Положението на пазара е много интересно в момента. САЩ очевидно искат слаб $, но очертаващите се около 300 бп лихвен дифернциал с еврото много трудно могат да подържат това. Според мен има 2 вариант: с вербални интервенции САЩ се опитват да предпазят $ от силно поскъпване, което е нормално при тези лихви или искат пак да финансират някоя война. По-вероятен е първият вариант, което ще рече рейнджове 1.25-1.30 (eur/usd) и 110-115 (usd/jpy).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Валутна търговия - FOREX - АРХИВ
Collapse
Заключена.
X
X
-
Дон Карлос напълно съм съгласен с теб,да не забряваме и факта ,че Европа е и доста не стабилна политически и от време на време се чуват
гласове за излизане от Еврозоната, за тромавоста на ЕЦБ пък да не говорим ,тия бюрократи да вдигнат лихвата още един път , и какво от това- нищо.На Европа и трябва един Сидеров и да видим къде ще отиде еврото
Коментар
-
koko
PS. Четеш ли какво става? Макар и плахо засега, започнаха да бият
отбой. JP Morgan например прогнозира ръст на лихвата до 6% след
кратка пауза. То си пролича по нивата. Почти бях сигурен, че сигналът ще дойде от USD/CAD, там нивото беше като натегната
пружина, просто пропуснах да го пиша в коментара си. Но да не
избързваме - още бая хляб ще трябва да изядем, докато се узакони
южната тенденция. Всъщност кой знае? Може и още в сряда да
тръгнем към развръзка.
Коментар
-
Чудесен пример!!!
Georgi "Ами че при тази тенденция инвестициите в недвижим имот си е чиста загуба!! Значи отиваш в МДК Пирдоп, купуваш 10 тона мед, след една година - 100% шапка на тояга!!! А прогнозите са до края но 2008 темпа да се запази." Дали ме е време да прерастне в метална борса-Пирдоп?;-)))))))))))))
Коментар
-
"Для просмотра динамики цен за последний месяц, выберите соответствующую ссылку
2006-05-03 Поставка История цены (cash)
немедленно 3 месяца -1 месяц -3 месяца -1 год
Алюминий 2759.00 -26.00 2776.00 -28.50 2474.00 2570.00 1795.00
Медь 7231.00 -160.00 7120.00 -116.00 5561.00 5007.50 3315.00
Никель 18805.00 -590.00 18855.00 -395.00 15655.00 15015.00 16100.00
Олово 9225.00 -155.00 9300.00 -180.00 8325.00 7870.00 8130.00
Свинец 1160.50 -35.50 1195.00 -45.00 1209.00 1448.00 991.00
Цинк 3261.00 -98.00 3236.00 -99.00 2727.00 2355.00 1262.50 " Дали търсенето на метали нараства лавинообразно? Не ми се вярва. По скоро долара се обезценява. Цените при златото и петрола не са стечение на обстоятелствата. Но бремето трябва да бъде равномерно поето от всички останали валути. Инак реалния курс в момента би трябвало да бъде - .......сметнете сами колко/ако за константа вземем цената на медта, алуминия, златото или петрола, от преди една година, и съответно курса по същото време/. Но нито в Германия, нито в UK, или Япония заплатите са се удвоили!! Ами че при тази тенденция инвестициите в недвижим имот си е чиста загуба!! Значи отиваш в МДК Пирдоп, купуваш 10 тона мед, след една година - 100% шапка на тояга!!! А прогнозите са до края но 2008 темпа да се запази.http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Доне, напълно те подкрепям в тоя ред на мисли, допускам че или имаме край или ще търсим такъв към 2930 има и вариянт 29-32 но хич не ми се нрави защото имам къси по целият път от 2330 до 2780 като в момента средната ми цена е някъде малко над 1.26 вярно суапа е с нас, но ако минем 1.32 вече наистина ще се замисля, тогава ще имам средна цена 2830 но ще бъда доволен и от тук на един ход към 2550 зоната.
Успех
Коментар
-
Някои мисли за USD
Здравейте, колеги!
Отдавна не съм публикувал прогнози, придружени от анализи и коментари и днес
смятам да го направя. За последен път го правих в края на миналата година и обект
на писанията ми бяха USD/JPY /нива 1.21+/ и EUR/USD /нива 1.18-1.19/. Тогава
прогнозирах в средносрочен план съответно 1.12 и 1.26-1.27, като подкрепих думите си
със съответните аргументи. Както виждаме, около 6 месеца по-късно нивата са достигнати
и преизпълнени. Впрочем всичките прогнози, които съм давал досега са се изпълнявали,
по-старите участници във форума знаят това.
