IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Психично и лично за Форекс

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• като гледам тази тема и се сещам за едни изповеди пак от тук които бях пускал в зоната, айде сега пак тук може и да са ви полезни или интересни

Онзи ден ми отне доста време да убеждавам един познат да не се занимава с форекс и изнамерих няколко "изповеди" които бях запазил от инвестора. Надявам се да са полезни на начинаещи и напреднали
    .............
    Тук там срещнах думата хазарт и затова реших да напиша нещо - колкото и да си печелил или губил истината е че в тая област по-добре да не си почвал изобщо. В началото е интересно, постепенно не можеш да мислиш за нищо друго без на фона мисълта ти да предполага какво става с разликите, като седнеш в кафе ти се иска за по удобно да смениш фешън ченъла, постепенно ти се променя живота, а най грозното е че това е което сутрин те мотивира да станеш - колкото по-интересно ти става - толкова по-добър си мислиш че ставаш, "осмисля" ти се времето, има нервни моменти пред монитора когато няма значение колко ти се пикае или че детето иска да поиграеме на quake, на всички казваш "добре" или "после", а когато все още е имало значение за тебе какво говориш на близките си или кога си лягаш или дали си спал или какво си сънувал - си си мислел че изобщо няма да се стигне до тука или най-малкото няма да позволиш. Абе много мога да говоря ала знам какво си мислят някои дебелоглави като мене - за това просто ще кажа че нещата между мен и жена ми се скапаха много , почти се бяха изнесли със сина ми при майка и. Много дълго време когато започнах да се занимавам с търговия ми трябваше да я убедя че това не са хазартни залагния, бях намерил дори учебници за да се докажа че това е дори материя която се изучава в университета и ако е толкова затриващо, защо хората щяха да се задълбават изобщо - и вие такакива теории си развивате. Жена ми си мислеше че е временно, че ще ми мине, дори се опитваше искрено да се радва като печеля, но истината беше че все по-малко и по-малко с течение на времето започна да се радва изобщо, и да печелех и да имаше проблеми живееше непрекъснато в ситуация на нестабилност, на напрежение - не искам да си представям какво и е било и как си е криела тревогите от съседите и приятелите. Не можеше да планира сериозно нито една покупка за къщата, нито да планираме почивката защото чуваше или "дай да видиме колко ще се вдигне йената" или " ей сега като курса стигне еди кво си директно правиме резервации и ще караме ски поне 3 седмици", по-рядко излизахме, в къщи почти не си говорехме - или аз просто говорех постоянно за курсовете, за спадове за тенденции, стараех се да е простичко за да разбере за какво се вълнувам, тъсех си среда и събеседници с които да мога да обменям нон-стоп информация - всички други теми и мои интереси бяха останали на заден план или просто бях заживял с мисълта че като се напечеля някой ден ще му мисля за тия работи - "сега точно не мога". На кума ни брат му е много свястно момче, познаваме се от поне 10 години - като разбрах че е станал наркоман направо щях да падна, никога не сме имали основания за подозрения, на жена ми на два пъти нещо и беше направило впечатление - тя е училищен психолог - с деца работи, но въпреки това пак ни дойде изневиделица. Опита се да се лекува, сума ти пари пръснаха родителите му, баща му се разболя от нерви, беше опитал самоубийство - в болницата започна да ми говори как точно се чувства, как е започнал, как наркотиците го карат да се чувства, абе просто все едно се слушах от страни но на осъзнат акъл. Жена ми живееше за малко при майка ми, аз не се чувствах особено самотен, дори до известна степен я обвинявах че не вярва в мене, че каквото и да поискам аз - тя все е на обратно,че се опитва да ме манипулира със психологическите си подходи, че не и пука от кое се чувствам добре аз, не я чувах изобщо какво ми говори, бях стигнал даже да я обвинявам че с настроението си и отношението си към мене настройва сина ми отрицателно - а всъщност аз ги правех нещастни, все не бях с тях нито тялом , нито духом. След болницата и се обадих по телефона, не знам защо - в началото не искаше да дойде, после дойде за малко без детето - говорили сме сигурно 8 часа без да спираме. Разговора свърши със закарване на всякаква икономическа литература, компютъра, радиото при мойте родители, спряхме кабелната - остана само видеото за да гледаме филми ако поискаме - изобщо не мога да и се отблагодаря че пое тогава инициативата , ако не го бях направил след време нямаше да мога нито да си простя , нито да си оправя живота. Сина ми се беше затворил, имам чувството че през времето в което играех на борсата съм бил в кома или съм си свирил сам с години на латерна вместо да си живея живота. Много ми беше мъка да се откажа и то в момент в който МОЖЕХ да спечеля много пари и това че МОЖЕШЕ да спечеля беше по важно от това дали ЩЯХ да спечеля. Сега се радвам искрено че нито един от двата въпроса не ме вълнува. Повече се радвам че си спасих семейството или по-точно че то ме спаси 8о).
    Така че TORA имай в предвид че в училище не съм писал толкова колкото пиша на тебе само защото имаш тенденцията да спреш ако още смяташ ти е останал живот за живеене, аз смятам че можеш да спреш веднага - ако го направиш в тоя момент , без да чакаш и без да мислиш никога повече за вариациите в пипсовете, след 1 година ще се върнеш в тоя чат на тая дата да ме потърсиш за черпене. От тебе зависи. Начианещ ако е имал търпение да ме изчете - за него важи същото. Ако не бях решил съвсем случайно да видя какво става по BG сайтовете може би още нямаше да вземеш разумното решение да си оправиш от сега живота - така че гледай на мене като на чист късмет - печелиш без изобщо да си залагал 8о) .
    В случаите на останалите - помолете просто ваш близък да ви спре !
    8о)
    Ще наминавам да следя как върви периода на детосификация 8о) !
    Чао от мен!

