If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Пацо, инвестицията в АДСИЦ е пасивна и дългосрочна. Ако искаш да се научиш да "играеш" на борсата трябва да следиш пазара и да си направиш подходящ портфейл от акции. Затова най-доброто, което можеш да направиш, е да си намериш инвестиционен посредник, който предлага системата КОБОС, и да търгуваш он-лайн. Тъй като тепърва ще започваш, най-добре е да установиш лично взаимоотношение с брокера, за да може да ти дава съвети и да те предпазва от неизбежните глупости на начинаещия. Мога да ти препоръчам брокер, но ми напиши лично съобщение, за да не правя реклама във форума.
Ако дадеш парите си на някой фонд, нищо няма да научиш. А на теб не ти е това идеята. Незнам за какви пари говорим, да си отвориш собствена сметка (COBOS) с по-малко от 1000 лв е малко смешно, но какво пък. Отвори си COBOS при някой посредник, потъргувай малко, виж как е, харесва ли ти и т.н. Ако загубиш пари, загубиш - поне ще си научил нещо от реалната търговия. От човек на 17 години не се очаква да прави кой знае какви пари, по-скоро се учи и повече гледай отколкото търгувай и внимавай да не правиш импулсивни сделки и така. По-добре купувай акции с добър имидж (IHLBL, NEOH, ORGH, SFARM и прочие), а не силно волатилни и/или ниско ликвидни такива от типа на KREM, HIMKO, някое забравено от бога предприятие.
По-долу съм ти писал един дълъг списък с линкове за Финанси (всичко е на Английски, дано не е проблем). Доста са. Както беше казал Дъглас Адамс навремето, най-важното е да не се шашкаш - информацията е много и е невъзможно да осмислиш всичко, но гледай да разбереш в общи линии кое, какво е - детайлите и по-късно може да ги изгладиш. Това което не ти е ясно, може да си го запишеш някъде и после да питаш във форума.
Ако формулите те притесняват, не им обръщай внимание поне в началото - по-важно е концептуално да разбереш за какво става дума, а конкретните формули са нищо повече от математическото формулиране на дадената идея.
Основни концепции във Финансите (общо взето всичко във Финансите се базира на тези два принципа):
Time Value of money (долар днес е повече от долар утре): http://en.wikipedia.org/wiki/Time_value_of_money
Risk (за поемане на по-висок риск, полагащото награждение трябва да е по-високо [risk vs. return]): http://en.wikipedia.org/wiki/Risk
Здравейте. Аз съм на 17 години и след малко повече от 15 дни ми предстои да бъда 11 клас в първа немска гимназия в София. Интересувам се живо от финанси и дори съм решил да кандидатствам някаква икономическа специалност в Германия след две години.
Бих искал да оползотворя този интерес , както и да си изкарам някакви пари - решил съм да търгувам на БФБ. Проблемът е че няма никой , който може да ми даде съвет или насока какво да правя . Знанията ми се простират толкова, колкото можах да науча от секцията Обучение на investor.bg. Ще съм много благодарен ако някой ми посочи какво трябва да правя съобразно положението ми както и финансите , с които разполагам , а те като на всеки ученик не са много. Освен това не съм наясно коя е по-добрата опция за мен да инвестирам в някое АДСИЦ дружество или сам да търгувам използвайки компании като Елана трейдинг например.
Изключително ще съм благодарен ако някой ми посочи път на развитие , както и нужните стъпки , които са нужни за реализирането му....Мерси
Коментар