IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Краткосрочна инвестиция от 10000 лв

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение

Има някои основни правила за инвестирането. Когато е краткосрочно, обикновено риска е по голям, защото печалбата ти зависи от моментни промени. .....
    Две години краткосрочно ли е според вас?

Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение

От борсата може да не забогатееш на първо време, но можеш да станеш независима и да се почувстваш пълноценен човек, чиято съдба не зависи от решенията на побърканите БГ политици.

Все пак една конкретна препоръка, за тази сума пари и ако не смяташ да правиш голям оборот сделки, е по добре да си избереш Български ИП посредник. Таксите са по малки и повечето нямат изискване за обем сделки. Можеш и по 1 сделка на година да правиш. Западняците искат много повече пари (като минимален депозит) и повечето искат минимален обем сделки, което на теб като начинаещ инвеститор не ти върши работа.
    Четете ми мислите.Тук от форума ми писаха - че за чуждестранните борси 10000 лв. е минимума и то за 2-3 сделки.

Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
    От демо сметка има смисъл до толкова, колкото да придобиеш представа за какво става въпрос. Но демо сметките не са показател за реален успех или неуспех. Освен това можеш да научиш и за другите финансови инструменти, например ДЗР (CFT) и ETF (не се сещам в момента как беше това на Български, май беше БТФ, но не съм сигурен). А и другото което е... надявам се че знаеш Английски.
    Забелязах един ETF-този фонд директно към продукт ли е закачен,съответно с по-малко рискове,спекулации ли е ?
    например това
    http://finance.yahoo.com/q?s=USO

Коментар

• Първоначално изпратено от anajo Разгледай мнение
      Добре де в началото съм съгласна и на загуби ,виж за зануляването не съм мислила,нямали нещо като застроховка-праг под който не може да падне загубата

Няма такива работи, "застраховката" са ти успешните сделки (ако имаш такива), ако нямаш... просто си поемаш загубите.

Иначе чак да занулиш трудна работа ми се вижда. Трябва много рисково да играеш и на ливъридж. Виж на БГ борсичката може и да занулиш... но при Американците ще е трудна работа. Примерно може ли утре Гугъл (вече Алфабет) или Интел (понеже на мен специалноста са ми технологичните компании, за това давам такива за пример) да се гътнат без предупреждение та да занулиш?!? Най малкото ще можеш да излезеш навреме. Но аз май отивам твърде далеч като давам конкретни компании за пример, тук ще кажат, че тия компании са смотани... как да е, можеш да инвестираш в БГ компанийка и като изчезне мажоритаря на карибите, ще разбереш как се занулява сметка.

Има някои основни правила за инвестирането. Когато е краткосрочно, обикновено риска е по голям, защото печалбата ти зависи от моментни промени. Докато при дългосрочно инвестиране, зависи от фундамента на компанията. Да речем когато започна кризата през 2008-а, на редица успешни компании, акциите се срутиха, но после се върнаха с 2 пъти по голяма сила. Защото самите компании са успешни, но кризата удари всички... и ако е трябвало задължително да продаваш тогава, щеше да загубиш много. Всички които имаха нервите да устоят и да изчакат да отмине бурята, днес са 2х и повече по богати. Но това се отнася само за западните компании в БГ нещата стоят по съвсем друг начин, нашата борса не се е възстановила от кризата тогава и човек който е бил на БФБ тогава и е имал портфейл, най вероятно днес вече не се занимава с борсова търговия. Малцина са тези които останаха... на БФБ от тогава. Повечето са разни манипулатори които ловят шарани.

Гледам че вече са те посъветвали да ходиш в банки и да те "консултират". Имай в предвид, че на тия хора, ти си им средството за печеленe на пари и те ще ти говорят сладки приказки, но при всички банкови продукти освен депозита, обикновено няма никаква гаранция, там също можеш да изгубиш, а печалбите са малки.

На 10 000лв. печалбата при разните инвестиционни продукти на банките, са толкова малки, че по добре да си ги държиш на депозит, там поне са ти гарантирани от държавата. Че иначе ако се гътне банката, за едни 300лв. на година, ти отива всичко. Никой няма да покрива тия "инвестиционни продукти". Освен това тия 300лв. също не са ти гарантирани, ако тръгнат борсите надолу, банката спокойно може да се оправдае с това.

От борсата може да не забогатееш на първо време, но можеш да станеш независима и да се почувстваш пълноценен човек, чиято съдба не зависи от решенията на побърканите БГ политици.