http://forum.investor.bg/viewtopic.p...desc&start=255

Добре. Отдавна не съм писал във форума но като се отвори дума за това и аз ще "споделя".Започнах през декември миналата година. Естествено няколко месеца преди това бях с демо акаунт.Искам да благодаря на всички които пишат и сега тук, но пишеха и тогава, защото те ми дадоха безценни съвети и ми казаха за това какво прави Форекса (или как се е отразил на тях). И така започнах и аз.
    Загубих спокойния си сън веднага. Нерви, притеснения и т.н. да не повтарям всичко изписано. Ето моето прозрение по въпроса - когато човек не е достатъчно подготвен, тази работа доста започва да бие на комар. Исках да съм всеки ден на пазара а това струва пари. Затова сега гледам, чета и не влизам често (просто за да съм на пазара).
    Не местя стопове (вече). Научих се и да не се ядосвам толкова.
    Голяма роля обаче има и сегашната ми работа която не ми дава възможност да кисна непрекъснато в нета и да гледам курса.
    Затова не разчитам вече много на daytrading. Вече спя.
    За едно обаче съм съгласен - Форекса си иска своето, но дава свобода в друг смисъл. Въпрос на приоритети.

Такааа, интересна тема ), я да напиша нещо и аз.
    Запо4нах преди 2 години да се занимавам с форекса. Преди това пробвах с акции и опции, ама нямах достатъ4но капитал и се отказах набързо с малки загуби).
    Когато разбрах за Форекс-а си казах " Ето как ще стана богат" ) и си открих един мини аккоунт с 500$ и по4нах с daytrading, изгърмях 500$ та за едни месец /мъкааа/. След това един месец 4етох литература по нет-а. Вкарах още 500$ , и по4нах да държа позииции по 1-3 дена. Равносметката беше тъжна , след 2 месеца бях на -150$, т.е имах 350$ нали4ни и 650$ загуба ( /болки в корема за неопределено време/. Между другото тези 3-4 месеца по4ти не спях, по4ти не се хранех и изобщо не се срещах други хора (. Кофти, направо се бях наркотизирал. Отговора на въпроса " Искам ли да живея по този на4ин, с неясни шансове за пе4алба" беше - НЕ !!!.
    След още 1 месец 4етене и мислене, реших за рискувам още 1000$, но само за игра мид. и лонг терм. Откривах позиция по преминаване на 50МА
    и затварях при RSI over , ili SlowStoh over. Играя само eur/usd и рядко usd/cad za тръпка. Досега съм близо 5000$ напред /за 2 години/, но все още играя само със сравнително малки суми /Страх ме е (/.
    Позволявам си да дам един съвет на на4инаещите - НЕ ПРОБВАЙТЕ DAYTRADING, ЩЕ СИ ИЗГУБИТЕ ПАРИТЕ. също съня, нервите, приятелите и т.н.
    Наблягайте на weekly графиките /там 50МА е 10МА/ и играйте лонг терм, много по спокойно и пе4елившо е. А 4е няма да станем милионери за 1 година - няма /поне не аз и не от форекс-а/
    p.s
    В момента съм out of market, докато eur/usd e pod 50MA, пробие ли 50МА нагоре - long eur

Коментар

• limubai едва ли ще мога да изкарвам толкова парички ако стана психолог.
      Добре се чуствам на форекс-а, не ща да си сменям прозвището още ;-)

П.П Пускайте по-един глас в анкетата за нуждите на статистиката :-)
      Безмоторен форекс птеродактил говорещ за себе си в 3-то ЛИЦЕ, със непостоянна маниакална депресия, п

Коментар

• Прочетох го, хареса ми, трябвало е да станеш психолог
        Напомни ми за една моя любима приказка :

1) Вървя по улицата.
        На тротоара има дълбока дупка.
        Падам в нея.
        Загубен съм. . . нямам надежда

2)Вървя по същата улица.
        Правя се,че не я виждам.
        Падам отново.
        Не мога да повярвам,че съм на същото място .
        Но не е моя вината.
        Отново ми трябва много време за да се измъкна.

3)Вървя по същата улица.
        Виждам,че е там.
        И падам в нея… това е навик.
        Очите ми са отворени,зная къде съм
        Аз съм виновен.
        Измъквам се незабавно.

4)Вървя по същата улица.
        Заобикалям я.

5) Вървя по друга улица .
        Живота е, това което се случва, докато си правим планове.

Коментар

• В първите постове бях обещал да пиша още по темата.
          Преди да започна мисля че е редно да кажа на тези които четат темата и ми пращат мейли със подигравки и заядливи послания кой съм, какъв съм за какъв се мисля и т.н. да не си правят труда повече.
          Има си филтри за тази работа .Това е форум и всеки има право да пише каквото си иска в границите на нормалното.Мери-пи**овците които имат претенции да се доказват да си отварят публични акаунти, всичко останало няма тежест.Аз нужда да се доказвам, нямам.Претенции за нещо - също.

