IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бонова книжка

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Та, провокиран от дискусията тук, стигам до извода, че е необходимо да напиша кратка инструкция /не за да показвам, че зная всичко/, а - за да помогна на незнаещите, т.е. - на хората, които нямат притеснения от факта, че учим цял живот.

    Обобщавайки знанията за непубличните д-ва /д-ва от затворен тип/, се оказва, че:

    1. Прехвърлянето на акциите от Инвестиционен посредник МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ НЕДОСТАТЪЧНО условие, за да бъдем равноправни членове-акционери с акциите, които ИП вече ни е прехвърлил.

    В това няма нищо страшно, ако нямаме достатъчна квота от акции, за да блокираме решение на Общото събрание на акционерите /ОСА/. Ако последното все пак се извърши /не сме се регистрирали ПРИ НЯКОИ НЕПУБЛИЧНИ В АКЦИОНЕРНАТА КНИГА - смея да твърдя, че няма съд, който би уважил блокирането на дадено решение на ОСА, с което не сме били съгласни.

    Не споря, дали тази информация е ценна за питащата тук! По-вероятно е да е ценна само за попълващи знанията си човеци.

    2. Във връзка с горното, АКО НЕ ПОЗНАВАМЕ УСТАВА на дружеството, в което сме станали акционери, както и АКО това д.во е НЕпублично - за да няма и ДРУГИ "подводни камъни" - предлагам, СЛЕД извършване на сделката по прехвърляне на собствеността /АКО такава съществува от ИП/ - да отидем в седалището на д-вото и да си вземем устав, актуализиран с измененията му през годините..., както и да се поинтересуваме, дали е необходимо /или ЗАДЪЛЖИТЕЛНО/ да бъдем вписани в Книгата на акционерите на НЕпубличното д-во.

    Това е начинът, по който БИХ работил самият аз. Без препоръки към "знаещите" всичко...

    Следва моят коментар:

    АКО аз бях мажоритарен акционер, а това означава, че - АКО имах средствата, за да купя едно голямо, работещо предприятие с много клиенти, то:

    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО бих държал сметка за движението на акциите у миноритарните акционери! Има ли някой, който да е на противно мнение? Може би ще се колебаят единствено инвеститорите, които сега почват пътя си в инвестирането.

    Какво може да се случи, ако мажо има 50% + 1 акция? Много неща, които не са добри за него. Преди всичко - обединяване на миноритарите и блокирането на всяко предложение на мажо. В още по-лош вариант - отиване на съд за всяко решение, което мажо се опитва да прокара на ОСА - от обединили се акционери с блокираща квота.

    Доказах ли твърдението си за необходимост от Акционерна книга, чрез която мажо СЛЕДИ движението на собствеността в НЕпубличното д-во? Даваме ли си сметка за всичко това? А, даваме ли си сметка, че ТУК МНОГО ХОРА ИСКАТ ДА НАУЧАТ ТОВА /което - по метода "проба-грешка" - би им отнело години?


    Да де - това не помага с нищо на въпроса на питащата. Съгласен съм. Помага на дискусията, която се създава, след като ВЕЧЕ ОТГОВОРИХ на питащата.

    Е, сайтът на Инвестор /с диалозите/ дава възможност за дискусия. Ако модераторите решат - могат да изтрият всички мои мнения /заради многословие и спам - мнения, които не са по темата - нямам нищо против да ги заличат..., но те не го правят..., а разни други ползватели на чужд сайт - решават да дават оценки на моите мнения..., еееее, ама в случая - не те са водещите в сайта..., защото, за да даваш мнения за участие на други и да ги модерираш и триеш - трябва да създадеш собствен сайт, което не е трудно, но мнооооого по-трудното е да привлечеш в СВОЯ сайт потребителииииииииииии............


    АдИ вече чаУ за днес! )) /за вас - лека ви нощ!/

    Коментар


    • Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
      Колега ,относно многословието имах впредвид ,че въпреки многото думи и постове не сте казали нищо ново и полезно за питащата .
      Поздрави !

      Колега, няма да споря с вас какъв е приносът ми за точният отговор от моите постове надолу. Казах вече, че щом се изживявате като знаещ - не би трябвало да повтаряте неща, които вече са казани, преди вас;

      Допускам, че не четете чужди мнения, преди да оформите своето, което означава, че не сте прочели мненията ми в темата, които са отпреди няколко дни.

