If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Средната работна заплата в Румъния е 130 долара месечно в България 150 долара, докато в Полша тя е 597 долара и близо 3000 долара в Германия, както сочат официални статистически данни. Икономическият растеж в тези страни е сред най-динамичните в Европа. Нарастването на брутния вътрешен продуктна Румъния е 4,9 процента през миналата година, на България - 4,8 на сто, а на Хърватия - 5,3 процента. В сравнение с 1,1 на сто икономически растеж в Европейския съюз, отбелязва агенция Блумбърг.
Но Румъния е назад в преговорният процес тепърва трябва да затвори главите "Околна среда", "Конкуренция" и "Правосъдие и вътрешни работи........................
Коментар
222
Krasota
Някой пише от мое име, аз мога и сам да се обоснова, става ли 222?
KOKO ето ти целия текст и моля те не коментирай все едно аз съм го казъл.
Исках да видите какви заплати се очакват в България 2006 година - 188 евро.
Добре че е Форекса, ама трябва да се чете, иначе, лошо.
Страната ни се нарежда на девето място по привлечени инвестиции в Централна и Източна Европа. Това сочи проучването на икономическата мисия към френското министерство на икономиката, публикувано в Брюксел и цитирано от радио "Дойче веле". Според него ръстът на вложенията в региона в Централна и Източна Европа плюс Кипър и Малта за 2004 г. ще бъде в рамките на 122 млрд. евро.
Най-голямата част от тези инвестиции или около 30 процента отиват в Полша, след това в Чешката република - около 20 процента, Унгария - 15 процента, Румъния - 10 процента. България привлича малко над 3 процента от тези инвестиции.
Класирането ще се промени обаче, ако тези инвестиции се вземат в процентно съотношение спрямо брутния вътрешен продукт на всяка страна. Тогава на челно място по привличане на инвестиции се нареждат Естония и Чешката република с инвестиции, които представляват около 30 процента от брутния им вътрешен продукт. Следват Словакия и Словения. На шесто място се нарежда Румъния, на девето България със съотношение инвестиции - брутен вътрешен продукт около 21 процента.
Анализите в проучването показват също, че инвестициите Централна и Източна Европа през периода 2004-2006 г. ще продължат да нарастват в рамките на около 8.5 процента годишно, което ще им гарантира за този период годишен икономически прираст от над 4.5 процента.
В паралелно проучване на икономическата мисия към френското министерство на икономиката се правят и предвиждания за страните от Централна и Източна Европа за периода 2004-2006 г. по показатели като прираст на брутния вътрешен продукт, еволюция на средната месечна заплата и безработицата.
Интересно в това отношение е сравнениета на предвижданията за България и Румъния. По отношение на прираста на брутния вътрешен продукт за периода 2004-2006 г. според предварителните анализи Румъния ще има общо взето по-добри показатели от България. По отношение на безработицата, въпреки че тя ще продължи да намалява в България и през 2006 г. ще падне на около 10 процента, Румъния има също по-добри показатели или постоянен ръст на безработица през този период в рамките на около 6.5 процента.
Що се отнася до заплатите, анализът на публикуваните данни показва, че за периода 2004-2006 г. средната заплата в България ще остане с около 2 процента по-ниска от тази в Румъния. В конкретни цифри предвижданията са следните - за 2006 г. средна работна заплата в България 175 евро, за Румъния - 210. За 2006 г. средна работна заплата в България 188 евро, за Румъния - 231 евро.
Коментар
222
Krasota
Сега пък турското робство ни е виновно.
На нас все някой ни е виновен.
Кат имаме за водачи таквиз нагляри как ще вървим напред.
Преди време споменах че и турското робство е виновно - защото виж фолклора ни -ние май единствени въздигаме бедният тарикат на дребно в култ - Хитър Петър. а комунизма съвсем уби инициативата. Може би трябва да минат 2 поколения - МОИСЕЙ Е ВОДИЛ ЕВРЕИТЕ 40Г В ПУСТИНЯТА И ТО САМО ЗАРАДИ ТОВА ДА УМРЕ И ПОСЛЕДНИЯТ ЧОВЕК РОДЕН С РОБСКО МИСЛЕНЕ
Коментар
222
Krasota
КОКО, не говори смешки, на мен лично ми докладва на ухото Дойче Веле, цитирайки проучване публикувано в Брюксел??? Ти да не си по-достоверен от тях???
Ти имаш ли представа земеделецо, че 12-те най големи компании в областа на Земеделие и животновъдство в САЩ, са изкупили де що може да се купи там като ферми и парцели земя на 1000 декара??? Аз съм работил в тази сфера - знам го от опит.
И с тия приказки за заплатите - я слез на земята, бе момче, знаеш ли колко хора работят за тия пари дето ги цитираш!
Ти май не знаеш колко пенсионери имат да плашат за лекарства по >40 евро при пенсия 40 евро. И дори да вземаш 300 пак ще ти останат толкова като трябва да издаржаш някой пенсионер.
Смешкооо, смешко - отдавна ти пеят тук да се качваш на роувъра и да ходиш да подишаш малко чист въздух ама не слушаш.
коко ти говориш за софия - развърти се из малките градове - заплата 100-150 лева - и хората си пазят работата - толкова и работат ама никои не иска да напуска
Тати съгласен съм имаме нещастието да живеем в тая държава по това време но поне е интересно.
Прехода е виновен за много неща в лош смисъл но той е и причината да можеш да играеш на форекс да пътуваш свободно и въобще да бъдеш по-свободен. Не бих заменил свободата която имам за нищо. Но от друга страна е вярно че доста хора страдат от това. Не знам какво можем да помогнем освен може би да започнем да си плащаме данъците - но и това ще стане
Тати това виж си го обяснявам с липсата на инвестиционна култура при нас и мислене смятам че дори и една сергия за зеленчуци да отвори човек на пазара може да си докарва 1000лв
Koko prav e choveka , ikonomikata na severnata ni sasedka e po-dobre.Tiia danni deto gi davat sa mentarski.Takiva sa dannite i na EZ . V e EZ nishto ne im se otraziiava vse sa si malko zle , ama malko , nishto ne se promeniia , slychvat se mnogo raboti po sveta , obache Ez ikonomikat e pochti nezavisima.Zatova shte mi napravi goliiamo ydovolstvie arabite da pochnat da prodavat petrol v eur , taka shte se nabytat , iskam da plachat ot lakomiia , tiia im e problema s US..
Коментар