Та по темата да продължа.
          В първите постове бях започнал да онагледявам отгоре-отгоре визията ми за пазара и неправилната интерпретация на постъпващата информацията от мозъка.Захванал съм тази тема за да погъделичкам възгледите на начинаещите към този бизнес.Има някои основни неща които смятам че са особено важни. Отново ще започна малко от далеч но съм сигурен че ще се схване смисъла на идеята ;-)
          При работата ни на форекс ние възприемаме информация по сравнително тесен кръг сетивни канали.

Използваме предимно зрение, в по-редки случаи, информация постъпваща посредством слуха ни.Обикновенно когато започваме да се занимаваме със форекс на много по късен етап се „почесваме” за психологическите бариери и изобщо дали и как осмисляме поведението си на пазара.Този бизнес за мен е един от най-сложните по отношение на това, че при друг тип търговия работим със не толкова динамични параметри, и почти винаги има някаква вербална комуникация със клиента.А това е голямо предимство понеже получаваме информация по много други сетивни канали за да направим точна преценка на ситуацията.
          Един от големите проблеми на човешката психология като цяло е, че самият мозък много трудно „разбира” как работи и взема решения самият той.Предимство за това ни дава мисленето което обаче е функция на мозъка.
          Има една тънка част и тя е че много често не се замисляме че разума и интелекта стоят над физическата част – мозък.

Мога да дам неточна аналогия със компютър (като физическа част )– нашият мозък, и софтуер ( разум интелект) който работи като приложение от по-високо ниво като ползва ресурсите на хардуера (мозъка).Какво би се случило със производителноста примерно на операционната система ако променим някой параметър от настройката на хардуера от по-ниско ниво?
          Ще кажете : естествено ще даде отражение на производителноста в зависимост от степента на промяна, като резултата може да е в положителен или отрицателен аспект.Всички знаем че можем да променяме напрежения, честоти, прекъсвания, да активираме или деактивираме функции от хардуера посредством BIOS –а. Сигурно вече се досещате каква е ролята на лимбичната ни система. Само за да онагледя процеса мога да кажа че тя изпълнява ролята на BIOS-а в човешката система.

Лимбичната система е с приоритет и играе ролята на активатор и контрольор на инстинкти и емоции.Едва ли има смисъл да казвам как влиаят те на трезвия разум и поведение.Инстинктите и алгоритмите за създаване на емоции (чрез хипоталамуса посредством химия) са ни генетично предадени.За това и е невъзможно да ги пренебрегнем.Но да ги балансираме можем.
          Все едно да опитаме да правим оптимизации по BIOS през Windows :-)
          Разбира се нещата при човек са далеч по-сложни и различни.
          Използвам тази неточна аналогия само за да дам пример на процеса.

Като казах че основно, при работата ни пазара ние интерпретираме визуална информация която получаваме от графиките, искам да припомня какво писах във втория си пост за създаването на механично значение.Нещата обаче реално са още по-объркващи.
          Особено когато по графиките се „накичят” множество индикатори или се следят едновременно няколко валутни двойки.Цяло „чудо” става в мозъка от множеството шарении.
          Не много известен за нас е фактът (отдавна известен на неврофизиолозите) че подсъзнанието ни редактира това което виждаме. При изследвания на зрението се открива, че визуалната информация, която един човек получава чрез своите оптични нерви, не попада пряко в зрителната му кора, а първо е филтрирана от други области на неговия мозък.
          Зрителната информация, която навлиза в нашия мозък, е редактирана и видоизменена от нашите темпорални лобове, преди тя да премине към зрителната ни кора.
          Някои изследвания показват, че по-малко от 50% от това, което ние „виждаме", е действително основано върху информацията, която влиза в очите ни. Останалите 50% и отгоре се добавят от нашите очаквания за това, какъв би трябвало да бъде светът. Очите може и да са органи на зрението, но мозъкът е този, който вижда.
          Т.е. получаваме истинска зрителна информация през очите но не можем да я осмислим винаги на високо ниво посредством разума.Не ви ли се е случвало да „пропуснете” да видите някоя формация или ниво което е пред очите ви.И в по-късен момент да се чудите как не сте го видели ?

Истината е друга......видели сте го, но не сте го осмислили, т.е. информацията не е обработена на ниво съзнание.
          Много примери има и в живота ни.Гледаме пред нас приятеля/ката (или съпруга/та) и усещаме промяна, но не „виждаме” че това е нова прическа или обръснати мустаци :-)
          И казваме : „Извинявай не видях „ .............е истината е друга. Още по-драматични доказателства за ролята, която играе умът в създаването на това, което виждаме, дава т. нар. сляпо петно на окото. В средата на ретината, където оптичните нерви се свързват с окото, ние имаме едно сляпо петно, в което няма фоторецептори.Разгледайте тази картинка в адреса долу.

http://prikachi.com/files/377543e.jpg

За демонстрация на това как нашият мозък конструира това, което ние възприемаме като реалност, гледайте илюстрацията на равнището на очите, затворете лявото си око и гледайте втренчено в кръга в средата на решетката с дясното си око. Бавно движете главата си назад-напред по линията на погледа си, докато звездата изчезне (около 25 до 38 см). Звездата изчезва, защото попада във вашето сляпо петно.
          Сега затворете дясното око и гледайте втренчено в звездата. Движете главата си напред-назад, докато кръгът в средата на решетката изчезне. Когато това стане, забележете, че макар кръгът да изчезва, всички линии на решетката остават непокътнати. А е така, защото умът запълва това, което той мисли, че трябва да бъде там.

