки наказание по сталиновите репресии и от друга борейки за живота си да оцелеят от сражение на сражение .....За да се върнат след "победата" пак в лагерите за доизтърпяване на наказанието .....

                        ПС: Неслучайно трилогията на Михалков "Изпепелени от слънцето " среща яростна зрителска критика в Русия - особенно последната й серия " Цитаделата" която в началото на май мина като премиера на руския голям екран и мисля че има и по тракерите ,но с лошо (все още) качество .

                        ПС2 : И до днес в Русия официално се говори за милиони доброволци участвали и заплатили със живота , Победата ! Всъщност точно тия "доброволци" са споменатите от мен по-горе "штрафбатники" - по която тема е заснета и класиката -трилогия на Михалков .
                        Last edited by SPART; 15.08.2011, 20:04.
                        Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
                          SPART да ти напомня ,че именно министър-председателят им Дейвид Камерън първи в ЕС изказа мисълта за крах на политиката на интегриране oсобенни на новодошлите. http://bulgarian.ruvr.ru/2011/02/07/43279367.html И ето ,че сега обществото им жъне плодовете на тази погрешна социална политика, както и негативните последици от световната икономическа криза, заради която правителството им рязко съкрати социалните разходи на тая прослойка .Децата на имигрантите съществуват за сметка на социални помощи. Мнозина от тях изобщо никога не са работили, образованието им, в най-добрия случай, е средно. Затова пък на всички им се иска да живеят красиво,да ама това няма как да стане за сметка на гърба на другите. ЕС трябва сериозно да се замисли и да преразгледа миграционната си политика http://bulgarian.ruvr.ru/2011/02/10/43762671.html
                          Меркел и Саркози от кога се изприщват на тази тема...
                          А Саркози и Борисов - на малцинствена циганска интеграция?
                          Мда, признаха краха на идеята за мултикултуризъм, която от първоначален замисъл за такъв европейски, стигна до приток от всички бивши колонии(ли сфери на влияние) на големите...

                          А и това, което се случва днес е прекалено елементарно да се разглежда само от тази гледна точка - недоволство и бунт на емигрантските общности.
                          Тук, А.Тофлър има интересни виждания

                          Та, какво казахте в единомислие със Спарт за концепциите на С.Хънтигтън?
                          Камерън, Саркози и Меркел...едва ли с лека ръка биха затворили тази страница.

                          Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
                          Казана накратко ,неговата книга на Самюъл Хънтингтън,,Сблъсъкът на цивилизациите....."/терминът е изключително примитивен/ има доста сходни моменти с теориите на Збигнев Бжежински за глобално преразпределение на силата и влиянието
                          Кои са сходните моменти?
                          Аз се сещам за големите различия между двамата!

                          Коментар


                          • "Газпром" с шанс да погълне конкурента Е.ON.Германската енергийна компания реши да продаде газопразпределителната мрежа нa E.ON Ruhrgas, за която отдавна мечтае шефът на руския концерн Алексей Милер http://www.livebiz.bg/predpriema4/s/1577947350
                            ....
                            МВР регламентира кои могат да им бъдат дарители
                            Общината, държавните предприятия, държавните фирми или институции, свързани с Европейския съюз, са единствените възможни дарители на МВР, става ясно от заповед, разписана от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, която забранява даренията в МВР.

                            Заповедта влиза в сила от 1 септември и идва след скандалната информация, че само за 3 месеца министерството е събрало 6 млн. лева от дарения.

                            Според заповедта се допускат само четири изключения, в които МВР може да приема помощи и дарения - когато те са от съответната община, когато са от държавни структури, от предприятия, които имат 100% държавно участие или от европейски структури и институции, свързани с Европейския съюз.

                            Договорите за допустимите, според новата заповед дарения, ще се оповестяват публично, но само ако в тях няма класифицирана информация.

                            Заместник вътрешният министър Димитър Георгиев е определен да осъществява контрол дали се изпълнява забраната за дарения.

                            От МВР обещават, че от 1 октомври ще стане факт и публичният регистър на даренията във вътрешното ведомство.
                            http://www.lex.bg/bg/news/view/42705
                            Дарението от името на едно държавно предприятие го прави шефът им Точно те най лесно пипап в кацата с меда и по този начин си осигуряват чадър от страна на МВР. Кога полицията ще разследва крадлив шеф, който ги дарява???
                            Last edited by коки; 15.08.2011, 19:34.
                            Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                            Коментар


                            • От началото на първия мандат през 2002 г. на президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин до края на юли 2011 г. са помилвани общо 431 престъпници, съобщава в. "Сега", като се позовава на справка от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) на правосъдното министерство.