Все пак една конкретна препоръка, за тази сума пари и ако не смяташ да правиш голям оборот сделки, е по добре да си избереш Български ИП посредник. Таксите са по малки и повечето нямат изискване за обем сделки. Можеш и по 1 сделка на година да правиш. Западняците искат много повече пари (като минимален депозит) и повечето искат минимален обем сделки, което на теб като начинаещ инвеститор не ти върши работа.

От демо сметка има смисъл до толкова, колкото да придобиеш представа за какво става въпрос. Но демо сметките не са показател за реален успех или неуспех. Освен това можеш да научиш и за другите финансови инструменти, например ДЗР (CFT) и ETF (не се сещам в момента как беше това на Български, май беше БТФ, но не съм сигурен). А и другото което е... надявам се че знаеш Английски.

Коментар

За БФБ ли става дума?
        За нея, да.

Коментар

• Първоначално изпратено от abc Разгледай мнение

2- Имаш интерес, време и възможности да четеш ОПР, Баланс-и всякаква друга борсова информация- подбираш си 2-3/макс!/ АД и си купуваш техни акции. Вече като съакционер /съсобственик/ ти ще се интересуваш много повече от развитието на тези АД, ще имаш право да присъстваш на ОС и да задаваш въпросите си...
          При позитивно развитие на подбраните от теб АД, то това ще се отрази позитивно на цените на акциите им и обратно.
          За БФБ ли става дума?

Коментар

Наистина съм новак в това начинание,парите съм ги заделила за експерименти за да видя колко мога да рискувам/но не по казината,не искам хазарт/.Предлагам ви вие да ме учите ,а пък аз ще ви светна как се четат дълги статии в нета,понякога това е доста досадна работа,а доколкото разбрах ви е важно следенето на новините

Ако си готова да се разделиш с част от спестяванията си, но имаш желание да рискуваш, имаш две възможности-

1- Ако нямаш време, желание, възможности да се занимаваш със следене на борсова информация, то предоставяш си средствата на Договорен фонд, като в зависимост от степента на риска той може да е Рисков, Балансиран или Консервативен. Инфо за такива фондове-бол!

2- Имаш интерес, време и възможности да четеш ОПР, Баланс-и всякаква друга борсова информация- подбираш си 2-3/макс!/ АД и си купуваш техни акции. Вече като съакционер /съсобственик/ ти ще се интересуваш много повече от развитието на тези АД, ще имаш право да присъстваш на ОС и да задаваш въпросите си...
            При позитивно развитие на подбраните от теб АД, то това ще се отрази позитивно на цените на акциите им и обратно.

Разбира се, ако предпочетеш втория вариант, пожелавам ти да подбереш позиции, които след това да продадеш с печалба. Да, тя е важна, но понякога емоцията от очакванията и тръпката при самата игра на борсата са по-ценни от реализирана загуба

Успехи желая ти!

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
              ама не пропусна да предложиш ПФ нали. ама забрави да споменеш таксите
              ТЯ поиска ПФ, АЗ и предложих да внесе там по-малко, отколкото тя искаше. Таксите и ги написах на лични.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                Какво кука? - Това ли, че тя питаше за човешка застраховка, а аз и казах, че с подобен инвестиционен хоризонт не е добра идея? - Това не е ловене на шаран, но пъдене на шаран.
                ама не пропусна да предложиш ПФ нали. ама забрави да споменеш таксите

Коментар

Добре де- какво се гледа? Има ли смисъл да започна на демо
                  Мани демо. Трябва да гледаш:
                  1. Снася ли компанията дивидент редовно - расте ли той, съотношение цена-дивидент.
                  2. То се знае - бизнесът на - стабилен ли? Перспективен ли?
                  3.Компанията между лидерите в бизнесът е ли или е смотана.
                  4. Отчетите и.
                  5. Движението на акцията.

Нали ти викам - интуитивно е - но знам какво правя, въпреки мнението на момъкът, инвестиращ в ЕДНА акция.

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
                    сумати постове се изписаха по тая тема за некви 10к и то само за 18 месеца. даже и Императора не пропусна да се проба да хване шаран на гола кука
                    Какво кука? - Това ли, че тя питаше за човешка застраховка, а аз и казах, че с подобен инвестиционен хоризонт не е добра идея? - Това не е ловене на шаран, но пъдене на шаран.