      Както и да е. Все пак, не разбирам, защо не продължите с вашите изводи, след като вие САМ ВЕЧЕ НАУЧИХТЕ НЕЩО В ТАЯ ТЕМА /акцентът ми не е върху това, че сте го научили точно от мен/... Та, днес вие научихте, че ИМА ДРУЖЕСТВА, които са фиксирали условия ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ, които вие НЕ ЗНАЕХТЕ до сега. Касае се за д-ва, които са делистнати от БФБ, или изобщо не са се листвали там.

      Та, ако смятате, че мненията ми /включая първото/ - не се ценни за питащата тук - мога да кажа определено, че не сте коректен в твърденията си. Това е ваше право.

      Моето право е да твърдя, че ПЪРВИ в тая тема дадох пълен отговор на въпроса на питащата.

      Поздрави!


      п.п. Ще напиша още едно мнение, защото то не е насочено към вас, колега, но, именно, защото съм провокиран от разговора си с вас. Мнението ми ще е последно в темата, тъй като тя е изчерпана, освен, ако питащата няма нови въпроси. Мнението ми тук ще е последно и за днес, тъй като при мен е ранна сутрин и плановете ми за различно прекарване на деня - са много по-привлекателни, отколкото стоенето пред монитора..., та - така.

      Коментар


      • Колега ,относно многословието имах впредвид ,че въпреки многото думи и постове не сте казали нищо ново и полезно за питащата .
        Поздрави !

        Коментар


        • Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение

          Колега въпреки многословието Ви не сте прав - прехвърлянето на акции от непублични дружества може да стане в офис на ИП.
          Съотвено има и такса за това.


          Бих се съгласил ДОНЯКЪДЕ със забележката ви, колега.

          НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН с текста: "прехвърлянето на акции от непублични дружества", именно, защото притежавам акции в ДРУГИ НЕПУБЛИЧНИ д-ва, в които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прехвърлянето на собствеността става САМО /и единствено/ с вписването на новия собственик в АКЦИОНЕРНАТА книга в седалището на д-вото.

          Затова казах, че трябва да се познава Уставът на д-вото, както и някои подробности - например - фиксирането на кол- или пут- опции по отношение на акциите в д-вото.

          Ето това имах предвид, когато казах, че, за да сме коректни - БИ ТРЯБВАЛО да прочетем устава.

          Извън горното, не зная защо повече от българите акцентуват върху "многословието" като фактор, за да "разбият" противника си без конкретни доводи... Сигурно това е национална черта.

          Многословието за някои /вероятно знаещи/ - е добре дошло за други /които сега се учат/. Е, всеки си има стил и доводи при писането. Ето как - от написаната от вас, колега - забележка - си правя извод, че и вие не влизате в подробностите /например на Уставите на д-вата/, което пък означава, че "многословието" е необходимо, не само за незнаещата и задала тук въпроса си...

          Всъщност - и аз НЕ ЗНАЯ ВСИЧКО - и още се уча, а този процес продължава и до нашият физически завършек на този свят /това е моята философия, която НЕ НАЛАГАМ на хората, които мислят, че знаяТ всичко/... ))

          Със здраве!
          Last edited by безимeн; 08.08.2017, 15:30.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
            Защо все пак инвестиционният посредник не е необходим в случая? Защото би натоварил излишно сметката на дамата. Напълно излишна е процедурата по издаване на депозитарна разписка СЕГА!!!

            Както писах, дружеството ВЕЧЕ е отписано от БФБ. То е от затворен тип /вече/!

            Това означава, че - откакто Солвей- Соди - е ОТПИСАНО ОТ РЕГИСТЪРА НА ПУБЛИЧНИТЕ Д-ВА - вече никаква сделка по прехвърляне на собственост върху акциите на д-вото НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШВА, без знанието на самото д-во. Това означава, че ВСЯКА СДЕЛКА по прехвърлянето на собственост - МОЖЕ да се извърши САМО, след вписването на новият собственик в книгата на акционерите!

            Оттук правя извода, че дори старият собственик да няма ДР, понеже д-вото е от затворен тип - той би могъл да продаде акциите, отивайки с купувача в д-вото и удостоверявайки желанието си за продажба, след като СЕ ЛЕГИТИМИРА с личната си карта. Вероятно има и други документи, които се попълват, както и /навярно/ трябва да се направи нотариална заверка на договора за покупко-продажба...., а и вероятно има други условия по прехвърляне собствеността, които са фиксирани в Устава на дружеството и промените, които са настъпили в Устава през годините. Това вече го писах: нямам Устав пред мен и не мога да коментирам.