Дори когато се вглеждаме в света около нас, ние напълно не осъзнаваме, че има празни дупки в нашето зрение. Мозъкът изкусно запълва дупките. Най-забележителното е, че мозъкът закърпва гоблена на нашата зрителна реалност така майсторски, че ние даже не разбираме, че той го прави.
          Това води до един объркващ въпрос.
          Ако ние виждаме по-малко от половината от това, което е извън нас, какво е онова, което не виждаме (осъзнаваме) ? А в голямата част от търгуването на форекс е върху графично изобразяване на цената.
          Нашите необикновени технологични умения дават няколко отговора.Примерно неща от ежедневието.Технологиите ни казват, че флуоресцентните лампи не дават постоянна светлина, а в действителност примигват със скорост, която е малко по-бърза от тази, която можем да видим (осъзнаем).

Доказано е че в действителност виждаме с доста по-висока честота (кадри), но мозъка филтрира излишната която смята за ненужна.
          Доказателство за влиянието на лимбичната система при визуалната интерпретация (примера с BIOS-a) е, че при определени въздействия сме в състояние да превключим на по-висока визуална честота и да осъзнаваме процеси които се развиват с по-висока скорост.
          Това са някой стресови ситуации при които от хипоталамуса се отделя ензим влияещ пряко на зрителния център. В работата си на форекс, особено при методи на търговия които са с по-малък времеви интервал, ползваме технологии които улавят измененията които не можем да видим.
          Различните индикатори и помощни приложения с които работим ни дават това предимство.То това хубаво но какво следва след това.

Имаме ясен сигнал от някой индикатор за вход или ако щете смяна на посоката на тренда.Поглеждаме за някаква потвърждаваща формация и я откриваме на графиката.В следващия момент сме с открита позиция но нещата не вървят по начина по-който сме мислили.
          Защо става така, че пазара ни надвива и почваме да произвеждаме негативни емоции. Защото когато нямаме достатъчно емоционален тренинг често си въобразяваме и мислим че сме взели правилно решение, без да изчакаме малко и да осъзнаем каква е реалноста.
          Сигурно много търговци в този момент са видели същата формация и са имали сигнали от същите технически инструменти.Желанието за успех поражда прекалено въображение при вземането на решения.Ние работим с него.А въображението(в частност сремежа) много често не се покрива със реалноста !!!!!!!!!

В един експеримент психолога Брезнич, наблюдава няколко групи войници, които преминават в марш четиридесет километра, като на всяка група дава различна информация. На някои им казва, че са изминали тридесет километра и им остават още десет.
          На други съобщава, че те ще изминат шестдесет километра, но в действителност те изминават само четиридесет. На някои позволява да виждат километрични знаци, а на други не дава знаци колко са изминали и колко още им предстои да извървят.
          В края на изследването Брезнич открива, че равнищата на стресовия хормон в кръвта на войниците винаги отразява тяхната преценка, а не действителното разстояние, което са изминали. С други думи техните тела не реагират на реалността, а на това, което те си въобразяват, че е реалност.Има много подобни изследвания и няма да се задълбочавам.

Дори в живота си изкривяваме „реалноста” със предубежденията си. За жалост много от негативните качества при работата на форекс (в условия на вероятности), придобиваме още от детска възраст.
          Налага ни се логика на мислене която търси много повърхностно причинно-следстените връзки.От малки ни казват да не ядем с мръсни ръце защото има мицроби и можем да се заразим.
          Казват ни се че ако не се завием ще настинем и т.н.
          В последствие израстваме като личности които съзнателно търсят причинно-следствена връзка във всичко по много елемнтарен начин, а не като мислене в условията на вероятности.
          Ето тук е другия психологичен проблем по-време на търгуване.Ако ви попитам кой утрепа Кенеди, сигурно ще отговорите - човека който е стрелял по-него.

А не примерно : еволюцията на човека който е създал технологиите чрез които се създават оръжия, чрез което оръжие един човек който има психическо разтройство намира начин да се сдобие с такова и решава да убие друг човек като натиска спусъка на оръжието което изтрелва куршум, който поради ниската скорост на вятъра не се отклонява при движението си по въздуха, и чиято траектория в това време не се пресича със друг обект, стига до целта си в тялото на Кенеди и предизвиква кръвоизлив от който поради липса на време за хирургична интервенция последния умира :-)
          В действителност причинно-следствената връзка е много по голяма по обем.

Ето го парадокса ;-) Когато не е замесено нашето участие сме склонни да не мислим по начина по който разсъждаваме ако искаме да задоволим наше желание или его. Като търгуваме на пазара за секунди измисляме безброй причини за дадено движение, а всъщност търсим под вола теле.
          Просто не можем да обхванем такъв голям диапазон от причини и следствия а камо ли да търсим корелация между тях.Не сме свикнали да мислим за вероятности.
          Замисляли ли сте защо при скалперите има по-голяма успеваемост (друг е въпроса какъв е дела на успелите).
          Като казах че обикновенно търсим под вола теле..........разгледайте тези графики от линковете по-долу.Имат си всичко, двойни дъна, върхове, фибо проекции дори се вижда ясно изразена подкрепа.Графиките са на малки фреймове но това не пречи за един анализ.

http://prikachi.com/files/377544s.gif

http://prikachi.com/files/377545b.gif

http://prikachi.com/files/377546c.gif

Ако попитам за какво става на въпрос по-голямата част ще се юрнат да обясняват защо след двойното дъно има възходящо движение, какво е обяснението за цикленето на двойката между 50 и 23.6 нива на Фибоначи и т.н.
          Е то хубаво но тези графики са генерирани със генератор на случайни събития ;-) В тези графики няма отразена нито една сделка или емоция на нито един търговец или фундаментална причина.За какво говорим тогава ?

