IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ето колко лесно се правят дървени въглища

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Вие направо ме учудвате... все пак това е форума на инвестор БГ и вие коментирате най-примитивните начини за правене дървени въглища, които я станат за барбекю, я не.

Ами модерните? Екологичните?

Аз се поразрових в интернет и попаднах на някои интересни производители, като мисля че едни ми допадат като технология и качество на продукта: http://www.blackenergy.bg/.

Ето и някои други:
    helios.bg/helios_charcoal.php
    carboni.bg/дървени-въглища

Коментар

• Първоначално изпратено от зарата Разгледай мнение
      Ще ти отговоря, а ти с парите, които ми дължиш - ще зарадваш сираците.

Най-вероятно циганите нарязват дървата, заравят ги под почвата и отгоре палят огън. Не е много сложно като вариант, за да се намали до минимум достъпа на кислород /въздух/, необходим за горенето.
      Горе -долу е така. Само че преди да ги заровят, върху наредените дърва разхвърлят леко влажна слама и чак тогава покриват с почва. Този способ на горене се нарича жижни и много замърсява околната среда. Отделят се една камара отровни газове - част от тях са водоразтровими. Когато има влага във въздуха или завали дъжд всичко отива в почвата. В почвените проби може да откриеш половината Мендилеева таблица, а няма да ти казвам какво показват пробите по поречията на реките и потоците, които са в близост до жижните.
      И между другото - видът на дървесината има значение Ако питаш братчедите ще ти кажат, че най-качествени въглища стават от габър, бук и меше
      На клипчето е показан метода на горене чрез роторта. Виждала съм подобни, но в тях правеха въглища за барут. Те са с изградени инсталации за "улавяне" на вредните газове и имат различни филтри - при направените замервания, резултатите са в нормата. В тях се гори основно върба и топола, с малък диаметър и почти витално суха

П.П. Между другото, жижните са забранени от няколко години.
      Last edited by tnm; 25.01.2013, 10:46.
      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
      Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от зарата Разгледай мнение
        Най-вероятно циганите нарязват дървата, заравят ги под почвата и отгоре палят огън. Не е много сложно като вариант, за да се намали до минимум достъпа на кислород /въздух/, необходим за горенето.
        Същото ама в обратен ред го правят - натрупват ги на дълги пирамиди примерно 2м. високи , 5-10 широки и 20-30м дълги палят ги отдолу и ги засипват с пръст , след 1-2 седмици разриват и в чувалите.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          Ще влезеш финансово , но без финаси ще излезеш..ти не виждаш ли какви сме въшки и от нас текат само пари към другите, а не обратното.
          Най неекологичното гориво е това на космическите сувалки на американците , водорода като изгаря в среда в която има много азот, а въздуха е такава ...се отделят много азотни окиси и те се съединяват с вода до киселини и валят киселинни дъждове. Ако намериш в нета инфо по въпроса ще е чудо. Истината е че всички горива които природата ни е създала и намираме готови са най безопасни за екосистемата , иначе общества от идиоти като нас отдавна да са ликвидирали екосистемата, част от която са и нашите собствени тела.
          Ще променим нещата и ще ги избушим. Аз и в момента ги точа финансово, продавам им разни неща.
          Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
            Утре ще ида да питам мангалите, дето правят дървени въглища на 3 км от с. Веселиново (в Ришкия проход) как се прави и ще ви осветля. Ама искам 10 литра бензин и един литър ракия.
            п.п Бензина е за колата...
            Ще ти отговоря, а ти с парите, които ми дължиш - ще зарадваш сираците.

If something inspires you, follow it! Henry Ford

Коментар

• Утре ще ида да питам мангалите, дето правят дървени въглища на 3 км от с. Веселиново (в Ришкия проход) как се прави и ще ви осветля. Ама искам 10 литра бензин и един литър ракия.
              п.п Бензина е за колата...
              Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Не ме интересува как се правят въглищата, само ми кажете какъв им е кода и могат ли да се играят на късо.

Коментар

• Е това вече е тема за инвестора......
                  Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Техниците могат да опонират, дали това понятие "липса" на кислород не е по-добре да се замени с "недостиг", а аз бих се съгласил с тях.

За да разширя данните: видът на дървесината няма значение, но има значение повърхността на непълното горене. Колкото по-голяма е повърхността, толкова по-малко енергия ще изгубим за получаване на крайния продукт.

Пример: един дънер с 50 см. в диаметър трудно ще бъде овъглен с малко енергия, а повърхността на горенето е много по-малка, отколкото, ако го нацепим на клечки за зъби.

Коментар

• Първоначално изпратено от agotine Разгледай мнение
                      Някой пробвал ли е да си прави така въглища?

Има ли значение дървото какво е?
                      Не е задължително да сме правили дървени въглища, но това не пречи да знаем много добре, че те се получават с горене, при липса на кислород.

Извън въпросите - всички знаем, че горене, при наличие на кислород /от въздуха/ - води до екзотермична реакция, т.е. - отделя се определено количество топлина, а в конкретният случай - с изгаряне на дърво - продуктът на горенето наричаме пепел.

Вариант на практическо изпълнение се вижда от клиповете.

Коментар

• Черкезов

Ще влезеш финансово , но без финаси ще излезеш..ти не виждаш ли какви сме въшки и от нас текат само пари към другите, а не обратното.
                        Най неекологичното гориво е това на космическите сувалки на американците , водорода като изгаря в среда в която има много азот, а въздуха е такава ...се отделят много азотни окиси и те се съединяват с вода до киселини и валят киселинни дъждове. Ако намериш в нета инфо по въпроса ще е чудо. Истината е че всички горива които природата ни е създала и намираме готови са най безопасни за екосистемата , иначе общества от идиоти като нас отдавна да са ликвидирали екосистемата, част от която са и нашите собствени тела.
                        D.Y.F-091066

Коментар

• Лошо няма, Дохтуре. Ма нА: натуралният кюмюр е за други цели...

Коментар

• Пирамиде, в Македония финансово а не с пушкала ке влезем.
                            Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• Ама дървените въглища са за други цели, Дохтуре. види се, хората се гласят гората да хващат, ама пушкалата им стари та, барут че прават, по старинна рецепта...а за там, "натуралните" въглища не стават.

Коментар

• Мисля че метода е неекологичен, да не кажа силно замърсяващ!!!
                                В Африка мините са пълни с Въглища, натурални.

Коментар

Working...
                                X