            Поздрави!
            Колега въпреки многословието Ви не сте прав - прехвърлянето на акции от непублични дружества може да стане в офис на ИП.
            Съотвено има и такса за това.

            Коментар


            • Защо все пак инвестиционният посредник не е необходим в случая? Защото би натоварил излишно сметката на дамата. Напълно излишна е процедурата по издаване на депозитарна разписка СЕГА!!!

              Както писах, дружеството ВЕЧЕ е отписано от БФБ. То е от затворен тип /вече/!

              Това означава, че - откакто Солвей- Соди - е ОТПИСАНО ОТ РЕГИСТЪРА НА ПУБЛИЧНИТЕ Д-ВА - вече никаква сделка по прехвърляне на собственост върху акциите на д-вото НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШВА, без знанието на самото д-во. Това означава, че ВСЯКА СДЕЛКА по прехвърлянето на собственост - МОЖЕ да се извърши САМО, след вписването на новият собственик в книгата на акционерите!

              Оттук правя извода, че дори старият собственик да няма ДР, понеже д-вото е от затворен тип - той би могъл да продаде акциите, отивайки с купувача в д-вото и удостоверявайки желанието си за продажба, след като СЕ ЛЕГИТИМИРА с личната си карта. Вероятно има и други документи, които се попълват, както и /навярно/ трябва да се направи нотариална заверка на договора за покупко-продажба...., а и вероятно има други условия по прехвърляне собствеността, които са фиксирани в Устава на дружеството и промените, които са настъпили в Устава през годините. Това вече го писах: нямам Устав пред мен и не мога да коментирам.

              Поздрави!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение

                Колежке - има начин да проверите какво става с акциите Ви :

                1. Отивате в офис на Експресбанк и с лична карта си искате дивидента - те проверяват в списъка на акционерите и ако фигурирате там Ви изплащат дивидента за 2016 г.
                Ако Ви няма - съжелявам .
                2, Ако сте получили дивидент за 2016 г - можете ако пътувате по магистрала Хемус да се отбиете до входа на завода ( има табели ) в работно време - там има офис на банка ,където за около 5 мин ще Ви изплатят дивидентите за предните 4 години.
                3. Ако имате акции и желаете да ги продадете се обърнете към някой инвестиционен посредник и те ще Ви изкарат депозитарна разписка.

                С всичкото ми уважение към хората със знания /не към преписвачи от типа на импИраторите/, които допринасят за решаването на казусите тук, съм длъжен да направя корекция към трета точка от съветите на колегата...

                1. Дружеството НЕ Е ПУБЛИЧНО! то е от затворен тип. Това е било желанието на мажоритарния собственик, когато обяви преди време тръжната процедура по обратно изкупуване на акциите си от миноритарните акционери. Някои продадоха притежаваните от тях акции, а други - не.

                2. От горната точка 1 следва, че дружеството НЕ Е ЛИСТНАТО /вече/ на БФБ/.

                3. В тая връзка - Инвестиционен посредник в случая - не би свършил никаква работа, както и търсенето от него на депозитарна разписка в Централния депозитар!

                4. Съветите в точки 1 и 2 са правилно дадени. Долу вече бяха обсъдени същите стъпки, през които трябва да се премине /Сосиете Женерал Експресбанк - в който и да е град - изплаща дивидента по списък - ЗА МИНАЛАТА ФИНАНСОВА ГОДИНА - 2016, а за останалите - на място - в дружеството край гр. Девня - в седалището на Солвей-Соди/.

                Със здраве!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от vageorgiev Разгледай мнение

                  Аз нямам такава ДР, спомням си, че имаше кампания по изкупуването на акциите на хората от масовата приватизация. Някакви фондове може би и тогава се говореше, че ако им ги продадеш,пак имаш шанс да вземеш нещо, макар и еднократно. После нищо. Аз и затова смятах 20 г., че боновата ми книжка не струва нищо. Пак добре, че я пазя.

                  Боновата ви книжка наистина не струва ВЕЧЕ нищо. Тя е изиграла ролята си на междинният задължителен документ за придобиването на собственост върху акции от капитала на дружеството.