Любопитно е да се отбележи, че математиците не могат да докажат случайността и макар някои поредици от цифри да се категоризират като произволни, това са само образователни предположения.Друг е въпроса че при положение че за нас не са известни зависимостите в системата ( на 100%) и търгуваме на „случаен” принцип.

Има един интересен и показателен експеримент. За целта се използва един прост уред.
          Уредът е специално проектиран буркан, в който е поместен голям въртящ се цилиндър. Тясното пространство между буркана и цилиндъра е изпълнено с глицерин (гъста, прозрачна течност) върху чиято повърхност неподвижно е застинала капка мастило.
          Интересно е, че когато ръчката на цилиндъра се завърти в една посока, капката мастило се разпръсва в подобния на сироп глицерин и като че ли изчезва. Но щом ръчката се завърти в противоположната посока, бледата следа от мастилото бавно се сгъстява и отново образува една капчица.
          Провокативно е, тъй като когато капката мастило се разстила, тя все пак съхранява един „скрит" (т. е. неявен) ред, който се разкрива, когато тя се възстанови.
          От друга страна, на нашия обичаен език ние казваме, че капката е в състояние на „безпорядък", когато тя се разпръсва сред глицерина.Като действие в посока отново имаме ляво и дясно (дуализма).
          Интересно е че при човешкия мозък дясната част действа на причинно ниво, а лявата на ниво следствие. Доказано е че ако успеем в работата си да впрегнем работата и на двете половини на мозъка резултатите са рязко покачване на ефективноста и концентрацията.
          Чрез електроенцефалограф са измерени 4-ри състояния на работа при човешкия мозък. Когато сме активно будни, излъчваната мозъчна енергия е от 14 до 24 пулсации в секунда. Учените наричат това нормално бодърстване бета ниво. През нощта, когато заспиваме, мозъчните ни пулсации се забавят.

Електроенцефалографът, машината, която измерва тези пулсации, би показала, че когато легнем и се отпуснем без да заспиваме, мозъчните пулсации намаляват наполовина. Учените са обозначили от 7 до 14 пулсации в секунда като алфа ниво - ниво на отпуснато състояние. При навлизане в съня мозъчните вълни се забавят още повече. Лекият сън. между 4 и 7 пулсации в секунда, се нарича тета ниво. Най-дълбокият сън, всичко под 4 пулсации в секунда, се нарича делта ниво.
          За да повишим концентрацията и за да впрегнем под контрол емоциите, ни интересува алфа нивото.
          Кръвното налягане се нормализира, пулсът се стабилизира. Учените, които са изследвали как да впрегнем ума си да работи повече за нас, са открили, че в алфа ниво изследваните лица придобиват контрол над функции, които преди не са умеели да контролират.
          Способности, смятани за подсъзнателни или несъзнателни, станали по-осъзнати, навиците се подчинили на съзнателен контрол. Автоматичните телесни функции също станали по-контролируеми.
          Способностите на човешкия ум, които само отвреме-навреме проблясват интуитивно, могат да се предизвикат в алфа ниво, за да се решават проблеми, като с някакъв свръх разум.
          Замислете се кога ви идват по интересни идеи, когато сте се отпуснали умствено и мислите върху нещо, или по-време на динамична работа и напрежение .Когато учим нещо, независимо какво ние се упражняваме чрез повторение.Когато това става в бета ниво се нарича обективно обучение.
          Обучението (разбирайте запомняне на информация) в бета ниво изисква много повече повторения отколкото в алфа. Главният извод, извлечен от проучването е, че точността се усъвършенства с практика (повторение).
          Практиката осигурява обратна връзка. Учим се да ходим, като опитваме и грешим. Грешката-падане дава информация на мозъчната кора и мозъкът се научава да избягва в бъдеще грешката. Когато се учим да говорим, обратна връзка ни дават ушите.На форекс обратната връзка е сметката ни :-)

Е........колко често можем да си позволим да правим грешки на Форекс без да си затрием акаунта (2-ия, 3-ия докато се откажем) ?

Есенцията от тези приказки за алфа нивото е................че именно когато сме отпуснати, чувстваме се удобно и уравновесено имаме най-големи резултати.Тогава влиянието на емоциите, инстинктите и голяма част от подсъзнанието е под наш контрол.
          Точно в тези моменти имаме силните си дни.
          За съжаление много от нас не отдават значение на този изцяло психологичен момент.
          В това състояние дори се увеличава интуитивната способност на ума която не е никак за пренебрегване, въпреки че няма пряко обяснение.