                              Сред затворниците с опростени наказания има и такива с много сериозни присъди, които обикновено се налагат за най-тежките престъпления - убийства, отвличания, въоръжени грабежи и т.н. Указите са подписвани от Марин, на когото Първанов прехвърли даденото му по конституция правомощие да опрощава наказанията на престъпници.

                              Двама от получилите свобода са били с наказание от 30 години, по един - с присъди съответно от по 27, 25 и 24 години. На 37 от опростените съдът е наложил санкция от 20 години затвор, 192-ма души е трябвало да прекарат зад решетките от 11 до 19 години, 185 - между 1 и 10 години. 12 са помилваните с най-леки наказания - от 3 месеца до година.

                              От дирекцията в Министерството на правосъдието не отговарят конкретно на въпроса помилваните за какви точно престъпления са били пратени в затвора. Описано е общо, че 209 са извършили престъпления против личността, към които спадат убийството, телесните повреди, отвличането, склоняването към проституция и трафика на хора. 150 са осъдените за престъпления против собствеността - кражби, грабежи, присвоявания, измами.

                              За престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, към които спадат прането на пари, злоупотреби с еврофондове и укриване на данъци, са помилвани шестима. По четирима са тези, осъдени за престъпления против митническия режим и против реда и управлението. 46 са получили милост, след като са били признати за виновни за престъпления против здравето и околната среда. 7 са помилваните за престъпления по транспорта и съобщенията, към които се отнасят и причиняването на смърт при катастрофи, включително и след употреба на алкохол. За общоопасни престъпления (например палежи, взривове) е помилван един. Свобода е получил и осъден за военно престъпление.

                              От ГДИН, която изпълнява президентските укази, уточняват, че на 98 от получилите висшата държавна милост е опростено част от наказанието, а на 333-ма - остатъкът от присъдата.

                              От дирекцията не обявиха имената на помилваните. Според тях огласяването им нарушава Закона за защита на личните данни.

                              Бившият депутат от 38-ото НС и лидер на "Евророма" Цветелин Кънчев е единственият публично известен помилван от президента Първанов, уточнява "Сега". Той бе осъден в началото на 2000 г. на 6 г. затвор по 6 обвинения, сред които за изнудване и телесни повреди. През 2001 г. той влезе в затвора с по-лек режим в Кремиковци, откъдето даде подкрепа за кандидатурата на Първанов за президент. Кънчев бе условно предсрочно освободен от затвора през август 2003 г. Обяснението бе, че Дон Цеци излежал по-голямата част от наказанието си, бил примерен и е работил. През 2005 г. той бе помилван от вицепрезидента Марин и благодарение на това успя да се кандидатира за депутат от "Евророма". Марин обясни, че помилването е заради добро поведение. На президентските избори през 2006 г. Кънчев и партията му подкрепиха Първанов за втори мандат.

                              http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/...ot_prezidenta/

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
                                http://www.investor.bg/news/article/121657/335.html

                                Предлагам да им пратим мутрата да им реже лентите , а пък те да ни дадът техния Емил Бок .
                                Я да зарадваме съветските хора:

                                България действа твърдо с Русия в енергетиката 13 август 2011 | 11:02 | Ройтерс
                                www.focus-news.net

                                Бойко Борисов дойде на власт, обещавайки по-добри условия за България в енергийните споразумения с Русия, с което даде началото на кампания, предизвикала битка с петролния гигант „Лукойл” само два месеца преди президентските избори.
                                България е най-бедната страна в ЕС. Нейният годишен БВП е по-малък от пазарната цена на „Лукойл”, чиято бургаска рафинерия е най-голямата в страната.
                                До момента правителството не показва голямо колебание в действията си срещу фирмата, разгневено от пропуснатия краен срок през юни да се инсталират измервателни уреди, нужни за мониторинг на продукцията и позволяващи на властите да обложат с данък.
                                Анализатори посочват, че спорът, който идва на фона на други търкания за планираните атомна електроцентрала и газопроводи, демонстрира увеличаващите се усилия на София за по-силна роля в отношенията с дългогодишния й съюзник Русия.
                                „Действията срещу „Лукойл” изпратиха ясен сигнал, че България втвърдява позицията си и иска да защитава своите интереси и в други водени от Русия проекти”, казва Руслан Стефанов, икономически експерт от Центъра за изследване на демокрацията.
                                През миналия месец българската митническа служба временно спря работата на рафинерията на „Лукойл” в Бургас, след като отне лицензите на складовете за гориво. Антимонополната служба също започна проверка срещу „Лукойл” за потенциална злоупотреба с доминиращата позиция на пазара.