                  За в бъдеще БИ МОГЛА ДА ВИ СЛУЖИ ЕДИНСТВЕНО, АКО инициирате съдебно дело, за да доказвате, че имате подобна собственост, която ви е била отнета противозаконно. Това е дълъг процес като повечето съдебни дела за доказване на собственост. Ако не сте юрист в конкретната област - е задължително да наемете адвокат /който ще води дело с неясен край, ако не познавате човекът/институцията или друго физ.или юрид. лице, което е отнело вашата собственост.

                  АКО, обаче сте продали боновете си на дружеството, което БЕШЕ обявило ТРЪЖНА ЦЕНА и изкупуваше акциите ПРЕДИ ГОДИНИ - вече не може да претендирате за собственост върху тия акции. Подозирам, че вече сте си ги подала за /по спомен/ - около 13 или 12 лв. и нещо за акция - и вече не може да имате претенции към купувача /дружеството/. В ПОСЛЕДНИЯ СЛУЧАЙ - НЯМА СМИСЪЛ ДА ПАЗИТЕ КНИЖКАТА СИ С БОНОВЕ, защото вече сте извършили ЗАКОННАТА сделка по покупко-продажба /прехвърляне собствеността/ и сте овъзмездена с тия около 130 лв. за всичките си акциИ при продажбата.

                  Извън горното - ако сега искате да си купите от същите акции - не бихте могли да намерите ДОРИ една акция на 130 лв. /колкото са ви платили тогава за 10-те притежавани от вас/.

                  Успех в инвестициите!
                  Last edited by безимeн; 08.08.2017, 15:14.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от vageorgiev Разгледай мнение

                    Дано, защото вече ми написаха да се подготвя да пия една студена вода. :-)
                    Колежке - има начин да проверите какво става с акциите Ви :

                    1. Отивате в офис на Експресбанк и с лична карта си искате дивидента - те проверяват в списъка на акционерите и ако фигурирате там Ви изплащат дивидента за 2016 г.
                    Ако Ви няма - съжелявам .
                    2, Ако сте получили дивидент за 2016 г - можете ако пътувате по магистрала Хемус да се отбиете до входа на завода ( има табели ) в работно време - там има офис на банка ,където за около 5 мин ще Ви изплатят дивидентите за предните 4 години.
                    3. Ако имате акции и желаете да ги продадете се обърнете към някой инвестиционен посредник и те ще Ви помогнат.
                    Last edited by vale1; 08.08.2017, 15:39. Причина: по практично е.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                      Браво, че сте си купил Содички - добър удар - имате да прибирате добри дивиденти - ако искате не си продавайте акциите - напротив - реинвестирайте дивидентите - в публични компании, за да увеличите печалбите си занапред.
                      Дано, защото вече ми написаха да се подготвя да пия една студена вода. :-)

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение



                        Може да прозвучи малко демотивиращо, но има и такъв вариант...

                        Много хора - обезверени - така и не потърсиха своята собственост /при многото катаклизми/. В края на периода на масовата приватизация - имаше нови и нови институции, които се занимаваха с депозитарните разписки, когато в /мисля/ - Общинските съвети имаше служба, която "отговаряше" за това - собствениците да получат своите депозитарни разписки /ДР/. Бяха едни големи листинги, в които се ровеше и се късаше съответната ДР на човека, който си я е потърсил...

                        Само припомням това, че все по това време е имало и много варианти за прехвърляне на собствеността...

                        Дано това не е станало с питащата /питащият/ тук.

                        Мисълта ми е следната: ако тя/той има само бонова книжка, без ДР /което пише в мнението горе - не се знае, дали все още е горд собственик на акциите на Солвей-Соди. Все пак има поне две възможности /на първо време/:

                        1. Проверява в Сосиете Женерал, дали е в списъка на дружеството за получаване на дивидент и си го получава с личната карта. Това е в случай, че акциите му са вече регистрирани в Централния депозитар. В тоя случай не е необходимо да се обръща към Инвестиционен посредник, за да му издаде ДР от Депозитара. Ако държи на дивиденти от минали финансови години - отива в седалището на д-вото в Девня. До преди 2-3 години в централата на д-вото даваха накуп всички дивиденти, но сега не зная как е. Колебанията ми произтичат от това, че нямам Устав на д-вото, за да видя, дали е фиксиран давностен срок за получаването на дивидентите.