Много често се пише и твърди че няма печеливши от форекс.Дори се дават примери за имена в историята на този пазар.
          Като се изкарва становището че не може да се печели, след като тези хора са доказали печеливша стратегия а минават към писането на книги и провеждане на курсове вместо да продължават да търгуват.
          Ето и моята гледна точка, ако се отъждествяваме като мислене в теорията на вероятностите би трябвало ако сме спечелили (работили сме с положителен резултат известно време) или да сменим изцяло стратегията, или да спрем докато сме на + .
          Дори и да сме постигнали 90% успеваемост, няма гаранция кога ще се случат 10-те процента и колко време ще продължи това съотношение (печеливши към губещи).
          Т.е търговците които са наясно просто в един момент спират и търгуват на друг пазар с други инструменти или дерзаят по друг бизнес.Така мисля и работя аз, за сега съм спечелил от това, ще видим какво ще е в оставащото време от присъствието ми на пазара. Спирам до тук за сега, продължавам със 4-та част в която ще напиша само най-важното без да задълбавам.

Поздрави !
          Безмоторен форекс птеродактил говорещ за себе си в 3-то ЛИЦЕ, със непостоянна маниакална депресия, п

Коментар

• Първоначално изпратено от E-Bat-Sedefcho
            А.........е за това говорим ;-)

Благодарим за споделеното Happy68 !
            Моля, моля Сега идва обаче по-трудното: осъществяването, дисциплината да го правиш. Пожелавам много сила и воля на всички, които ще опитат.
            Безплатен обяд няма!

Коментар

• Сетих се за още един проблем,който имах преди - винаги исках да имам отворена позиция Тогава и правех най-много грешки.

Коментар

• А.........е за това говорим ;-)

Благодарим за споделеното Happy68 !

Коментар

• Съжалявам, но не ми се превежда.

How To Think Like A Winning Day Trader

What makes the best traders successful?

Are they "lucky"? Have they discovered some "secret" indicator?
                  No.
                  They've learned the truth about trading. Trading success is a simple as 1-2-3.
                  Step 1 - Understand what trading is really about;
                  Step 2- Learn what a winning day trader does;
                  Step 3 - Then do it. Continually.

1. The Essence Of Successful Trading
                  Trading is all about percentages.
                  You enter a trade because you believe that it's more likely to succeed than fail.
                  The job of finding favourable trades goes to your trading system. There are numerous books and courses about trading systems. The actual trading system you use is beyond the scope of this article, but please, please, understand this:
                  If you're searching for the perfect trading system - you know, the one that delivers profits on demand - you'll be searching until the end of time.
                  Successful trading is simply a game of probabilities. Does that disappoint you? Were you hoping for something a little more intellectual? Do you know how many academics - doctors and lawyers particularly - lose fortunes in the market each year?
                  The positive bias comes from your trading system. Our advice is keep it simple. Find a system you're comfortable with. Know the setups. Understand why and when you enter and exit. Then stick to it.
                  Sure, some trading systems offer a higher profitability than others. But don't get hung up on it. Just don't get too caught up on it. The real determining factor is your ability to follow it.

2. What Makes A Successful Day Trader
                  A successful day trader is someone who follows a trading plan.
                  Your trading plan tells you when to enter a trade, and when to exit. An entry point. An exit point - either a target or just to get stopped out. Parabolic SAR, lower bollinger, natural support and resistance, volatility stop. Whatever.
                  Any trader must understand the timeless law of probability. That with a positive bias and a sensible approach to money-management (cutting your losses and letting your profits run), eventually you'll come out ahead.
                  What makes day trading so challenging is the speed. You simply execute trades faster, and compound your profits faster - which is why we do it.
                  That's why a day trader is NOT a stressed-out, valium-swallowing, adrenaline junkie who lives from one minute to the next.
                  A good (i.e. profitable) day trader knows that it's just another trade. It's all just statistics in action.
                  The important point here is consistency. Like the heads / tails example, the one time you don't take a trade is when the market takes off and never looks back.
                  Day trading is boring. Keep it that way.

3. How To Develop The Day Trading Mind
                  Every time you sit down at your trading screen, remind yourself that "trading is statistics in action".
                  Nobody knows what the market is going to do next. It's a law unto itself. You follow what works "most of the time".
                  When you understand that trading is about probabilities, that any trading system is designed to provide a positive bias over the long term, then all you have to do is execute the plan. So what is it that prevents you from being successful?
                  You.
                  Or rather, the emotional you.
                  You need to work on developing the mindset of a professional trader. Try this routine for 30 days and see how you go:
                  BEFORE: (At the start of trading day)
                  Step 1 - close your eyes, and remind yourself of the truths of trading: "Trading is all about probabilities". Write this on a yellow Post-It note and stick it to your monitor. Permanently.
                  Step 2 - Mentally see yourself following your trading plan. Entering a trade on signal. Exiting at the right time. Trading the right size for your account.
                  Step 3 - Visualize each trade as a tiny part of a big picture. You might want to visualize it as a matrix, with 100 boxes. Each trade is unimportant compared to the overall scheme. Create your own image for this. (Your own is best.) Trading is a visual process. The point is you need a visual metaphor to distance yourself from the immediacy of real-time trading. Anything.
                  DURING: (When in a trade)
                  Step 1 - Physically relax. Remember the definition of emotion? "A physical disturbance." You need to reduce emotional power as much as possible. Prevent it from creeping up on you, and doing something silly. So you don't feed it. Relax.
                  Be aware of your whole body. Remember the last time you got stressed. What did it feel like? Tense shoulders? Stomach muscles tightening? Relax those areas now. Know thyself.
                  Note - none of this suggests that you should be slow about entering or executing trades. Quite the opposite! In real-time trading you must be fast. But you are operating from your rational, thinking mind... and not the panic-induced animal mind fighting for survival!
                  Step 2 - Breathe! Some traders stop breathing completely in a trade! Breathe in slowly for a count of four, hold it for four, and breathe out for four.
                  Step 3 - Focus on yourself. Following a trading plan is a "no brainer". You enter. You trail a stop. You exit. Self-talk helps stay in the state. Remember that when you're watching the price in real-time, there's a tremendous danger of adding emotional fuel to a simple situation. Watch how you're feeling. Observe any tension and let it go.
                  Step 4 - Watch your language! Words affect us profoundly. Ever had someone scream at you? Stirred up lots of emotion, didn't it? So don't scream at the market. Speak calmly.
                  Commentate on what the market's doing. Speak out loud. "The current trade began at hh:mm, the system gave a buy signal at price level, the target is with a stop at.. Stop loss was moved to break even at as per the plan... The market is currently in trading range between x and y..."
                  All this helps you to stay objective.
                  Also, avoid "what if" thinking. Creativity has no place in trading! Be mechanical . Be objective.
                  Step 5 - Continually remind yourself of what successful trading is. See the current trade as just another trade. on just another day. Your job is to follow the system - professionally and without emotion. With practice, you truly won't care whether the current trade turns a profit or a loss.
                  AFTER:
                  Review. How did you do? Were you trading rationally, or emotionally? How much? This isn't black and white. It's about balance. Think of it as 2 bar charts. The higher the rational level, and the lower the emotional level, the more successful you'll become.