Коментар

Наистина съм новак в това начинание,парите съм ги заделила за експерименти за да видя колко мога да рискувам/но не по казината,не искам хазарт/.Предлагам ви вие да ме учите ,а пък аз ще ви светна как се четат дълги статии в нета,понякога това е доста досадна работа,а доколкото разбрах ви е важно следенето на новините
                      Системна слабост на съвременните икономики, във висока степен - причина за кризите - е хипертрофираният им "финансов" сектор. Този, на спекулантите. Има някакво объркване в главите на хората, според което, "спекулант" и "инвеститор" са синоними. Е, не са.
                      Та, ако наистина искаш да инвестираш и да генерираш стойност /а не просто, едни пари, които ТИ да си мислиш, че са "печалба", види се, ще трябва наистина да станеш инвеститор. "Обикновен". Такъв, дето освен пачката, ще види - и би могъл и да се гордее - с продукт, процес или нещо друго реално и полезно, за което е допринесъл. Така, от един момент насетне, не ти ще търсиш сделките, а те-теб. Не бързай да си заложиш парите, за да "видиш, какво ще стане". Това е хазарт и, обикновено, в него печеливш винаги има...в лицето на организатора/собственика/ на играта.
                      Ще нахвърлям някои принципи, дето не съм ги аз измислил но, обикновено, работят добре.
                      1.Не бързай при избора какво да предприемаш. Бъди стегната и организирана при самото действие.
                      2.Оглеждай се внимателно за реални и контролируеми и от теб възможности да създадеш нещо, а не да преточиш едни пари от един в друг джоб. И тарикати са печелили но, нито е често, нито стабилно, нито за дълго. Обикновено, го правят като одрусват ахмаци и новаци. Познай отведнъж, ако за пръв път се заемаш с нещо, къде се класираш.
                      3.Не се бой, когато твоите /като на инвеститор/ интереси са донякъде съзвучни с онези на търсещия инвеститор. Бой се, когато всичко е гладко, когато "няма проблеми", когато за една седмица, по начин вълшебен" ти обещават да станеш милионер, че и милиардер. 4.Търси не фокуси, а контрол. Контролът, когато е /и/ в твои ръце, ти дава (някаква) сигурност, чрез възможността да повлияеш на процесите. И спекулантите първо и основно се подсигуряват чрез някакъв контрол: Над ситуация, над информация, над решаващ човек или друг фактор /изненада, отклоняване на вниманието и др. тактики, които все повече серсеми бъркат със "стратегии", докато стратегия е "контрол"/
                      5.Диверсифицирай. Не толкова в различни акции, колкото в различни възможности.
                      6.Не се бой да "играеш" едновременно повече от една "игра" но, добре си претегляй способностите: Усетиш ли, че ти убягва едно, друго или трето, забави темпото. И погледни отново т.4.
                      7. Има и още но, ти първо тези принципи усвой, да не ти претоварим главицата.

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
                        Ако беше влязла където ти казах сега щеше да си 200 лв отгоре.
                        Да и сега 4 лева напред

Коментар

"3. Не се надявай, че ще уцелиш дъно (перфектната цена) , нито, че ще уцелиш посоката на движение. С други думи – купувайки акции (някакъв финансов инструмент) бъди готова дълго да стоиш на червено и да си ближеш раните , …освен ако не си готова да продаваш на загуба." Ако е така не може ли да се продава по-често-с по-малки печалби,ако е да през какъв период?
                          С повече такси за изпълнение на поръчките, което ще доведе до ниска възвращаемост ако има въобще някаква.

Коментар

• "3. Не се надявай, че ще уцелиш дъно (перфектната цена) , нито, че ще уцелиш посоката на движение. С други думи – купувайки акции (някакъв финансов инструмент) бъди готова дълго да стоиш на червено и да си ближеш раните , …освен ако не си готова да продаваш на загуба." Ако е така не може ли да се продава по-често-с по-малки печалби,ако е да през какъв период?

Коментар

Добре де в началото съм съгласна и на загуби ,виж за зануляването не съм мислила,нямали нещо като застроховка-праг под който не може да падне загубата
                              Ако беше влязла където ти казах сега щеше да си 200 лв отгоре.

Коментар

Просто не се занимавай. Иди при финансов консултант или в някоя банка и питай какви са им продуктите. Ако искаше наистина да го правиш това нещо , вече щеше да имаш малка представа за какво става въпрос, а ти нямаш. За 18 месеца едни 3% са ти предостатъчни и това е, другото се учи с години и с напън.
                                Има ама ти не можеш да имаш както и всеки в този форум.

Коментар

Working...
                                X