                        2. Ако не съществува в списъците за получаване на дивидент в Сосиете Женерал - акциите му /някога/ са сменили собственика си... Там процедурите са други.

                        Дано не се стига да последното.

                        Извън горното - познавам хора, които не се интересуват, нито от дивидента си в Солвей-Соди, нито пък от акциите си там... Разни хора...
                        Аз нямам такава ДР, спомням си, че имаше кампания по изкупуването на акциите на хората от масовата приватизация. Някакви фондове може би и тогава се говореше, че ако им ги продадеш,пак имаш шанс да вземеш нещо, макар и еднократно. После нищо. Аз и затова смятах 20 г., че боновата ми книжка не струва нищо. Пак добре, че я пазя.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                          От това 20 години по-късно, да откриеш че имаш 10 акции от Соди девня по хубаво би било само ако са 30.

                          Всяка година раздават дивидентите в Експресбанк.

                          За стари дивиденти на място в дружеството.
                          На жената бяха така добри да изплатят и такива с изтекла давност. А и то големите дивиденти са от последните 5 години. Действай! Имах някъде контакти на една мила жена - Връзки с инвеститорите. Ако намеря, ще пусна. Тя чете тук, така че може и да се отзове.
                          Благодаря много за информацията. Наистина, ако имате контакти, може да ми ги пуснете, защото аз им писах, но досега нямам отговор от тях. В сайта си нямат никакви телефони, освен на производствени бази и т.н.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                            Номинал 25 000 лева ???
                            Аз също си купих от соди Девня но номинала им беше 1 лев ..... 25 000 бяха общо боновете които си имал да право да вложиш и срещу тях явно си купил 10 акции на Соди.

                            Соди всяка година раздават дивидент , но ти ако не си вземал старите дивиденти си ги загубил ....5 години е давностния срок. Тоест сега можеш да вземеш дивидентите за последните 5 години ......предните са останали за дружеството като непотърсени.
                            Благодаря за информацията. Както, написах и се извиних предварително може да не е много точно и компетентно написаното - относно 25 000.

                            Коментар


                            • От това 20 години по-късно, да откриеш че имаш 10 акции от Соди девня по хубаво би било само ако са 30.

                              Всяка година раздават дивидентите в Експресбанк.

                              За стари дивиденти на място в дружеството.
                              На жената бяха така добри да изплатят и такива с изтекла давност. А и то големите дивиденти са от последните 5 години. Действай! Имах някъде контакти на една мила жена - Връзки с инвеститорите. Ако намеря, ще пусна. Тя чете тук, така че може и да се отзове.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от vageorgiev Разгледай мнение
                                Здравейте, имам следния въпрос: От масовата приватизация имам 10 броя акции от "Соди Девня" с номинал 25 000, както вероятно голяма част от пълнолетните към онзи момент българи. Може ли поне да ме насочите как мога да проверя дали имам право на дивидент? Досега не съм се интересувала, защото смятах, че е безсмислено. Но, знаете, преди дни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев посъветва хората да си потърсят дивидентите. От краткото ми проучване разбрах, че "Соди Девня" вече не съществува, вероятно е имало преобразуване някакво и сега дружеството е "Солвей Девня". Това означава ли, че моите акции от масовата приватизация са "изгорели". Спомням си също, че много отдавна имаше акция по изкупуването на тези акции от фондове и се говореше, че ако не им ги продадеш, на практика ще "изгорят". Съжалявам, вероятно въпросите ми са некомпетентно зададени, но смисълът е ясен, надявам се. Писах на "Солвей", но досега отговор нямам. Писах и на Агенция по приватизация - оттам също няма отговор. Разчитам да ме насочите поне. Предполага много хора са в същото неведение.
                                Номинал 25 000 лева ???
                                Аз също си купих от соди Девня но номинала им беше 1 лев ..... 25 000 бяха общо боновете които си имал да право да вложиш и срещу тях явно си купил 10 акции на Соди.

                                Соди всяка година раздават дивидент , но ти ако не си вземал старите дивиденти си ги загубил ....5 години е давностния срок. Тоест сега можеш да вземеш дивидентите за последните 5 години ......предните са останали за дружеството като непотърсени.
                                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                                Коментар

                                Working...
                                X