Master yourself. And the money will follow.
                  Безплатен обяд няма!

Коментар

• Форекса хлопва кепенците ! Айде у лево !

Коментар

• Относно темата: Бат Седефчо хубава е Но при мен така като се замисля ритуали няма. Просто трябва да е спокойно и да съм отпочинал, това е, друго няма. Останалото се придобива с желанието и времето А това което си написал наистина е хубаво

Поздрави и успехи на всички !!!
                      Тhere is no good direction to trade, short or long; there is only the money-making way to trade.

Коментар

• А въпроси ? :-)

Коментар

• Някой с мнения по темата ? Критики...........коментари ?

Коментар

• Малко ще се изместим от темата но все пак има връзка.
                            Сега ще се опитам да ти обясня.
                            Имам право да говоря само за себе си и за моите действия.
                            Още на първото изречение обърни внимание че не съм казал че всичко е еднакво.Нама как да бъде, машината не притежава интелект и не получава информация от различни по-вид източници.

Първоначално изпратено от alex1001111
                            Отговарям така както си задал въпроса. Демек всичко е еднакво само изпълнителя е различен.

Една експертна система работи с такава скорост с каквато брокера може да обслужва сделки.

Не мога да работя със скороста на машина, ако е наложително има си подходящи инструменти за това.Но управлението ще е (логиката) е от човек.

Една експертна система не се уморява и няма нужда от почива.

Умората и почивката са силен фактор за дисциплинирания и уравновесен търговец.Значението на този фактор се намаля ЗНАЧИТЕЛНО ако се притежават тези качества и се вземат под внимание най-благоприятните условия за човешкия организъм.Примерно аз разчитам на : подържам температура от 21 градуса целогодишно в офиса, климатизирам се в рамките на час преди започване на търговия, използвам ергономични мебели и съм наблегнал на светлинния спектър и интензитет в помещението в което търгувам.Една експертна система се нуждае от почивка (има нужда от профилактика на хардуер).Винаги се нуждае от човешки фактор.Пак опира до личните качества на търговеца, ако е алчен и очакванията му са неадекватни ще я остави да работи при променени пазарни условия.

Една експертна система няма как да пропусне да извърши сделка.

Именно в това се състои един от проблемите.Експертната система не притежава интелект за да прецени и вземе под внимание възникнали "форсмажорни" ситуации на пазара.(няколко изказвания могат да предизвикат такъв информационен шок че за даден интервал от време инструментите за анализ в системата на търговия да са безполезни).
                            Не може сама да спре да търгува ако има промяна в пазарния цикъл, идва момент и почва да губи.Факт е че пазара започва да се променя със много по-бързи темпове.Една експертна система не може да се адаптира към това колкото и сложна да е.Отново опираме до човешкия фактор.

Една експертна система не се разсейва.

Рутинирания търговец се включва на пазара с презумцията че се е настроил психически за търговия.Със подходящи превантивни решения разсейването се изключва. Примерно при мен.....помещението в което търгувам е шумоизолирано, няма телефони, няма никакви звукови сигнали, хардуера (имам в предвид компютрите и UPS оборудването) са изнесени извън помещението с цел намаляване на шума.Наблягам на дисциплината за да спра когато се почувствам разсеян или изляза от кондиция.

Една експертна система може да бъде проверена върху история.

Няма да задълбавам излишно със спора до колко е ефективно и миродавно тестването върху исторически данни.По-темата е писано много.Системата по която работи или ще работи някой спекулат също може да бъде проверена върху история.Има нужния софтуер за това.Недостатъка е че ще изисква много време.

Една експертна система е безропотен изпълнител.

Спекулант който е наясно със очакванията си и рисковете на форекс пазара също не роптае (е поне се ограничава) :-)

Една експертна система няма да завлече цяла банка с укрити машинации.

Това не мисля че е по-темата, а и не го разбрах.

Една експертна система може да бъде проверена за логически грешки.