                                Бивши сателити

                                И София, и „Лукойл” показаха, че е възможен компромис, но схватката подчертава факта, че България, също като други бивши съветски сателити, все повече се пази от руското участие в енергийния си сектор, смятайки дори частни инвестиции за опит на Москва да усили своето политическо влияние.
                                „Все по-голяма е съпротивата срещу проекти с руско държавно участие”, посочва Сергей Кондратиев, водещ експерт от Института за енергетика и финанси в Москва.
                                Тези опасения се засилиха след зимата на 2009 година, когато спор между Украйна и Русия спря доставките на газ за региона, засягайки най-тежко балканските страни, където много хора останаха без отопление при минусови температури.
                                И рисковете за България не са по-малки, тъй като страната разчита на Русия за над 70% от своите енергийни нужди.
                                „Не е лесно за българско правителство да се изправи срещу тази огромна машина, която е руският корпоративен интерес на българска територия”, казва Огнян Минчев, анализатор от Института за регионални и международни изследвания.
                                Рафинерията в Бургас дава около 6000 работни места и нейните плащания към държавния бюджет за първите шест месеца на годината се равняват на 13% от всички приходи от данъци в България.
                                Но Борисов няма какво толкова да изгуби от заемането на по-твърда позиция, тъй като правителството му е изправено пред местни и президентски избори през октомври, след като оцеля след внесените вотове на недоверие през юни и юли
                                като София е подложена на натиск от европейските власти в Брюксел да положи повече усилия в борбата с корупцията по високите етажи.

                                Ядрен спор


                                Усилията на правителството включват опити за ревизиране на подписаното през 2006 година споразумение с руската държавна компания „Атомстройекспорт” за изграждането на АЕЦ „Белене” на брега на река Дунав – проект, който се оценява на над 10 милиарда евро.
                                Правителството на Борисов потърси по-добра цена и се опита да привлече нови западни инвеститори, след като германската RWE се отказа от проекта.
                                Руската компания отговори през юли, като подаде иск в Арбитражния съд в Париж срещу НЕК за забавени плащания в размер на 58 милиона евро.
                                „Спорът с „Лукойл” представлява значително ескалиране на сегашното нерешено положение между Русия и България”, смята енергийният анализатор от IHS Кеш Бърчет.
                                „Изкушаващо е да се сметне, че отнемането на лицензите е отмъщение за иска на „Атомстройекспорт” срещу НЕК”, посочва британският анализатор.
                                Правителството, което е подложено на натиск от Вашингтон и Брюксел да намали руското участие в енергийния си сектор, освен това преговаря и за редица споразумения за тръбопроводи с Москва. Кабинетът сполучливо блокира проекта за трансбалкански петролопровод, по който руски суров петрол трябваше да достига до Бургас, а след това и до Гърция, цитирайки екологични опасения.
                                Все още България остава ключова за планирания газопровод „Южен поток” на „Газпром”. Проектът за 21,5 милиарда евро предвижда транспортирането на руски втечнен газ по дъното на Черно море, а след това през територията на България към други страни от Западна Европа.
                                България се опита да обвърже своето участие с по-големи отстъпки в новите споразумения за доставка на природен газ - преговори, които смутиха руснаците.
                                „Отношенията се влошават още от идването на власт на кабинета. Ако нещата продължат по този начин, България просто ще трябва да се раздели с руските инвестиции”, посочва Сергей Вакхрамеев, старши анализатор в руската инвестиционна финансова компания „Метропол”.



                                България е усвоила рекордните 1,69 млрд. евро от ЕС за последните 12 месеца
                                от Мариян Йорданов | 15.08.2011
                                http://www.investor.bg/news/article/121658/332.html

                                Коментар

                                Working...
                                X