Сега ще се опитам да дам оценка на състоянието и бъдещето на USD. Някак неестествена
и комична е паниката, която предизвиква предстоящата пауза в повишаването на доларовите
лихви. Става така, че от дървото пазарът не вижда гората. От това, че лихвите /евентуално!/
няма да бъдат повишени още два пъти, а само един път, някои трейдъри направиха едва ли
не трагедия и побързаха да погребат долара. И съвсем забравиха за онези 15 безпрецедентни
поредни повишения! Няма никакво съмнение, че на предстоящото за заседание на 10 май
повишенията ще станат 16. Тези 5% лихва тепърва ще бъдат проумявани и оценявани, след като
премине еуфорията и се поохладят страстите. Може да ми вярвате, че предстои пазарът да
"погледне истината" в очите. Та тези 5% процента нареждат щ.долар в отбора на високодоходните
"екзотични" валути! Навярно си спомняте как до преди две години лихвата на паунда изглеждаше
като мираж за долара и търговците избягваха къси кабели поради жестокия отрицателен суап.
Сега стана така, че паундът сега гледа номера на фанелката на долара.
Не съмнявам и за миг, че пазарът ще отрезвее и ще приеме реалностите. Но трябва да мине
малко време. Време, в което търговците да се поопарят от отрицателните лихви и да застанат на
позициите на собствения си опит.
Колеги, в този момент, без предстоящето повишение, дълга позиция EUR/USD носи точно минус
един пипс на ден, за три месеца почти фигура, а за година - над три фигури и половина. Още по-
драстична е ситуацията с CHF /-1.55/ и JPY /-1.8/. Една дългосрочна инвестиция в дълги йени би
донесла впечатляващите минус 650 пипса за година, а след три дни само ще бъдат 700!
Някой би ми възразил, че предстои повишение на лихвите при еврото и йената. Само че това бъдеще
време е крайно несигурно нещо. Нека най-напред видим кога и колко, но всички знаем, че няма
да е много.
Предвид горенаписаното бих искал да видя кой ще е този луд, който ще направи дългосрочна
инвестиция срещу щ. долар. Големите - фондове, банки, играчи от калибъра на Сорос и Бъфет за
момента просто пасуват и чакат дребните рибки да се налудуват и да похапнат малко, че тогава
са по-вкусни. По тази причина в момента и пазарът е доволно тънък и волатилен.
Някой би ми възразил, че интрадневните търговци, а те са много, не се плашат от
отрицателния суап, защото не оставят позициите си да пренощуват. Да, така е, само
дето тези търговци не влияят съществено на пазара, защото сутрин купуват и до края
на деня продават и връщат нещата в изходна позиция. Дори доста често не дочакват
и този момент, защото им гърмят стоповете.
Много хора сметнаха Бернанке за луд или най-малкото за неопитен, за да направи
знаменитото си изказване, което минира долара преди дни .Хич не е луд, човекът, той
просто гледа интересите на компаниите износителки, имащи интерес от евтин долар.
В случая изказването му има най-малко още две цели - туширане на цената на скъпия
петрол и туширане на размера на търговския дефицит.
Но в същото време и европейци и японци имат интерес от евтина национална валута,
така че предстои жестока битка. Японците не веднаж са заявявали, че цена под 115
йени за долар не ги устройва. А те имат толкова могъщ валутен резерв, че нищо чудно
да си припомним славното време на интервенции на BOJ, ако се наложи.
Напоследък се заговори, че Иран щял да прави петролна борса в евро. Дълбоко се
съмнявам, че това ще се случи, ако САЩ решат, че това накърнява интересите им -
на Иран просто ще му се случи война. Войната е лошо нещо, разбира се, загиват хора,
рушат се материални ценности. Но пък едва ли някой може да отрече, че е най-изпитаното
средство за правене на пари, всички знаем защо. И затова доста се учудих, като прочетох
във форума, че една война щяла да допогребе долара. За тези, които имат къса памет, ще
припомня стойностите на EUR/USD по време на войната в Ирак. В началото й през март
2003 г. - 1.24/25, в края й в началото на май - 1.18/19. Коментарът е излишен.
Няма да се ангажирам с точни цифри в прогнозата си, но никак не е изключено да се върнат
нивата от края на миналата или началото на тази година в средносрочен план /4 - 6 месеца/.
Когато на пазарът излезат акулите, всичко ще си дойде на мястото. Може да стане и доста
по-бързо.
В заключение ще кажа това, върху което доста често съм обръщал внимание - естествените
гравитационни сили при EUR/USD винаги са "теглели" курса към рожденото ниво на двойката.
По тази причина цена 1.08 - 1.12 изглежда най-естествена.
Призовавам колегите, особено по-неопитните, да не се съобразяват при търговията си с тези
мои мисли. Не е правилно, а е и само мое мнение, което не е задължително да се реализира
на практика.
Желая успех на всички!
Коментар
Коментар