Ами.......добре.И търговците които имат претенции че искат да останат в този бизнес си търсят грешките от неуспешните сделки и то със много по-голям диапазон (понякога в отрицателен аспект, никой не е застрахован)

Една експертна система може да води отличен дневник с записани действия.

:-)

Вероятно ако се замисля мога и още предимства да изброя.

Един човек освен дето няма всичко по горе може да си угасне като крушка. Особенно ако търгува на финансовите пазари за чужда сметка... И да заповяда следващия..
                            .
                            Това със крушката не го разбрах, както и това за чуждите сметки. Идеята ми не беше да спорим а да наблегем на това че за да има положително очакване от присъствието ни на пазара трябва много здраво (за съжаление и дълго) да поработим над психиката и поведението си. Сам знаеш че не отхвърлям автоматизирания начин на търговия, говорили сме на тази тема с теб.Аз също ползвам такъв метод но винаги "бдя" над изпълнението и развитието на позициите.
                            Извинявам се ако е прозвучало заядливо и спамерско !

Поздрави !

Коментар

• Малко ще се изместим от темата но все пак има връзка.
                              Сега ще се опитам да ти обясня.
                              Имам право да говоря само за себе си и за моите действия.
                              Още на първото изречение обърни внимание че не съм казал че всичко е еднакво.Нама как да бъде, машината не притежава интелект и не получава информация от различни по-вид източници.

Първоначално изпратено от alex1001111
                              Отговарям така както си задал въпроса. Демек всичко е еднакво само изпълнителя е различен.

Една експертна система работи с такава скорост с каквато брокера може да обслужва сделки.

Не мога да работя със скороста на машина, ако е наложително има си подходящи инструменти за това.Но управлението ще е (логиката) е от човек.

Една експертна система не се уморява и няма нужда от почива.

Умората и почивката са силен фактор за дисциплинирания и уравновесен търговец.Значението на този фактор се намаля ЗНАЧИТЕЛНО ако се притежават тези качества и се вземат под внимание най-благоприятните условия за човешкия организъм.Примерно аз разчитам на : подържам температура от 21 градуса целогодишно в офиса, климатизирам се в рамките на час преди започване на търговия, използвам ергономични мебели и съм наблегнал на светлинния спектър и интензитет в помещението в което търгувам.Една експертна система се нуждае от почивка (има нужда от профилактика на хардуер).Винаги се нуждае от човешки фактор.Пак опира до личните качества на търговеца, ако е алчен и очакванията му са неадекватни ще я остави да работи при променени пазарни условия.

Една експертна система няма как да пропусне да извърши сделка.

Именно в това се състои един от проблемите.Експертната система не притежава интелект за да прецени и вземе под внимание възникнали "форсмажорни" ситуации на пазара.(няколко изказвания могат да предизвикат такъв информационен шок че за даден интервал от време инструментите за анализ в системата на търговия да са безполезни).
                              Не може сама да спре да търгува ако има промяна в пазарния цикъл, идва момент и почва да губи.Факт е че пазара започва да се променя със много по-бързи темпове.Една експертна система не може да се адаптира към това колкото и сложна да е.Отново опираме до човешкия фактор.

Една експертна система не се разсейва.

Рутинирания търговец се включва на пазара с презумцията че се е настроил психически за търговия.Със подходящи превантивни решения разсейването се изключва. Примерно при мен.....помещението в което търгувам е шумоизолирано, няма телефони, няма никакви звукови сигнали, хардуера (имам в предвид компютрите и UPS оборудването) са изнесени извън помещението с цел намаляване на шума.Наблягам на дисциплината за да спра когато се почувствам разсеян или изляза от кондиция.

Една експертна система може да бъде проверена върху история.

Няма да задълбавам излишно със спора до колко е ефективно и миродавно тестването върху исторически данни.По-темата е писано много.Системата по която работи или ще работи някой спекулат също може да бъде проверена върху история.Има нужния софтуер за това.Недостатъка е че ще изисква много време.

Една експертна система е безропотен изпълнител.

Спекулант който е наясно със очакванията си и рисковете на форекс пазара също не роптае (е поне се ограничава) :-)

Една експертна система няма да завлече цяла банка с укрити машинации.

Това не мисля че е по-темата, а и не го разбрах.

Една експертна система може да бъде проверена за логически грешки.

Ами.......добре.И търговците които имат претенции че искат да останат в този бизнес си търсят грешките от неуспешните сделки и то със много по-голям диапазон (понякога в отрицателен аспект, никой не е застрахован)

Една експертна система може да води отличен дневник с записани действия.

:-)

Вероятно ако се замисля мога и още предимства да изброя.

Един човек освен дето няма всичко по горе може да си угасне като крушка. Особенно ако търгува на финансовите пазари за чужда сметка... И да заповяда следващия..
                              .
                              Това със крушката не го разбрах, както и това за чуждите сметки. Идеята ми не беше да спорим а да наблегем на това че за да има положително очакване от присъствието ни на пазара трябва много здраво (за съжаление и дълго) да поработим над психиката и поведението си. Сам знаеш че не отхвърлям автоматизирания начин на търговия, говорили сме на тази тема с теб.Аз също ползвам такъв метод но винаги "бдя" над изпълнението и развитието на позициите.
                              Извинявам се ако е прозвучало заядливо и спамерско !

Поздрави !

Коментар

• това тука малко мяза на... искрено и лично..,ве...

Коментар

Working...
                                X