Първоначално изпратено от Barky
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Храната която ядем
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Q10 Разгледай мнениепърво се върни в първи клас и си оправи правописа,пък после ще ти прочета темата
Коментар
-
Q10
първо се върни в първи клас и си оправи правописа,пък после ще ти прочета темата
Коментар
-
Храната която ядем
Това е коментар към статия http://www.investor.bg/news/article/107688/332.html.
Коментарите са ограничени по размер и затова го публикувам тук.
Много мие интересно какво разбира г-н Бошев под "по-здравословен начин на живот".
Не заради друго, ами защото го казва във връзка с това, че в България се увеличава дела на напитки с изкуствени подсладители ( аспартам, ацетилсулфам-К и др. ).
Ако се направи справка за това какво действително представляват тези подсладители, ще разберем, че аспартама е силно токсичен и води или усложнява множество заболявания като мозъчни тумори, множествена склероза, епилепсия, болести на Паркинсон и Алцхаймер, дефекти по рождение, диабет. Мой приятел е лекар от Белгия и негов колега като докторска дисертация прави изследване за вредите от изкуствените подсладители - аспартам и ацетилсулфам-К. Малки деца от едни и същи социални слоеве са разделени на две групи. Едните консумират храни без а другите главно със изкуствени подсладители. На пет годишна възраст след няколко години консумация на такива храни, децата са изследвани за нивото на интелигентност. Драстични разлики в нивата. Сещате се, че тези които са консумирали храни с изкуствени подсладители са с доста по ниски нива на интелигентност. Изследването е представително, прави се няколко години и по всички правила има тежест, не е широко оповестено и изводите от него не стават достояние.
Още в началото на употребата на изкуствени подсладители, заради изследвания за безопасност FDA ( US Food and Drug Administration - Американската асоциация за храни и лекарства ) забранява използването на тези изкуствени подсладители. В началото на мандата на Рейгън в САЩ, под много силен натиск от страна на Coca-Cola, Kraft, Pepsi Co. и други производители на напитки, се одобрява използването на аспартам. С ацетилсулфам-К ситуацията е сходна.
Защо се използват вместо захар ? Ами цената им е нищожна. Килограм аспартам ( първо попадение в интернет ) е $16 за килограм. Това прави 22 лева. Цената на захарта е 1,5 лв., което прави грубо 15 пъти разлика в цената. На пръв поглед е по евино да се ползва захар, нали. А малката подробност, че аспартама е 200 пъти по „сладък“ от захарта ?!
А цената на напитките със аспартам са същите да не казвам по-високи защото са „ДИЕТИЧНИ“. Това е когато говорим за Coca-Cola Light, Red Bull и прочее всички „енергийни напитки“, Тук не става дума за напитки с цена по-ниска или равна на минераланата вода. Това е възможно точно по причина ниска цена на подсладителя.
Хубава диета - няма що !!!
Който иска, може да прочете в интернет повече по темата. Има източници на български и английски.Last edited by модератор; 02.11.2010, 22:10.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар